Cristian Teodorescu, Medgidia, orasul de apoi/ review de Catalin Sturza

default

Dimensiune font:

| 29-10-2012 18:43

Cristian Teodorescu, Medgidia, orasul de apoi, Editura Cartea Romaneasca, Bucuresti, 2009

 

Medgidia, orasul de apoi al lui Cristian Teodorescu nu e nici cel mai elaborat, nici cel mai sofisticat-postmodern roman din ultimii ani, de fapt nu are nimic de-a face cu artificiile narative ale optzecistilor colegi de generatie ai autorului; stilul lui Cristian Teodorescu e mai degraba desuet, din cand in cand tuseste si stranuta ca un motor vechi. Naratorul omniscient nu e nici el prea subtil, intra cand vrea, in capul cui vrea, si face semne ostentative cu ochiul, atunci cand i se pare ca relatarea simpla a faptelor lasa loc pentru interpretari. Insa, cu toate acestea, romanul merge drept la tinta, prinzandu-si cititorii in vraja unei lumi ridicate din praful Dobrogei, pe care o face sa retraiasca in mijlocul unui vartej violent al istoriei.

In acest volum aparut la Editura Cartea Romaneasca prozatorul optzecist nu e interesat aproape deloc de analiza psihologica a personajelor sale, care par, in majoritate, decupaje bidimensionale, din carton; dialogurile sunt aproape inexistente, iar la descrieri, culori, senzatii prozatorul apeleaza cu zgarcenie, cand nu se poate altfel. In ciuda paletei restranse de mijloace, Teodorescu reuseste totusi doua lucruri: sa faca o fresca foarte vie a unui oras dobrogean de la cumpana deceniului al IV-lea din secolul trecut si, mai important, sa scrie un roman pe care greu il lasi din mana.

 

Prozatorul maratonist

 

Cartea e compusa aproape numai din fapte si intamplari, prinse intr-un admirabil maraton narativ. Exista totusi un truc: alergatorul acesta de cursa lunga sprinteaza de peste 100 de ori, in zvacniri scurte, si de tot atatea ori isi trage suflul, pentru a o lua de la inceput. Pe coperta a patra se spune, intr-un text de promovare, ca „pentru prima oara in literatura romana, cititorii isi pot scrie singuri romanul, pe masura ce aduna la un loc, cu sufletul la gura, nu doar povestile care il alcatuiesc, ci si firele invizibile care le leaga” si „puteti incepe sa-l cititi de oriunde. Dinspre sfirsit inapoi, cei mai nerabdatori, de la inceput, dar cu sarituri peste asa-numitele capitole de umplutura”.

Eu unul nu cred ca noul roman al lui Cristian Teodorescu are o structura modulara, in sensul ca poti citi paragrafele pe sarite sau intr-o ordine aleatorie. Succesiunea cronologica e foarte importanta si, in afara de cateva povestiri disparate, ce rezuma in cateva fraze existentele unor personaje pitoresti, intamplarile fac masa critica, ceea ce inseamna ca fiecare povestire va fi strict dependenta de cele anterioare. Insa pauzele dintre povestiri ii permit maratonistului sa-si dozeze efortul si sa-si recupereze suflul, iar amestecarea povestirilor, precum cartile intr-un pachet de joc, tensioneaza firele narative, in sensul ca astepti mereu sa revii la grupul de personaje centrale, atasante – carciumarul Fanica Theodorescu, in primul rand, si sotia sa, Virginica, ce tin impreuna restaurantul garii; maiorul Scipion, comandantul cazarmii din Medgidia; doctorita ovreica Lea, amanta maiorului Scipion; judecatorul orasului; angrosistul Haikis; chelnerul Ionica, mana dreapta a lui Fane Theodorescu.

Un alt truc este dozajul elementul dramatic. Acesta este prezent din plin, in fiecare povestire. Nu veti gasi in acest roman despre viata unor oameni marunti intamplari marunte, banalitati cotidiene suspendate in aerul somnolent al provinciei. Lucrurile care se intampla in carte au mereu de-a face cu moartea, curajul, demnitatea, crima, cu probleme adanci de morala.  Ceea ce va face din personajele lui Cristian Teodorescu un fel de papusi de carpa, cu care istoria da fara oprire de pereti. Ar fi interesant de urmarit o statistica, in cate din cele o suta si ceva de povestiri moare cineva, dispare cineva in mod inexplicabil, innebuneste cineva, se sinucide careva, se prevesteste moartea sau decaderea cuiva sau, cel putin, cineva isi ia o bataie sora cu moartea. Chiar si in povestirile independente, despre vagabondul Costica sau despre dulaul Leutu, evolutia e aceeasi: un protagonist trebuie inventat numai pentru a fi facut tandari, fara regrete si intr-un mod cat mai imaginativ.

Am avut sentimentul ca naratorul exagereaza, in acest punct. Dramatismul destinelor individuale acutizeaza, desigur, apasarea de fond a unor vremuri zbuciumate, o negura densa pluteste peste roman intre rebeliunea legionara, dictatura lui Antonescu, sfarsitul razboiului mondial si ocupatia ruseasca, insa numarul mortilor, disparutilor, accidentatilor, mutilatilor fizic si afectiv l-ar face invidios si pe Quentin Tarantino. Fara ca romanul sa aiba detasarea, gustul pentru violenta gratuita si codurile de comunicare la vedere cu literatura pulp ale unui film de Tarantino.

Mai degraba am simtit in Cristian Teodorescu un moralist al istoriei, iar cartea de care as apropia Medgidia… este Groapa lui Eugen Barbu. O Groapa innobiltata, desigur, pentru ca mahalaua cea violenta este inlocuita de societatea plina de farmec a micii burghezii dobrogene, de clasa negustorilor prosperi care prind cheag si se ridica, impreuna cu familiile lor, pe scara sociala. Si, desigur, alta este perspectiva de aici, spre deosebire de cea din „Groapa”. Istoria este repusa in drepturi, rusii sunt invadatorii barbari, nu fratii eliberatori, sovieticii si comunistii le iau, abuziv, unor oameni muncitori agoniseala de o viata, nu pedepsesc „chiaburii exploatatori”, comunistii sunt personaje in general negative, insi din topor ajunsi peste noapte la putere, nu haiduci cu plete in vant.

 

 

Negustorii curajosi. Medgidia

 

Si, odata cu istoria este repusa in drepturile ei legitime si o intreaga clasa sociala, mica burghezie interbelica; carciumarii, comerciantii, potcovarii, boiangii, chiar si patroanele de bordel pot fi acum figuri umane, cu bune si rele, avand dreptul sa lupte, fiecare, pentru acumularea de capital intru binele personal. E o perspectiva la care, sunt sigur, multi scriitori din anii ’70 si ’80 ar fi visat, e o intoarcere la normalitate de care, insa, in mod ciudat, foarte putini scriitori au mai avut energia sa se bucure, valorizand-o dupa 1989 intr-un roman.

Fanica Theodorescu, asa cum e el descris – intreprinzator, nepretentios, intuitiv, gata sa alerge ca un ogar pentru afaceri, nici foarte curajos, dar nici chiar las – e un model de astfel de negustor, capabil sa porneasca de jos si sa stranga toata lumea buna a orasului in jurul sau. Nu este un ins cu o psihologie profunda, as spune, chiar, ca e, la fel ca toti ceilalti protagonisti, un personaj bidimensional, insa e unul atasant. Se evidentiaza, cred, mai ales prin faptul ca, aidoma prietenilor sai din „grupul central”, are totusi curaj sa ia atitudine la momentele critice. Nu ca erou, ci ca un individualist tenace, care nu accepta sa-i fie calcata demnitatea in picioare.

E si o distinctie maniheica aici, in sensul ca personajele din „nucleul dur”, Fanica, Scipion, doctorita Lea, judecatorul, chelnerul Ion, Haikis, sunt singurele curajoase, in timp ce restul orasului e neputincios, las, inclinat spre turnatorie. Insa cei curajosi nu lupta in numele „bineluli”, ai vreunei cauze drepte, au fiecare in parte motive personaje, incalcite, asa incat deciziile pe care le iau sunt, chiar si pentru prietenii apropiati, greu de inteles.

Simplitatea si liniaritatea naratiunii e compensata de o scriitura colocviala, nu foarte flexibila, pe alocuri gafaitoare, insa, per ansamblu, fluenta si precisa. Se simte mana prozatorului incercat, capabil sa simta si sa stapaneasca epicul. Una dintre principalele calitati ale cartii e acest stil, care se potriveste bine efortului de maratonist pornit sa povesteasca, pana la ultima pagina, la foc continuu. O alta calitate este inteligenta constructiei, vizibila, cumva, de la coada la cap. Ultima povestire face un rezumat al intregii carti, cu elemente de noutate, ce nu apar in istorisirile anterioare. Insa, in sens invers, de la aceasta trecere in revista pe cateva pagini a vietii orasului, pe parcursul a sapte-opt ani, s-au dezvoltat toate celelalte piese ale volumului, fiecare amanunt generand cate o istorisire in profunzime. Punand din nou aceste ramificatii laolalta, obtinem ceva mult mai mult dar, in acelasi timp, mai putin decat istoria mare – mai mult acolo unde imaginatia scriitorului a gasit un teren fertil, unde aceasta a hotarat sa insiste, mai putin in portiunile lasate neexplorate. Literatura e departe de a epuiza istoria, insa aceasta prinde viata, pentru cititor, doar in masura in care va reusi sa intre sub lupa literaturii.

In sfarsit, Medgidia lui Cristian Teodorescu nu e un oras romanesc oarecare sau, pur si simplu, orasul de provincie romanesc din perioada interbelica: e chiar Medgidia dobrogeana, prafoasa, arsa de soare, dar si multietnica, amestecata, cu tatari, romani, turci, tigani, machidoni, greci si evrei traind si invartind afaceri impreuna. Orasul Medgidia e, as spune, mai bine individualizat, prin amanunte etnice, lingvistice, de culoare locala si chiar de psihologie a provinciei dobrogene, decat multe dintre personajele cartii.

Romanul lui Cristian Teodorescu e departe de a stabili vreo premiera spectaculoasa in literatura romana. In afara de aceea ca un roman asa bine scris, cu mijloace asa simple si precise, apare din ce in ce mai rar, in anii de apoi ai optzecismului.

 

Sursa: http://revistacultura.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

00:33

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

„EuroBusiness LRJ” S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 20.08.2020, 10.09.2020, 24.09.2020, 08.10.2020, 22.10.2020, respectiv 05.11.2020, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd. Magheru, nr. 31, et. 1, cam. 25, Sector, licitații în vederea valorificarii următoarelor bunuri imobil și mobile, proprietatea debitoarei: BUN IMOBIL, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA). Proprietate imobiliară, teren, căsuțe de vacanță și anexe, situată în Sat Dragosloveni, Com. Soveja, Jud. Vrancea, înscrisă în CF nr. 50048 a Com. Soveja, compusă din: Teren intravilan în suprafață de 2.438,00 mp, amplasat în Sat Dragosloveni, Com. Soveja, Jud.Vrancea, CF nr. 50048 a Com. Soveja, nr. cad.50048, Construcția C1-magazie, nr. cad.50048-C1Sc=67,00 mp, Construcția C2-anexă, nr. cad.50048-C2, Sc=170,00 mp, Construcția C3-magazie, nr. cad50048-C3, Sc=12,00 mp, Construcția C4-grup sanitar, nr. cad.50048-C4, Sc=17,00 mp, Construcția C5-bucatarie, nr. cad.50048-C5, Sc=24,00 mp, Construcția C6-umbrar lemn, nr. cad.50048-C6, Sc=9,00 mp, Construcția C7-umbrar lemn, nr. cad.50048-C7, Sc=9,00 mp, Construcția C8-casă de vacanță, nr. cad.50048-C8, Sc=15,00 mp, Construcția C9-casă de vacanță, nr. cad.50048-C9, Sc=14,00 mp, Construcția C10-club, nr. cad.50048-C10, Sc=64,00 mp, Construcția C11-casă de vacanță, nr. cad.50048-C11, Sc=15,00 mp, Construcția C12-casă de vacanță, nr. cad.50048-C13, Sc=15,00 mp, Construcția C13-casă de vacanță, nr. cad.50048-C13, Sc=65,00 mp, Construcția C14-casă de vacanță, nr. cad.50048-C14, Sc=15,00 mp, Construcția C15-casă de vacanță, nr. cad.50048-C15, Sc=15,00 mp, Construcția C16-casă de vacanță, nr. cad.50048-C16, Sc=65,00 mp, Construcția C17-casă de vacanță, nr. cad.50048-C17, Sc=15,00 mp, Construcția C18-casă de vacanță, nr. cad.50048-C18, Sc=15,00 mp, Construcția C19-casă de vacanță, nr. cad.50048-C19, Sc=65,00 mp, Construcția C20-casă de vacanță, nr. cad.50048-C20, Sc=28,00 mp, Construcția C21-magazie, nr. cad.50048-C21, Sc=145,00 mp, Construcția C22-casă de vacanță, nr. cad.50048-C22, Sc=51,00 mp, Construcția C23-casă de vacanță, nr. cad.50048-C23, Sc=35,00 mp și Construcția C24 - wc, nr. cad.50048-C24, Sc=17,00 mp. 65.110,50 BUNURI MOBILE PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA) CARUCIOR + CUVA 7,27, MASINA GLAZURAT CIOCOLATA 3.236,26, Masina cernut faina 46,49, CARUCIOARE CU NIVELE pt cuptor 211,55, CUPTOR POLINI MOD.80100 211,55, CUPTOR POLINI MOD.8080190 211,55, CUPTOR ROTATIV ROTO 6080SR.200SC 2.531,01, CUPTOR WERNER REA 1280, 211,55, CUPTOR WERNER REA 1280, 211,55, MASINA ROTATIVA ROTOFORM, 4.489,66, Moara ptr. Preg. Probelor, 767,59, Balanta analitica, 412,62, Echip. Ptr. Determ. Aciditatii, 570,56, Etuva, 215,59, Balanta tehnica 176,30, Sist. Automat ptr. Determ. Azot 2.761,19, Sist. Autom. Ptr. Determ. Gras 2.563,97, Distilator apa 550,82, Aparat perf. Pt.Deter. Cant. De z 1.605,07, Incinta termostatare probe 471,85, Sistem aut. Amb. Prod. Gr.IP600 21.265,94, Aparat de realiz. Mixuri pt. Ret 3.026,27, Malaxor spiral cuva rabatabil 4.821,88, Linie pentru obtinere covrigi 57.418,17, Camera racire semifabricat 3.446,86, Cuptor rotativ, 7.048,60 Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptoar rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Masina de glazurat si uscat turta dulce 8.830,77, DEDURIZATOR FD-25, 418,00, LINIE PENTRU OBTINEREA CROCHETE 105.250,22, LINIE PENTRU OBTINERE COVRIGI 74.381,28, MALAXOR 7.023,99, Oala fierbere 233,69, DULAP FRIGORIFIC 381,22, AGENT FRIGORIFIC 77,01, ECHIPAMENT MIXER PLANETAR 8.207,35, MASINA PADO PT FURSEC SI TURTA 12.311,02, Masina taiat foi nap -Doina 263,51, Masina taiat nuga 441,19, Cuptor rotativ 2.078,25, CUPTOR FOI 12.232,98. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietele de sarcini care pot fi procurate on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestora fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, pentru bunuri mobile și 2.380,00 RON, TVA pentru bunul imobil/caiet de vanzare, dovada achiziţiei acestora fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestora efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892 RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.: RO76BUCU1032235342465 RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei (zilele de miercuri), ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietele de sarcini, urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail : vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro. Vizitarea şi prezentarea activelor se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini. Vizualizarea activului imobil, respectiv a bunurilor mobile, este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar.: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702, e-mail: vanzari@lrj.ro, telefon: 0737.242.544, e-mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, e-mail: paula.stoian@fanyon.ro.
„EuroBusiness LRJ ”S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 20.08.2020 și 10.09.2020, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd. Magheru, nr. 31 ,et. 1, cam. 25, Sector 1, licitații în vederea valorificarii următorului bun imobil, proprietatea debitoarei: BUN IMOBIL, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA) ,,Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI”, proprietate compusă din teren și construcții cu destinație nerezidențială, împreună cu bunurile mobile integrate, mijloacele fixe, obiectele de inventar și activele necorporale, situată în Sat Baldovinești, Com. Vădeni, Jud. Brăila, CF nr. 70378 a Com. Vădeni, astfel: 962.727,20. 1. Teren și construcții cu destinație nerezidențială 727.711,20. a. Teren intravilan, în suprafață de 4.507,00 mp, amplasat în Sat Baldovinești, Com.Vădeni, Jud. Brăila, nr. cad.70378, CF nr. 70378 a Com. Vădeni 30.720,00. b. Construcția C1, cu destinație secție producție, nr. cad.70378-C1, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,30 mp, cu regim de înălțime P+1E 42.613,60. c. Construcția C2, cu destinație secție producție, nr. cad.70378-C2, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,45 mp, cu regim de înălțime P+1E 42.644,00. d. Construcția C3, cu destinație depozit ambalaje, nr. cad.70378-C3, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=501,10 mp, cu regim de înălțime P 17.497,60. e. Construcția C4, cu destinație pavilion administrativ, nr. cad.70378-C4, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=149,75 mp, cu regim de înălțime P+1E 39.305,60. f. Construcția C5, cu destinație depozit produse finite, cu nr. cad.70378-C5, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=130,75 mp, cu regim de înălțime P 5.312,80. g. Construcția C6, cu destinație anexă depozitare, nr. cad.70378-C6, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=294,00 mp, cu regim de înălțime P 5.279,20. h. Construcția C7, cu destinație de spații de producție și depozitare, nr. cad.70378-C7, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=449,00 mp, cu regim de înălțime P+1E 74.085,60. i. Construcția C11, cu destinație hală producție, nr. cad.70378-C11, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=530,00 mp și Sc desfășurată=2.120,00 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M 359.211,20. j.Construcția C12, cu destinație anexă tehnologică, nr. cad.70378-C12, CF nr. 70378, Com. Vădeni, cu Sc la sol=155,00 mp și Sc desfășurată=620,00 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M 111.041,60 2. Bunuri mobile integrate (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 102.312,00. 3. Bunuri mobile constând în mijloace fixe și obiecte de inventar (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 98.304,00. 4.Active necorporale: mărci, desene și modele 34.400,00. Activul imobil, ”Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI” se vinde doar în bloc, ca activ funcțional. Prețurile nu includ TVA. Urmează a fi făcută aplicabilitatea dispozițiilor art. 292, (alin.2), lit. F, din Codul Fiscal, în măsura aplicabilității. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, dovada achiziţiei acestuia fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestuia efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.:RO76BUCU1032235342465RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei, ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietul de sarcini, urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail: vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro.Vizitarea şi prezentarea activului se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini.Vizualizarea activului imobil este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702,e mail: vanzari@lrj.ro, telefon: 0737.242.544, mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, mail: paula.stoian@fanyon.ro.
 Două filme în premieră, pe terasa acoperiș a Ateneului Național din Iași
16/09/2020 19:27

  Filmele in aer liber pot fi văzute si săptămana aceasta in cele trei spatii de proiectie: terasa acoperis a Ateneului National din Iasi, Casa Ghica-Callimachi si Centrul de evenimente Agora. Cinefili ...

 Doliu în lumea artistică - a murit cel mai vârstnic actor al teatrului din Constanța
16/09/2020 14:42

  Alexandru Mereuţă, cel mai in varstă actor al Teatrului de Stat din Constanţa, a murit.Cunoscut ca Nea Alecu, actorul care ajunsese la 93 de ani, a realizat o impresionantă galerie de personaje pli ...

 S-au pus în vânzare primele bilete pentru Festivalul de Teatru pentru Tineri
16/09/2020 13:16

  Primul set de bilete pentru cateva din spectacolele editiei cu numărul XIII a Festivalului International de Teatru Pentru Publicul Tanăr (FITPT) tocmai s-au pus in vanzare. Genericul FITPTI 2020 est ...

 Instalație multimedia dedicată lui Rembrandt, expusă la Muzeul Ermitaj
16/09/2020 12:59

  Regizorul rus Aleksandr Sokurov, laureat cu Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia in 2011, a prezentat la celebrul Muzeu Ermitaj din Sankt Petersburg o instalaţie multimedia consacrată tabl ...

Horațiu Mălăele va fi omagiat la Iași, la Serile Filmului Românesc
15/09/2020 20:35

 În perioada 30 septembrie - 4 octombrie, la Iasi va avea loc cea de-a XI-a editie a Festivalului Serile Filmului Romanesc (SFR) si va fi dedicată actorului si regizorului Horatiu Mălăele. Gala d ...

Atelier de lectură pentru copii, la Palatul Culturii
15/09/2020 20:34

 Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi - Sectia Relatii Publice, Marketing, Logistică, Proiecte, Programe, in parteneriat cu Primăria Municipiului Iasi, Universitatea Natională de Arte &b ...

Cât de importante sunt poveștile pentru copii
14/09/2020 20:30

 Copiii adoră timpul in care părintii, bunica sau bunicul le citesc ceva dintr-o carte. Lectura creează fantezii, are un efect calmant si promovează cunoasterea generală si vocabularul. Timp ...

Românii, codași și la consumul de cafea
14/09/2020 20:27

Desi consumul de cafea este in Romania printre cele mai slabe din Uniunea Europeană, se poate observa o dinamică pozitivă in ultimii ani pe piată, mai ales in ceea ce priveste preferinta pentru calitate mai ...

Ateneul Naţional din Iaşi, instituţie culturală de importanţă naţională
08/09/2020 21:13

 La conferinţa de presă desfăşurată sambătă, 5 septembrie 2020, la Palatul Culturii, Ministrul Culturii, domnul Bogdan Gheorghiu a declarat că, in urma multiplelor discuţii avute de domnia sa cu M ...

„Pe urmele lui Ludwig Dombrowsky”,  Atelierele creative „Vovo” la Palatul Culturii
07/09/2020 21:30

 Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi anunţă organizarea, in parteneriat cu Asociaţia Culturală AltIaşi, a unei serii de ateliere creative, derulate in cadrul proiectului „Pe u ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei