Cele mai bune & cele mai proaste carti din 2009: voteaza 15 critici + 1

default

Dimensiune font:

| 29-10-2012 18:49

Topuri CULTURA 2009: LITERATURA

participa Cosmin Borza, Bianca Burta-Cernat, Paul Cernat, Marius Chivu, Daniel Cristea-Enache, Alex Goldis, Mihai Iovanel, Dan C. Mihailescu, Marius Mihet, Nicoleta Salcudeanu, Simona Sora, Adriana Stan, Alex Stefanescu, Andrei Terian, Claudiu Turcus; + o ampla trecere in revista a anului 2009, semnata Ion Bogdan Lefter, care va fi publicata ca bonus intr-o postare ulterioara

COSMIN BORZA

(i) Fiction

1. Cristian Teodorescu, Medgidia, orasul de apoi, Cartea Romaneasca

2. Liviu Birsan, Asylant, Curtea Veche

3. Dan Lungu, Cum sa uiti o femeie, Polirom

  • Daca in anii trecuti Petru Cimpoesu sau Horia Ursu reapareau in prim-planul prozei romanesti, tot un optzecist, Cristian Teodorescu, castiga detasat competitia din . Surpriza acestui an e Liviu Birsan, care merita, cred, o atentie mai mare din partea cronicarilor, iar marile dezamagiri imi par a fi Lucian Dan Teodorovici si Florin Lazarescu (cu o singura proza valoroasa, cea care da si titlul volumului Lampa cu caciula, nu se poate construi un volum). Pe de alta parte, Dan Lungu reuseste un fapt remarcabil – scrie un roman de consum, insa nu cade de multe ori in melodramatic si facil, iar Corina Sabau debuteaza onorabil. Tot in au publicat romane originale si destul de reusite scriitori care se evidentiasera in ultimul timp mai mult prin reeditari: Norman Manea (Vizuina), Augustin Buzura (Raport asupra singuratatii), Matei Visniec (Sindromul de panica in Orasul Luminilor).

(ii) Nonfiction (memorii, jurnale, biografii, interviuri & co)

1. Nicolae Manolescu, Viata si carti. Amintirile unui cititor de cursa lunga, Paralela 45

2. Doina Cornea, Jurnal – ultimele caiete, Fundatia Academiei Civice

3. Dan Lungu, Lucian Dan Teodorovici (coordonatori), Str. Revolutiei nr. 89, Polirom

(iii) Poezie

1. Angela Marinescu, Probleme personale, Cartea Romanesca

2. Claudiu Komartin, Un anotimp in Berceni, Cartier

3. Iulian Tanase, Adora, Art

  • An sarac pentru poezie, cu volume de top ce solicitau destula slefuire ori triere, cu debutanti care ma fac sa regret ca nu am valorizat (cum probabil ca meritau) unele creatii lirice din anii anteriori. Nu am apucat sa citesc Spatiu privat (Elena Vladareanu) si Not for sale (Domnica Drumea), dar, avand in vedere ce au scris pana acum, m-as feri de momentul in care textele lor vor ridica nivelul poeziei autohtone.

(iv) Critica si istorie literara

1. Andrei Terian, G. Calinescu. A cincea esenta, Cartea Romanesca

2. George Ardeleanu, N. Steinhardt si paradoxurile libertatii. O perspectiva monografica, Humanitas

3. Dan Damaschin, Cercul Literar de la Sibiu/Cluj. Deschidere spre europeism si universalitate, Zenit

  • Un an in care ambii termeni principali ai sectiunii pot fi onorati de studiile care cred ca merita ii ocupe podiumul. Caci aici isi au prea putin locul volumele de cronici/recenzii (selectate, prin definitie, aleatoriu), cartile incropite pe o tema cat mai trendy doar pentru a obtine faima sau un grad universitar in plus sau cele care frizeaza eseistica prin lipsa de fundamentare conceptuala, cat cercetarile solide, erudite, coerente, care propun si recitiri/nuantari, si interpretari cu adevarat originale, dupa cum si rasturnari axiologice. Chiar daca 2008 i-a plasat in top pe Nicolae Manolescu, Paul Cornea si Eugen Negrici, citind volumele lui Andrei Terian, George Ardeleanu si Dan Damaschin, istorico-critic nu pare deloc in criza.

(v) Eseu

1.

2. Adrian Lacatus, Modernitatea conservatoare. Aspecte ale culturii Europei Centrale, Editura Universitatii Transilvania din Brasov

3. Marta Petreu, Diavolul si ucenicul sau: Nae Ionescu-Mihail Sebastian, Polirom

  • Am inclus aici doua volume care, probabil, tinteau la domeniul criticii/istoriei literare. Ca anvergura a proiectului ele ar fi putut fi subsumate sectiunii de mai sus, ca realizare, insa, cartea lui Adrian Lacatus si cea a Martei Petreu raman suspendate intr-o zona greu definibila. Prima sufera de o prea mare laxitate a delimitarii spatiului cartografiat si a valabilitatii tezelor sustinute (in ciuda unui demers analitic/teoretic/comparativist demn de remarcat), pe cand cea de-a doua e afectata de o incrancenare justitiar-retorica greu de inteles de vreme ce nu e menita sa acopere o penurie ideatica. Cartile de eseistica propriu-zisa, asteptate cu interes, Despre omul din scrisori. Mihai Eminescu (Dan C. Mihailescu), Intoarcere in secolul XXI (Ioana Parvulescu), Ultimii eretici ai imperiului (Vasile Ernu), nu cred ca se clasifica in top 3, asa ca am preferat sa las neocupat primul loc.

(vi) Publicistica

1. Cristian Tudor Popescu, Cuvinte rare, Polirom

2. Tudor Octavian, Alte povestiri la cafeaua de dimineata, Polirom

3. Eugen Istodor, Dictionarul ideilor fixe. Dupa 20 de ani, Polirom

(vii) Editii critice, antologii

1. Gabriela Omat, Modernismul literar romanesc in date (1880-2000) si texte (1880-1949), ICR

2. Konrad Petrovszky si Ovidiu Tichindeleanu (coordonatori), Revolutia romana televizata. Contributii la istoria culturala a mediilor, Idea Desing & Print

3. Eugeniu Coseriu, Omul si limbajul sau. Studii de filosofie a limbajului, teorie a limbii si lingvisticii generale, Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi (antologie, argument si note de Dorel Finaru)

(viii) Debut

1. Andrei Terian, G. Calinescu. A cincea esenta, Cartea Romanesca

2. Andrei Gorzo, Bunul, raul si uratul in cinema, Polirom

3. Corina Sabau, Blocul 29, apartamentul 1, Polirom

(ix) Evenimente culturale

1. Premiul Nobel pentru Herta Müller si seria de intalniri ale lui Salman Rushdie cititorii romani

2. Nicolae Manolescu la 70 de ani (cu setul de carti de la Paralela 45), dosarele omagiale si receptarea foarte critica a Istoriei sale

3. Revigorarea BPT (Jurnalul National), colectiile Adevarul, dar si Integrala Ioan Chirila (Gazeta Sporturilor)

(x) Cele mai proaste carti ale anului

1. Vasile Ernu, Ultimii eretici ai imperiului, Polirom

2. Lucian Dan Teodorovici, Celelalte povesti de dragoste, Polirom

3. Dragos Voicu, Coada, Cartea Romaneasca

  • Motivatia alegerii mele de la aceasta sectiune se fundamenteaza pe discrepanta dintre intentionalitatea auctoriala (facuta cat mai vizibila pe diverse cai) si realizarea propriu-zisa. Astfel, Vasile Ernu propune o carte de idei, eseistic-filosofica, se doreste un redutabil ideolog de stanga, insa, prea adesea, in volumul sau, ideile-cliseu sau ale altora, calambururile, vorbele de duh si gesturile de fronda vin sa acopere numarul redus de idei proprii. Inspirat de ceea ce scria undeva Costi Rogozanu, as constata ca Ernu propune un discurs cool pentru corporatistii cu aere de anarhisti, care isi dezbraca seara costumul de firma pentru a injura sistemul ce le ofera o existenta burgheza, iar a doua zi, razbunati, isi reiau docili locul la birou. Stanga are nevoie, in mod cert, de un discurs teoretic de nivel superior.

Lucian Dan Teodorovici, unul dintre liderii noii generatii de prozatori, pare ca nu se mai multumeste cu plasari marginale, minimaliste, ci doreste centralitatea. In ultimul sau volum, el dezvolta problematici mari, esentialiste, pornind de la evenimente minore, anodine. Demersul poate fi admirabil, dar rezultatul imi pare dezamagitor: proze dezechilibrate de interventii naratoriale justificative, numeroase personaje artificiale, polifonie fortata etc.

Poate ca sunt nedrept introducand un debut in aceasta sectiune, insa romanul Coada al lui Dragos Voicu imi pare simptomatic pentru o maniera ce a marcat destule creatii din ultima vreme: succesul facil prin preluarea unei retete artistice la moda. Castigand concursul de la Cartea Romaneasca, volumul sau a intrat fals in prim-plan.

(xi) Cartea anului

Andrei Terian, G. Calinescu. A cincea esenta, Cartea Romaneasca

BIANCA BURTA-CERNAT

(i) Fiction

1. Varujan Vosganian, Cartea soaptelor, Polirom

2. Cristian Teodorescu, Medgidia, orasul de apoi, Cartea Romaneasca

3. Ioana Parvulescu, Viata incepe vineri, Humanitas

(ii) Nonfiction

1. Sanda Golopentia, Viata noastra cea de toate zilele, Curtea Veche

2. Nicolae Manolescu, Viata si carti. Amintirile unui cititor de cursa lunga, Paralela 45

3. Ion Vianu, Exercitii de sinceritate, Polirom

(iii) Poezie

1. Angela Marinescu, Probleme personale, Cartea Romaneasca

2. Claudiu Komartin, Un anotimp in Berceni, Cartier

3. Anca Mizumschi, Anca lui Noe, Humanitas

(iv) Critica si istorie literara

1. Andrei Terian, G. Calinescu. A cincea esenta, Cartea Romaneasca

2. George Ardeleanu, N. Steinhardt si paradoxurile libertatii, Humanitas

3. Romanita Constantinescu, Pasi pe granita. Studii despre imaginarul romanesc al frontierei, Polirom

(v) Eseu

1. Mircea Mihaies, Despre doliu. Un an din viata lui Leon V., Polirom

2. Vasile Ernu, Ultimul eretici ai Imperiului, Polirom

3. Marta Petreu, Diavolul si ucenicul sau: Nae Ionescu − Mihail Sebastian, Polirom

(vi) Publicistica

1. Cristian Tudor Popescu, Cuvinte rare, Polirom

2. Ovidiu Simonca, Pot sa va mai enervez cu ceva?, Cartier

3. Dan Petrescu, Secta ginditorilor de estrada, Polirom

(viii) Debut

1. Corina Sabau, Blocul 29, apartamentul 1, Polirom

2. Ovidiu Pop, Trickster, Polirom

3. Dragos Voicu, Coada, Cartea Romaneasca

(x) Cele mai proaste carti ale anului

Nu-mi vine in minte nicio carte ,,catastrofala aparuta anul trecut. Despre cartile foarte proaste pe care nu le ia nimeni in serios nici nu ar avea rost sa discutam: nu sint nocive, pentru ca nici nu li se observa existenta; lucrurile se schimba abia atunci cind vine vorba de volume care, desi submediocre, sint flagrant supraevaluate de critica. Cum nu am, deocamdata, la dispozitie niciun exemplu de carte care sa poata fi asezata pe acelasi raft cu un volum de Antoaneta Zaharia sau de Alain Gavrilutiu, nu risc un raspuns…

CARTEA ANULUI

Varujan Vosganian, Cartea soaptelor

PAUL CERNAT

(i) Fiction

1. Varujan Vosganian, Cartea soaptelor, Polirom

2. Cristian Teodorescu, Medgidia, orasul de apoi, Cartea Romaneasca

3. Dan Lungu, Cum sa uiti o femeie, Polirom

(ii) Nonfiction (memorii, jurnale, biografii, interviuri & co)

1. Nicolae Manolescu, Viata si carti, Paralela 45

2. Virgil Nemoianu in dialog cu Sorin Antohi, Romania noastra…, Editura MLR

3. Ion Vianu, Exercitiu de sinceritate, Polirom – ar fi trebuit sa adaug si noul volum din Jurnalul lui Radu Petrescu, Paralela 45, dar mi-am propus sa mentionez doar autori in viata

(iii) Poezie

1. Anca Mizumschi, Anca lui Noe, Humanitas

2. Angela Marinescu, Probleme personale, Cartea Romaneasca

3. Alexandru Musina, Regele diminetii, Tracus Arte

(iv) Critica si istorie literara

1. George Ardeleanu, N. Steinhardt, paradoxurile libertatii, Humanitas

2. Romanita Constantinescu, Pasi pe granita. Studii despre imaginarul frontierei, Polirom

3. Gelu Negrea, Dictionar subiectiv al personajelor lui I.L. Caragiale (A-Z), Cartea Romaneasca

(v) Eseu

1. Vasile Ernu, Ultimii eretici ai imperiului, Polirom

2. Marta Petreu, Diavolul si ucenicul sau. Nae Ionescu-Mihail Sebastian – cu toate rezervele majore pe care le am fata de acest volum… – , Polirom

3. Adrian Lacatus, Modernitatea conservatoare central-europeana, Editura Universitatii Transilvania

(vi) Publicistica

1. Cristian Tudor Popescu, Cuvinte rare. Poeziar, Polirom (cu precizarea ca e vorba aici de mai mult – sau si de altceva – decit publicistica propriu-zisa)

2. Ovidiu Simonca, Pot sa va mai enervez cu ceva?, Cartier

3. Dan Petrescu, Secta ginditorilor de estrada, Polirom

(vii) Editii critice, antologii

1. G. Calinescu, Opere VII, VIII. Publicistica, Fundatia Nationala pentru Stiinta si Arta

2. Emilia Drogoreanu, F.T. Marinetti, Manifestele futurismului, Art

3. Marin Sorescu, La Lilieci, Art, editie ingrijita de Sorina Sorescu (chiar daca nu e vorba de o editie critica, este totusi o editie completa si definitiva a ciclului, cu un numar semnificativ de inedite).

(viii) Debut

1. Andrei Terian, G. Calinescu. A cincea esenta, Cartea Romaneasca

1. Corina Sabau, Blocul 29, apartamentul 1, Polirom

2. Stoian G. Bogdan, Chipurile, Cartea Romaneasca

(ix) Evenimente culturale

1. continuarea seriei de Opere G. Calinescu. Publicistica (vol. VII, VIII)

2. finalizarea Dictionarului general al literaturii romane (volumul sapte)

3. vizita in Romania a lui Salman Rushdie

(xi) Cartea anului

Andrei Terian, G. Calinescu. A cincea esenta, Cartea Romaneasca

Precizare: lista e provizorie, virtualmente amendabila de lectura unor carti semnificative care, deocamdata, mi-au scapat.

MARIUS CHIVU

(i) Fiction

1. Cristian Teodorescu, Medgidia, orasul de apoi, Cartea Romaneasca

2. Varujan Vosganian, Cartea soaptelor, Polirom.

3. Matei Florian, Si Hams Si Regretel, Polirom.

(ii) Nonfiction (memorii, jurnale, biografii, interviuri & co)

1. Radu Petrescu, Pentru buna intrebuintare a timpului. Jurnal 1971-1976, Paralela 45.

2. Constanta Buzea, Crestetul ghetarului, Humanitas.

3. Ovidiu Simonca, Pot sa va mai enervez cu ceva?, Cartier.

(iii) Poezie

1. Angela Marinescu, Probleme personale, Cartea Romaneasca

2. Emil Brumaru si Veronica D. Niculescu, Basmul Printesei Repede-Repede, Polirom

3. Sebastian Reichmann si Dan Stanciu, Dimensiunea «Umbrella», Art

(iv) Critica si istorie literara

1. Andrei Terian, G. Calinescu. A cincea esenta, Cartea Romaneasca.

2. Balasz Imre Jozsef, Avangarda in literatura maghiara din Romania, Bastion.

3. George Ardeleanu, N. Steinhardt si paradoxurile libertatii, Humanitas.

(v) Eseu

1. Mircea Mihaies, Despre doliu, Polirom

2. Nadia Anghelescu, Identitatea araba. Istorie, limba, cultura, Polirom

3. Andreea Rasuceanu, Cele doua Mantulese, Vremea

(vi) Publicistica

1. Andrei Gorzo, Bunul, raul si uratul in cinema, Polirom.

2. Alex Leo Serban, 4 decenii, 3 ani si 2 luni cu filmul romanesc, Polirom.

3. Ioana Parvulescu, Intoarcere in secolul 21, Humanitas.

(vii) Editii critice, antologii

1. Ioana Em. Petrescu, Studii eminesciene, editie ingrijita de Ioana Bot si Adrian Tudurachi, Casa Cartii de Stiinta.

2. Erotographos 50 + 1 (coord. Antoaneta Tanasescu), Scrisoarea de iubire, dragoste, amor, Ars Docendi

3. Genealogii ale postcomunismului, (coord. Adrian T. Sirbu, Alexandru Polgar), Idea Design & Print.

(viii) Debut

1. Andrei Terian, G. Calinescu. A cincea esenta, Cartea Romaneasca.

2. Matei Florian, Si Hams Si Regretel, Polirom

3. Ovidiu Pop, Trickster, Polirom.

(ix) Evenimente culturale

1. Intilnirea cu publicul si lectura lui Salman Rushdie de la Teatrul Odeon.

2. Festivalul International de Literatura, Polirom / Clubul Taranului Roman.

3. Povestitorii de la Sosea, Clubul Taranului Roman.

(xi) Cartea anului

Varujan Vosganian, Cartea soaptelor, Polirom.

DANIEL CRISTEA-ENACHE

(i) Fiction

1. Cristian Teodorescu, Medgidia, orasul de apoi, Cartea Romaneasca

2. Varujan Vosganian, Cartea soaptelor, Polirom

3. Radu Tuculescu, Stalin, cu sapa-nainte!, Cartea Romaneasca

(ii) Nonfiction (memorii, jurnale, biografii, interviuri & co)

1. Constanta Buzea, Crestetul ghetarului. Jurnal 1969-1971, Humanitas

2. Virgil Nemoianu, Sorin Antohi, Romania noastra. Conversatii berlineze, MNLR

3. Gabriel Andreescu, L-am urat pe Ceausescu. Ani, oameni, disidenta, Polirom

(iii) Poezie

1. Angela Marinescu, Probleme personale, Cartea Romaneasca,

2. Mircea Barsila, Monede cu portretul meu, Pamantul, Pitesti

3. Ion Monoran, Eu insumi, Viorel Marineasa si Daniel Vighi, Cartea Romaneasca

(iv) Critica si istorie literara

1. George Ardeleanu, N. Steinhardt si paradoxurile libertatii, Humanitas

2. Gelu Negrea, Dictionar subiectiv al personajelor lui I.L. Caragiale (A-Z), Cartea Romaneasca

3. Alex. Stefanescu, Cum te poti rata ca scriitor. Cateva metode sigure si 250 de carti proaste, Humanitas

(v) Eseu

1. Mircea Mihaies, Despre doliu. Un an din viata lui Leon W., Polirom

2. Vasile Ernu, Ultimii eretici ai imperiului, Polirom

3. Nicolae Breban, Tradarea criticii, Ideea Europeana

(vi) Publicistica

1. Dan Petrescu, Secta ganditorilor de estrada, Polirom

2. Cristian Tudor Popescu, Cuvinte rare. Poeziar, Polirom

3. Tudor Octavian, Alte povestiri la cafeaua de dimineata, Polirom

(vii) Editii critice, antologii

1. G. Calinescu, Opere, VII-VIII. Publicistica (1948-1957), editie coordonata de Nicolae Mecu, Academia Romana/ Fundatia Nationala pentru Stiinta si Arta

2. Ioana Bot si Adrian Tudurachi: Ioana Em. Petrescu, Studii eminesciene, Casa Cartii de Stiinta

3. Anton Pann, Spitalul amorului sau Cantatorul dorului, Compania

(viii) Debut

1. Andrei Terian, G. Calinescu. A cincea esenta, Cartea Romaneasca

2. Ovidiu Simonca, Pot sa va mai enervez cu ceva?, Cartier

3. Corina Sabau, Blocul 29, apartamentul 1, Polirom

(ix) Evenimente culturale

1. Premiul Nobel pentru Literatura acordat Hertei Müller

2. Relansarea colectiei Biblioteca pentru Toti de catre Jurnalul National

3. Turneul lui Salman Rushdie in Romania

(x) Cele mai proaste carti ale anului

1. Marta Petreu, Diavolul si ucenicul sau: Nae Ionescu – Mihail Sebastian, Polirom: nu cea mai proasta, dar cu siguranta cea mai tendentioasa

2. Toader Paleologu, Era suparaciosilor, Curtea Veche: de preferat totusi activitatii ministeriale…

3. Nora Iuga, Hai sa furam pepeni, Polirom: in aceeasi linie de ravna suprarealista a autoarei

Nota: Selectia este facuta pe autori cu o anume notorietate, nu pe batalioanele grafomanilor obscuri. Invers decat la topurile obisnuite, prima pozitie e aici cea mai compromitatoare pentru un autor.

(xi) Cartea anului:

ex aequo: Cristian Teodorescu, Medgidia, orasul de apoi, Cartea Romaneasca

Andrei Terian, G. Calinescu. A cincea esenta, Cartea Romaneasca

ALEX GOLDIS

(i) Fiction

1. Varujan Vosganian, Cartea soaptelor, Polirom

2. Cristian Teodorescu, Medgidia, orasul de apoi, Cartea Romaneasca

3. Adrian Schiop, Zero grade Kelvin, Polirom

(ii) Nonfiction (memorii, jurnale, biografii, interviuri & co)

1. Nicolae Manolescu, Viata si carti. Amintirile unui cititor de cursa lunga, Paralela 45

2. Radu Petrescu, Pentru buna intrebuintare a timpului. Jurnal 1971-1976, Paralela 45

3. Doina Cornea, Jurnal – ultimele caiete, Fundatiei Academiei Civice

(iii) Poezie

1. Alexandru Musina, Regele diminetii, Tracus Art

2. Claudiu Komartin, Un anotimp in Berceni, Cartier

3. Radu Vancu, Monstrul fericit, Cartier

(iv) Critica si istorie literara

1. Andrei Terian, G. Calinescu. A cincea esenta, Cartea Romaneasca

2. Paul Cernat, Modernismul retro in romanul romanesc interbelic, Art

3. Dan Damaschin, Cercul literar de la Sibiu/Cluj. Deschidere spre europeism si universalitate, Zenit

(v) Eseu

1. George Ardeleanu, N. Steinhardt si paradoxurile libertatii, Humanitas

2. Vasile Ernu, Ultimii eretici ai imperiului, Polirom

3. Adrian Lacatus, Modernitatea conservatoare. Aspecte ale culturii Europei Centrale, Editura Universitatii Transilvania

(vi) Publicistica

1. Cristian Tudor Popescu, Cuvinte rare, Polirom

2. Tudor Octavian, Alte povestiri la cafeaua de dimineata, Polirom

3. Ovidiu Simonca, Pot sa va mai enervez cu ceva?, Cartier

(vii) Editii critice, antologii

1. Ioana Em. Petrescu, Studii eminesciene, editie ingrijita de Ioana Bot si Adrian Tudurachi, Casa Cartii de Stiinta.

2. Konrad Petrovszky, Ovidiu Tichindeleanu (coordonatori), Revolutia romana televizata. Contributii la istoria culturala a mediilor, Idea Desing & Print

3. Dan Lungu, Lucian Dan Teodorovici (coordonatori), Str. Revolutiei nr. 89, Polirom

(viii) Debut

1. Andrei Terian, G. Calinescu. A cincea esenta, Cartea Romaneasca

2. Stoian G. Bogdan, Chipurile, Cartea Romaneasca

3. Marius Conkan, Soporia, Vinea

(xi) Cartea anului

Andrei Terian, G. Calinescu. A cincea esenta, Cartea Romaneasca

MIHAI IOVANEL

(i) Fiction

1. Cristian Teodorescu, Medgidia, orasul de apoi, Cartea Romaneasca; Varujan Vosganian, Cartea soaptelor, Polirom (aleg varianta ex aequo pentru ca cele doua romane ilustreaza aceasi tendinta, a povestii care trece granita dinspre memorie catre literatura; tendinta comuna mi se pare mai relevanta decat alegerea – evident, posibila – intre un titlu sau altul).

2. Dan Lungu, Cum sa uiti o femeie, Polirom (aici am votat, iarasi, nu doar un roman bun, ci si o tendinta – aceea a romanului-roman conectat inteligent la actualitate).

3. Sebastian A. Corn, Adrenergic!, Millenium Press (editorial vorbind, e o prima editie, desi pagina de garda mentioneaza edtia a doua; prima editie a aparut de fapt intr-un numar special dintr-un ziar); Ioana Parvulescu, Viata incepe vineri, Humanitas

(ii) Nonfiction (memorii, jurnale, biografii, interviuri & co)

1. Nicolae Manolescu, Viata si carti. Amintirile unui cititor de cursa lunga, Paralela 45

2. Virgil Nemoianu, Sorin Antohi, Romania noastra. Conversatii berlineze, MNLR

3. Ovidiu Simonca, Pot sa va mai enervez cu ceva?, Cartier

(iii) Poezie

1. Alexandru Musina, Regele diminetii, Tractus Arte

2. Elena Vladareanu, Spatiu privat, cu 33 de ilustratii de Dan Perjovschi, Cartea Romaneasca

3. Angela Marinescu, Probleme personale, Cartea Romaneasca

(iv) Critica si istorie literara

1. Andrei Terian, G. Calinescu. A cincea esenta, Cartea Romaneasca

2. George Ardeleanu, N. Steinhardt si paradoxurile libertatii. O perspectiva monografica, Humanitas; Victor Durnea, De la Societatea Scriitorilor Romani la Uniunea Scriitorilor din Romania, vol. I (1909-1925), Convorbiri literare

3. Paul Cernat, Modernismul retro in romanul romanesc interbelic, Art

(v) Eseu

1. Magda Mihailescu, François Truffaut. Barbatul care iubea filmele, Curtea Veche

2. Vasile Ernu, Ultimii eretici ai imperiului, Polirom

3. Adrian Lacatus, Modernitatea conservatoare. Aspecte ale culturii Europei Centrale, Editura Universitatii Transilvania, Brasov

(vi) Publicistica

1. Dana Fodor Mateescu, Fetitele din Cimitirul Rosu, Editura Mateescu (o carte de reportaje cu totul extraordinare – literar, publicistic, uman. Poate le-ati citit prin Adevarul, acum cativa ani; daca nu, confirmati din pacate ca reportajul e o specie la fel de moarta ca tragedia. Jurnalismul de top s-a concentrat aproape exclusiv in zona editorialelor si opiniilor – cum si arata pozitiile 2 si 3. Prefer acest volum de debut unor nume mari si unor volume pe masura nu pentru a repara simbolic aceasta situatie, ci pentru ca volumul este, repet, extraordinar).

2. Dan Petrescu, Secta ganditorilor de estrada, Polirom; Cristian Tudor Popescu, Cuvinte rare. Poeziar, Polirom

3. Nicolae Coande,  Revansa chipurilor, Editura Maiastra, Targu Jiu

(vii) Editii critice, antologii

Editii critice

1. Gabriela Omat, Modernismul literar romanesc in date (1880-2000) si texte (1880-1949), vol. I-II, ICR (cartea poarta mentiunea 2008, dar a aparut in primavara lui 2009 – cand a si avut primele cronici).

2. Nicolae Mecu: G. Calinescu, Opere. Publicistica, vol. VII-VIII, Fundatia Nationala pentru Stiinta si Arta

3. Niculae Gheran, Andrei Moldovan, Liviu Rebreanu prin el insusi, Editura Academiei

Antologii

1-2. Adrian T. Sirbu, Alexandru Polgar (editori), Genealogii ale postcomunismului, Idea Design & Print; Konrad Petrovszky si Ovidiu Tichindeleanu (editori), Revolutia romana televizata. Contributii la istoria culturala a mediilor, Idea Desing & Print

(viii) Debut

Data fiind calitatea titlurilor si autorilor de mai jos, reiese ca 2009  a fost un an exceptional pentru debuturi; ordinea autorilor e alfabetica.

Alexandru Budac, Byron in retea sau Cum a ramas libera canapeaua doctorului Freud, Humanitas

Simona Dragan, Creatie si putere. Concepte discursive in poststructuralism, Ideea Europeana

Dana Fodor Mateescu, Fetitele din Cimitirul Rosu, Editura Mateescu

Andrei Gorzo, Bunul, raul si uratul in cinema, Polirom

Andrei Terian, G. Calinescu. A cincea esenta, Cartea Romaneasca

Ovidiu Simonca, Pot sa va mai enervez cu ceva?, Cartier

(ix) Evenimente culturale

Finalizarea proiectului de facsimilare a manuscriselor lui M. Eminescu; aparitia volumului 7, ultimul, din prima editie a Dictionarului General al Literaturii Romane (cu multe imperfectiuni de detaliu, remediabile macar partial la o a doua editie care deja se pregateste, dictionarul impune a big picture deocamdata fara contracandidat).

(x) Cele mai proaste carti ale anului

1. Marta Petreu, Diavolul si ucenicul sau. Nae Ionescu – Mihail Sebastian, Polirom.

(xi) Cartea anului

Andrei Terian, G. Calinescu. A cincea esenta, Cartea Romaneasca

DAN C. MIHAILESCU

(i) Romane

1. Cristian Teodorescu, Medgidia, orasul de apoi, Cartea Romaneasca

2. Varujan Vosganian, Cartea soaptelor, Polirom

3. ex aequo : Daniela Zeca, Istoria romantata a unui safari, Polirom & Ioana Parvulescu, Viata incepe vineri, Humanitas

(ii) Memorialistica :

1. Cicerone Ionitoiu, Din tara sarmelor ghimpate, Polirom

2. Oana Pellea, Jurnal, Humanitas

3. Constantin Argetoianu, Insemnari zilnice, vol. 10, Machiavelli

(iii) Poezie

Asa cum (nu) vad eu lucrurile, nu se acorda. Dar nici sa pierd trei pozitii nu-mi permit. Drept pentru care, cu voia dvs., cu trei traduceri:

1. Jean Sévilla, Corectitudinea morala, trad. Alina Daniela Marinescu, Paul Marinescu, Humanitas

2. Stieg Larsson, Millenium 3, trad. Elena-Maria Morogan, Trei

3. Roberto Saviano, Gomora, trad. Corina Petroff, Adriana Stanescu, Univers

(iv) Critica, istorie literara

1. Stefan Lemny, Les Cantemir, Complexe si Institutul Cultural Roman

2. Andrei Terian, G. Calinescu. A cincea esenta, Cartea Romaneasca

3. Bogdan Badulescu, Caragiale in Orient Expres, Levant

(v) Eseu

1. Marta Petreu, Diavolul si ucenicul sau. Nae Ionescu – Mihail Sebastian, Polirom

2. Octavian Saiu, Beckett. Pur si simplu, Paideia

3. Nicolae St. Noica, Neamul Noica, Cadmos

(vi) Publicistica

1. Cristian Paunescu, Marian Stefan, Legendele Batranei Doamne, Oscar Print

2. Petre Turlea, Ion Antonescu intre extrema dreapta si extrema stanga, Semne

3. Bogdan Tataru-Cazaban, Mihail Neamtu, In honorem Andrei Plesu, Humanitas

(vii) Editii

1. Dora Mezdrea, C. Noica in arhivele Securitatii, Humanitas si Muzeul Literaturii Romane

2. Vasile Marculet, coord., Dictionarul domnilor Tarii Romanesti si ai Moldovei, Meronia

3. Antoaneta Tanasescu, coord., Scrisoarea de iubire, dragoste si amor, Ars Docendi

(viii) Debut

Andreea Rasuceanu, Cele doua Mantulese, Vremea

(ix) Eveniment cultural

1. Stan Stoica, coord., Dictionarul biografic de istorie a Romaniei, Meronia

2. Caietul Cioran, L’herne (Laurence Tacou, Vincent Piednoir) si Institutul Cultural Roman

3. Ex aequo : Manuscrise bizantine in colectii bucurestene, Institutul Cultural Roman & Nicolae St. Noica, Palatul Regal, Cadmos

(x) In loc de cele mai proaste carti ale anului (pe care n-am ajuns sa le citesc !) mai semnalez de bine trei :

1. Radu Oltean, coord., Bucuresti 1459 – , ARCUB

2. Magda Mihailescu, François Truffaut, barbatul care iubea filmele, Curtea Veche

3. Oana si Cornel Constantin Ilie, Gheorghe Cristescu «Plapumarul», Semne

(xi) Cartea anului

Nicolae Manolescu, Viata si carti, Paralela 45

MARIUS MIHET

(i) Fiction

1. Augustin Buzura, Raport asupra singuratatii, Polirom

2. Radu Tuculescu, Stalin, cu sapa-nainte, Cartea Romaneasca

3. Varujan Vosganian, Cartea soaptelor, Polirom

(fara indoiala, a fost anul fictiunii; ar fi de numit cel putin zece carti de proza exceptionale; o premiera este faptul ca marea majoritate a volumelor sunt publicate de Polirom – Cartea Romaneasca, lasand anul acesta mult in urma concurenta; prin urmare, alaturi de cele deja nominalizate, tin sa amintesc si urmatoarele, la fel de valoroase: Andrei Simut, Calvarium, Bastion; Florin Lazarescu, Lampa cu caciula, Polirom; Cristian Teodorescu, Medgidia, orasul de apoi, Cartea Romaneasca; Ioana Parvulescu, Viata incepe vineri, Humanitas; Nora Iuga, Hai sa furam pepeni, Polirom; Lucian Dan Teodorovici, Celelalte povesti de dragoste; Dan Persa, Cartile vietii, Cartea Romaneasca)

(ii) Nonfiction

1. Alex. Stefanescu, Jurnal secret. Dezvaluiri complete (2003-), Corint

2. Constantin Toiu, Memorii intarziate (Memorii din cand in cand IV), Cartea Romaneasca

3. Nicolae Manolescu, Viata si carti. Amintirile unui cititor de cursa lunga, Paralela 45

(iii) Poezie

1. Angela Marinescu, Probleme personale, Cartea Romaneasca

2. Caludiu Komartin, Un anotimp in Berceni, Cartier

3. Radu Vancu, Monstrul fericit, Cartier

(iv) Critica si istorie literara

1. George Ardeleanu, N. Steinhardt si paradoxurile libertatii. O perspectiva monografica, Humanitas

2. Daniel Cristea-Enache, Timpuri noi, Cartea Romaneasca

3. Alex. Stefanescu, Cum te poti rata ca scriitor. Cateva metode sigure. 250 de carti proaste, Humanitas

(v) Eseu

1. Ioana Parvulescu, Intoarcere in secolul 21, Humanitas

2. Vasile Ernu, Ultimii eretici ai Imperiului, Polirom

3. Adrian Lacatus, Modernitatea conservatoare. Aspecte ale culturii Europei Centrale, Editura Universitatii din Brasov

(vi) Publicistica

1. Adriana Babeti, Prozac. 101 pastile pentru bucurie, Polirom

2. Cristian Tudor Popescu, Cuvinte rare, Polirom

3. Toader Paleologu, Era suparaciosilor, Curtea Veche

(vii) Editii critice, antologii

1. Valeriu Anania, Amintirile peregrinului apter, prefata de Mircea Muthu, cronologie de Stefan Iloaie, Polirom

2. Grigorie de Nyssa, Impotriva lui Eunomie I, traducere si note explicative de Ovidiu Sferlea, studiu introductiv de Mihail Neamtu, editie ingrijita de Adrian Muraru, Polirom

3. Ion Monoran, Eu insumi, editie ingrijita de Viorel Marineasa si Daniel Vighi, Cartea Romaneasca

(viii) Debut

1. Andrei Terian, G. Calinescu. A cincea esenta, Cartea Romaneasca

2. Stoian G. Bogdan, Chipurile, Cartea Romaneasca

3. Corina Sabau, Blocul 29, apartamentul 1, Polirom

(ix) Evenimente culturale

1. Acordarea premiului Nobel pentru literatura Hertei Müller

2. Colocviul Tinerilor Scriitori

3. Colocviul Tinerilor Critici

(xi) Cartea anului

George Ardeleanu, N. Steinhardt si paradoxurile libertatii. O perspectiva monografica, Humanitas

NICOLETA SALCUDEANU

(i) Fiction

1. Augustin Buzura, Raport asupra singuratatii, Polirom

2. Petru Popescu, Supleantul, Curtea Veche

3. Varujan Vosganian, Cartea soaptelor, Polirom

(ii) Nonfiction (memorii, jurnale, biografii, interviuri & co)

1. Lavinia Betea (coord.), Cristina Deac, Florin-Razvan Mihai, Ilarion Tiu, 21 august 1968. Apoteoza lui Ceausescu, Polirom

2. Teodor Vargolici, Marturii literare, Muzeul National al Literaturii Romane,

3. Constanta Buzea, Crestetul ghetarului, Humanitas

(iii) Poezie

1. Angela Marinescu, Probleme personale, Cartea Romaneasca

2. Alexandru Musina, Regele diminetii, Tractus Arte

3. Elena Vladareanu, Spatiu privat, cu 33 de ilustratii de Dan Perjovschi, Cartea Romaneasca

(iv) Critica si istorie literara

1. Andrei Terian, G. Calinescu, A cincea esenta, Cartea Romaneasca

2. Niculae Gheran, Andrei Moldovan, Liviu Rebreanu prin el insusi, Editura Academiei

3 Dan C. Mihailescu, Despre omul din scrisori. Mihai Eminescu, Humanitas

(v) Eseu

1. Nicolae Breban, Profetii despre prezent. Elogiul mortii, Polirom

2. Magda Mihailescu, François Truffaut. Barbatul care iubea filmele, Curtea Veche

3. Adrian Lacatus, Modernitatea conservatoare. Aspecte ale culturii Europei Centrale, Editura Universitatii Transilvania, Brasov

(vi) Publicistica

1. Marin Mincu, Cvasitratat de/spre literatura (A fi mereu in miezul realului), Paralela 45

2. Daniel Cristea-Enache, Timpuri noi, Cartea Romaneasca

3. Traian Stef, Deficitul de prezent, Paralela 45

(viii) Debut

1. Andrei Terian, G. Calinescu, A cincea esenta, Cartea Romaneasca

2. Stoian G. Bogdan, Chipurile, Cartea Romaneasca,

(x) Cele mai proaste carti ale anului

1. Marta Petreu, Diavolul si ucenicul sau: Nae Ionescu-Mihail Sebastian, Polirom

(xi) Cartea anului

Andrei Terian, G. Calinescu, A cincea esenta, Cartea Romaneasca

SIMONA SORA

(i) Fiction

1. Ioana Parvulescu, Viata incepe vineri, Humanitas

2. Florin Lazarescu, Lampa cu caciula, Polirom

3. Lucian Teodorovici, Celelalte povesti de dragoste, Polirom

(ii) Nonfiction (memorii, jurnale, biografii, interviuri & co)

1. Varujan Vosganian, Cartea soaptelor, Polirom (pentru ca, in ciuda subtitlului, nu e un roman, ci un soi elaborat de memorialistica)

2. Alex. Stefanescu, Jurnal secret. Dezvaluiri complete 2003-, Corint

3 Aurora Liiceanu, Prin perdea, Polirom

(iii) Poezie

1.Angela Marinescu, Probleme personale, Cartea Romaneasca

2. Anca Mizumschi& Iulian Costache, Anca lui Noe, Humanitas

3. Elena Vladareanu, Spatiu privat: a handbook, Cartea Romaneasca

(iv) Critica si istorie literara

1. Dan C. Mihailescu, Despre omul din scrisori, Humanitas

2. Andrei Terian, G. Calinescu. A cincea esenta, Cartea Romaneasca

3. Daniel Cristea-Enache, Timpuri noi, Cartea Romaneasca

(v) Eseu

1. Mircea Mihaies, Despre doliu. Un an din viata lui Leon W., Polirom

2. George Ardeleanu, N. Steinhardt si paradoxurile libertatii, Humanitas

3. Alexandru Budac, Byron in retea sau cum a ramas libera canapeaua doctorului Freud, Humanitas

(vi) Publicistica

1.Adriana Babeti, Prozac. 101 pastile pentru bucurie, Polirom

2. Cristian Tudor Popescu, Cuvinte rare, Polirom

3. Ovidiu Simonca, Pot sa va mai enervez cu ceva?, Cartier

(vii) Editii critice, antologii

1. Cristian Badilita, Francisca Baltaceanu, Monica Brosteanu (coord.) Septuaginta, vol. 5, Polirom

2. Lucian Dan Teodorovici, Dan Lungu, Str. Revolutiei nr.89, Polirom

3. Laura Albulescu (coord.), Prima dezamagire in dragoste, Art

(viii) Debut

1. Matei Florian, Si Hams si Regretel, Polirom

2. Bogdan Dumitrescu, SMS, Polirom

3. Matei Plesu, Non-sensul giratoriu si alte non-sensuri de ieri si de azi, Humanitas

(ix) Evenimente culturale

1. Festivalul International de Literatura (organizat de Oana Boca, Bogdan Alexandru Stanescu si Vasile Ernu)

2. Povestitorii de la Sosea (lecturi publice organizate, la MTR, de Mirela Florian)

3. Vizita lui Salman Rushdie in Romania (organizata de Polirom)

(x) Cele mai proaste carti ale anului

Am reusit – pentru ca nu am scris cronica de intampinare – sa nu citesc, pana la capat, nici o carte proasta.

(xi) Cartea anului

Varujan Vosganian, Cartea soaptelor, Polirom

ADRIANA STAN

(i) Fiction

1. Cristian Teodorescu, Medgidia, orasul de apoi, Cartea Romaneasca

2. Liviu Birsan, Asylant, Curtea Veche

3. Matei Florian, Si Hams și Regretel, Polirom

(ii) Nonfiction (memorii, jurnale, biografii, interviuri & co)

1. Ovidiu Simonca, Pot sa va mai enervez cu ceva? Interviuri intre vehementa si emotie, Cartier

2. Valeriu Anania, Amintirile peregrinului apter, Polirom.

3. Nicolae Manolescu, Viata si carti. Amintirile unui cititor de cursa lunga, Paralela 45

(iii) Poezie

1. Angela Marinescu, Probleme personale, Cartea Romaneasca

2. Radu Vancu, Monstrul fericit, Cartier

3. Alexandru Mușina, Regele diminetii, Tracus Arte.

(iv) Critica si istorie literara

1. Andrei Terian, G. Calinescu. A cincea esenta, Cartea Romaneasca

2. Adrian Lacatus, Modernitatea conservatoare. Aspecte ale culturii Europei Centrale, Editura Universitatii Transilvania, Brasov

3. Paul Cernat, Modernismul retro in romanul romanesc interbelic, Art

(v) Eseu

1. Mircea Mihaies, Despre doliu. Un an din viața lui Leon W., Polirom

2. Dan C. Mihailescu, Despre omul din scrisori. Mihai Eminescu, Humanitas

3. Gheorghe Craciun, Pactul somatografic, Paralela 45

(vi) Publicistica

1. Adriana Babeți, Prozac. 101 pastile pentru bucurie, Polirom.

(vii) Editii critice, antologii

1.Lucian Raicu, Dincolo de literatura, antologie si comentarii de Carmen Musat, Hasefer

2. Anton Pann, Spitalul amorului sau cantatorul dorului, prefata de Adina Keneres, text insotit de cuvinte lamuritoare despre vechea muzica de la noi de Nicolae Gheorghița si Mica antologie de citate din scrieri despre Anton Pann de Petru Romosan, Compania

(x) Cele mai proaste carti ale anului

1. Dragos Voicu, Coada, Polirom.

2. Alex Stefanescu, Cum te poti rata ca scriitor, Humanitas.

3. Marta Petreu, Diavolul si ucenicul sau, Polirom.

(xi) Cartea anului

Din motive de impact – Cartea soaptelor, de Varujan Vosganian.

ALEX. STEFANESCU

(i) Fiction

1. Daniela Zeca, Istoria romantata a unui safari, Polirom

2. Varujan Vosganian, Cartea soaptelor, Polirom

3. Petru Popescu, Supleantul, Bucuresti, Curtea Veche

(ii) Nonfiction (memorii, jurnale, biografii, interviuri & co)

1. Cristian Badilita, Godul nordian. Insemnari din clandestinitate, Targu Lapus, Galaxia Gutenberg

2. Florin Constantin Pavlovici, Frica si panda, Muzeul National al Literaturii Romane

3. Valeriu Anania, Amintirile peregrinului apter, Polirom

(iii) Poezie

1. Mihail Galatanu, Burta instelata, Vinea

2.Angela Marinescu, Probleme personale, Cartea Romaneasca

3. Adam Puslojić, Trecerea surasului, ilustratii de Mircia Dumitrescu, Baia Mare, Proema .

(iv) Critica si istorie literara

1. Daniel Cristea-Enache, Timpuri noi, Cartea Romaneasca

2. George Ardeleanu, N. Steinhardt si paradoxurile libertatii, Humanitas

3. Marta Petreu, Diavolul si ucenicul sau: Nae Ionescu – Mihail Sebastian, Polirom

(v) Eseu

1. George Cristian Maior, Incertitudine. Gandire strategica si relatii internationale in secolul XXI, RAO

2. Basarab Nicolescu, Ce este realitatea?, Junimea

3. Vladimir Tismaneanu, Naufragiul utopiei: Despre anul revolutiei, Humanitas

(vi) Publicistica

1. Radu Paraschivescu, Dintre sute de clisee, Humanitas

N-am gasit carti de publicistica pentru locurile doi si trei.

(vii) Editii critice, antologii

1. 2. 3. Academia Romana, Manuscrisele Mihai Eminescu, vol. 21–23 (si ultimele), editie coordonata de Eugen Simion, redactor coordonator: Dan Horia Mazilu, redactor: Gabriela Dumitrescu, viziune grafica, coperta: Mircia Dumitrescu, Bucuresti, Biblioteca Academiei Romane, Editura Fundatiei Nationale pentru Stiinta si Arta,

si

M. Eminescu, Opere, vol. XVII. Bibliografie. Partea a II-a (1939-1989). Lucrare aparuta sub egida Academiei Romane si a Bibliotecii Academiei Romane. Cuprinde doua tomuri: A. Opera lui Eminescu – editii si periodice. Referinte despre M. Eminescu in carti si B. Referinte despre M. Eminescu in periodice. Manifestari omagiale dedicate poetului. Addenda. Indice, Autori: Anca-Silvia Bogdan, Tudor-George Pereverza, Lucretia Angheluta (cap. Viata- referinte din periodice), Bucuresti, Academiei Romane,  (cu aceasta parte a doua a volumului XVII se incheie faimoasa si, in felul ei, eroica editie Perpessicius, la care au lucrat mai multe generatii de eminescologi).

(viii) Debut

1. Mihai Radu, Hobby si alte povestiri, Vremea

2. Bogdan Dumitrescu, SMS, Polirom

3. Carmen Dominte, Soarele rasare din televizor, versuri, Humanitas

(ix) Evenimente culturale

1. Festivalul International George Enescu

2. Targul de Carte Gaudeamus

3. Premiul Nobel obtinut de Herta Müller (plus comentariile pe care le-a generat la noi).

(x) Cele mai proaste carti ale anului

Am publicat in 2009 o carte (buna) despre 250 de carti proaste. Una mai proasta decat alta. Mi-e greu sa le identific pe primele trei.

(xi) Cartea anului

Daniela Zeca, Istoria romantata a unui safari, roman, Iasi, Polirom,  (pariez ca va avea o cariera internationala, ca va fi ecranizata, ca va intra in manualele scolare, ca romanul Maitreyi al lui Mircea Eliade).

ANDREI TERIAN

(i) Fiction

1. Varujan Vosganian, Cartea soaptelor, Polirom.

2. Cristian Teodorescu, Medgidia, orasul de apoi, Cartea Romaneasca.

3. Ioana Parvulescu, Viata incepe vineri, Humanitas.

(ii) Nonfiction (memorii, jurnale, biografii, interviuri & co)

1. Nicolae Manolescu, Viata si carti, Paralela 45.

2. Virgil Nemoianu – Sorin Antohi, Romania noastra. Conversatii berlineze, Muzeul national al Literaturii Romane.

3. Constanta Buzea, Crestetul ghetarului, Humanitas

(iii) Poezie

1. Alexandru Musina, Regele diminetii, Tracus Arte.

2. Angela Marinescu, Probleme personale, Cartea Romaneasca.

3. Claudiu Komartin, Un anotimp in Berceni, Cartier; Radu Vancu, Monstrul fericit, Cartier.

(iv) Critica si istorie literara

1. Paul Cernat, Modernismul retro in romanul romanesc interbelic, Art.

2. George Ardeleanu, N. Steinhardt si paradoxurile libertatii. O perspectiva monografica, Humanitas.

3. Dan Damaschin, Cercul Literar de la Sibiu/Cluj. Deschidere spre europeism si universalitate, Zenit.

(v) Eseu

1. Mircea Mihaies, Despre doliu. Un an din viata lui Leon W., Polirom.

2. Vasile Ernu, Ultimii eretici ai imperiului, Polirom.

3. Adrian Lacatus, Modernitatea conservatoare. Aspecte ale culturii Europei Centrale, Universitatii Transilvania din Brasov.

(vi) Publicistica

1. Dan Petrescu, Secta ganditorilor de estrada, Polirom.

2. Ovidiu Simonca, Pot sa va mai enervez cu ceva?, Cartier.

3. Cristian Tudor Popescu, Cuvinte rare. Poeziar, Polirom.

(vii) Editii critice, antologii

1. Nicolae Mecu: G. Calinescu, Opere. Publicistica, vol. VII-VIII, Fundatia Nationala pentru Stiinta si Arta.

2. Sorina Sorescu: Marin Sorescu, La Lilieci, Art.

3. Ioana Bot si Adrian Tudurachi: Ioana Em. Petrescu, Studii eminesciene, Casa Cartii de Stiinta.

(viii) Debut

1. Stoian G. Bogdan, Chipurile, Cartea Romaneasca.

2. Corina Sabau, Blocul 29, apartamentul 1, Polirom.

3. Alexandru Budac, Byron in retea sau Cum a ramas libera canapeaua doctorului Freud, Humanitas.

(ix) Evenimente culturale

Aici mi s-ar parea deplasat sa incerc o ierarhizare. Mai degraba o trecere in revista:

- a patra editie a Colocviului Tinerilor Scriitori;

- finalizarea Dictionarului general al literaturii romane;

- acordarea premiului Nobel scriitoarei Herta Müller;

- Festivalul International de Literatura;

- vizita lui Salman Rushdie in Romania;

- disparitia revistelor Cuvantul si Idei in dialog;

- relansarea de catre Jurnalul National a colectiei Biblioteca pentru Toti;

- lansarea/relansarea a doua colectii de/cu poezie: Rotonda (de la Cartier, prin Dan Coman, Claudiu Komartin si Radu Vancu) si Neo (de la Tracus Arte, prin Alexandru Musina, Romulus Bucur si Caius Dobrescu).

(x) Cele mai proaste carti ale anului

1. Pusi Dinulescu, Gasca si diavolul. Istoria bolnava a domnului Manolescu, Minerva.

2. Marta Petreu, Diavolul si ucenicul sau. Nae Ionescu – Mihail Sebastian, Polirom.

3. Mihail Neamtu, Elegii conservatoare. Reflectii est-europene despre religie si societate, Eikon.

(xi) Cartea anului

Nicolae Manolescu, Viata si carti, Paralela 45.

CLAUDIU TURCUS

(i) Fiction

1. Norman Manea, Vizuina, Polirom

2. Cristian Teodorescu, Medgidia, orasul de apoi, Cartea Romaneasca

3. Dan Lungu, Cum sa uiti o femeie, Polirom

         De asemenea, romanele lui Liviu Barsan (Asylant) si Varujan Vosganian (Cartea soaptelor) merita incluse printre realizarile fictionale ale anului .

(ii) Nonfiction (memorii, jurnale, biografii, interviuri & co)

1. Lucian Dan Teodorovici, Dan Lungu (coord.), Strada revolutiei, nr.89, Polirom

2. Ion Vianu, Exercitiu de sinceritate, Polirom

3. Nicolae Manolescu, Viata si carti, Paralela 45

(iii) Poezie

1. Dan Coman, Dictionarul Mara, Cartier

2. Angela Marinescu, Probleme personale, Cartea Romaneasca

3. Iulian Tanase, Adora, Art

(iv) Critica si istorie literara

1. Andrei Terian, G. Calinescu. A cincea esenta, Cartea Romaneasca

2. George Ardeleanu, N. Steinhardt si paradoxurile libertatii, Humanitas

3. Paul Cernat, Modernismul retro in romanul romanesc interbelic, Art

(v) Eseu

1. Gheorghe Craciun, Pactul somatografic, Paralela 45

2. Adrian Lacatus, Modernitatea conservatoare Aspecte ale culturii Europei Centrale, Universitatii Transilvania din Brasov

3. Alexandru Budac, Byron in retea sau Cum a ramas libera canapeaua doctorului Freud, Humanitas

(vi) Publicistica

1. Cristian Tudor Popescu, Cuvinte rare, Polirom

2. Adriana Babeti, Prozac, 101 pastile pentru bucurie, Polirom

3. Tudor Octavian, Alte povestiri la cafeaua de dimineata, Polirom

(viii) Debut

1. Matei Florian, Si Hams Si Regretel, Polirom

2. Marius Conkan, Soporia, Vinea

3. Georgiana Sarbu, Istoriile periferiei, Mahalaua in romanul romanesc de la G.M. Zamfirescu la Radu Aldulescu, Cartea Romaneasca

(ix) Evenimente culturale

         Avand in vedere circulatia restransa a limbii romane si, totodata, talentul acestui popor de a se automarginaliza, in materie de viata culturala consider eveniment – dincolo de orice colocvii, sindrofii, decernari – TRADUCERILE din literatura romana. Alaturi de acestea, ar mai fi cu adevarat evenimente lecturile publice. Dar – in spatiul autohton – atunci cand nu lipsesc, acestea sunt manifestari exotice carora foarte putini le inteleg rostul, si considerabil mai putini ar fi dispusi sa bage mana in buzunar pentru o intalnire cu artistul. In fine, evenimentele ar fi – din cate cunosc – traducerea Cruciadei copiilor (Florina Ilis) in franceza & spaniola, precum si traducerea romanului Venea din timpul diez (Bogdan Suceava) in maghiara si bulgara. Importul de literatura valoroasa e un eveniment in sine.

(x) Cele mai proaste carti ale anului

1. Ovidiu Pop, Trickster, Polirom

2. Dragos Voicu, Coada, Cartea Romaneasca

3. Stoian G. Bogdan, Chipurile, Cartea Romaneasca

(xi) Cartea anului

         Andrei Terian, G. Calinescu. A cincea esenta, Cartea Romaneasca

 

Sursa: http://revistacultura.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

„EuroBusiness LRJ” S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 20.08.2020, 10.09.2020, 24.09.2020, 08.10.2020, 22.10.2020, respectiv 05.11.2020, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd. Magheru, nr. 31, et. 1, cam. 25, Sector, licitații în vederea valorificarii următoarelor bunuri imobil și mobile, proprietatea debitoarei: BUN IMOBIL, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA). Proprietate imobiliară, teren, căsuțe de vacanță și anexe, situată în Sat Dragosloveni, Com. Soveja, Jud. Vrancea, înscrisă în CF nr. 50048 a Com. Soveja, compusă din: Teren intravilan în suprafață de 2.438,00 mp, amplasat în Sat Dragosloveni, Com. Soveja, Jud.Vrancea, CF nr. 50048 a Com. Soveja, nr. cad.50048, Construcția C1-magazie, nr. cad.50048-C1Sc=67,00 mp, Construcția C2-anexă, nr. cad.50048-C2, Sc=170,00 mp, Construcția C3-magazie, nr. cad50048-C3, Sc=12,00 mp, Construcția C4-grup sanitar, nr. cad.50048-C4, Sc=17,00 mp, Construcția C5-bucatarie, nr. cad.50048-C5, Sc=24,00 mp, Construcția C6-umbrar lemn, nr. cad.50048-C6, Sc=9,00 mp, Construcția C7-umbrar lemn, nr. cad.50048-C7, Sc=9,00 mp, Construcția C8-casă de vacanță, nr. cad.50048-C8, Sc=15,00 mp, Construcția C9-casă de vacanță, nr. cad.50048-C9, Sc=14,00 mp, Construcția C10-club, nr. cad.50048-C10, Sc=64,00 mp, Construcția C11-casă de vacanță, nr. cad.50048-C11, Sc=15,00 mp, Construcția C12-casă de vacanță, nr. cad.50048-C13, Sc=15,00 mp, Construcția C13-casă de vacanță, nr. cad.50048-C13, Sc=65,00 mp, Construcția C14-casă de vacanță, nr. cad.50048-C14, Sc=15,00 mp, Construcția C15-casă de vacanță, nr. cad.50048-C15, Sc=15,00 mp, Construcția C16-casă de vacanță, nr. cad.50048-C16, Sc=65,00 mp, Construcția C17-casă de vacanță, nr. cad.50048-C17, Sc=15,00 mp, Construcția C18-casă de vacanță, nr. cad.50048-C18, Sc=15,00 mp, Construcția C19-casă de vacanță, nr. cad.50048-C19, Sc=65,00 mp, Construcția C20-casă de vacanță, nr. cad.50048-C20, Sc=28,00 mp, Construcția C21-magazie, nr. cad.50048-C21, Sc=145,00 mp, Construcția C22-casă de vacanță, nr. cad.50048-C22, Sc=51,00 mp, Construcția C23-casă de vacanță, nr. cad.50048-C23, Sc=35,00 mp și Construcția C24 - wc, nr. cad.50048-C24, Sc=17,00 mp. 65.110,50 BUNURI MOBILE PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA) CARUCIOR + CUVA 7,27, MASINA GLAZURAT CIOCOLATA 3.236,26, Masina cernut faina 46,49, CARUCIOARE CU NIVELE pt cuptor 211,55, CUPTOR POLINI MOD.80100 211,55, CUPTOR POLINI MOD.8080190 211,55, CUPTOR ROTATIV ROTO 6080SR.200SC 2.531,01, CUPTOR WERNER REA 1280, 211,55, CUPTOR WERNER REA 1280, 211,55, MASINA ROTATIVA ROTOFORM, 4.489,66, Moara ptr. Preg. Probelor, 767,59, Balanta analitica, 412,62, Echip. Ptr. Determ. Aciditatii, 570,56, Etuva, 215,59, Balanta tehnica 176,30, Sist. Automat ptr. Determ. Azot 2.761,19, Sist. Autom. Ptr. Determ. Gras 2.563,97, Distilator apa 550,82, Aparat perf. Pt.Deter. Cant. De z 1.605,07, Incinta termostatare probe 471,85, Sistem aut. Amb. Prod. Gr.IP600 21.265,94, Aparat de realiz. Mixuri pt. Ret 3.026,27, Malaxor spiral cuva rabatabil 4.821,88, Linie pentru obtinere covrigi 57.418,17, Camera racire semifabricat 3.446,86, Cuptor rotativ, 7.048,60 Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptoar rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Masina de glazurat si uscat turta dulce 8.830,77, DEDURIZATOR FD-25, 418,00, LINIE PENTRU OBTINEREA CROCHETE 105.250,22, LINIE PENTRU OBTINERE COVRIGI 74.381,28, MALAXOR 7.023,99, Oala fierbere 233,69, DULAP FRIGORIFIC 381,22, AGENT FRIGORIFIC 77,01, ECHIPAMENT MIXER PLANETAR 8.207,35, MASINA PADO PT FURSEC SI TURTA 12.311,02, Masina taiat foi nap -Doina 263,51, Masina taiat nuga 441,19, Cuptor rotativ 2.078,25, CUPTOR FOI 12.232,98. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietele de sarcini care pot fi procurate on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestora fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, pentru bunuri mobile și 2.380,00 RON, TVA pentru bunul imobil/caiet de vanzare, dovada achiziţiei acestora fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestora efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892 RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.: RO76BUCU1032235342465 RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei (zilele de miercuri), ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietele de sarcini, urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail : vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro. Vizitarea şi prezentarea activelor se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini. Vizualizarea activului imobil, respectiv a bunurilor mobile, este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar.: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702, e-mail: vanzari@lrj.ro, telefon: 0737.242.544, e-mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, e-mail: paula.stoian@fanyon.ro.
„EuroBusiness LRJ ”S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 20.08.2020 și 10.09.2020, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd. Magheru, nr. 31 ,et. 1, cam. 25, Sector 1, licitații în vederea valorificarii următorului bun imobil, proprietatea debitoarei: BUN IMOBIL, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA) ,,Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI”, proprietate compusă din teren și construcții cu destinație nerezidențială, împreună cu bunurile mobile integrate, mijloacele fixe, obiectele de inventar și activele necorporale, situată în Sat Baldovinești, Com. Vădeni, Jud. Brăila, CF nr. 70378 a Com. Vădeni, astfel: 962.727,20. 1. Teren și construcții cu destinație nerezidențială 727.711,20. a. Teren intravilan, în suprafață de 4.507,00 mp, amplasat în Sat Baldovinești, Com.Vădeni, Jud. Brăila, nr. cad.70378, CF nr. 70378 a Com. Vădeni 30.720,00. b. Construcția C1, cu destinație secție producție, nr. cad.70378-C1, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,30 mp, cu regim de înălțime P+1E 42.613,60. c. Construcția C2, cu destinație secție producție, nr. cad.70378-C2, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,45 mp, cu regim de înălțime P+1E 42.644,00. d. Construcția C3, cu destinație depozit ambalaje, nr. cad.70378-C3, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=501,10 mp, cu regim de înălțime P 17.497,60. e. Construcția C4, cu destinație pavilion administrativ, nr. cad.70378-C4, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=149,75 mp, cu regim de înălțime P+1E 39.305,60. f. Construcția C5, cu destinație depozit produse finite, cu nr. cad.70378-C5, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=130,75 mp, cu regim de înălțime P 5.312,80. g. Construcția C6, cu destinație anexă depozitare, nr. cad.70378-C6, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=294,00 mp, cu regim de înălțime P 5.279,20. h. Construcția C7, cu destinație de spații de producție și depozitare, nr. cad.70378-C7, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=449,00 mp, cu regim de înălțime P+1E 74.085,60. i. Construcția C11, cu destinație hală producție, nr. cad.70378-C11, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=530,00 mp și Sc desfășurată=2.120,00 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M 359.211,20. j.Construcția C12, cu destinație anexă tehnologică, nr. cad.70378-C12, CF nr. 70378, Com. Vădeni, cu Sc la sol=155,00 mp și Sc desfășurată=620,00 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M 111.041,60 2. Bunuri mobile integrate (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 102.312,00. 3. Bunuri mobile constând în mijloace fixe și obiecte de inventar (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 98.304,00. 4.Active necorporale: mărci, desene și modele 34.400,00. Activul imobil, ”Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI” se vinde doar în bloc, ca activ funcțional. Prețurile nu includ TVA. Urmează a fi făcută aplicabilitatea dispozițiilor art. 292, (alin.2), lit. F, din Codul Fiscal, în măsura aplicabilității. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, dovada achiziţiei acestuia fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestuia efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.:RO76BUCU1032235342465RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei, ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietul de sarcini, urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail: vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro.Vizitarea şi prezentarea activului se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini.Vizualizarea activului imobil este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702,e mail: vanzari@lrj.ro, telefon: 0737.242.544, mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, mail: paula.stoian@fanyon.ro.
 Un film despre fanatismul religios din Georgia, marele câștigător la Festivalul Internaţional de la San Sebastian
27/09/2020 11:30

  Filmul „Beginning”, al realizatoarei georgiene Dea Kulumbegashvili, este marele triumfător al ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Film de la San Sebastian, fiind recompen ...

Ultima piesa de teatru scrisa de William Shakespeare, descoperita din greseala in biblioteca unui colegiu
26/09/2020 11:18

John Stone, profesor de filologie si comunicare la Universitatea din Barcelona, cerceta lucrari de filozofie din secolul al XVIII-lea, la Colegiul Regal Scotian din Salamanca, Spania, cand a dat peste un volum ...

 Valoarea Premiului Nobel, majorată cu 110.000 de dolari
24/09/2020 12:38

  Laureaţii prestigioaselor premii Nobel din acest an vor primi o sumă suplimentară de 1 milion de coroane suedeze (110.000 de dolari), a anunţat directorul fundaţiei care atribuie aceste trofee. Pr ...

Expoziția temporară „Treceri”, la Muzeul Etnografic al Moldovei
24/09/2020 09:45

 Complexul Muzeal National „Moldova” Iaşi - Muzeul Etnografic al Moldovei organizează, in parteneriat cu Departamentul de Etnologie (Arhiva de Folclor a Moldovei si Bucovinei) din cadrul Inst ...

 Un artist apreciat de Casa Christie’s expune la Iași
24/09/2020 07:01

  Complexul Muzeal National „Moldova” Iaşi, Casa de licitatii Vikart si Uniunea Artistilor Plastici din Romania invită iubitorii de artă, in perioada 23 septembrie-11 octombrie, la expoziti ...

 „Bărbatul cu trei picioare”, spectacol-lectură la Teatrul Național Iași
23/09/2020 12:00

  Proiectul teatral LECTURI³ continuă in noua stagiune cu spectacolul-lectură „Bărbatul cu trei picioare”, de Mircea M. Ionescu, in regia lui Ion Sapdaru. Reprezentatia va benefic ...

JUNIMEA a primit premiul național „Editura anului 2019”
21/09/2020 13:34

JUNIMEA a primit premiul national „Editura anului 2019”, acordat de Asociatia Revistelor, Imprimeriilor si Editurilor Literare. Juriul pentru decernarea premiilor A.R.I.E.L., pe anul 2019, ...

 Două filme în premieră, pe terasa acoperiș a Ateneului Național din Iași
16/09/2020 19:27

  Filmele in aer liber pot fi văzute si săptămana aceasta in cele trei spatii de proiectie: terasa acoperis a Ateneului National din Iasi, Casa Ghica-Callimachi si Centrul de evenimente Agora. Cinefili ...

 Doliu în lumea artistică - a murit cel mai vârstnic actor al teatrului din Constanța
16/09/2020 14:42

  Alexandru Mereuţă, cel mai in varstă actor al Teatrului de Stat din Constanţa, a murit.Cunoscut ca Nea Alecu, actorul care ajunsese la 93 de ani, a realizat o impresionantă galerie de personaje pli ...

 S-au pus în vânzare primele bilete pentru Festivalul de Teatru pentru Tineri
16/09/2020 13:16

  Primul set de bilete pentru cateva din spectacolele editiei cu numărul XIII a Festivalului International de Teatru Pentru Publicul Tanăr (FITPT) tocmai s-au pus in vanzare. Genericul FITPTI 2020 est ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei