Constantin Cheianu, Sex & Perestroica/ review de Catalin Sturza

default

Dimensiune font:

| 29-10-2012 18:32

Constantin Cheianu, Sex & Perestroica, Editura Cartier, 2009

Sex & Perestroica e un roman pe care il asteptam de mult. Mai intai, eram foarte curios sa vad, puse in pagina, parerile „celorlalti”, ale moldovenilor de peste Prut, despre romani si despre Romania. Am auzit, ce-i drept, fel si fel de opinii in conversatii cu prieteni basarabeni, insa n-am gasit pana acum ceva care sa aduca a „viziunea moldovenilor despre Romania” prins in pagina unui roman. In al doilea rand, nu am gasit nicaieri o cronica a anilor recenti in ceea ce priveste Republica Moldova, o carte care sa cuprinda o istorie a vremurilor traite, din comunismul sovietic al lui Ivan Bodiu pana in neocomunismul capitalist al lui Vladimir Voronin. In al treilea rand, Sex si Perestroika e o mostra de literatura foarte aerisita, de o directete si cu un umor care pe mine, unul m-au trimis cu gandul la romanele lui Kurt Vonnegut.

 

i) Ce gandesc ceilalti

 

Voi dezvolta, pe rand, cele trei argumente. Inainte de a afla cum privesc basarabenii Romania e nevoie de cateva detalii de context. Trebuie sa intelegem ca, la fel ca si noi, romanii, moldovenii au privit spre tara vecina, timp de 45 de ani, printr-un zid ideologic. Constantin Cheianu face, in acest punct, o treaba foarte buna, punandu-le la curnent cu dubla gandire la care erau supusi cetatenii RSS Moldoveneasca, in calitate de romani si de membri ai blocului sovietic. Autorul preda o lectie intreaga de istorie, pe tema doctrinelor schizoide ale Partidului Comunist din Moldova sovietica: „Daca se intampla sa participam in comun la vreo reuniune a tuturor tarilor democratiei populare, la Moscova, de pilda, eram datori sa mimam ca o credem perfect egala intre egale. Libertatea de a o taxa ca pe o mizerabila ne-o puteam ingadui nelimitat numai acasa, in Republica Sovietica Moldoveneasca. Aici era destul sa repeti vreo vorba de bine despre Romania rostita de cineva la Moscova si gata, nenorocirea iti dadea in cap. Deveneneai dusman al poporului moldovenesc (implicit, sovietic), nici mai mult, nici mai putin, si s-a zis cu cariera ta, s-a zis cu linistea, cu sanateatea”.

 

Trebuie sa recunosc ca m-am temut putin de ceea ce urma sa aflu din aceasta parte a cartii, in special in urma informatiilor culese din presa de pe ambele parti ale Prutului. Romania, stiam, e un mare bau-bau, in cel mai rau caz o putere imperialista a Europei de Est care vrea sa anexeze Basarabia si, in cel mai bun, o sora cam indolenta, care nu a facut nimic pentru Republica Moldova de la proclamarea independentei sale incoace. Viziunea lui Constantin Cheinau m-a luat prin surprindere. Tara pe care noi o boscorodim zilnic apare, pentru unii basarabeni, ca un fel de El Dorado: „Romania, tara interzisa, pe care o ascultam la radio ca un fel de «Europa Libera», Romania, pe care unii dintre noi, mai norocosi, nascuti in satele de frontiera, o vazusera la televizor!… (…) Stiam ca peste Prut nu se gaseste pamant, iarba, rauri, aer si oameni. Acolo era literatura curata”. Am inteles mai bine, citind aceste randuri, ceea ce voia sa-mi spuna un coleg de facultate care imi povestea: „Traind la Chisinau, imi imaginam ca la Bucuresti oamenii umbla cu cartile in mana pe strada, ca toata lumea face aici cultura precum respira”.

 

ii) Lectia de istorie

 

Ok, imi veti spune, aceasta este viziunea romantioasa a unui romanofil care se numeste Constantin Cheianu. Sau a unei maini de indivizi care inca nu inteleg sa adopte viziunea bilaterala pragmatica „ei cu ei, noi cu noi”. Inainte de a prezenta acest punct de vedere, vorbind, ce-i drept, in numele basarabenilor, prozatorul face o trecere in revista a cauzelor care au modelat un asemenea imaginar, punand foarte bine lucrurile in context. Si aici ajungem la cel de-al doilea argument. Cheianu, care este si un publicist cu condei taios, trece in revista ultimii 45+20 de ani ai Moldovei sovieto-comuniste. Face, cum arata chiar el in ultimii pagini ale cartii, un nou Letopiset al Tarii Moldovei (de peste Prut), pe urmele lui Ion Neculce, insa cu mijloace care apartin jurnalismului si prozei moderne.

 

Sex si perestroika este un fel de eseu lung, care atinge, sub aerul jucaus al fictiunii, cateva puncte sensibile si care pune in pagina cateva adevaruri. Pentru romani, cel putin, este un roman instructiv, din care afli amanunte relevante. Eu unul nu stiam, de pilda, ca adaptarea limbii romane la alfabetul chirilic si contaminarea ei cu limba rusa mersese pana acolo incat, pana in 1967, romana din Moldova sovietica avusese un sunet interzis. Cum „ge” nu exista in alfabetul rusesc, el fusese inlocuit cu „j”, rezultand grafii precum „Jermania”, „vejetatie” sau „jeniu”. De asemenea, nu-mi imaginam ce amploare luase inlocuirea neologismelor romanesti cu constructii neaose, pana la forme aberante precum „apasare” pentru „presiune”, „egalitate” pentru „ecuatie” sau „gatlegau” pentru „cravata”. E o informatie care iti schimba usor perspectiva asupra coloraturii lingvistice moldovenesti luata peste picior in atatea bancuri: dincolo de latura amuzanta, exista si o parte trista, aceste aberatii fiind produsul unor experimente de laborator in directia sovietizarii care au dus, asa cum arata Constantin Cheianu, la excluderea fortata din uzul comun a 60% dintre cuvintele limbii.

 

E, iarasi, neplacut sa afli ca, in 1989, in Chisinau nu mai functiona nici o gradinita in limba romana. Daca regimul comunist sovietic ar fi rezistat inca 20 de ani, speculeaza prozatorul, limba romana din Moldova ar fi disparut de la sine. Iar evenimentele de dupa 1989 descrise in roman sunt de-a dreptul suprarealiste, falimentul noii republici democratice de peste Prut mergand pana la situatii in care angajatii statului sunt platiti, la sfarsitul anilor ’90, in natura de catre guvern, depozitand in camara pantofi, sacouri sau bilete la teatru. De ce au ajuns la putere comunistii lui Voronin si nu au lasat fraiele din mana decat opt ani mai tarziu?, se intreaba Cheianu. Simplu: ei au fost singurii care au inteles ca trebuie sa plateasca (sau sa pretinda ca platesc) pensiile taranilor si salariile profesorilor.

 

iii) Eseul din roman

 

Ajung, in sfarsit, la cel de-al treilea argument. E foarte greu sa spui unde se termina romanul si unde incepe eseul, si invers. „Sex si Perestroika” e mai degraba un eseu prins intr-un cadru romanesc. Acest fapt ar putea sa plictiseasca si sa omoare, chiar, literatura. Insa, cumva, lungile fragmente eseistice sunt scrise precum un thriller, ceea ce impune un ritm foarte alert cartii. E, mai mult, un fel de thriller sardonic, in care emotiile tari tin chiar de natura evenimentelor povestite, privind cum soarta unei intregi tari se balanseaza, in permanenta, pe muchie de cutit. Viziunea sardonica e cea a naratorului, ale caror observatii seci, in fraze scurte, ma asteptam mereu sa fie urmate, ca in Hocus-pocus al lui Vonnegut, de cate un chicot, „Hi ho”. Democratii au furat tot – hi ho! Si tara s-a dus de rapa – hi ho! Si pe noi nu ne-a luat nici Europa, nici America in brate, asa cum ne asteptam – hi ho!

 

Intriga, care implica o serie de aventuri sexuale revolutionare la locul de munca, e mai mult un artificiu, o rama care tine tabloul. Constantin Cheianu foloseste acest pretext, al sexului ce se va combina cu libertatea anilor de deschidere de la sfarsitul regimului sovietic, drept o momeala, cu care isi duce de nas cititorul pana la sfarsitul romanului. Ma asteptam ca la final sa nu gasesc nimic, nici o scena de sex. V-am pacalit, ar fi putut sa spuna prozatorul, chiar va asteptati sa dati peste ceva sene fierbinti cu Marcela Bevziconici? Insa acest prozator joaca cinstit si da, la sfarsit introduce un fel de piesa de teatru in patru acte, „Marcela Bevziconi descinde la Uniunea Teatrala”. Cei care citesc pentru a ajunge aici nu vor fi dezamagiti de orgasmele Marcelei si Constantin Cheianu se pricepe foarte bine, in acest punct, sa umple cateva pagini de literatura erotica sprintara luandu-se in permanenta pe sine, ca narator, peste picior.

 

Punctul culminant al cartii e, totusi, in alta parte. Cand am ajuns la Marcela Bevziconici as fi spus ca acest punct se afla undeva, in pasajele care descriu manifestatiile stradale din Chisinau, in martie 1989, cand militienii inca ii altoiau pe intelectuali cu bastoanele lor rusesti si intreaga speranta a moldovenilor se intindea, sublima, in viitor. Scena in care militia alearga in paralel cu multimea spre Comitetul Central e unul dintre cele mai reusite pasaje epice ale cartii. Printr-o conjunctura a istoriei, romanul are, insa, un al doilea punct culminant, in fraza sa finala, scrisa chiar pe 30 iulie 2009. Acesta e un alt punct interesant – elementul de actualitate al cartii. Cel putin in momentul in care intra pe piata, „letopisetul” e ancorat foarte aproape in prezent. Sper, la randul meu, ca noua speranta pe care o intrevede cronicarul in aceasta licarire de potential sfarsit fericit sa fie confirmata de ceea ce istoria a rezervat, de acum incolo, pentru moldoveni.

 

Sursa: http://revistacultura.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei