Constantin Cheianu, Sex & Perestroica/ review de Catalin Sturza

default

Dimensiune font:

| 29-10-2012 18:32

Constantin Cheianu, Sex & Perestroica, Editura Cartier, 2009

Sex & Perestroica e un roman pe care il asteptam de mult. Mai intai, eram foarte curios sa vad, puse in pagina, parerile „celorlalti”, ale moldovenilor de peste Prut, despre romani si despre Romania. Am auzit, ce-i drept, fel si fel de opinii in conversatii cu prieteni basarabeni, insa n-am gasit pana acum ceva care sa aduca a „viziunea moldovenilor despre Romania” prins in pagina unui roman. In al doilea rand, nu am gasit nicaieri o cronica a anilor recenti in ceea ce priveste Republica Moldova, o carte care sa cuprinda o istorie a vremurilor traite, din comunismul sovietic al lui Ivan Bodiu pana in neocomunismul capitalist al lui Vladimir Voronin. In al treilea rand, Sex si Perestroika e o mostra de literatura foarte aerisita, de o directete si cu un umor care pe mine, unul m-au trimis cu gandul la romanele lui Kurt Vonnegut.

 

i) Ce gandesc ceilalti

 

Voi dezvolta, pe rand, cele trei argumente. Inainte de a afla cum privesc basarabenii Romania e nevoie de cateva detalii de context. Trebuie sa intelegem ca, la fel ca si noi, romanii, moldovenii au privit spre tara vecina, timp de 45 de ani, printr-un zid ideologic. Constantin Cheianu face, in acest punct, o treaba foarte buna, punandu-le la curnent cu dubla gandire la care erau supusi cetatenii RSS Moldoveneasca, in calitate de romani si de membri ai blocului sovietic. Autorul preda o lectie intreaga de istorie, pe tema doctrinelor schizoide ale Partidului Comunist din Moldova sovietica: „Daca se intampla sa participam in comun la vreo reuniune a tuturor tarilor democratiei populare, la Moscova, de pilda, eram datori sa mimam ca o credem perfect egala intre egale. Libertatea de a o taxa ca pe o mizerabila ne-o puteam ingadui nelimitat numai acasa, in Republica Sovietica Moldoveneasca. Aici era destul sa repeti vreo vorba de bine despre Romania rostita de cineva la Moscova si gata, nenorocirea iti dadea in cap. Deveneneai dusman al poporului moldovenesc (implicit, sovietic), nici mai mult, nici mai putin, si s-a zis cu cariera ta, s-a zis cu linistea, cu sanateatea”.

 

Trebuie sa recunosc ca m-am temut putin de ceea ce urma sa aflu din aceasta parte a cartii, in special in urma informatiilor culese din presa de pe ambele parti ale Prutului. Romania, stiam, e un mare bau-bau, in cel mai rau caz o putere imperialista a Europei de Est care vrea sa anexeze Basarabia si, in cel mai bun, o sora cam indolenta, care nu a facut nimic pentru Republica Moldova de la proclamarea independentei sale incoace. Viziunea lui Constantin Cheinau m-a luat prin surprindere. Tara pe care noi o boscorodim zilnic apare, pentru unii basarabeni, ca un fel de El Dorado: „Romania, tara interzisa, pe care o ascultam la radio ca un fel de «Europa Libera», Romania, pe care unii dintre noi, mai norocosi, nascuti in satele de frontiera, o vazusera la televizor!… (…) Stiam ca peste Prut nu se gaseste pamant, iarba, rauri, aer si oameni. Acolo era literatura curata”. Am inteles mai bine, citind aceste randuri, ceea ce voia sa-mi spuna un coleg de facultate care imi povestea: „Traind la Chisinau, imi imaginam ca la Bucuresti oamenii umbla cu cartile in mana pe strada, ca toata lumea face aici cultura precum respira”.

 

ii) Lectia de istorie

 

Ok, imi veti spune, aceasta este viziunea romantioasa a unui romanofil care se numeste Constantin Cheianu. Sau a unei maini de indivizi care inca nu inteleg sa adopte viziunea bilaterala pragmatica „ei cu ei, noi cu noi”. Inainte de a prezenta acest punct de vedere, vorbind, ce-i drept, in numele basarabenilor, prozatorul face o trecere in revista a cauzelor care au modelat un asemenea imaginar, punand foarte bine lucrurile in context. Si aici ajungem la cel de-al doilea argument. Cheianu, care este si un publicist cu condei taios, trece in revista ultimii 45+20 de ani ai Moldovei sovieto-comuniste. Face, cum arata chiar el in ultimii pagini ale cartii, un nou Letopiset al Tarii Moldovei (de peste Prut), pe urmele lui Ion Neculce, insa cu mijloace care apartin jurnalismului si prozei moderne.

 

Sex si perestroika este un fel de eseu lung, care atinge, sub aerul jucaus al fictiunii, cateva puncte sensibile si care pune in pagina cateva adevaruri. Pentru romani, cel putin, este un roman instructiv, din care afli amanunte relevante. Eu unul nu stiam, de pilda, ca adaptarea limbii romane la alfabetul chirilic si contaminarea ei cu limba rusa mersese pana acolo incat, pana in 1967, romana din Moldova sovietica avusese un sunet interzis. Cum „ge” nu exista in alfabetul rusesc, el fusese inlocuit cu „j”, rezultand grafii precum „Jermania”, „vejetatie” sau „jeniu”. De asemenea, nu-mi imaginam ce amploare luase inlocuirea neologismelor romanesti cu constructii neaose, pana la forme aberante precum „apasare” pentru „presiune”, „egalitate” pentru „ecuatie” sau „gatlegau” pentru „cravata”. E o informatie care iti schimba usor perspectiva asupra coloraturii lingvistice moldovenesti luata peste picior in atatea bancuri: dincolo de latura amuzanta, exista si o parte trista, aceste aberatii fiind produsul unor experimente de laborator in directia sovietizarii care au dus, asa cum arata Constantin Cheianu, la excluderea fortata din uzul comun a 60% dintre cuvintele limbii.

 

E, iarasi, neplacut sa afli ca, in 1989, in Chisinau nu mai functiona nici o gradinita in limba romana. Daca regimul comunist sovietic ar fi rezistat inca 20 de ani, speculeaza prozatorul, limba romana din Moldova ar fi disparut de la sine. Iar evenimentele de dupa 1989 descrise in roman sunt de-a dreptul suprarealiste, falimentul noii republici democratice de peste Prut mergand pana la situatii in care angajatii statului sunt platiti, la sfarsitul anilor ’90, in natura de catre guvern, depozitand in camara pantofi, sacouri sau bilete la teatru. De ce au ajuns la putere comunistii lui Voronin si nu au lasat fraiele din mana decat opt ani mai tarziu?, se intreaba Cheianu. Simplu: ei au fost singurii care au inteles ca trebuie sa plateasca (sau sa pretinda ca platesc) pensiile taranilor si salariile profesorilor.

 

iii) Eseul din roman

 

Ajung, in sfarsit, la cel de-al treilea argument. E foarte greu sa spui unde se termina romanul si unde incepe eseul, si invers. „Sex si Perestroika” e mai degraba un eseu prins intr-un cadru romanesc. Acest fapt ar putea sa plictiseasca si sa omoare, chiar, literatura. Insa, cumva, lungile fragmente eseistice sunt scrise precum un thriller, ceea ce impune un ritm foarte alert cartii. E, mai mult, un fel de thriller sardonic, in care emotiile tari tin chiar de natura evenimentelor povestite, privind cum soarta unei intregi tari se balanseaza, in permanenta, pe muchie de cutit. Viziunea sardonica e cea a naratorului, ale caror observatii seci, in fraze scurte, ma asteptam mereu sa fie urmate, ca in Hocus-pocus al lui Vonnegut, de cate un chicot, „Hi ho”. Democratii au furat tot – hi ho! Si tara s-a dus de rapa – hi ho! Si pe noi nu ne-a luat nici Europa, nici America in brate, asa cum ne asteptam – hi ho!

 

Intriga, care implica o serie de aventuri sexuale revolutionare la locul de munca, e mai mult un artificiu, o rama care tine tabloul. Constantin Cheianu foloseste acest pretext, al sexului ce se va combina cu libertatea anilor de deschidere de la sfarsitul regimului sovietic, drept o momeala, cu care isi duce de nas cititorul pana la sfarsitul romanului. Ma asteptam ca la final sa nu gasesc nimic, nici o scena de sex. V-am pacalit, ar fi putut sa spuna prozatorul, chiar va asteptati sa dati peste ceva sene fierbinti cu Marcela Bevziconici? Insa acest prozator joaca cinstit si da, la sfarsit introduce un fel de piesa de teatru in patru acte, „Marcela Bevziconi descinde la Uniunea Teatrala”. Cei care citesc pentru a ajunge aici nu vor fi dezamagiti de orgasmele Marcelei si Constantin Cheianu se pricepe foarte bine, in acest punct, sa umple cateva pagini de literatura erotica sprintara luandu-se in permanenta pe sine, ca narator, peste picior.

 

Punctul culminant al cartii e, totusi, in alta parte. Cand am ajuns la Marcela Bevziconici as fi spus ca acest punct se afla undeva, in pasajele care descriu manifestatiile stradale din Chisinau, in martie 1989, cand militienii inca ii altoiau pe intelectuali cu bastoanele lor rusesti si intreaga speranta a moldovenilor se intindea, sublima, in viitor. Scena in care militia alearga in paralel cu multimea spre Comitetul Central e unul dintre cele mai reusite pasaje epice ale cartii. Printr-o conjunctura a istoriei, romanul are, insa, un al doilea punct culminant, in fraza sa finala, scrisa chiar pe 30 iulie 2009. Acesta e un alt punct interesant – elementul de actualitate al cartii. Cel putin in momentul in care intra pe piata, „letopisetul” e ancorat foarte aproape in prezent. Sper, la randul meu, ca noua speranta pe care o intrevede cronicarul in aceasta licarire de potential sfarsit fericit sa fie confirmata de ceea ce istoria a rezervat, de acum incolo, pentru moldoveni.

 

Sursa: http://revistacultura.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

00:33

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

„EuroBusiness LRJ” S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 20.08.2020, 10.09.2020, 24.09.2020, 08.10.2020, 22.10.2020, respectiv 05.11.2020, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd. Magheru, nr. 31, et. 1, cam. 25, Sector, licitații în vederea valorificarii următoarelor bunuri imobil și mobile, proprietatea debitoarei: BUN IMOBIL, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA). Proprietate imobiliară, teren, căsuțe de vacanță și anexe, situată în Sat Dragosloveni, Com. Soveja, Jud. Vrancea, înscrisă în CF nr. 50048 a Com. Soveja, compusă din: Teren intravilan în suprafață de 2.438,00 mp, amplasat în Sat Dragosloveni, Com. Soveja, Jud.Vrancea, CF nr. 50048 a Com. Soveja, nr. cad.50048, Construcția C1-magazie, nr. cad.50048-C1Sc=67,00 mp, Construcția C2-anexă, nr. cad.50048-C2, Sc=170,00 mp, Construcția C3-magazie, nr. cad50048-C3, Sc=12,00 mp, Construcția C4-grup sanitar, nr. cad.50048-C4, Sc=17,00 mp, Construcția C5-bucatarie, nr. cad.50048-C5, Sc=24,00 mp, Construcția C6-umbrar lemn, nr. cad.50048-C6, Sc=9,00 mp, Construcția C7-umbrar lemn, nr. cad.50048-C7, Sc=9,00 mp, Construcția C8-casă de vacanță, nr. cad.50048-C8, Sc=15,00 mp, Construcția C9-casă de vacanță, nr. cad.50048-C9, Sc=14,00 mp, Construcția C10-club, nr. cad.50048-C10, Sc=64,00 mp, Construcția C11-casă de vacanță, nr. cad.50048-C11, Sc=15,00 mp, Construcția C12-casă de vacanță, nr. cad.50048-C13, Sc=15,00 mp, Construcția C13-casă de vacanță, nr. cad.50048-C13, Sc=65,00 mp, Construcția C14-casă de vacanță, nr. cad.50048-C14, Sc=15,00 mp, Construcția C15-casă de vacanță, nr. cad.50048-C15, Sc=15,00 mp, Construcția C16-casă de vacanță, nr. cad.50048-C16, Sc=65,00 mp, Construcția C17-casă de vacanță, nr. cad.50048-C17, Sc=15,00 mp, Construcția C18-casă de vacanță, nr. cad.50048-C18, Sc=15,00 mp, Construcția C19-casă de vacanță, nr. cad.50048-C19, Sc=65,00 mp, Construcția C20-casă de vacanță, nr. cad.50048-C20, Sc=28,00 mp, Construcția C21-magazie, nr. cad.50048-C21, Sc=145,00 mp, Construcția C22-casă de vacanță, nr. cad.50048-C22, Sc=51,00 mp, Construcția C23-casă de vacanță, nr. cad.50048-C23, Sc=35,00 mp și Construcția C24 - wc, nr. cad.50048-C24, Sc=17,00 mp. 65.110,50 BUNURI MOBILE PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA) CARUCIOR + CUVA 7,27, MASINA GLAZURAT CIOCOLATA 3.236,26, Masina cernut faina 46,49, CARUCIOARE CU NIVELE pt cuptor 211,55, CUPTOR POLINI MOD.80100 211,55, CUPTOR POLINI MOD.8080190 211,55, CUPTOR ROTATIV ROTO 6080SR.200SC 2.531,01, CUPTOR WERNER REA 1280, 211,55, CUPTOR WERNER REA 1280, 211,55, MASINA ROTATIVA ROTOFORM, 4.489,66, Moara ptr. Preg. Probelor, 767,59, Balanta analitica, 412,62, Echip. Ptr. Determ. Aciditatii, 570,56, Etuva, 215,59, Balanta tehnica 176,30, Sist. Automat ptr. Determ. Azot 2.761,19, Sist. Autom. Ptr. Determ. Gras 2.563,97, Distilator apa 550,82, Aparat perf. Pt.Deter. Cant. De z 1.605,07, Incinta termostatare probe 471,85, Sistem aut. Amb. Prod. Gr.IP600 21.265,94, Aparat de realiz. Mixuri pt. Ret 3.026,27, Malaxor spiral cuva rabatabil 4.821,88, Linie pentru obtinere covrigi 57.418,17, Camera racire semifabricat 3.446,86, Cuptor rotativ, 7.048,60 Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptoar rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Masina de glazurat si uscat turta dulce 8.830,77, DEDURIZATOR FD-25, 418,00, LINIE PENTRU OBTINEREA CROCHETE 105.250,22, LINIE PENTRU OBTINERE COVRIGI 74.381,28, MALAXOR 7.023,99, Oala fierbere 233,69, DULAP FRIGORIFIC 381,22, AGENT FRIGORIFIC 77,01, ECHIPAMENT MIXER PLANETAR 8.207,35, MASINA PADO PT FURSEC SI TURTA 12.311,02, Masina taiat foi nap -Doina 263,51, Masina taiat nuga 441,19, Cuptor rotativ 2.078,25, CUPTOR FOI 12.232,98. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietele de sarcini care pot fi procurate on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestora fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, pentru bunuri mobile și 2.380,00 RON, TVA pentru bunul imobil/caiet de vanzare, dovada achiziţiei acestora fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestora efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892 RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.: RO76BUCU1032235342465 RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei (zilele de miercuri), ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietele de sarcini, urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail : vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro. Vizitarea şi prezentarea activelor se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini. Vizualizarea activului imobil, respectiv a bunurilor mobile, este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar.: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702, e-mail: vanzari@lrj.ro, telefon: 0737.242.544, e-mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, e-mail: paula.stoian@fanyon.ro.
„EuroBusiness LRJ ”S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 20.08.2020 și 10.09.2020, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd. Magheru, nr. 31 ,et. 1, cam. 25, Sector 1, licitații în vederea valorificarii următorului bun imobil, proprietatea debitoarei: BUN IMOBIL, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA) ,,Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI”, proprietate compusă din teren și construcții cu destinație nerezidențială, împreună cu bunurile mobile integrate, mijloacele fixe, obiectele de inventar și activele necorporale, situată în Sat Baldovinești, Com. Vădeni, Jud. Brăila, CF nr. 70378 a Com. Vădeni, astfel: 962.727,20. 1. Teren și construcții cu destinație nerezidențială 727.711,20. a. Teren intravilan, în suprafață de 4.507,00 mp, amplasat în Sat Baldovinești, Com.Vădeni, Jud. Brăila, nr. cad.70378, CF nr. 70378 a Com. Vădeni 30.720,00. b. Construcția C1, cu destinație secție producție, nr. cad.70378-C1, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,30 mp, cu regim de înălțime P+1E 42.613,60. c. Construcția C2, cu destinație secție producție, nr. cad.70378-C2, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,45 mp, cu regim de înălțime P+1E 42.644,00. d. Construcția C3, cu destinație depozit ambalaje, nr. cad.70378-C3, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=501,10 mp, cu regim de înălțime P 17.497,60. e. Construcția C4, cu destinație pavilion administrativ, nr. cad.70378-C4, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=149,75 mp, cu regim de înălțime P+1E 39.305,60. f. Construcția C5, cu destinație depozit produse finite, cu nr. cad.70378-C5, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=130,75 mp, cu regim de înălțime P 5.312,80. g. Construcția C6, cu destinație anexă depozitare, nr. cad.70378-C6, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=294,00 mp, cu regim de înălțime P 5.279,20. h. Construcția C7, cu destinație de spații de producție și depozitare, nr. cad.70378-C7, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=449,00 mp, cu regim de înălțime P+1E 74.085,60. i. Construcția C11, cu destinație hală producție, nr. cad.70378-C11, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=530,00 mp și Sc desfășurată=2.120,00 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M 359.211,20. j.Construcția C12, cu destinație anexă tehnologică, nr. cad.70378-C12, CF nr. 70378, Com. Vădeni, cu Sc la sol=155,00 mp și Sc desfășurată=620,00 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M 111.041,60 2. Bunuri mobile integrate (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 102.312,00. 3. Bunuri mobile constând în mijloace fixe și obiecte de inventar (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 98.304,00. 4.Active necorporale: mărci, desene și modele 34.400,00. Activul imobil, ”Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI” se vinde doar în bloc, ca activ funcțional. Prețurile nu includ TVA. Urmează a fi făcută aplicabilitatea dispozițiilor art. 292, (alin.2), lit. F, din Codul Fiscal, în măsura aplicabilității. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, dovada achiziţiei acestuia fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestuia efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.:RO76BUCU1032235342465RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei, ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietul de sarcini, urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail: vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro.Vizitarea şi prezentarea activului se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini.Vizualizarea activului imobil este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702,e mail: vanzari@lrj.ro, telefon: 0737.242.544, mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, mail: paula.stoian@fanyon.ro.
 Două filme în premieră, pe terasa acoperiș a Ateneului Național din Iași
16/09/2020 19:27

  Filmele in aer liber pot fi văzute si săptămana aceasta in cele trei spatii de proiectie: terasa acoperis a Ateneului National din Iasi, Casa Ghica-Callimachi si Centrul de evenimente Agora. Cinefili ...

 Doliu în lumea artistică - a murit cel mai vârstnic actor al teatrului din Constanța
16/09/2020 14:42

  Alexandru Mereuţă, cel mai in varstă actor al Teatrului de Stat din Constanţa, a murit.Cunoscut ca Nea Alecu, actorul care ajunsese la 93 de ani, a realizat o impresionantă galerie de personaje pli ...

 S-au pus în vânzare primele bilete pentru Festivalul de Teatru pentru Tineri
16/09/2020 13:16

  Primul set de bilete pentru cateva din spectacolele editiei cu numărul XIII a Festivalului International de Teatru Pentru Publicul Tanăr (FITPT) tocmai s-au pus in vanzare. Genericul FITPTI 2020 est ...

 Instalație multimedia dedicată lui Rembrandt, expusă la Muzeul Ermitaj
16/09/2020 12:59

  Regizorul rus Aleksandr Sokurov, laureat cu Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia in 2011, a prezentat la celebrul Muzeu Ermitaj din Sankt Petersburg o instalaţie multimedia consacrată tabl ...

Horațiu Mălăele va fi omagiat la Iași, la Serile Filmului Românesc
15/09/2020 20:35

 În perioada 30 septembrie - 4 octombrie, la Iasi va avea loc cea de-a XI-a editie a Festivalului Serile Filmului Romanesc (SFR) si va fi dedicată actorului si regizorului Horatiu Mălăele. Gala d ...

Atelier de lectură pentru copii, la Palatul Culturii
15/09/2020 20:34

 Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi - Sectia Relatii Publice, Marketing, Logistică, Proiecte, Programe, in parteneriat cu Primăria Municipiului Iasi, Universitatea Natională de Arte &b ...

Cât de importante sunt poveștile pentru copii
14/09/2020 20:30

 Copiii adoră timpul in care părintii, bunica sau bunicul le citesc ceva dintr-o carte. Lectura creează fantezii, are un efect calmant si promovează cunoasterea generală si vocabularul. Timp ...

Românii, codași și la consumul de cafea
14/09/2020 20:27

Desi consumul de cafea este in Romania printre cele mai slabe din Uniunea Europeană, se poate observa o dinamică pozitivă in ultimii ani pe piată, mai ales in ceea ce priveste preferinta pentru calitate mai ...

Ateneul Naţional din Iaşi, instituţie culturală de importanţă naţională
08/09/2020 21:13

 La conferinţa de presă desfăşurată sambătă, 5 septembrie 2020, la Palatul Culturii, Ministrul Culturii, domnul Bogdan Gheorghiu a declarat că, in urma multiplelor discuţii avute de domnia sa cu M ...

„Pe urmele lui Ludwig Dombrowsky”,  Atelierele creative „Vovo” la Palatul Culturii
07/09/2020 21:30

 Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi anunţă organizarea, in parteneriat cu Asociaţia Culturală AltIaşi, a unei serii de ateliere creative, derulate in cadrul proiectului „Pe u ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei