Cristian Teodorescu, Medgidia, orasul de apoi/ review de Catalin Sturza

default

Dimensiune font:

| 29-10-2012 18:43

Cristian Teodorescu, Medgidia, orasul de apoi, Editura Cartea Romaneasca, Bucuresti, 2009

 

Medgidia, orasul de apoi al lui Cristian Teodorescu nu e nici cel mai elaborat, nici cel mai sofisticat-postmodern roman din ultimii ani, de fapt nu are nimic de-a face cu artificiile narative ale optzecistilor colegi de generatie ai autorului; stilul lui Cristian Teodorescu e mai degraba desuet, din cand in cand tuseste si stranuta ca un motor vechi. Naratorul omniscient nu e nici el prea subtil, intra cand vrea, in capul cui vrea, si face semne ostentative cu ochiul, atunci cand i se pare ca relatarea simpla a faptelor lasa loc pentru interpretari. Insa, cu toate acestea, romanul merge drept la tinta, prinzandu-si cititorii in vraja unei lumi ridicate din praful Dobrogei, pe care o face sa retraiasca in mijlocul unui vartej violent al istoriei.

In acest volum aparut la Editura Cartea Romaneasca prozatorul optzecist nu e interesat aproape deloc de analiza psihologica a personajelor sale, care par, in majoritate, decupaje bidimensionale, din carton; dialogurile sunt aproape inexistente, iar la descrieri, culori, senzatii prozatorul apeleaza cu zgarcenie, cand nu se poate altfel. In ciuda paletei restranse de mijloace, Teodorescu reuseste totusi doua lucruri: sa faca o fresca foarte vie a unui oras dobrogean de la cumpana deceniului al IV-lea din secolul trecut si, mai important, sa scrie un roman pe care greu il lasi din mana.

 

Prozatorul maratonist

 

Cartea e compusa aproape numai din fapte si intamplari, prinse intr-un admirabil maraton narativ. Exista totusi un truc: alergatorul acesta de cursa lunga sprinteaza de peste 100 de ori, in zvacniri scurte, si de tot atatea ori isi trage suflul, pentru a o lua de la inceput. Pe coperta a patra se spune, intr-un text de promovare, ca „pentru prima oara in literatura romana, cititorii isi pot scrie singuri romanul, pe masura ce aduna la un loc, cu sufletul la gura, nu doar povestile care il alcatuiesc, ci si firele invizibile care le leaga” si „puteti incepe sa-l cititi de oriunde. Dinspre sfirsit inapoi, cei mai nerabdatori, de la inceput, dar cu sarituri peste asa-numitele capitole de umplutura”.

Eu unul nu cred ca noul roman al lui Cristian Teodorescu are o structura modulara, in sensul ca poti citi paragrafele pe sarite sau intr-o ordine aleatorie. Succesiunea cronologica e foarte importanta si, in afara de cateva povestiri disparate, ce rezuma in cateva fraze existentele unor personaje pitoresti, intamplarile fac masa critica, ceea ce inseamna ca fiecare povestire va fi strict dependenta de cele anterioare. Insa pauzele dintre povestiri ii permit maratonistului sa-si dozeze efortul si sa-si recupereze suflul, iar amestecarea povestirilor, precum cartile intr-un pachet de joc, tensioneaza firele narative, in sensul ca astepti mereu sa revii la grupul de personaje centrale, atasante – carciumarul Fanica Theodorescu, in primul rand, si sotia sa, Virginica, ce tin impreuna restaurantul garii; maiorul Scipion, comandantul cazarmii din Medgidia; doctorita ovreica Lea, amanta maiorului Scipion; judecatorul orasului; angrosistul Haikis; chelnerul Ionica, mana dreapta a lui Fane Theodorescu.

Un alt truc este dozajul elementul dramatic. Acesta este prezent din plin, in fiecare povestire. Nu veti gasi in acest roman despre viata unor oameni marunti intamplari marunte, banalitati cotidiene suspendate in aerul somnolent al provinciei. Lucrurile care se intampla in carte au mereu de-a face cu moartea, curajul, demnitatea, crima, cu probleme adanci de morala.  Ceea ce va face din personajele lui Cristian Teodorescu un fel de papusi de carpa, cu care istoria da fara oprire de pereti. Ar fi interesant de urmarit o statistica, in cate din cele o suta si ceva de povestiri moare cineva, dispare cineva in mod inexplicabil, innebuneste cineva, se sinucide careva, se prevesteste moartea sau decaderea cuiva sau, cel putin, cineva isi ia o bataie sora cu moartea. Chiar si in povestirile independente, despre vagabondul Costica sau despre dulaul Leutu, evolutia e aceeasi: un protagonist trebuie inventat numai pentru a fi facut tandari, fara regrete si intr-un mod cat mai imaginativ.

Am avut sentimentul ca naratorul exagereaza, in acest punct. Dramatismul destinelor individuale acutizeaza, desigur, apasarea de fond a unor vremuri zbuciumate, o negura densa pluteste peste roman intre rebeliunea legionara, dictatura lui Antonescu, sfarsitul razboiului mondial si ocupatia ruseasca, insa numarul mortilor, disparutilor, accidentatilor, mutilatilor fizic si afectiv l-ar face invidios si pe Quentin Tarantino. Fara ca romanul sa aiba detasarea, gustul pentru violenta gratuita si codurile de comunicare la vedere cu literatura pulp ale unui film de Tarantino.

Mai degraba am simtit in Cristian Teodorescu un moralist al istoriei, iar cartea de care as apropia Medgidia… este Groapa lui Eugen Barbu. O Groapa innobiltata, desigur, pentru ca mahalaua cea violenta este inlocuita de societatea plina de farmec a micii burghezii dobrogene, de clasa negustorilor prosperi care prind cheag si se ridica, impreuna cu familiile lor, pe scara sociala. Si, desigur, alta este perspectiva de aici, spre deosebire de cea din „Groapa”. Istoria este repusa in drepturi, rusii sunt invadatorii barbari, nu fratii eliberatori, sovieticii si comunistii le iau, abuziv, unor oameni muncitori agoniseala de o viata, nu pedepsesc „chiaburii exploatatori”, comunistii sunt personaje in general negative, insi din topor ajunsi peste noapte la putere, nu haiduci cu plete in vant.

 

 

Negustorii curajosi. Medgidia

 

Si, odata cu istoria este repusa in drepturile ei legitime si o intreaga clasa sociala, mica burghezie interbelica; carciumarii, comerciantii, potcovarii, boiangii, chiar si patroanele de bordel pot fi acum figuri umane, cu bune si rele, avand dreptul sa lupte, fiecare, pentru acumularea de capital intru binele personal. E o perspectiva la care, sunt sigur, multi scriitori din anii ’70 si ’80 ar fi visat, e o intoarcere la normalitate de care, insa, in mod ciudat, foarte putini scriitori au mai avut energia sa se bucure, valorizand-o dupa 1989 intr-un roman.

Fanica Theodorescu, asa cum e el descris – intreprinzator, nepretentios, intuitiv, gata sa alerge ca un ogar pentru afaceri, nici foarte curajos, dar nici chiar las – e un model de astfel de negustor, capabil sa porneasca de jos si sa stranga toata lumea buna a orasului in jurul sau. Nu este un ins cu o psihologie profunda, as spune, chiar, ca e, la fel ca toti ceilalti protagonisti, un personaj bidimensional, insa e unul atasant. Se evidentiaza, cred, mai ales prin faptul ca, aidoma prietenilor sai din „grupul central”, are totusi curaj sa ia atitudine la momentele critice. Nu ca erou, ci ca un individualist tenace, care nu accepta sa-i fie calcata demnitatea in picioare.

E si o distinctie maniheica aici, in sensul ca personajele din „nucleul dur”, Fanica, Scipion, doctorita Lea, judecatorul, chelnerul Ion, Haikis, sunt singurele curajoase, in timp ce restul orasului e neputincios, las, inclinat spre turnatorie. Insa cei curajosi nu lupta in numele „bineluli”, ai vreunei cauze drepte, au fiecare in parte motive personaje, incalcite, asa incat deciziile pe care le iau sunt, chiar si pentru prietenii apropiati, greu de inteles.

Simplitatea si liniaritatea naratiunii e compensata de o scriitura colocviala, nu foarte flexibila, pe alocuri gafaitoare, insa, per ansamblu, fluenta si precisa. Se simte mana prozatorului incercat, capabil sa simta si sa stapaneasca epicul. Una dintre principalele calitati ale cartii e acest stil, care se potriveste bine efortului de maratonist pornit sa povesteasca, pana la ultima pagina, la foc continuu. O alta calitate este inteligenta constructiei, vizibila, cumva, de la coada la cap. Ultima povestire face un rezumat al intregii carti, cu elemente de noutate, ce nu apar in istorisirile anterioare. Insa, in sens invers, de la aceasta trecere in revista pe cateva pagini a vietii orasului, pe parcursul a sapte-opt ani, s-au dezvoltat toate celelalte piese ale volumului, fiecare amanunt generand cate o istorisire in profunzime. Punand din nou aceste ramificatii laolalta, obtinem ceva mult mai mult dar, in acelasi timp, mai putin decat istoria mare – mai mult acolo unde imaginatia scriitorului a gasit un teren fertil, unde aceasta a hotarat sa insiste, mai putin in portiunile lasate neexplorate. Literatura e departe de a epuiza istoria, insa aceasta prinde viata, pentru cititor, doar in masura in care va reusi sa intre sub lupa literaturii.

In sfarsit, Medgidia lui Cristian Teodorescu nu e un oras romanesc oarecare sau, pur si simplu, orasul de provincie romanesc din perioada interbelica: e chiar Medgidia dobrogeana, prafoasa, arsa de soare, dar si multietnica, amestecata, cu tatari, romani, turci, tigani, machidoni, greci si evrei traind si invartind afaceri impreuna. Orasul Medgidia e, as spune, mai bine individualizat, prin amanunte etnice, lingvistice, de culoare locala si chiar de psihologie a provinciei dobrogene, decat multe dintre personajele cartii.

Romanul lui Cristian Teodorescu e departe de a stabili vreo premiera spectaculoasa in literatura romana. In afara de aceea ca un roman asa bine scris, cu mijloace asa simple si precise, apare din ce in ce mai rar, in anii de apoi ai optzecismului.

 

Sursa: http://revistacultura.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei