Decernarea celui mai râvnit premiu de poezie din România stârneşte controverse

1premiu

Dimensiune font:

| 22-01-2019 02:00

* senatorul ieşean Dan Lungu (USR) a trimis o scrisoare deschisă Consiliului Local Botoşani, solicitând transparenţă şi clarificări pentru acordarea Premiul Mihai Eminescu * parlamentarul ieşean vrea să afle cum a fost posibil ca premiul să ajungă în posesia celui de-al doilea clasat, după ce câştigătorul, bolnav fiind, nu a putut ajunge la decernarea premiului * „Eu aşa mizerie umană şi literară nu am pomenit... Nu vreau să ştiu ce se întâmpla dacă, Sisoie păzeşte, domnul Abăluţă murea în trenul de Botoşani. Cred că domnul Nicolae Manolescu se ducea cu moştenitorii la notar să recupereze banii” - Iulia Popovici

Premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu – Opera Omnia - cel mai valoros şi mai râvnit premiu de poezie din România, care se decernează, anual, la Botoşani, a iscat, în acest an, numeroase controverse. Una dintre acestea a fost generată de către senatorul USR Dan Lungu, care a trimis o scrisoare deschisă primarului municipiului Botoşani şi Consiliului Local, solicitându-le să explice deciziile care au stat la baza decernării Premiului „Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia.

Anul acesta, juriul l-a desemnat câştigător pe Constantin Abăluţă, căruia i s-au livrat în cont 35.000 de lei, însă cum starea de sănătate nu i-a permis să ajungă la Botoşani pentru decernare, acesta a fost trimis de urgenţă la bancă pentru a returna suma de bani şi câştigător a fost desemnat Liviu Ioan Stanciu, al doilea în preferinţele juriului. Ca să îşi sprijine această decizie, organizatorii au invocat prevederile unui regulament care nu sunt publice pe niciun site, nici legat de eveniment şi nici al administraţiei locale, în condiţiile în care niciun mare premiu în literatură nu impune, pentru decernare, prezenţa fizică a câştigătorului. „În gestul dumneavoastră de a nu acorda premiul câştigătorului, Constantin Abăluţă, aţi invocat existenţa unui Regulament care prevede prezenţa obligatorie a laureatului la decernare, în baza căruia s-ar fi luat decizia acordării poetului ieşit pe locul doi. Doar că, printr-o totală lipsă de transparenţă, acel raport nu este de găsit nicăieri. Am sunat şi la instituţia pe care o conduceţi, de unde am primit răspuns, în cele din urmă, să-l solicităm pe Legea 544/2001, ceea ce am şi făcut”, susţine Dan Lungu în scrisoarea deschisă. Acesta precizează că întâmplarea din acest an nu este singulară, premierile stând, an de an, sub semnul manevrelor, confirmate în intervenţii publice chiar de membri ai juriului, care au scandalizat la rândul lor întreaga lume literară. „În momentul de faţă, integritatea premiului este profund ştirbită şi este nevoie de mult efort şi tact din partea dumneavoastră pentru a putea convinge că acest premiu nu s-a transformat într-o roata norocului de la bâlci, unde câştigător e cine ajunge primul la Botoşani”, precizează Dan Lungu.

Opriţi dezastrul până nu e prea târziu”

Prin această scrisoare deschisă, care „reflectă şi îngrijorarea întregii comunităţi literare româneşti”, senatorul USR Dan Lungu a solicitat clarificarea a zece puncte cu privire la Premiul Mihai Eminescu pentru Opera Omnia. Printre acestea, a fost solicitată publicarea regulamentului pentru a fi consultat public de către oricine, clarificarea criteriilor şi procedurilor de jurizare şi de acordare ale premiului, dar şi publicarea unor documente publice ce ar trebui să existe într-o instituţie publică care gestionează fonduri publice. „A fost aprobat regulamentul în Consiliul Local? Există un proces verbal de jurizare? Există vreo procedură care permite anularea unui astfel de proces verbal? Există un document asumat prin care s-a schimbat numele câştigătorului? Are consimţământul juriului acel document?”, se întreabă senatorul ieşean.

Ne uităm, cu toţii, cu întristare, la faptul că în ultimii ani acest premiu a ajuns raiul mişcărilor de culise şi ţinta tuturor glumelor şi ironiilor. Situaţia aberantă de anul acesta, inspirată parcă din Caragiale, nu face cinste nici premiului, nici lui Eminescu şi nici oraşului. Ca botoşănean de origine şi ca scriitor, ca membru în Comisia de Cultură a Senatului României şi ca iubitor de cultură, vă rog să salvaţi acest premiu. Credibilitatea lui e în cădere liberă, v-o spune un om foarte atent la pulsul vieţii literare. Opriţi dezastrul până nu e prea târziu”, a mai precizat senatorul Dan Lungu.

Scrisoarea deschisă a fost trimisă ieri către Primăria Municipiului Botoşani. Dacă răspunsul acestora va conţine o copie după regulament, acesta va fi făcut public pentru a-l consulta toţi cei interesaţi, menţionează senatorul Dan Lungu.

Un premiu „pentru cel mai iute de picior”

În lipsa unei reacţii oficiale a organizatorilor, nu au lipsit reacţiile publice ale poeţilor, scriitorilor şi oamenilor de cultură din ţară la aflarea veştii cu privire la ce s-a întâmplat anul acesta cu decernarea premiului. „Este un model pentru generaţia mea şi pentru mine. Îi doresc să treacă peste accidentele neplăcute ale vieţii şi să meargă mai departe cu demnitate, ca şi până azi”, a precizat scriitorul Mircea Cărtărescu. „Mi se pare incredibil câtă mojicie, din partea juriului şi a organizatorilor, să umileşti în halul acesta un om, să-i spui practic în faţă că nu merită recunoaşterea dacă nu mai e în stare să se mişte, dacă s-a găsit chiar acum să fie bolnav... ” - Vasile Baghiu. „Din câte ştiu, în ultimul timp măcar trei premianţi Nobel pentru literatură (Elfriede Jelinek, 2004, Patrick Modiano, 2014, şi Bob Dylan, 2016) n-au fost prezenţi la decernarea premiului. Şi nu li s-a luat. Pe bună dreptate: doar cărţile, nu moaca/ prezenţa lor contează - Mariana Codruţ. „O formulă mai fair ar fi să se anunţe nominalizările şi să-l ia cine ajunge primul la Botoşani” - Sorin Gherghuţ. „Regulamentul Premiului Eminescu de la Botoşani care prevede prezenţa fizică a laureatului e cu atât mai absurd cu cât e un premiu opera omnia, deci cu o probabilitate ridicată să se acorde unui scriitor în vârstă şi/sau cu probleme de sănătate. De la anul aş propune ca Premiul de la Botoşani să capete numele lui de facto: „Premiul-Eminescu-opera-omnia-pentru-poeţi-sănătoşi-şi-în-deplinătatea-facultăţilor-motorii” - Alex Goldis. „Cum se cheamă o cultură – o ţară – unde se decide ca un premiu pentru întreaga carieră să nu-ţi fie dat, în ciuda deciziei juriului, decât dacă ajungi la decernare? Iar dacă nu poţi, că ai 80 de ani şi ai trecut prin câteva încercări grele, să-i fie dat următorului de pe listă, care a fost mai iute de picior? Cum?” - Claudiu Komartin. „Eu aşa mizerie umană şi literară nu am pomenit... Nu vreau să ştiu ce se întâmpla dacă, Sisoie păzeşte, domnul Abăluţă murea în trenul de Botoşani. Cred că domnul Nicolae Manolescu se ducea cu moştenitorii la notar să recupereze banii” - Iulia Popovici.

***

Premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu – Opera Omnia, pentru anul 2018 a fost decernat poetului, dramaturgului şi publicistului Liviu Ioan Stoiciu, care a primit şi titlul de cetăţean de onoare al municipiului Botoşani.

Pentru acest premiu au mai fost nominalizaţi dramaturgul Matei Vişniec şi poeţii Constantin Abăluţă, Nichita Danilov, Ovidiu Genaru, Ioan Moldovan şi Ioan Es. Pop. Nominalizările au fost făcute în urma unui sondajul efectuat de Fundaţia Culturală „Hyperion – c.b.” Botoşani, în perioada august-noiembrie 2018, în rândul membrilor juriului, la care au fost supuşi 25 de poeţi. Daniel BACIU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei