1premiu

Dimensiune font:

Decernarea celui mai râvnit premiu de poezie din România stârneşte controverse

| 22-01-2019 02:00

* senatorul ieşean Dan Lungu (USR) a trimis o scrisoare deschisă Consiliului Local Botoşani, solicitând transparenţă şi clarificări pentru acordarea Premiul Mihai Eminescu * parlamentarul ieşean vrea să afle cum a fost posibil ca premiul să ajungă în posesia celui de-al doilea clasat, după ce câştigătorul, bolnav fiind, nu a putut ajunge la decernarea premiului * „Eu aşa mizerie umană şi literară nu am pomenit... Nu vreau să ştiu ce se întâmpla dacă, Sisoie păzeşte, domnul Abăluţă murea în trenul de Botoşani. Cred că domnul Nicolae Manolescu se ducea cu moştenitorii la notar să recupereze banii” - Iulia Popovici

Premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu – Opera Omnia - cel mai valoros şi mai râvnit premiu de poezie din România, care se decernează, anual, la Botoşani, a iscat, în acest an, numeroase controverse. Una dintre acestea a fost generată de către senatorul USR Dan Lungu, care a trimis o scrisoare deschisă primarului municipiului Botoşani şi Consiliului Local, solicitându-le să explice deciziile care au stat la baza decernării Premiului „Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia.

Anul acesta, juriul l-a desemnat câştigător pe Constantin Abăluţă, căruia i s-au livrat în cont 35.000 de lei, însă cum starea de sănătate nu i-a permis să ajungă la Botoşani pentru decernare, acesta a fost trimis de urgenţă la bancă pentru a returna suma de bani şi câştigător a fost desemnat Liviu Ioan Stanciu, al doilea în preferinţele juriului. Ca să îşi sprijine această decizie, organizatorii au invocat prevederile unui regulament care nu sunt publice pe niciun site, nici legat de eveniment şi nici al administraţiei locale, în condiţiile în care niciun mare premiu în literatură nu impune, pentru decernare, prezenţa fizică a câştigătorului. „În gestul dumneavoastră de a nu acorda premiul câştigătorului, Constantin Abăluţă, aţi invocat existenţa unui Regulament care prevede prezenţa obligatorie a laureatului la decernare, în baza căruia s-ar fi luat decizia acordării poetului ieşit pe locul doi. Doar că, printr-o totală lipsă de transparenţă, acel raport nu este de găsit nicăieri. Am sunat şi la instituţia pe care o conduceţi, de unde am primit răspuns, în cele din urmă, să-l solicităm pe Legea 544/2001, ceea ce am şi făcut”, susţine Dan Lungu în scrisoarea deschisă. Acesta precizează că întâmplarea din acest an nu este singulară, premierile stând, an de an, sub semnul manevrelor, confirmate în intervenţii publice chiar de membri ai juriului, care au scandalizat la rândul lor întreaga lume literară. „În momentul de faţă, integritatea premiului este profund ştirbită şi este nevoie de mult efort şi tact din partea dumneavoastră pentru a putea convinge că acest premiu nu s-a transformat într-o roata norocului de la bâlci, unde câştigător e cine ajunge primul la Botoşani”, precizează Dan Lungu.

Opriţi dezastrul până nu e prea târziu”

Prin această scrisoare deschisă, care „reflectă şi îngrijorarea întregii comunităţi literare româneşti”, senatorul USR Dan Lungu a solicitat clarificarea a zece puncte cu privire la Premiul Mihai Eminescu pentru Opera Omnia. Printre acestea, a fost solicitată publicarea regulamentului pentru a fi consultat public de către oricine, clarificarea criteriilor şi procedurilor de jurizare şi de acordare ale premiului, dar şi publicarea unor documente publice ce ar trebui să existe într-o instituţie publică care gestionează fonduri publice. „A fost aprobat regulamentul în Consiliul Local? Există un proces verbal de jurizare? Există vreo procedură care permite anularea unui astfel de proces verbal? Există un document asumat prin care s-a schimbat numele câştigătorului? Are consimţământul juriului acel document?”, se întreabă senatorul ieşean.

Ne uităm, cu toţii, cu întristare, la faptul că în ultimii ani acest premiu a ajuns raiul mişcărilor de culise şi ţinta tuturor glumelor şi ironiilor. Situaţia aberantă de anul acesta, inspirată parcă din Caragiale, nu face cinste nici premiului, nici lui Eminescu şi nici oraşului. Ca botoşănean de origine şi ca scriitor, ca membru în Comisia de Cultură a Senatului României şi ca iubitor de cultură, vă rog să salvaţi acest premiu. Credibilitatea lui e în cădere liberă, v-o spune un om foarte atent la pulsul vieţii literare. Opriţi dezastrul până nu e prea târziu”, a mai precizat senatorul Dan Lungu.

Scrisoarea deschisă a fost trimisă ieri către Primăria Municipiului Botoşani. Dacă răspunsul acestora va conţine o copie după regulament, acesta va fi făcut public pentru a-l consulta toţi cei interesaţi, menţionează senatorul Dan Lungu.

Un premiu „pentru cel mai iute de picior”

În lipsa unei reacţii oficiale a organizatorilor, nu au lipsit reacţiile publice ale poeţilor, scriitorilor şi oamenilor de cultură din ţară la aflarea veştii cu privire la ce s-a întâmplat anul acesta cu decernarea premiului. „Este un model pentru generaţia mea şi pentru mine. Îi doresc să treacă peste accidentele neplăcute ale vieţii şi să meargă mai departe cu demnitate, ca şi până azi”, a precizat scriitorul Mircea Cărtărescu. „Mi se pare incredibil câtă mojicie, din partea juriului şi a organizatorilor, să umileşti în halul acesta un om, să-i spui practic în faţă că nu merită recunoaşterea dacă nu mai e în stare să se mişte, dacă s-a găsit chiar acum să fie bolnav... ” - Vasile Baghiu. „Din câte ştiu, în ultimul timp măcar trei premianţi Nobel pentru literatură (Elfriede Jelinek, 2004, Patrick Modiano, 2014, şi Bob Dylan, 2016) n-au fost prezenţi la decernarea premiului. Şi nu li s-a luat. Pe bună dreptate: doar cărţile, nu moaca/ prezenţa lor contează - Mariana Codruţ. „O formulă mai fair ar fi să se anunţe nominalizările şi să-l ia cine ajunge primul la Botoşani” - Sorin Gherghuţ. „Regulamentul Premiului Eminescu de la Botoşani care prevede prezenţa fizică a laureatului e cu atât mai absurd cu cât e un premiu opera omnia, deci cu o probabilitate ridicată să se acorde unui scriitor în vârstă şi/sau cu probleme de sănătate. De la anul aş propune ca Premiul de la Botoşani să capete numele lui de facto: „Premiul-Eminescu-opera-omnia-pentru-poeţi-sănătoşi-şi-în-deplinătatea-facultăţilor-motorii” - Alex Goldis. „Cum se cheamă o cultură – o ţară – unde se decide ca un premiu pentru întreaga carieră să nu-ţi fie dat, în ciuda deciziei juriului, decât dacă ajungi la decernare? Iar dacă nu poţi, că ai 80 de ani şi ai trecut prin câteva încercări grele, să-i fie dat următorului de pe listă, care a fost mai iute de picior? Cum?” - Claudiu Komartin. „Eu aşa mizerie umană şi literară nu am pomenit... Nu vreau să ştiu ce se întâmpla dacă, Sisoie păzeşte, domnul Abăluţă murea în trenul de Botoşani. Cred că domnul Nicolae Manolescu se ducea cu moştenitorii la notar să recupereze banii” - Iulia Popovici.

***

Premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu – Opera Omnia, pentru anul 2018 a fost decernat poetului, dramaturgului şi publicistului Liviu Ioan Stoiciu, care a primit şi titlul de cetăţean de onoare al municipiului Botoşani.

Pentru acest premiu au mai fost nominalizaţi dramaturgul Matei Vişniec şi poeţii Constantin Abăluţă, Nichita Danilov, Ovidiu Genaru, Ioan Moldovan şi Ioan Es. Pop. Nominalizările au fost făcute în urma unui sondajul efectuat de Fundaţia Culturală „Hyperion – c.b.” Botoşani, în perioada august-noiembrie 2018, în rândul membrilor juriului, la care au fost supuşi 25 de poeţi. Daniel BACIU

 

Comentarii

laura

Jan 22, 2019

de ce va mirai de ntmplare? peste tot, la serviciu, sunt promovai oameni care nu au legtur dect cu interesele celor care fac jocurile puterii, i nu cu pregtirea dovedita i acumulata. se las la conducere oameni dispui sa fac orice pentru poziie, i ma refer la compromisuri morale grave, iar celor mai buni ca aceste personaje li se da n cap.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

 

 

Publicaţie de vânzare a SC Macormar Invest SRL LD EXPERT GRUP IPURL, lichidatorul judiciar al debitoarei SC Macormar Invest SRL, cu sediul în Sat Pralea, Comuna Căiuți, Jud. Bacău, CUI 17013846 RC J4/2236/2004 - societate în faliment, Dosar nr. 199/110/2016 - Tribunalul Bacău, în temeiul Legii nr. 85/2014, vinde prin licitaţie publică cu strigare următoarele bunuri mobile: Autoutilitară Volkswagen Transporter 70X02D, nr. înmatriculare BC 91 VID, nr. Omologare B112151111J70E2, an fabricație 1997, număr identificare WV1ZZZ70ZVH038335, cilindree 1.896 cmc, combustibil motorină, culoare verde - Preț 7.700 lei; Autovehicul Volkswagen Golf Variant, nr. înmatriculare BC 06 TDN, nr. omologare ABVK1N1911T13E3, an fabricație 2001, număr identificare WVWZZZ1JZ1W579319, cilindree 1.896 cmc, combustibil motorină, culoare alb - Preț 4.760 lei; Autoutilitară N3 MAN TGA 18463 - autotractor, nr. înmatriculare BC 15 VID, nr. omologare BJMATG1D11B95R3, an fabricație 2001, număr identificare WMAH05ZZZ1M326355, cilindree 12.816 cmc, combustibil motorină, culoare roșu - Preț 27.790 lei; Semiremorcă KOGEL SNC024, nr. înmatriculare BC 05 EDX, nr. omologare D121150011B3800, an fabricație 2003, număr identificare WK05NC02430708571, culoare galben - Preț 8.540 lei. Bunurile mobile se vând în bloc sau individual. Prețurile nu conțin TVA. Licitaţiile vor avea loc în datele de 27 mai, 03 iunie, 10 iunie, 17 iunie, 24 iunie 2019, ora 11.00, la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă ce va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării caietului de sarcini de 250 lei; - dovada achitării taxei de participare de 250 lei; - dovada achitării cauţiunii de 30% din preţul de pornire al licitaţiei; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare şi contravaloarea caietului de sarcini se vor achita în contul RO19 RZBR 0000060008744407 deschis la Raiffeisen Bank pe numele LD Expert Grup IPURL, iar cauţiunea se va achita în contul nr. RO64BRDE380SV46276803800 deschis pe numele debitoarei SC Macormar Invest SRL la BRD-Groupe Societe Generale. Cererile de participare se vor depune la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, cel mai târziu cu o zi înainte de ziua şi ora licitaţiei. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit (5 zile calendaristice de la data licitaţiei) duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Publicația de vânzare se completează cu prevederile din Caietul de sarcini. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare se va adresa lichidatorului judiciar cel târziu cu 3 zile înainte de ziua licitaţiei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar - telefon: 0746153363. Lichidator judiciar LD EXPERT GRUP IPURL
Publicaţie de vânzare SC Alexandra Lux SRL LD EXPERT GRUP IPURL Huşi, lichidatorul judiciar al debitoarei SC Alexandra Lux SRL, cu sediul ȋn mun. Bacău, str. Nordului, nr. 61-59, jud. Bacău, CUI 33438580, J4/689/2014, dosar nr. 3534/110/2017 pe rolul Tribunalului Bacău, în temeiul Legii nr. 85/2014, vinde prin licitaţie publică cu strigare: Autoturism Opel Zafira, an fabricaţie 2009, cilindree 1686 cmc, sursa de energie motorină, număr de înmatriculare BC-03-HBB, la preţul de pornire de 14.400 lei (fără TVA). Licitaţiile vor avea loc în datele de 24 şi 31 mai, 07 iunie 2019, orele 12.00, la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă ce va conţine: a.cerere de participare la licitaţie; b.dovada achitării cauţiunii - 10% din preţul de pornire al licitaţiei; c. dovada achitării taxei de participare in suma de 500 lei; d.dovada achitării caietului de sarcini în valoare de 500 lei; e.documentele care atestă identitatea şi calitatea participantului la licitaţie, după cum urmează: actele de identificare ale persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare şi contravaloarea caietului de sarcini se vor achita în contul RO19 RZBR 0000060008744407 deschis la Raiffeisen Bank pe numele LD Expert Grup IPURL, iar cauţiunea se va achita în contul nr. RO64 BRDE 380SV 48114953800 deschis la BRD-GSG SA pe numele debitoarei SC Alexandra Lux SRL. Înscrierile se fac la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, cu o zi ȋnainte de data desfăşurării licitaţiei. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit, 5 zile de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunului, care va fi scos din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor se va adresa lichidatorului judiciar cu cel puţin 48 de ore înaintea licitaţiei. Informaţii lichidator judiciar la numărul de telefon 0746153363. Lichidator judiciar LD Expert Grup IPURL Practician în insolvenţă Lazăr Dumitru
NEBUNIE la Eurovision: Clasamentul a fost dat peste cap, din cauza erorilor de calcul
24/05/2019 20:07

European Broadcasting Union a anunţat că o eroare a marcat calculul punctajelor finale de la Eurovision, astfel că Marea Britanie, clasată ultima in concursul muzical, a primit un scor mai mic după reevalu ...

Renumita actriţă Maia Morgenstern are întâlnire cu publicul ieşean în acest sfârşit de săptămână.
24/05/2019 18:16

  Renumita actriţă Maia Morgen-stern are intalnire cu publicul ieşean in acest sfarşit de săptămană.    În cadrul unei conferinţe motivaţionale incluse in programul Festi ...

 Bursa de studiu Anglia. Castiga o bursa partiala de studiu la colegiul privat Brooke House College din UK, pentru anul scolar 2019 – 20120.
23/05/2019 10:54

Bursele sunt oferite elevilor merituosi, care indeplinesc anumite cerinte si in urma unei testari si a unui interviu cu reprezentantul colegiului. Bursa de studiu Anglia Locatie – Market Harborough, Mar ...

FIE 2019: Marșul Absolvenților și concertul „100+1 pentru România”
23/05/2019 08:46

  22 mai 2019 COMUNICAT DE PRESĂ  FIE 2019: Marsul Absolventilor si concertul „100+1 pentru Romania”  Vineri, 24 mai, in cadrul celei de-a VII-a editii a Festivalului In ...

Noi programe de finanțare pentru instituțiile de cultură
13/05/2019 00:00

Institutiile de cultură din judet vor putea aplica pentru noi proiecte deoarece ministerul de resort a lansat noi programe de finantare. Ministrul Culturii si Identitătii Nationale, Valer Daniel Breaz, s-a i ...

Teatrul Naţional Iaşi va juca la Braşov şi Arad
04/05/2019 05:59

    În această lună, Teatrul Naţional Iaşi este invitat să participe la două festivaluri importante de teatru. Piesele pe care le vor juca actorii sunt „Piele şi cer”, un s ...

Doar un ieşean din şase frecventează bibliotecile!
02/05/2019 00:00

* Iaşul are cele mai multe biblioteci din ţară * surprinzător, Bucureştiul ocupă, in acest inedit clasament, locul al cincilea, după Iaşi, Argeş, Bacău, şi Prahova * totuşi, Capitala este lider in p ...

„Cenuşăreasa”, premiera anului la Opera Naţională Română Iaşi
19/04/2019 06:19

    Opera Naţională Romană Iaşi face eforturi susţinute de a adăuga un nou titlu in repertoriu in fiecare stagiune. Prima premieră a acestui an va fi spectacolul de balet „Cenuşăreasa ...

Biblioteca, instituţie a cunoaşterii
18/04/2019 06:51

    Începand de astăzi, Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Asachi” din Iaşi va găzdui o serie de activităţi dedicate sărbătoririi Zilei Bibliotecarului din Romania si a Zilei ...

Ateneul Naţional, pariu câştigat cu performanţa
02/04/2019 04:18

  Începand de ieri, Ateneul Naţional din Iaşi are şi primul societar. Este vorba despre unul dintre cei mai vechi actori ai instituţiei Codrin Dănilă, care ieri a implinit 33 de ani. Vestea a ...