Cecilia Stefanescu, Intrarea Soarelui

default

Dimensiune font:

| 29-10-2012 18:09

Cecilia Stefanescu, Intrarea Soarelui, Editura Polirom, 2008, 364 pagini, 35 lei

 

 

 

Anecdota primeaza, asa ca am sa va spun mai intai o anecdota cat se poate de reala, de altfel.

 

 

 

In 2005 lucram la Averea, un ziar de care cel mai probabil nu ati auzit, si am facut cu Matei Martin o ancheta privind arta gay din Romania. Din lipsa de material, pentru partea de literatura am vorbit cu Cecilia Stefanescu: nu-i citisem romanul Legaturi bolnavicioase, dar din cronici intelesesem ca ar avea oarece pagini privind lesbianismul. Cecilia Stefanescu a fost destul de iritata de conversatie, aratandu-mi cat se poate de ferm ca romanul ei nu are nici o legatura cu ideea de roman gay, intrucat naratorul e necreditabil si tot discursul sau e o fantasma fara referent. Au trecut doi-trei ani si in timp ce filmul facut dupa Legaturi bolnavicioase se pregatea sa iasa, am avut ocazia sa citesc un interviu in care Cecilia Stefanescu vorbea cu mult aplomb despre problema homosexualitatii pe care o ridica filmul si cartea, intrebandu-se daca retardatul public romanesc este educat/ pregatit pentru frecventarea unei teme atat de sensibile si de curajoase.

 

 

 

 

Cronica mea la Intrarea Soarelui, romanul no 2 al Ceciliei Stefanescu, nu poate sa treaca peste urmatoarea curiozitate: cum ar fi aratat cartea daca ar fi avut un redactor adevarat – cum era Magdalena Bedrosian la Cartea Romaneasca?

 

Rolul redactorului de carte este in Occident sensibil mai important si mai respectat decat in Romania, unde sectorul editorial nu furnizeaza in ce priveste atributiunile redactorului (i) o definire conceptuala, (ii) o competenta suficienta cantitativ si calitativ si (iii) autori educati in sensul feed back-ului cu redactorul de carte.

 

 

 

Deci, daca Intrarea Soarelui arata asa e si vina Editurii Polirom si a coordonatorului de colectie (un bun scriitor), care ar fi putut semnala autoarei zecile si sutele de pasaje, fraze, expresii rizibile si agramate; si care ar fi trebuit sa forteze acordul autoarei de a lucra pe ele, in caz contrar renuntand sa mai publice cartea sau, daca autorul era atat de important, sa retraga redactorul de carte din caseta.

 

 

 

Simtul literar al Cecliei Stefanescu este o catastrofa. Nu stie sa faca o fraza; nu stie sa transmita o informatie; nu stie sa cadreze un gest ori sa structureze o scena („nu stie” nu inseamna ca nu o face niciodata, doar ca balbele sunt mult prea numeroase). Cecilia Stefanescu are o mare problema cu comunicarea informatiei in regimul pragmatic al cartii: in loc sa participe la o redundanta constructiva/ dinamica/ in progress, informatia de la pag 50 despre personajul x defocalizaza sau intra in conflict ori divergenta cu ce se spune la pag 60, 125 sau 200. La pag 71, bunaoara, Emi se intreaba: „Ce secret i-ar fi putut servi la schimb? A scormonit in toate ungherele mintii. Nu, nu mai avea nici unul… Cufarul lui Emi se golise, iar pe fundul lui nu mai ramesese (sic) decat un maruntis pe care se gandea acum daca sa-l scoata la bataie.”; dar la pag. 72, aceeasi Emi e „inciudata ca intamplarea rupsese vraja dintre ea si Sal si ca nu putuse vedea cu ochii ei ce vazuse el, pentru ca apoi sa-i poata da cel mai tare secret la schimb, sa-i spuna in sfarsit e aflase ea insasi destul de tarziu, in urma cu jumatate de an aproape, cand Sal cazuse bolnav la pat si disparuse o saptamana, fara sa mai dea nici un semn.” (subl. mele, M. I.) Alt exemplu: asa cum aflam la pag. 122, reintalnirea dintre Emi si Sal se produce „dupa mai bine de douazeci de ani”, in momentul in care Sal „se gandea in special la fetele lui, care in toamna urmau sa inceapa scoala, desi (?????) stiau deja, la sase ani, sa adune si sa scada si ocazional (????), daca primeau de la tatal lor exercitii cu numere simple, puteau sa si inmulteasca”. Dar in momentul vacantei la mare, petrecut de buna seama mai tarziu, fetele au tot sase ani! (v. pag. 198: „decretase ca fetele de sase ani nu pot pati nimic rau etc.”). Or, intre timp trecusera mai bine de doi ani: cei doi amanti, Emi si Sal, avusesera timp sa inchirieze o garsoniera in Obor, pentru cateva luni (se intuieste din context), operatiune  pe care, de la parasirea garsonierei, „n-au mai avut curaj multa vreme sa o refaca” (pag. 287). Apoi, la pag. 348 se spune ca Emi si Sal mai „inchiriasera o camera aproape un an de zile” la Hotel Banatul, „cu ceva vreme in urma, cand lui Sal  ii mergea mai bine si-si permitea”. Toate acestea se petrec intre momentul reintalnirii si momentul vacantei la mare, dar fetele au tot sase ani…

 

 

 

Nenumarate pasaje par sa n-aiba nici o noima – nici in context, nici in ansamblu (de exemplu, episodul flashback-uit si apoi dialogul dintre baieti dintre pag. 165-181 alcatuiesc o secventa nu doar  complet inutila, dar si conceputa cu picioarele).

 

 

 

Asta ca sa nu mai zic nimic de inadecvare prosteasca a personajelor la varsta lor de opt si apoi de  zece ani (Adriana Stan a dat in cronica ei suficiente si savuroase exemple).

 

 

 

Totusi, nu am de gand sa procedez la o completa desfiintare a cartii: am introdus discutia cu redactorul tocmai pentru ca romanul nu mi-a displacut 100%. Are cateva lucruri de care iti aduci aminte; si cateva pagini bune – nu in sensul ca ar fi mai putin prost scrise, ci in acela ca te prind in asa fel incat sa uiti de stilul Ceciliei Stefanescu.

 

 

 

Episodul epifaniei cu cadavrul gasit in subsolul blocului lui Harry e primul lucru care mi-a atras atentia: pe langa feelingul lui noir, placut in sine, are un rol important in constructie (destabilizeaza cu totul, in sens creativ, astepatarile formate in primele zeci de pagini). Poate solutia de continuare care i se gaseste nu e cea mai buna, dar e in regula. Mi-au mai placut scena intalnirii familiilor celor doi amanti, in capitolul „Nautilus”, precum si capitolul „Petrecerea”: autoarea arata aici ca stie sa construiasca eficient, cu subtilitate fata de psihologia personajelor si cu inteligenta fata de asteptarilor celui care citeste. Alt episod care mi-a placut e partea cu fuga celor doi copii de acasa: are o exuberanta care coopteaza. Desi inceputul ultimului capitol e stangaci, grabit sa explice abrupt poanta care oricum devenise evidenta cu multe pagini in urma, romanul are un final bun, care te tine in carte: am apreciat ideea de a voala „corespondenta” dintre femeia din subsol si Emi. Pacat doar ca sfarsitul nu incheie o carte in care „talentul” genuin al Ceciliei Stefanescu sa fi fost cumva tratat.

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: http://revistacultura.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei