Dan Lungu, Cum sa uiti o femeie/ review de Adriana Stan

default

Dimensiune font:

| 29-10-2012 18:14

Dan Lungu, Cum sa uiti o femeie, Editura Polirom, 2009, 386 pagini

Pentru Dan Lungu, cel mai tradus tanar prozator, alaturi de Filip Florian, scrisul are toate datele unei afaceri de succes, condusa sagace si eficient, cu real randament, dat fiind ca ii apar romane cam la 2 ani. Recunoscut de toata lumea, fie entuziast, fie cu reticenta, flerul sociologic al autorului i-a favorizat buna pozitionare pe piata. Ca ia in vizor mica mare lume a blochistilor, nostalgia batraneasca dupa comunism, ticalosia jurnalistilor sau bigotismul senin al romanilor – cum se intampla mai recent, Dan Lungu izbuteste sa traga spuza de pe turta sociala postdecembrista intr-un mod foarte profitabil narativ: veridicitatea statistica a tipologiilor prezentate ii autentifica proza, iar pitorescul acestora ii cucereste pe multi cititori. Cum creativitatea sa este, asa zicand, determinata, prozatorului nu ii vine prea lesne sa dibuie aurita cale de mijloc intre mimetismul facil si fictionalizarea credibila – fapt ce a iesit in evidenta mai ales in Sunt o baba comunista!. Cert este oricum ca aprecierile sau criticile la adresa lui Dan Lungu se invart in jurul capacitatii – mai mult sau mai putin prizata – de rezonator al universului cotidian. Romanele sale exemplifica, intr-adevar, relatii stranse de rudenie cu vechiul realism de comédie umana. Caracteristice ii sunt personajele next-door, oameni pe care-i poti intalni zi de zi la coltul strazii sau pe scara blocului, iar in dexteritatea cu care autorul agata si rotunjeste tipologii familiare sade, mai mult decat la oricare din confratii sai romani, o specie de altruism burghez. Fiindca viziunea de ansamblu a prozei sale nu sare din granitele unui optimism comunitar discret, iar stilistica moderata rafineaza in general tehnica reportajului doar pana la limita unui umor prietenos, Dan Lungu e atletul cu misie al unui umanism in tonuri medii. Exact ceea ce – nu-i greu de ghicit – ii va garanta mereu un loc caldut in canon, cat si exportabilitate: autorul vine din est si merge in vest cu un mesaj de pace & neagresiune. Cum deci sa n-o iei de buna?

 

Obisnuit sa iasa in fata prin istetime caracterologica, vana epica pura nefiindu-i neaparat atu, Dan Lungu lasa totusi sa se vada in ultimul sau roman, Cum sa uiti o femeie, efortul sporit de a ridica miza. Studiul de personaj tinteste aici un nivel mai profund de analiza a inconsistentei relatiilor umane. Parasit subit de iubita sa, Andi gaseste, pe masura ce cauta o explicatie a disparitiei, prilejul de a-si reevalua raporturile cu sine si cu cei din jur, castigand apoi necesarele doze de seninatate, dar si de ironie, prin experientele din preajma grupului de adventisti. La prima vedere, cel putin prin comparatie cu discutatul caz al „babutei”, Dan Lungu evita accentele frontale ale moralizarii, deoarece paseaza narativ vocea de predica grupului pocaitilor, luat bland in raspar. Nu mai putin demonstrativ insa, o morala direct crestineasca a echilibrului personal si a „iubirii aproapelui”, cum s-a spus deja pe ton pozitiv (in Dilemateca), ii este consubstantiala romanului de la un capat la altul.

 

Caci in jurul lui Andi, personaj mai degraba transparent, roiesc discursuri divergente menite sa rotunjeasca, in coliziunea lor, un anumit talc vizand valori principiale ca modestia, increderea sau dragostea fata de celalalt. Un ghid al bunelor maniere si gesturilor intelepte ce ar trebui sa guverneze existenta omului mediu. Ca jurnalist la departamentul de investigatii al unui ziar ce nu se rusineaza de noroi si scandaluri, el ia contact cu „o lume infecta, populata de hrapareti, mincinosi, intriganti, cartofori, fosti si actuali securisti”. Exploatat la maximum, inclusiv prin stanta de caricatura a sefului burtos si badaran, cliseul pauperitatii morale a lumii jurnalistice e activ la nivelul unei ideologii sfatoase ce face, in subtext, elogiul omului curat si nepervertit sufleteste. In Andi rabufneste, de fapt, la rastimpuri, „sentimentul dreptatii sociale”, stimulat de filmele copilariei cu haiduci si legat apoi (sociologic!) de presiunea eroica a mentalitatii comuniste de propaganda. Cu o intelepciune ciudata pentru impetuozitatea celor 27 de ani, tanarul ajunge, si sub impulsul noilor experiente adventiste, sa chestioneze ”istoria de unica folosinta” traita in urgenta prezentului si trista irelevanta a ”titlurilor incendiare” consumate dupa 24 de ore. Corespunzator acestui plan aproape platonic al aparentelor inselatoare – caci aparente sunt, si in teoria lui Bodo, falsele informatii livrate cititorului-”bizon” spre ”rumegare” – universul cotidian al lui Andi e impregnat de un iz mizerabilist strident. In close-up-uri ce ar da-o pe spate si pe Elena Vladareanu, eroul isi examineaza in oglinda limba galbena, incarcata, ca puroiul, dintii strambi etc. sau urmareste indelung firele scuipatului in chiuveta. Un atare neorealism de parada mi se pare jucat, la Dan Lungu, in sensul in care cuvantarile duhovnicesti zugravesc iadul in culori tipatoare. Nu intamplator ni se reaminteste uneori, cu cheie, precum in scena de la Psihiatrie, ca „totul e o pojghita subtire, sub care misuna balaurii”. O tulburatoare colcaiala a materiilor impure, redata in imagistica pulsatila si agresiva, explica fatis falimentul personal: „Picioarele mi se afundau pana la glezna, pe alocuri pana la genunchi in mizeria vartoasa, duhnind, cu adancimi imprevizibile, pe care ceilalti, protejati de un generos Sfant al Iluziilor, calcau ca pe apa. (…) Adidasii mei de la second-hand morfoleau mlastina pastoasa, clefaiau, se smiorcaiau”.

 

In ideea aceasta, esecul cuplului nu face decat sa traga semnalul de alarma, deschizand o criza de luciditate. Vizavi de dramoleta casnica a „porcului & tampitei” la care asista cu urechile ciulite ca la o posibila punere in abis a propriei situatii, Andi se intreaba tot mai acut cata intimitate a stat, de fapt, la baza relatiei sale cu Marga. Acum, as crede in traiectul personal al dramei unui personaj in carne si oase daca toate pasajele de analiza ratate in supraexplicitari („Adevarul poate inmuguri pe ramura pe care nu te astepti (…) Stai la raspantie si incerci sa-ti tragi sufletul. Accidentele iti ilumineaza calea spre trecut mereu altfel”) nu mi-ar lasa impresia unei mai degraba impersonale negocieri etice. Caci intr-un context al extremelor exemplare – „Pentru unii totul e in ziar, pentru altii totul e in Biblie” – Andi urmeaza sa invete ghidajul in lume pe potriva dreptei masuri a sentimentelor. Aerul socratic al lui Set, personaj crutat aproape cu desavarsire de ironizari, nu lasa nici un dubiu in privinta aceasta: el ii arata lui Andi ca doar „atitudinea potrivita a inimii” orienteaza „calea spre mantuire”, fie ca aceasta ar lua o forma individualista, ca impacare cu sine, sau extrem-religioasa, ca in cazul confreriei pocaite. Pasajele extinse din carte ce tin strict ilustrativ de cliseele gandirii dogmatice (vezi capitolele despre pilda Ierihonului sau manualul de evanghelizare) sunt aparent neutru autenticiste, scutite de ipocrizia facila a unei critici ideologice directe. Desi pitoreasca si umana in sine, povestea pocaitilor e insa, in economia discursiva a romanului, imediat operativa dialectic. Caci sub efectul bizarei naivitati si scandaloasei umilinte a ”fratilor”, concluziile morale ce jaloneaza transformarea interioara a lui Andi infloresc artificial si aforistic: „Atunci cand ai dat o mana de ajutor, ai facut-o pe jumatate: ai intins mana celui cazut si la jumatatea gestului de reabilitare l-ai lasat balta si ai plecat sa-ti rezolvi o urgenta.(…) Lumea cuplului, egoista, suficienta siesi, te inchide ca intr-un ou. Pasiunea, micile bucurii si obiceiurile construite in doi constituie hrana preferata. Cand oul se sparge, privesti in jur si clipesti des din ochi. Ca si cand ai fi fost inr-o calatorie indelungata, constati ca lumea e alta. … Nu stiam cum se numesc vecinul din stanga si cel din dreapta…. N-ar planta o floare”. Impresionant mesaj. Uman, fireste – ca doar nu literar…

 

Am lasat la urma faptul ca in jurul iubitei disparute se contureaza o bucata aparte si nu arareori interesanta in romanul de fata. Marga e un nume frumos si o absenta ce incita la supozitii. Nu discut raportul lui Dan Lungu cu subiectul absolut similar al lui Orhan Pamuk din „Cartea neagra”, cert e ca intriga respectiva forteaza un plus stilistic prozei autorului roman. Pe fondul plecarii inexplicabile, amintirile lui Andi extrag tot mai multe necunoscute din ecuatia femeii iubite, efasandu-i pe alocuri portretul pana la a-l confunda cu o fantasma. Cateva scene vag erotice, cum este savurarea ”egoista” a inghetatei, sau curiozitatea masculina pentru valijoara cu cosmetice sugereaza o zona a placerilor intens personale, peste care pluteste misterul unei feminitati inaccesibile si fascinante la modul camilpetrescian. Marga nu trece totusi de piciorul doamnei T, caci, desi promite pasaje de rafinament, stilul mai degraba pragmatic a lui Dan Lungu plafoneaza imaginarea: de pilda, tensiunea potentiala a scenei in care ea se intoarce de la dus pentru a se dedica absenta ritualului infrumusetarii se sparge rizibil intr-o enumerare de contabil a ”cremutelor” folosite. Moderat din toate punctele de vedere, autorul rezoneaza, de fapt, prea putin cu erotismul, fata de care se fastaceste intr-o puerilitate ne-virila („carnita moale, dintucii razareti, craci de sa zvarli cu basca-n felinare”); il avantajeaza, in schimb, tonul unui sentimentalism decent. Intr-adevar, compacte si convingatoare sunt capitolele 21 si 23 ce descriu copilaria si adolescenta eroinei plonjand in vartejul senzatiilor corporale cu o duiosie apropiata de Sebastian din „Orasul cu salcami”.

 

 

Cu cert know-how narativ, chiar si pe spatii limitate, cu slalomuri idiomatice reusite prin domenii si categorii umane, cu frazarea alert reportericeasca si, astfel, percutanta, Dan Lungu n-are cum fi, in genere, un prozator slab, ci unul instalat sigur la nivel de medie rezonabila. Dar atat.

 

Sursa: http://revistacultura.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

00:22

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

„EuroBusiness LRJ” S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 20.08.2020, 10.09.2020, 24.09.2020, 08.10.2020, 22.10.2020, respectiv 05.11.2020, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd. Magheru, nr. 31, et. 1, cam. 25, Sector, licitații în vederea valorificarii următoarelor bunuri imobil și mobile, proprietatea debitoarei: BUN IMOBIL, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA). Proprietate imobiliară, teren, căsuțe de vacanță și anexe, situată în Sat Dragosloveni, Com. Soveja, Jud. Vrancea, înscrisă în CF nr. 50048 a Com. Soveja, compusă din: Teren intravilan în suprafață de 2.438,00 mp, amplasat în Sat Dragosloveni, Com. Soveja, Jud.Vrancea, CF nr. 50048 a Com. Soveja, nr. cad.50048, Construcția C1-magazie, nr. cad.50048-C1Sc=67,00 mp, Construcția C2-anexă, nr. cad.50048-C2, Sc=170,00 mp, Construcția C3-magazie, nr. cad50048-C3, Sc=12,00 mp, Construcția C4-grup sanitar, nr. cad.50048-C4, Sc=17,00 mp, Construcția C5-bucatarie, nr. cad.50048-C5, Sc=24,00 mp, Construcția C6-umbrar lemn, nr. cad.50048-C6, Sc=9,00 mp, Construcția C7-umbrar lemn, nr. cad.50048-C7, Sc=9,00 mp, Construcția C8-casă de vacanță, nr. cad.50048-C8, Sc=15,00 mp, Construcția C9-casă de vacanță, nr. cad.50048-C9, Sc=14,00 mp, Construcția C10-club, nr. cad.50048-C10, Sc=64,00 mp, Construcția C11-casă de vacanță, nr. cad.50048-C11, Sc=15,00 mp, Construcția C12-casă de vacanță, nr. cad.50048-C13, Sc=15,00 mp, Construcția C13-casă de vacanță, nr. cad.50048-C13, Sc=65,00 mp, Construcția C14-casă de vacanță, nr. cad.50048-C14, Sc=15,00 mp, Construcția C15-casă de vacanță, nr. cad.50048-C15, Sc=15,00 mp, Construcția C16-casă de vacanță, nr. cad.50048-C16, Sc=65,00 mp, Construcția C17-casă de vacanță, nr. cad.50048-C17, Sc=15,00 mp, Construcția C18-casă de vacanță, nr. cad.50048-C18, Sc=15,00 mp, Construcția C19-casă de vacanță, nr. cad.50048-C19, Sc=65,00 mp, Construcția C20-casă de vacanță, nr. cad.50048-C20, Sc=28,00 mp, Construcția C21-magazie, nr. cad.50048-C21, Sc=145,00 mp, Construcția C22-casă de vacanță, nr. cad.50048-C22, Sc=51,00 mp, Construcția C23-casă de vacanță, nr. cad.50048-C23, Sc=35,00 mp și Construcția C24 - wc, nr. cad.50048-C24, Sc=17,00 mp. 65.110,50 BUNURI MOBILE PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA) CARUCIOR + CUVA 7,27, MASINA GLAZURAT CIOCOLATA 3.236,26, Masina cernut faina 46,49, CARUCIOARE CU NIVELE pt cuptor 211,55, CUPTOR POLINI MOD.80100 211,55, CUPTOR POLINI MOD.8080190 211,55, CUPTOR ROTATIV ROTO 6080SR.200SC 2.531,01, CUPTOR WERNER REA 1280, 211,55, CUPTOR WERNER REA 1280, 211,55, MASINA ROTATIVA ROTOFORM, 4.489,66, Moara ptr. Preg. Probelor, 767,59, Balanta analitica, 412,62, Echip. Ptr. Determ. Aciditatii, 570,56, Etuva, 215,59, Balanta tehnica 176,30, Sist. Automat ptr. Determ. Azot 2.761,19, Sist. Autom. Ptr. Determ. Gras 2.563,97, Distilator apa 550,82, Aparat perf. Pt.Deter. Cant. De z 1.605,07, Incinta termostatare probe 471,85, Sistem aut. Amb. Prod. Gr.IP600 21.265,94, Aparat de realiz. Mixuri pt. Ret 3.026,27, Malaxor spiral cuva rabatabil 4.821,88, Linie pentru obtinere covrigi 57.418,17, Camera racire semifabricat 3.446,86, Cuptor rotativ, 7.048,60 Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptoar rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Masina de glazurat si uscat turta dulce 8.830,77, DEDURIZATOR FD-25, 418,00, LINIE PENTRU OBTINEREA CROCHETE 105.250,22, LINIE PENTRU OBTINERE COVRIGI 74.381,28, MALAXOR 7.023,99, Oala fierbere 233,69, DULAP FRIGORIFIC 381,22, AGENT FRIGORIFIC 77,01, ECHIPAMENT MIXER PLANETAR 8.207,35, MASINA PADO PT FURSEC SI TURTA 12.311,02, Masina taiat foi nap -Doina 263,51, Masina taiat nuga 441,19, Cuptor rotativ 2.078,25, CUPTOR FOI 12.232,98. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietele de sarcini care pot fi procurate on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestora fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, pentru bunuri mobile și 2.380,00 RON, TVA pentru bunul imobil/caiet de vanzare, dovada achiziţiei acestora fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestora efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892 RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.: RO76BUCU1032235342465 RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei (zilele de miercuri), ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietele de sarcini, urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail : vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro. Vizitarea şi prezentarea activelor se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini. Vizualizarea activului imobil, respectiv a bunurilor mobile, este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar.: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702, e-mail: vanzari@lrj.ro, telefon: 0737.242.544, e-mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, e-mail: paula.stoian@fanyon.ro.
„EuroBusiness LRJ ”S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 20.08.2020 și 10.09.2020, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd. Magheru, nr. 31 ,et. 1, cam. 25, Sector 1, licitații în vederea valorificarii următorului bun imobil, proprietatea debitoarei: BUN IMOBIL, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA) ,,Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI”, proprietate compusă din teren și construcții cu destinație nerezidențială, împreună cu bunurile mobile integrate, mijloacele fixe, obiectele de inventar și activele necorporale, situată în Sat Baldovinești, Com. Vădeni, Jud. Brăila, CF nr. 70378 a Com. Vădeni, astfel: 962.727,20. 1. Teren și construcții cu destinație nerezidențială 727.711,20. a. Teren intravilan, în suprafață de 4.507,00 mp, amplasat în Sat Baldovinești, Com.Vădeni, Jud. Brăila, nr. cad.70378, CF nr. 70378 a Com. Vădeni 30.720,00. b. Construcția C1, cu destinație secție producție, nr. cad.70378-C1, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,30 mp, cu regim de înălțime P+1E 42.613,60. c. Construcția C2, cu destinație secție producție, nr. cad.70378-C2, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,45 mp, cu regim de înălțime P+1E 42.644,00. d. Construcția C3, cu destinație depozit ambalaje, nr. cad.70378-C3, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=501,10 mp, cu regim de înălțime P 17.497,60. e. Construcția C4, cu destinație pavilion administrativ, nr. cad.70378-C4, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=149,75 mp, cu regim de înălțime P+1E 39.305,60. f. Construcția C5, cu destinație depozit produse finite, cu nr. cad.70378-C5, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=130,75 mp, cu regim de înălțime P 5.312,80. g. Construcția C6, cu destinație anexă depozitare, nr. cad.70378-C6, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=294,00 mp, cu regim de înălțime P 5.279,20. h. Construcția C7, cu destinație de spații de producție și depozitare, nr. cad.70378-C7, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=449,00 mp, cu regim de înălțime P+1E 74.085,60. i. Construcția C11, cu destinație hală producție, nr. cad.70378-C11, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=530,00 mp și Sc desfășurată=2.120,00 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M 359.211,20. j.Construcția C12, cu destinație anexă tehnologică, nr. cad.70378-C12, CF nr. 70378, Com. Vădeni, cu Sc la sol=155,00 mp și Sc desfășurată=620,00 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M 111.041,60 2. Bunuri mobile integrate (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 102.312,00. 3. Bunuri mobile constând în mijloace fixe și obiecte de inventar (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 98.304,00. 4.Active necorporale: mărci, desene și modele 34.400,00. Activul imobil, ”Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI” se vinde doar în bloc, ca activ funcțional. Prețurile nu includ TVA. Urmează a fi făcută aplicabilitatea dispozițiilor art. 292, (alin.2), lit. F, din Codul Fiscal, în măsura aplicabilității. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, dovada achiziţiei acestuia fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestuia efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.:RO76BUCU1032235342465RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei, ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietul de sarcini, urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail: vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro.Vizitarea şi prezentarea activului se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini.Vizualizarea activului imobil este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702,e mail: vanzari@lrj.ro, telefon: 0737.242.544, mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, mail: paula.stoian@fanyon.ro.
 Două filme în premieră, pe terasa acoperiș a Ateneului Național din Iași
16/09/2020 19:27

  Filmele in aer liber pot fi văzute si săptămana aceasta in cele trei spatii de proiectie: terasa acoperis a Ateneului National din Iasi, Casa Ghica-Callimachi si Centrul de evenimente Agora. Cinefili ...

 Doliu în lumea artistică - a murit cel mai vârstnic actor al teatrului din Constanța
16/09/2020 14:42

  Alexandru Mereuţă, cel mai in varstă actor al Teatrului de Stat din Constanţa, a murit.Cunoscut ca Nea Alecu, actorul care ajunsese la 93 de ani, a realizat o impresionantă galerie de personaje pli ...

 S-au pus în vânzare primele bilete pentru Festivalul de Teatru pentru Tineri
16/09/2020 13:16

  Primul set de bilete pentru cateva din spectacolele editiei cu numărul XIII a Festivalului International de Teatru Pentru Publicul Tanăr (FITPT) tocmai s-au pus in vanzare. Genericul FITPTI 2020 est ...

 Instalație multimedia dedicată lui Rembrandt, expusă la Muzeul Ermitaj
16/09/2020 12:59

  Regizorul rus Aleksandr Sokurov, laureat cu Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia in 2011, a prezentat la celebrul Muzeu Ermitaj din Sankt Petersburg o instalaţie multimedia consacrată tabl ...

Horațiu Mălăele va fi omagiat la Iași, la Serile Filmului Românesc
15/09/2020 20:35

 În perioada 30 septembrie - 4 octombrie, la Iasi va avea loc cea de-a XI-a editie a Festivalului Serile Filmului Romanesc (SFR) si va fi dedicată actorului si regizorului Horatiu Mălăele. Gala d ...

Atelier de lectură pentru copii, la Palatul Culturii
15/09/2020 20:34

 Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi - Sectia Relatii Publice, Marketing, Logistică, Proiecte, Programe, in parteneriat cu Primăria Municipiului Iasi, Universitatea Natională de Arte &b ...

Cât de importante sunt poveștile pentru copii
14/09/2020 20:30

 Copiii adoră timpul in care părintii, bunica sau bunicul le citesc ceva dintr-o carte. Lectura creează fantezii, are un efect calmant si promovează cunoasterea generală si vocabularul. Timp ...

Românii, codași și la consumul de cafea
14/09/2020 20:27

Desi consumul de cafea este in Romania printre cele mai slabe din Uniunea Europeană, se poate observa o dinamică pozitivă in ultimii ani pe piată, mai ales in ceea ce priveste preferinta pentru calitate mai ...

Ateneul Naţional din Iaşi, instituţie culturală de importanţă naţională
08/09/2020 21:13

 La conferinţa de presă desfăşurată sambătă, 5 septembrie 2020, la Palatul Culturii, Ministrul Culturii, domnul Bogdan Gheorghiu a declarat că, in urma multiplelor discuţii avute de domnia sa cu M ...

„Pe urmele lui Ludwig Dombrowsky”,  Atelierele creative „Vovo” la Palatul Culturii
07/09/2020 21:30

 Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi anunţă organizarea, in parteneriat cu Asociaţia Culturală AltIaşi, a unei serii de ateliere creative, derulate in cadrul proiectului „Pe u ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei