Catharii – un subiect fascinant

default

Dimensiune font:

| 31-10-2012 16:29

 

0Pentru cei care cunosc pulsul cercetarilor in domeniul ereziilor medievale, numele Anne Brenon, nu le este strain. Autoare a numeroase carti, studii si eseuri de specialitate este una dintre cele mai autorizate voci in problema ereziilor medievale. Ea este cea care a fondat celebra revista Heresis una dintre putinele reviste ce au ca tema predilecta ereziile.

Catharii este una dintre lucrarile de popularizare (vulgarizare) a subiectului cathar; mai degraba un mic eseu decat o lucrare stiintifica stricto sensu.. Directiile urmarite de autoare se anunta a fi clare, inca de la inceput: sa descrie erezia cathara in ansamblul ei, concentrandu-se pe secolele XIII-XIV, iar, pe de alta parte, sa surprinda spiritualitatea si religiozitatea ereticilor cathari, ca spiritualitate crestina (p. 13). Aceasta carte se vrea mai mult o imersiune in sanul spiritualitatii cathare decat o noua relatare a istoriei ereziei in Europa meridionala din secolele al XI-lea si al XIV-lea, inradacinarea, reprimarea si apoi eradicarea ei (p. 17). Protagonistii preferati ai istoricului sunt catharii „perfecti”: Peire Autier, Peire Maury, Guilhem Bélibaste, ale caror marturii strabat procesele inchisitoriale si care au activat la finalul secolului al XIII-lea si in primele decade ale celui de-al XIV-lea.

Din majoritatea lucrarilor autoarei rezulta o atitudine care se doreste obiectiva si nepartinitoare (chiar daca este departe de a fi asa). Astfel se explica si una din primele fraze ale cartii Catharii, atunci cand vorbeste despre gnostici si cathari: si unii [gnosticii n.n] , si ceilalti [catharii n.n], de-o parte si de alta a secolelor, reprezinta nostalgici ai patriei celeste pierdute, cu toate acestea (…) este greu de definit catharismul ca o gnoza (p. 10). Sigur ca acesta afirmatie are un dublu rol: acela de a-si preciza, inca de la inceput, pozitia de non-combativa si sustinatoare a diversitatii confesionale medievale, interzisa de „diabolica Inchizitie”, si acela de a atentiona cititorul ca „moda” istorica dupa care catharismul ar fi un curent gnostic si maniheic nu mai este in gratiile ereziologilor laici.

Prima parte ajuta cititorul sa se familiarizeze cu tema, dar, si cu tipul de abordare al autoarei, si il avertizeaza ca lucrarea: se vrea mai mult o imersiune in sanul spiritualitatii cathare (p. 14). Catharismul este, pentru A.Brenon: o Biserica intrupata, un corpus de practici, de rituri si de credinte legate de miscarea unei intregi societati (p. 17).

Cea de-a doua parte: Cele doua Biserici, se doreste o scurta trecere in revista a cronologiei ereziei, a tarilor in care aceasta s-a raspandit si a diferentei dintre Biserica romana si cea cathara, caci – asa cum o afirma catharul Peire Authier – exista doua Biserici: una [care] fuge si iarta (Mt.10,23), cealalta [care] poseda si jupoaie (p. 21).

Sectiunile: Calea dreptatii si a adevarului, L’entendensa del Be, Intelegerea Binelui si Incarnarea, sunt destinate descrierii spiritului cathar, spiritualitatii si misticii cathare demonstrand ca  spiritualitatea ereziei este, practic, subiectul central al cartii. Aici autoarea va aborda teme ca: cristologia din punct de vedere cathar (pp. 143-159); pozitia fata de Fecioara Maria; dualismul crestin al catharilor (pp. 117-124); inconoclasmul cathar (pp. 185-191) sau patimile la care acestia au fost supusi (pp.202-219).  Despre Iisus Hristos ni se spune ca: si unii, si altii, oameni buni si clerici de la Roma, sunt de acord sa vada in Cristos vectorul salvarii; parerile se deosebesc doar in legatura cu modalitatile interventiei sale. [...] Oamenii buni [catharii n.n.] nu cred in „pacatul originar” al creaturii, ci in lovitura de forta si inselatorie a „celui puternic intru rau”; [...]. In logica crestinismului cathar, suferinta si moartea lui Cristos, Fiul lui Dumnezeu si mesager al Imparatiei, nu numai ca n-au nici o ratiune de a fi, dar sunt pur si simplu- ca orice suferinta, ca orice violenta – inadmisibile. In ce priveste mariologia, cuvintele lui Peire Authier, sunt relevante: este revoltator sa se gandeasca sau sa se creada ca Fiul lui Dumnezeu s-a nascut dintr-o femeie sau ca s-a adumbrit in ceva atat de josnic ca o femeie (p. 151).

In cartea lui Anne Brenon, vom gasi un autor care este stapan pe metodologia istoriografiei medievale; folosirea pe parcursul lucrarii a unei argumentari sustinuta de izvoarele istorice (aceasta cand vorbim de partea istorica) tradeaza o bogata experienta si dovada unei demnitati a medievistului care evita, pe cat posibil, folosirea altor lucrari decat izvoarele.

Scopul declarat al acestei prezentari este acela de a rectifica imaginea eronata creata asupra catharilor de catre polemistii catolici. Totusi, cautand sa modifice anumite „greseli” facute de posteritate, autoarea devine subiectiva, chiar nostalgica, adesea umbrind metoda printr-o interpretare partinitoare si subiectiva.

Nu putem sa incheiem prezentarea acestei lucrari, inainte de a spune ca este de o reala valoare pentru literatura de specialitate din Romania si publicarea ei este salutara. In ce priveste continutul nu suntem de acord cu o buna parte din afirmatiile autoarei, care lasa sa se intrevada o favorizare a ereziei, o incercare de martirizare a acesteia si de diabolizare a celei care a combatut-o, uitand parca despre ce societate vorbim in sec. XII-XIV sau, asa cum o afirma Jaques Le Goff intr-un interviu luat de Le Figaro si intitulat: Le Goff : «Des gens savants véhiculent des idées fausses», cat de nociva putea sa fie  filosofia dupa care se conduceau acesti eretici. Una dintre concluziile ei este ca erezia Binelui, [este] o cunstructie religioasa complexa si desavarsita, articulata pe o solida logica interna (p. 220). Aceasta parere ramane, totusi, de discutat si nu o impartasim. Un alt aspect care ne-a trezit oarecum suspiciunea este traducerea. Pe langa aspectele pozitive pe care nu le putem ignora: fluenta, limbajul elaborat, netraducerea numelor proprii, sau folosirea ortografiei corecte pentru cuvantul cathar (nu catar) trebuie remarcate si cateva aspecte ce ar trebui indreptate. Chiar daca nu am avut posibilitatea sa intram in posesia originalului, unele lucruri, e limpede ca, nu sunt corect traduse, ca de exemplu ordonatul, atunci cand se refera la cel care oficia slujba cathara. Ori stim bine ca verbul ordoner inseamna printre altele a hirotoni, iar in limba romana ordonat conform DEX-ului face referire la disciplinat, dichisit, echilibrat (vezi DEX, ed. 1998, p.726) si nu are nicio legatura cu actul hirotoniei. La fel se intampla si cu punerea mainilor, l’imposition des mains, tradusa ca impozitiunea mainilor care in limba romana, in limbajul de specialitate teologic nu spune, cel putin astazi, nimic (p. 14).Desigur sunt si alte locuri pe care le consideram arbitrar traduse, dar neavand originalul nu ne putem pronunta cu certitudine, motiv pentru care nu le vom enumera.

Indiferent de minusurile pe care le presupune traducerea si caracterul vizibil comercial al publicarii acestui volum, trebuie recunoscut ca avem in aceasta carte o valoroasa prezentare a prea putin cunoscutei erezii cathare. Cartea vine ca o completare la informatiile partiale pe care ni le ofera Mircea Eliade, Ioan Petru Culianu, Gheorghe Vladutescu dintre romani, sau Yuri Stoyanov si Le Roy Ladurie vizavi de acest subiect extrem de complex: catharismul.

Sursa: http://www.cartidecitit.ro/

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei