default

Dimensiune font:

Câtă literatură, atâta viaţă

| 14-10-2017 05:00

„Este prima şi ultima mea carte de acest gen. Cine vrea să mă cunoască aici mă găseşte” – ne anunţă solemn Alex. Ştefănescu, ajuns, la ceasul spovedaniei. O viață despre care nu aflăm dacă este a unui învingător, a unui învins sau, așa cum se alintă criticul, a unui ratat. Dar „grija pentru bunul mers al literaturii române” pare să o lase liniştit lui Daniel Cristea-Enache, care, mărturiseşte, i-ar fi plăcut să-i fie şi fiu. Bineînţeles, nu doar spiritual. Și Dan C. Mihăilescu i-ar lăsa câte ceva de făcut mai tânărului şi talentatului confrate, poate chiar o Istorie a literaturii române de azi. În comentariul său privind „Convorbirile cu Alex. Ștefănescu”, realizate de Ioana Revnic, căci la ele mă refer, Sorin Lavric făcea o fină distincţie între autoportret şi autobiografie. În această carte avem mai ales un autoportret al lui Alex. Ştefănescu în oglindă, nicidecum una spartă, purtată cu ştiinţă şi graţie de Ioana Revnic în diverse puncte de vedere şi proiecţie. Într-un sens mai larg cartea este, fatalmente, şi autobiografie, dar şi (auto)ficţiune: „La şaisprezece ani şi ceva (în clasa a zecea) am… fugit de acasă împreună cu o fată care scria şi ea versuri, M.C. (avea, constat acum, aceleaşi iniţiale ca Ministerul Culturii). Am construit atunci cu mâinile mele o colibă din crengi de salcie aduse din lunca aflată în apropiere. Am înfipt întâi în pământ un fel de coaste ale colibei, făcute din ramuri mai groase, le-am legat sus şi am umplut spaţiul dintre ele cu o împletitură de mlădiţe tinere. Pe jos am aşternut un strat de frunze de fag. Am locuit acolo, împreună cu aleasa inimii mele, o săptămână. Mâncam fragi şi bureţi cruzi (hribi, mânătărci, hulubiţe, opintici). Am prins şi peşti, în râul care era la doi paşi, am furat porumb cu bobul în lapte de pe câmp, altădată cartofi, iar pe acestea toate le-am fript la un foc de vreascuri, aprins cu două bucăţi de cremene şi iască (mai ştie oare astăzi cineva ce înseamnă?). Ştiam să fac focul şi cu o lentilă, dar nici eu, nici M.C. nu aveam ochelari./ Ne plimbam toată ziua, exploram pădurea, ne arătam unul altuia peisaje de o frumuseţe virginală, ne scăldam goi în râu, ne spuneam versuri, de-ale noastre sau de-ale altora, ne sărutam, ne jucam de-a v-aţi ascunselea, dormeam strâns îmbrăţişaţi şi acoperiţi cu frunze, ca să nu ne fie frig… Am cunoscut şi o călugăriţă aflată în trecere pe acolo. A doua zi ne-a adus în dar o oală mare de lut plină cu lapte”.

Cum se vede, o simpatică anecdotică este numai bună pentru a literaturiza, pentru a poetiza. Dar Alex. Ştefănescu literaturizează şi într-un alt mod, aş zice indirect, găsind, de pildă, corespondenţe între ceea ce a trăit şi a simţit în anumite momente şi împrejurări, adică între experienţa proprie şi cele din marea literatură: Petrarca, Boccacio, Eminescu, Tolstoi, Cehov, Dostoievski, Hoffman etc. Nu toate relevante, uneori chiar forţate, comparaţiile, trimiterile sunt însă cel puțin simptomatice. Ideea e că viaţa şi literatura se potenţează şi se luminează reciproc, a doua părând chiar mai importantă în această relaţie. S-ar putea spune: câtă literatură, atâta viaţă. „Uneori – se confesează criticul – nici nu pot face o distincţie clară între ce ştiu din cărţi şi ce ştiu din experienţa mea directă”. Mi se pare normal. Alex. Ştefănescu se ţine, aşa-zicând, de o viaţă cu literatura, precum cu o amantă irezistibilă şi devoratoare. În copilărie scria poezie, iar în adolescenţă trecuse deja la critică. Consideră literatura o pradă inestimabilă a sa pe care s-a simţit şi se simte dator să o apere de atâţia posibili stricători: „Nu întâmplător, în copilărie, când am descoperit literatura, am hotărât să nu vorbesc nimănui despre existenţa ei. Voiam ca literatura să rămână numai a mea. De ce? Acum îmi dau seama de ce: ca să nu o atingă toţi cu mâinile lor lacome şi să o mânjească”. Avea să vorbească însă despre literatură mult şi bine, întrucât a optat să fie critic literar şi, finalmente, devenind mai generos, şi-a luat ca deviză: „Hai să ne bucurăm împreună de frumuseţea literaturii”.

Personajele care i-au marcat hotărâtor existenţa şi cariera sunt Nicolae Manolescu şi Domniţa Ştefănescu. Primul este, mărturisește el - „omul providenţial al biografiei mele”, iar „numele lui are pentru mine, definitiv, un fel de luminiscenţă”. Ce s-ar putea spune mai mult?! Şi totuşi! „Definitivul”, ca de altfel şi eternul, se dovedeşte a fi şi în acest caz relativ: „El este atât de prezent în mintea mea pentru că mi-a provocat sentimente violent- contradictorii, întâi recunoştinţă şi apoi indignare, întâi admiraţie şi apoi dezgust./ Sunt mulţumit că nu l-am imitat niciodată, nici măcar la începutul începutului, nici ca om, nici ca autor. Sunt altfel decât el şi scriu altfel decât el”.
O figură mai mult decât luminoasă, aş spune tutelară, în memoria şi în conştiinţa lui Alex. Ştefănescu este Nichita Stănescu, în opinia sa cel mai mare poet român al secolului XX., care „din când în când îl egalează (pe Eminescu) şi de câteva ori - în momente de inspiraţie fulgurantă – îl şi întrece”. Îl evocă şi în această carte cu o admiraţie şi o dragoste – faţă de om şi de opera sa – nemărginite. Episodul cu cele 10 poezii pe care Nichita i le-a dictat la restaurant şi cu cea de-a 11-a, cea mai frumoasă, căreia după lectură i-a dat foc pentru a rămâne o taină numai a lor, a mai fost povestit de Alex. Ştefănescu. De aceea, că tot am folosit cuvântul „nemărginite” ce trimite şi la întinderea mării, reţin aici un altul în care e vorba şi de mare. La apariţia a două cărţi de poezie ale prietenului său Gheorghe Tomozei, Nichita i-a dedicat acestuia un imn al învingătorului, pe care, povesteşte martorul la faţa locului Alex. Ştefănescu, îl compunea în timp ce îl cânta, cu ochii închişi, primele versuri fiind acestea: „Prietenul meu a învins,/ Ca şi cum ar ninge,/ Ca şi cum ar ninge…”. Portretul schiţat de critic este memorabil: „Era atâta bunătate şi solemnitate în vocea lui, încât ne-am simţit copleşiţi, cu toţii, de o dorinţă fără margini de a ne lăsa transportaţi în altă lume – unde oamenii se sărbătoresc unii pe alţii – şi de a nu ne mai întoarce niciodată în lumea noastră prozaică. Nichita Stănescu avea geniul de a sugera ceva sublim prin cuvinte banale. Pe cale logică nimeni n-ar fi ajuns la comparaţia: «Prietenul meu a învins,/ Ca şi cum ar ninge (care ar putea fi analizată pe zeci de pagini, dar care atunci ne-a transmis instantaneu emoţia, înainte de orice analiză). Tot Nichita Stănescu spusese cândva în legătură cu marea: «Ah, ce sare, ah, ce sare/ Şi ce apă e în mare!». Exclamaţie fără nimic fastuos, chiar puerilă, care înregistrează însă (cum anume, nu se ştie) măreţia mistică a mării. De altfel el deţine şi un record: cea mai scurtă şi în acelaşi timp cea mai complexă definiţie a poeziei: «Poezia este altceva»”. Ioana Revnic observă bine că Alex. Ştefănescu a scris (şi scrie) despre Nichita Stănescu cu entuziasm; un entuziasm care se transmite şi cititorului.

Constantin Coroiu 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, şos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 27.09.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun, Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie* (lei, fără T.V.A.) Activ 3 - PROPRIETATEA IMOBILIARĂ FUNCIARĂ amplasată în extravilan com. Vîrfu Cîmpului, jud. Botoşani, compusă din: - teren arabil neproductiv (cu destinaţie Staţie sortare pentru balastieră), în suprafaţă de 5.000 mp, cu număr cadastral 39, C.F. 9/N (nr. cds. nou 39 al C.F. 50595/com. Vîrfu Cîmpului). Imobilul se află în zona periferică a comunei, ocupată preponderent de terenuri virane şi agricole, amplasamentul nu dispune de utilităţi, iar accesul la proprietate se face pe drum pietruit. Imobilul a fost dobândit conform Contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2939/07.10.2004 de B.N.P. Elena Roman. - 325.000,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 26.09.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Licitaţia se va organiza în contul S.C. MINERAL COM S.R.L. care a adjudecat activul 3 în cadrul licitaţiei publice din data de 17.07.2019, ora 12.00 la preţul de 325.000,00 lei. S.C. MINERAL COM S.R.L. va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 26.09.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la: tel. 0232/243864, 0755132473, 0758049904, fax: 0232/212231 email: secretariat@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
ANUNŢ DE VÂNZARE S.C. HYDRAMOLD S.R.L. IAŞI, cu sediul social în Mun. Iaşi, str. Calea-Chişinăului, nr.29, corp C43/4, parţial, jud. Iaşi, CUI : RO1966633; Nr. de înregistrare la O.R.C. J22/1247/1991, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare la data de 02.10.2019, ora 12.00, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie (lei, fără T.V.A.*) Activ 3 - AUTOUTILITARĂ MARCA RENAULT, FURGON, 2006, 2,5 TDI, 99 CP - 4.792,00 lei Activ 5 - STIVUITOR MANUAL SDJ 1000 - 640,00 lei Activ 6 - Imobilizări Necorporale. Instalaţii Tehnice. Prototipuri. Mobilier, Aparatură, Birotică - 40.968,00 lei Activ 7 - Programe şi Aplicaţii Web. Echipamente IT - 21.624,00 lei Activ 8 - Agregat de probat pompe de adâncime - 2.168,00 lei Activ 9 - Ancoră hidraulică (presiune 260 bari) - 2.400,00 lei Activ 10 - Cheie hidraulică 100 dan*m modernizată - 656,00 lei Activ 11 - Cheie hidraulică 1500 daNxm modernizată - 2.088,00 lei Activ 12 - Cheie hidraulică 350 dan”m modernizată - 2.064,00 lei Activ 13 - Echipament de tensionare/detensionare TENSRELAX - 43.152,00 lei Activ 14 - Echipament mobil pentru asamblări filetate - 44.128,00 lei Activ 15 - Echipament spate UEMA - 6.440,00 lei Activ 16 - Presă rabatabilă de 400 tf - 19.200,00 lei Activ 17 - Stand probat grup combinat acţionare (mb telecom) STH-21 - 86.624,00 lei Activ 18 - Stand probat prevenitoare - 2.872,00 lei Activ 19 - Unitate de acţionare hidraulică UAH.700 - 4.336,00 lei Activ 20 - Stand pentru montat cilindri hidraulici - 2.856,00 lei Activ 21 - Stand pentru probat pompe manuale - 4.480,00 lei Activ 22 - Traductor combinat de turaţie, cuplu şi putere - 2.544,00 lei * Pentru bunurile mobile se percepe T.V.A. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 01.10.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Relaţii suplimentare se pot obţine la Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: tel. 0232/243864, 0751083082, fax: 0232/212231, email: vanzari@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
Naționalul ieşean, invitat la primul festival de teatru al toamnei
18/09/2019 05:59

    Teatrul National Iasi este invitat la Chisinău, la Festivalul „Reuniunea Teatrelor Nationale Romanesti”, eveniment cultural cu traditie, de la care Nationalul iesean nu a lipsit nic ...

Teatru pentru insomniaci
13/09/2019 06:07

    Anul acesta, Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tanăr Iaşi (FITPTI), care se va derula in perioada 3-10 octombrie, are şi teatru pentru insomniaci. Secţiunea nu-şi propune ...

  Stagiunea Teatrului Naţional, deschisă de „Opt femei”
11/09/2019 13:11

  „Opt femei” este spectacolul care va deschide cea de-a 179-a stagiune a Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi. Premiera va avea loc joi, 12 septembrie, in Sala Mare. Piesa ...

Muriel Augry-Merlino, noul director al Institutului Francez din Iaşi
11/09/2019 07:01

    Începand din toamna aceasta, Institutul Francez din Iaşi revine pe scena evenimentelor culturale din Iaşi, cu noi acorduri francofone, graţie prezenţei dinamice a noului director, Muri ...

„La Gomera”, proiecţie de gală la Cinema Ateneu
11/09/2019 06:55

    „La Gomera”, al cincilea lungmetraj regizat de Corneliu Porumboiu, va rula intr-o proiectie de gală, in prezenta regizorului si a actritei Catrinel Marlon, duminică, 15 septembrie, ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

 Fenomenul Bauhaus la 100 de ani
06/09/2019 19:46

 Germania va celebra implinirea a 100 de ani de la apariţia curentului Bauhaus prin deschiderea, la sfarşitul acestei săptămani, a unui nou muzeu dedicat uneia dintre cele mai importante şcoli din ist ...

 Japonezii au descoperit o nouă specie de dinozaur
06/09/2019 19:42

 O echipă de cercetători din Japonia a identificat o nouă specie de dinozaur in timpul procesului de reconstituire a unui schelet cu o lungime de aproape opt metri, cel mai mare descoperit vreodată in ...

 3 milioane de dolari pentru poza cu o gaură neagră
06/09/2019 19:40

 Imaginea găurii negre din galaxia M87 a fost dată publicităţii pe 10 aprilie. Gaura neagră, descrisă de astronomi drept "un monstru", are un diametru de aproximativ 40 de miliarde de kilom ...

Probleme pentru cel mai mare tenor al lumii: Alte 11 vedete îl acuză de hărţuire sexuală pe Placido Domingo
05/09/2019 22:18

Alte 11 femei l-au acuzat pe tenorul spaniol Placido Domingo de hărţuire sexuală, inclusiv o persoană care susţine că a fost atat de tare pipăită incat a izbucnit in lacrimi de durere, scrie The Guardia ...