Cecilia Stefanescu, Intrarea Soarelui/ review de Adriana Stan

default

Dimensiune font:

| 29-10-2012 18:04

Cecilia Stefanescu, Intrarea Soarelui, Editura Polirom, 2008, 364 pagini, 35 lei

 

Cu o Cecilia Stefanescu plasata fara remuscari „in avangarda noului nostru val fictional” (Bucurestiul cultural, nr.19-20/2005), nu-i de mirare ca proza tanara ii apare lui Paul Cernat, in pofida ajustarilor ulterioare de condei, subtire si fada ca o apa salcie. Crescuta in sera cenaclului cartarescian al anilor ’90, publicata in Ferestre ’98 si Tescani 40238, autoarea a beneficiat intr-adevar de un nesperat lifting publicitar prin adaptarea celui dintai roman, Legaturi bolnavicioase, intr-un film cu o distributie paietata ce a muscat serios din box-office-ul autohton si a facut sa tresalte multe inimi sensibile de adolescenti. Scenariul cu schepsis comercial – lesbianism & incest – era impachetat intr-o scriitura pufoasa ca o tarta, asezonata calofil in directia senzorialitatii, ce putea, fireste, trece drept stil, doar cu conditia sa inchizi ochii sagalnic ca in revistele lucioase pe unde si-a tot intins foiletoane Cecilia Stefanescu. Lucrurile luau totusi o turnura cam gonflabila o data cu aparitia gratioasei romanciere, alaturi de multe nume cu vana, in programul de traduceri Les Belles Étrangères pe 2005, desi, la o adica, cerintele presante ale globalizarii ar fi explicat si aceasta optiune culturala, in cazul unei piete editoriale franceze mereu ospitaliere cu pompieristele visceral-zaharisite. 

Se sparie insa gandul canonizant in momentul in care afli, de pe coperta romanului numarul 2, Intrarea Soarelui, cum autoarea pune piciorul in prag „neintreruptelor confesiuni autobiografice de care e plina literatura de azi” si cuteaza sa scrie de „toate acele lucruri despre care literatura contemporana nu mai are pofta sa vorbeasca”. Dar ce anume a ascuns sub pres biata proza recenta? Cumva „temele mari”, exhibitionismul anatomic ori sclifoseala vizionara? Caci, sa ne intelegem, Cecilia Stefanescu le aduce pe toate pe tava, intr-un gem de superoferta. Subiectul romanului – dragostea infantila, continuata, la distanta in timp, prin amor extraconjugal – ar fi comportat, e drept, o tratare spectaculoasa la nivel stilistic macar, asta daca la mijloc s-ar fi aflat o indemanare alexandrina (de Cartarescu, de Nabokov). In decalajul vesel dintre scop si mijloace al tinerei romanciere insa, relatia de pastisa pasionala cu modelele livresti nu pare a fi mai productiva decat o migrena bazaitoare. Ideile de interes ale naratiunii se scurtcircuiteaza cam pe la sfert, Cecilia Stefanescu fiind – probabil si gratie unei receptari critice in general amiabile – o victima, de la un punct, inocenta, a propriului bovarism.

 

Daca Legaturile bolnavicioase mai puteau sa-i insele poetizant pe unii prin langoarea stilistica, in Intrarea Soarelui amatorismul scriitoricesc pluseaza intr-o flagranta plina de sine. Exista, si aici, un persistent iz ecranizabil al actiunii, cu oarecari atractii inspre telenovela cu pretentii. Ca filmul ar bate cartea o sugereaza, desigur, dozele de perversitate si de romant mixate cu influxuri de morbid second-hand, digerabil la nivel senzationalist. Scena vag necrofila din subsolul blocului, in care baiatul cu talente „supranaturale” descopera, prin anticipatie fantasta, sfarsitul tragic al povestii sale de dragoste – ar putea fi, de pilda, salvata de pelicula. Ma indoiesc insa ca acesta constituie un compliment strict literar la adresa cartii Ceciliei Stefanescu, mai ales prin comparatie cu romanele „prea bune” ca sa fie ecranizabile.

 

Altminteri, naratiunea in sine nu transmite defel autenticitate psihologica sau senzoriala. Ca si mai antan de fapt, autoarea e prea prinsa tematic in marota kitschoasa a erotismului ilicit ca sa nu piarda nonsalant din vedere eventuala adecvare caracterologica. De obicei in ce o priveste, de la metaforele obsedante la mitul personal e rost doar de vrajeala stilistica, nu si de filtrare a temei prin specificul personajelor. Ca era vorba de doua studente abramburite mai deunazi, de doi copii rataciti sau de doi amanti clandestini de data aceasta, o aceeasi flasneta de sentimente, anatomii plus dulcegarii retorice intra in schema dragostei interzise, careia, pasamite, la inceput de mileniu trei nu-i mai spunem vis romantic, ci feminism fara prejudecati. Sunt, in orice caz, ratiuni sa speri ca, fie si fara schimbari dramatice de ton sau viziune, paleta „intimitaturilor” curajos expuse de Cecilia Stefanescu nu se va opri aici, intrucat mai raman disponibile pe viitor alte varste si/ sau regnuri.

 

Povestea lui Sal si Emi, desfasurata pe strada solara din Bucuresti in cea mai frapant „mendebila” atmosfera de sexualizare si onirism, e cu totul neconvingatoare nu prin excesul de corporalitate infantila, ci prin complexitatea psihologica pompata neglijent in cei doi eroi in varsta de 10 ani. „Imoralitatea” nefiind aici in chestiune, diferenta ar fi trebuit sa o faca, la fel ca in cazul modelelor indepartate ale autoarei, stilul. Desi s-au avantat unii recenzenti entuziasti sa gaseasca in prima parte a cartii un studiu al copilariei, este batator la ochi faptul ca Cecilia Stefanescu nu nimereste nici un ton pre limba varstei, fie el minimalist, vizionar sau ludic. In schimb, conform pornirii prototipice a creatoarei, prepuberii sai se poarta ca niste amanti cu mintea la cap ce se harjonesc sau se tortureaza psihic in cel mai firesc stil casnic, si care, inca si mai dramatic, traiesc o pasiune asociala. Cu ce etate – de personaj/ de scriitoare…- asociati, de pilda urmatoarea glosa: „(…) corpul lui cerea sa se apropie de corpul fetei prin care-i mirosea toate sucurile si secretiile si lingoarea organelor infierbantate si sangele lor subtire, prin care circulau pestisori aurii (…) dar o voce interioara ii canta ca intr-un slagar sa stea deoparte de lucrurile interzise, sa nu sara dincolo de linie, sa-si tina partenera in continuare pe piedestal, s-o priveasca in inaltimile ei ametitoare.”? Precocitatea sexuala, consumata si ea explicit in vreo doua randuri, nici nu cred ca poate tine pasul cu ascutimea gandului acestor copii care vorbesc in termeni de „poltron” si „altruist”, inteleg ca au si ei frici si „angoase” sau prefera ca, in loc de fotbal, sa puna de-o meditatie extinsa vizavi de „parabola” lui Tristan si-a Isoldei, deoarece „aspiratia spre iubire e singurul lucru care te tine cu adevarat la suprafata”.

 

Cum autoarea a declarat ca nu vrea sa fie luata drept „realista”, hai sa zicem ca poate fi trecut cu vederea dispretul sau pentru minima verosimilitate a starii civile. Pe de alta parte, daca realismul e dat afara pe usa, el se intoarce binisor pe fereastra, la nivelul mult mai plat si tacanitor al ideilor de-a gata si al limbii de lemn. Caci cu toate sfortarile crepuscular-fantastice care incearca sa scoata cenaclul de la naftalina, vizionarismul lucrat al autoarei nu trece de nivelul unor aschii cartaresciene ce zgarie imaginile cele mai intamplatoare: „(…) din ochii ei rotunzi au picurat cateva lacrimi limpezi, prin care Sal a vazut-o, marita”. Arsenalul de clisee lingvistice e, in schimb, mai debordant ca intr-o compunere de gimnaziu („sa-si diversifice preocuparile”, „lacrimi amare”, „a monopoliza discutia”, „atmosfera cu adevarat romantica”, „codru de paine”), atunci cand gramatica insasi n-o ia, vanghelian de-a dreptul, la vale: „imbracamintea lui fistichie, disco, la care ii lipseau doar muzica si globurile stralucitoare”, de mana cu logica primara: „senzatia de apropiere apropia, in timp ce sunetele proiectau desene naive pe patul de cumulus adunat in globii cascati, desene celestine…” Pot doar sa mizez pe faptul ca o noua traducere in limba franceza ar atenua, prin muzicalitatea superioara a limbii, asemenea mici inadvertente, care Ceciliei Stefanescu, in cei cativa ani munciti pe roman, i-au scapat dintr-un preaplin vizionar.

 

Exista, banuiesc, un grad de fierbinteala creatoare de unde simtul ridicolului devine inoperant. Ca autoarea se supraliciteaza fara rezerve se vede din dilatarea nejustificata a multor situatii epice care, voind sa vanda impresia de sofisticare scripturala, nu fac decat sa lungeasca plicticos actiunea in redundante, detalii irelevante, gesturi goale: „A sarit pe loc alaturi de ceilalti, si-a rotit bratele in aer, s-a aplecat, s-a indoit din mijloc si in urechi ii vajaiau zgomotul glasurilor amestecate ale baietilor si chicotelile infundate ale fetelor”. Romanul inainteaza cu tot acest balast de trivialitati si pretiozitati, nestingherit nici de vodevilul ieftin al scenelor (extra)conjugale cu inselatori si inselati, din care unele nu s-ar lega in nici o credibilitate reala sau imaginara. Mai rau, pe langa erotismul flasc, de macheta, sistemul de idei pe care se croseteaza viziunea autoarei bate apa in piua celei mai crase platitudini: „(…) lamentare care ar fi facut si pietrele sa lacrimeze, daramite un barbat pe care-l numea sot si in mainile caruia isi incredintase toata viata.”

 

Pe raftul al treilea, literatura e vecina, se pare, cu bunul simt si cu prostul gust.

 

Sursa: http://revistacultura.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

00:33

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

„EuroBusiness LRJ” S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 20.08.2020, 10.09.2020, 24.09.2020, 08.10.2020, 22.10.2020, respectiv 05.11.2020, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd. Magheru, nr. 31, et. 1, cam. 25, Sector, licitații în vederea valorificarii următoarelor bunuri imobil și mobile, proprietatea debitoarei: BUN IMOBIL, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA). Proprietate imobiliară, teren, căsuțe de vacanță și anexe, situată în Sat Dragosloveni, Com. Soveja, Jud. Vrancea, înscrisă în CF nr. 50048 a Com. Soveja, compusă din: Teren intravilan în suprafață de 2.438,00 mp, amplasat în Sat Dragosloveni, Com. Soveja, Jud.Vrancea, CF nr. 50048 a Com. Soveja, nr. cad.50048, Construcția C1-magazie, nr. cad.50048-C1Sc=67,00 mp, Construcția C2-anexă, nr. cad.50048-C2, Sc=170,00 mp, Construcția C3-magazie, nr. cad50048-C3, Sc=12,00 mp, Construcția C4-grup sanitar, nr. cad.50048-C4, Sc=17,00 mp, Construcția C5-bucatarie, nr. cad.50048-C5, Sc=24,00 mp, Construcția C6-umbrar lemn, nr. cad.50048-C6, Sc=9,00 mp, Construcția C7-umbrar lemn, nr. cad.50048-C7, Sc=9,00 mp, Construcția C8-casă de vacanță, nr. cad.50048-C8, Sc=15,00 mp, Construcția C9-casă de vacanță, nr. cad.50048-C9, Sc=14,00 mp, Construcția C10-club, nr. cad.50048-C10, Sc=64,00 mp, Construcția C11-casă de vacanță, nr. cad.50048-C11, Sc=15,00 mp, Construcția C12-casă de vacanță, nr. cad.50048-C13, Sc=15,00 mp, Construcția C13-casă de vacanță, nr. cad.50048-C13, Sc=65,00 mp, Construcția C14-casă de vacanță, nr. cad.50048-C14, Sc=15,00 mp, Construcția C15-casă de vacanță, nr. cad.50048-C15, Sc=15,00 mp, Construcția C16-casă de vacanță, nr. cad.50048-C16, Sc=65,00 mp, Construcția C17-casă de vacanță, nr. cad.50048-C17, Sc=15,00 mp, Construcția C18-casă de vacanță, nr. cad.50048-C18, Sc=15,00 mp, Construcția C19-casă de vacanță, nr. cad.50048-C19, Sc=65,00 mp, Construcția C20-casă de vacanță, nr. cad.50048-C20, Sc=28,00 mp, Construcția C21-magazie, nr. cad.50048-C21, Sc=145,00 mp, Construcția C22-casă de vacanță, nr. cad.50048-C22, Sc=51,00 mp, Construcția C23-casă de vacanță, nr. cad.50048-C23, Sc=35,00 mp și Construcția C24 - wc, nr. cad.50048-C24, Sc=17,00 mp. 65.110,50 BUNURI MOBILE PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA) CARUCIOR + CUVA 7,27, MASINA GLAZURAT CIOCOLATA 3.236,26, Masina cernut faina 46,49, CARUCIOARE CU NIVELE pt cuptor 211,55, CUPTOR POLINI MOD.80100 211,55, CUPTOR POLINI MOD.8080190 211,55, CUPTOR ROTATIV ROTO 6080SR.200SC 2.531,01, CUPTOR WERNER REA 1280, 211,55, CUPTOR WERNER REA 1280, 211,55, MASINA ROTATIVA ROTOFORM, 4.489,66, Moara ptr. Preg. Probelor, 767,59, Balanta analitica, 412,62, Echip. Ptr. Determ. Aciditatii, 570,56, Etuva, 215,59, Balanta tehnica 176,30, Sist. Automat ptr. Determ. Azot 2.761,19, Sist. Autom. Ptr. Determ. Gras 2.563,97, Distilator apa 550,82, Aparat perf. Pt.Deter. Cant. De z 1.605,07, Incinta termostatare probe 471,85, Sistem aut. Amb. Prod. Gr.IP600 21.265,94, Aparat de realiz. Mixuri pt. Ret 3.026,27, Malaxor spiral cuva rabatabil 4.821,88, Linie pentru obtinere covrigi 57.418,17, Camera racire semifabricat 3.446,86, Cuptor rotativ, 7.048,60 Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptoar rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Masina de glazurat si uscat turta dulce 8.830,77, DEDURIZATOR FD-25, 418,00, LINIE PENTRU OBTINEREA CROCHETE 105.250,22, LINIE PENTRU OBTINERE COVRIGI 74.381,28, MALAXOR 7.023,99, Oala fierbere 233,69, DULAP FRIGORIFIC 381,22, AGENT FRIGORIFIC 77,01, ECHIPAMENT MIXER PLANETAR 8.207,35, MASINA PADO PT FURSEC SI TURTA 12.311,02, Masina taiat foi nap -Doina 263,51, Masina taiat nuga 441,19, Cuptor rotativ 2.078,25, CUPTOR FOI 12.232,98. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietele de sarcini care pot fi procurate on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestora fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, pentru bunuri mobile și 2.380,00 RON, TVA pentru bunul imobil/caiet de vanzare, dovada achiziţiei acestora fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestora efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892 RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.: RO76BUCU1032235342465 RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei (zilele de miercuri), ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietele de sarcini, urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail : vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro. Vizitarea şi prezentarea activelor se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini. Vizualizarea activului imobil, respectiv a bunurilor mobile, este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar.: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702, e-mail: vanzari@lrj.ro, telefon: 0737.242.544, e-mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, e-mail: paula.stoian@fanyon.ro.
„EuroBusiness LRJ ”S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 20.08.2020 și 10.09.2020, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd. Magheru, nr. 31 ,et. 1, cam. 25, Sector 1, licitații în vederea valorificarii următorului bun imobil, proprietatea debitoarei: BUN IMOBIL, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA) ,,Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI”, proprietate compusă din teren și construcții cu destinație nerezidențială, împreună cu bunurile mobile integrate, mijloacele fixe, obiectele de inventar și activele necorporale, situată în Sat Baldovinești, Com. Vădeni, Jud. Brăila, CF nr. 70378 a Com. Vădeni, astfel: 962.727,20. 1. Teren și construcții cu destinație nerezidențială 727.711,20. a. Teren intravilan, în suprafață de 4.507,00 mp, amplasat în Sat Baldovinești, Com.Vădeni, Jud. Brăila, nr. cad.70378, CF nr. 70378 a Com. Vădeni 30.720,00. b. Construcția C1, cu destinație secție producție, nr. cad.70378-C1, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,30 mp, cu regim de înălțime P+1E 42.613,60. c. Construcția C2, cu destinație secție producție, nr. cad.70378-C2, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,45 mp, cu regim de înălțime P+1E 42.644,00. d. Construcția C3, cu destinație depozit ambalaje, nr. cad.70378-C3, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=501,10 mp, cu regim de înălțime P 17.497,60. e. Construcția C4, cu destinație pavilion administrativ, nr. cad.70378-C4, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=149,75 mp, cu regim de înălțime P+1E 39.305,60. f. Construcția C5, cu destinație depozit produse finite, cu nr. cad.70378-C5, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=130,75 mp, cu regim de înălțime P 5.312,80. g. Construcția C6, cu destinație anexă depozitare, nr. cad.70378-C6, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=294,00 mp, cu regim de înălțime P 5.279,20. h. Construcția C7, cu destinație de spații de producție și depozitare, nr. cad.70378-C7, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=449,00 mp, cu regim de înălțime P+1E 74.085,60. i. Construcția C11, cu destinație hală producție, nr. cad.70378-C11, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=530,00 mp și Sc desfășurată=2.120,00 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M 359.211,20. j.Construcția C12, cu destinație anexă tehnologică, nr. cad.70378-C12, CF nr. 70378, Com. Vădeni, cu Sc la sol=155,00 mp și Sc desfășurată=620,00 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M 111.041,60 2. Bunuri mobile integrate (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 102.312,00. 3. Bunuri mobile constând în mijloace fixe și obiecte de inventar (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 98.304,00. 4.Active necorporale: mărci, desene și modele 34.400,00. Activul imobil, ”Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI” se vinde doar în bloc, ca activ funcțional. Prețurile nu includ TVA. Urmează a fi făcută aplicabilitatea dispozițiilor art. 292, (alin.2), lit. F, din Codul Fiscal, în măsura aplicabilității. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, dovada achiziţiei acestuia fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestuia efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.:RO76BUCU1032235342465RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei, ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietul de sarcini, urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail: vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro.Vizitarea şi prezentarea activului se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini.Vizualizarea activului imobil este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702,e mail: vanzari@lrj.ro, telefon: 0737.242.544, mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, mail: paula.stoian@fanyon.ro.
 Două filme în premieră, pe terasa acoperiș a Ateneului Național din Iași
16/09/2020 19:27

  Filmele in aer liber pot fi văzute si săptămana aceasta in cele trei spatii de proiectie: terasa acoperis a Ateneului National din Iasi, Casa Ghica-Callimachi si Centrul de evenimente Agora. Cinefili ...

 Doliu în lumea artistică - a murit cel mai vârstnic actor al teatrului din Constanța
16/09/2020 14:42

  Alexandru Mereuţă, cel mai in varstă actor al Teatrului de Stat din Constanţa, a murit.Cunoscut ca Nea Alecu, actorul care ajunsese la 93 de ani, a realizat o impresionantă galerie de personaje pli ...

 S-au pus în vânzare primele bilete pentru Festivalul de Teatru pentru Tineri
16/09/2020 13:16

  Primul set de bilete pentru cateva din spectacolele editiei cu numărul XIII a Festivalului International de Teatru Pentru Publicul Tanăr (FITPT) tocmai s-au pus in vanzare. Genericul FITPTI 2020 est ...

 Instalație multimedia dedicată lui Rembrandt, expusă la Muzeul Ermitaj
16/09/2020 12:59

  Regizorul rus Aleksandr Sokurov, laureat cu Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia in 2011, a prezentat la celebrul Muzeu Ermitaj din Sankt Petersburg o instalaţie multimedia consacrată tabl ...

Horațiu Mălăele va fi omagiat la Iași, la Serile Filmului Românesc
15/09/2020 20:35

 În perioada 30 septembrie - 4 octombrie, la Iasi va avea loc cea de-a XI-a editie a Festivalului Serile Filmului Romanesc (SFR) si va fi dedicată actorului si regizorului Horatiu Mălăele. Gala d ...

Atelier de lectură pentru copii, la Palatul Culturii
15/09/2020 20:34

 Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi - Sectia Relatii Publice, Marketing, Logistică, Proiecte, Programe, in parteneriat cu Primăria Municipiului Iasi, Universitatea Natională de Arte &b ...

Cât de importante sunt poveștile pentru copii
14/09/2020 20:30

 Copiii adoră timpul in care părintii, bunica sau bunicul le citesc ceva dintr-o carte. Lectura creează fantezii, are un efect calmant si promovează cunoasterea generală si vocabularul. Timp ...

Românii, codași și la consumul de cafea
14/09/2020 20:27

Desi consumul de cafea este in Romania printre cele mai slabe din Uniunea Europeană, se poate observa o dinamică pozitivă in ultimii ani pe piată, mai ales in ceea ce priveste preferinta pentru calitate mai ...

Ateneul Naţional din Iaşi, instituţie culturală de importanţă naţională
08/09/2020 21:13

 La conferinţa de presă desfăşurată sambătă, 5 septembrie 2020, la Palatul Culturii, Ministrul Culturii, domnul Bogdan Gheorghiu a declarat că, in urma multiplelor discuţii avute de domnia sa cu M ...

„Pe urmele lui Ludwig Dombrowsky”,  Atelierele creative „Vovo” la Palatul Culturii
07/09/2020 21:30

 Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi anunţă organizarea, in parteneriat cu Asociaţia Culturală AltIaşi, a unei serii de ateliere creative, derulate in cadrul proiectului „Pe u ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei