1premiu

Dimensiune font:

Decernarea celui mai râvnit premiu de poezie din România stârneşte controverse

| 22-01-2019 02:00

* senatorul ieşean Dan Lungu (USR) a trimis o scrisoare deschisă Consiliului Local Botoşani, solicitând transparenţă şi clarificări pentru acordarea Premiul Mihai Eminescu * parlamentarul ieşean vrea să afle cum a fost posibil ca premiul să ajungă în posesia celui de-al doilea clasat, după ce câştigătorul, bolnav fiind, nu a putut ajunge la decernarea premiului * „Eu aşa mizerie umană şi literară nu am pomenit... Nu vreau să ştiu ce se întâmpla dacă, Sisoie păzeşte, domnul Abăluţă murea în trenul de Botoşani. Cred că domnul Nicolae Manolescu se ducea cu moştenitorii la notar să recupereze banii” - Iulia Popovici

Premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu – Opera Omnia - cel mai valoros şi mai râvnit premiu de poezie din România, care se decernează, anual, la Botoşani, a iscat, în acest an, numeroase controverse. Una dintre acestea a fost generată de către senatorul USR Dan Lungu, care a trimis o scrisoare deschisă primarului municipiului Botoşani şi Consiliului Local, solicitându-le să explice deciziile care au stat la baza decernării Premiului „Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia.

Anul acesta, juriul l-a desemnat câştigător pe Constantin Abăluţă, căruia i s-au livrat în cont 35.000 de lei, însă cum starea de sănătate nu i-a permis să ajungă la Botoşani pentru decernare, acesta a fost trimis de urgenţă la bancă pentru a returna suma de bani şi câştigător a fost desemnat Liviu Ioan Stanciu, al doilea în preferinţele juriului. Ca să îşi sprijine această decizie, organizatorii au invocat prevederile unui regulament care nu sunt publice pe niciun site, nici legat de eveniment şi nici al administraţiei locale, în condiţiile în care niciun mare premiu în literatură nu impune, pentru decernare, prezenţa fizică a câştigătorului. „În gestul dumneavoastră de a nu acorda premiul câştigătorului, Constantin Abăluţă, aţi invocat existenţa unui Regulament care prevede prezenţa obligatorie a laureatului la decernare, în baza căruia s-ar fi luat decizia acordării poetului ieşit pe locul doi. Doar că, printr-o totală lipsă de transparenţă, acel raport nu este de găsit nicăieri. Am sunat şi la instituţia pe care o conduceţi, de unde am primit răspuns, în cele din urmă, să-l solicităm pe Legea 544/2001, ceea ce am şi făcut”, susţine Dan Lungu în scrisoarea deschisă. Acesta precizează că întâmplarea din acest an nu este singulară, premierile stând, an de an, sub semnul manevrelor, confirmate în intervenţii publice chiar de membri ai juriului, care au scandalizat la rândul lor întreaga lume literară. „În momentul de faţă, integritatea premiului este profund ştirbită şi este nevoie de mult efort şi tact din partea dumneavoastră pentru a putea convinge că acest premiu nu s-a transformat într-o roata norocului de la bâlci, unde câştigător e cine ajunge primul la Botoşani”, precizează Dan Lungu.

Opriţi dezastrul până nu e prea târziu”

Prin această scrisoare deschisă, care „reflectă şi îngrijorarea întregii comunităţi literare româneşti”, senatorul USR Dan Lungu a solicitat clarificarea a zece puncte cu privire la Premiul Mihai Eminescu pentru Opera Omnia. Printre acestea, a fost solicitată publicarea regulamentului pentru a fi consultat public de către oricine, clarificarea criteriilor şi procedurilor de jurizare şi de acordare ale premiului, dar şi publicarea unor documente publice ce ar trebui să existe într-o instituţie publică care gestionează fonduri publice. „A fost aprobat regulamentul în Consiliul Local? Există un proces verbal de jurizare? Există vreo procedură care permite anularea unui astfel de proces verbal? Există un document asumat prin care s-a schimbat numele câştigătorului? Are consimţământul juriului acel document?”, se întreabă senatorul ieşean.

Ne uităm, cu toţii, cu întristare, la faptul că în ultimii ani acest premiu a ajuns raiul mişcărilor de culise şi ţinta tuturor glumelor şi ironiilor. Situaţia aberantă de anul acesta, inspirată parcă din Caragiale, nu face cinste nici premiului, nici lui Eminescu şi nici oraşului. Ca botoşănean de origine şi ca scriitor, ca membru în Comisia de Cultură a Senatului României şi ca iubitor de cultură, vă rog să salvaţi acest premiu. Credibilitatea lui e în cădere liberă, v-o spune un om foarte atent la pulsul vieţii literare. Opriţi dezastrul până nu e prea târziu”, a mai precizat senatorul Dan Lungu.

Scrisoarea deschisă a fost trimisă ieri către Primăria Municipiului Botoşani. Dacă răspunsul acestora va conţine o copie după regulament, acesta va fi făcut public pentru a-l consulta toţi cei interesaţi, menţionează senatorul Dan Lungu.

Un premiu „pentru cel mai iute de picior”

În lipsa unei reacţii oficiale a organizatorilor, nu au lipsit reacţiile publice ale poeţilor, scriitorilor şi oamenilor de cultură din ţară la aflarea veştii cu privire la ce s-a întâmplat anul acesta cu decernarea premiului. „Este un model pentru generaţia mea şi pentru mine. Îi doresc să treacă peste accidentele neplăcute ale vieţii şi să meargă mai departe cu demnitate, ca şi până azi”, a precizat scriitorul Mircea Cărtărescu. „Mi se pare incredibil câtă mojicie, din partea juriului şi a organizatorilor, să umileşti în halul acesta un om, să-i spui practic în faţă că nu merită recunoaşterea dacă nu mai e în stare să se mişte, dacă s-a găsit chiar acum să fie bolnav... ” - Vasile Baghiu. „Din câte ştiu, în ultimul timp măcar trei premianţi Nobel pentru literatură (Elfriede Jelinek, 2004, Patrick Modiano, 2014, şi Bob Dylan, 2016) n-au fost prezenţi la decernarea premiului. Şi nu li s-a luat. Pe bună dreptate: doar cărţile, nu moaca/ prezenţa lor contează - Mariana Codruţ. „O formulă mai fair ar fi să se anunţe nominalizările şi să-l ia cine ajunge primul la Botoşani” - Sorin Gherghuţ. „Regulamentul Premiului Eminescu de la Botoşani care prevede prezenţa fizică a laureatului e cu atât mai absurd cu cât e un premiu opera omnia, deci cu o probabilitate ridicată să se acorde unui scriitor în vârstă şi/sau cu probleme de sănătate. De la anul aş propune ca Premiul de la Botoşani să capete numele lui de facto: „Premiul-Eminescu-opera-omnia-pentru-poeţi-sănătoşi-şi-în-deplinătatea-facultăţilor-motorii” - Alex Goldis. „Cum se cheamă o cultură – o ţară – unde se decide ca un premiu pentru întreaga carieră să nu-ţi fie dat, în ciuda deciziei juriului, decât dacă ajungi la decernare? Iar dacă nu poţi, că ai 80 de ani şi ai trecut prin câteva încercări grele, să-i fie dat următorului de pe listă, care a fost mai iute de picior? Cum?” - Claudiu Komartin. „Eu aşa mizerie umană şi literară nu am pomenit... Nu vreau să ştiu ce se întâmpla dacă, Sisoie păzeşte, domnul Abăluţă murea în trenul de Botoşani. Cred că domnul Nicolae Manolescu se ducea cu moştenitorii la notar să recupereze banii” - Iulia Popovici.

***

Premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu – Opera Omnia, pentru anul 2018 a fost decernat poetului, dramaturgului şi publicistului Liviu Ioan Stoiciu, care a primit şi titlul de cetăţean de onoare al municipiului Botoşani.

Pentru acest premiu au mai fost nominalizaţi dramaturgul Matei Vişniec şi poeţii Constantin Abăluţă, Nichita Danilov, Ovidiu Genaru, Ioan Moldovan şi Ioan Es. Pop. Nominalizările au fost făcute în urma unui sondajul efectuat de Fundaţia Culturală „Hyperion – c.b.” Botoşani, în perioada august-noiembrie 2018, în rândul membrilor juriului, la care au fost supuşi 25 de poeţi. Daniel BACIU

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al S.C. Danilux S.R.L., cu sediul în mun. Botoşani, str. Primaverii, nr. 25, sc. F, et. P, Jud. Botoşani, CUI RO12598561 J7/6/2000 numită conform Sentinţei nr. 144/23.02.2011, pronunţată de Tribunalul Botoşani în dosarul nr. 2715/40/2010, anunţă scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică organizată la data de 04.07.2019, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor imobile: Nr. activ Denumire activ Valoare de evaluare (lei fără T.V.A.) Valoare de pornire a licitatiei (fără T.V.A.). Activul 1 Spațiu comercial situat în mun. Botosani, str. Calea Nationala, nr. 207, jud. Botoşani cu suprafaţa construită de 251,60 mp şi suprafaţa utilă de 219,39 mp şi teren aferent construcţiei cu suprafaţa de 363 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 50743 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 4646/N) cu numărul cadastral 1433-4470. 1.274.300,00 78.000,00 euro*. Activul 3 Proprietatea imobiliară situată în zona marginală a loc. Cătămărești Deal, com. Mihai Eminescu, jud. Botoșani, ce include: grajd cu suprafața construită de 745 mp și teren aferent construcției cu suprafața de 2.580,76 mp, înscrise în Cartea Funciară nr. 50184 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 357/N) cu numărul cadastral 22/21/1/2/2/2/1 și bunuri mobile aferente, respectiv telefon mobil, birouri – 10 bucăți. 1.702.400,00 89.100,00 euro*. Sumă ce va fi achitată în lei la cursul valutar BNR din ziua plății. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până cel târziu la data de 03.07.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, toate documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00 – 16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: 0330/401589, 0758049901, 0749244377; 0232/243864, fax: 0232/212231. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
România, invitat de onoare la Beijing: Ţara noastră este prezentă cu peste 600 de titluri la Târgul Internaţional de Carte din capitala Chinei
20/08/2019 13:17

 Cea de-a XXVI-a ediţie a Targului Internaţional de Carte de la Beijing se deschide miercuri şi va dura cinci zile. Institutul Cultural Roman, prin Centrul Cărţii şi filiala ICR Beijing, va reprezent ...

  Ciocârlia” și „Somnoroase păsărele” ar putea intra în Cartea de Cântece a Uniunii Europene
17/08/2019 05:24

  Toţi romanii sunt invitaţi să voteze in perioada 16 august - 16 septembrie pentru cele şase cantece care vor reprezenta Romania in prima Carte de Cantece a Uniunii Europene (EU Songbook). Pană in p ...

Opt spectacole ale Operei Comice pentru Copii
15/08/2019 08:57

      Festivalul International George Enescu 2019 isi asociază in premieră opt spectacole ale Operei Comice pentru Copii, care vor prezenta in variante adaptate pentru cei mici universul muz ...

În ultimii zece ani au dispărut 100 dintre bibliotecile Iaşului!
14/08/2019 09:29

* in ţară au fost inchise, din 1999 incoace, 4.000 de biblioteci! * „Ce se intamplă cu toate aceste biblioteci e un mister; de ce in loc să insistăm să deschidem filiale noi in satele din comunele i ...

 Nume grele la Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr
13/08/2019 05:53

    O editie la care si-au confirmat prezenta nume mari din teatrul romanesc si foarte multe exclusivităti nationale va fi cea cu numărul 12 a Festivalului International de Teatru pentru Publicul ...

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
  Pianistul Ionel Streba va cânta din nou la Iaşi
02/08/2019 05:32

  Pe 27 august, incepand cu ora 18, in Sala Henri Coandă din Palatul Culturii va avea loc un recital de pian de exceptie sustinut de unul dintre marii artisti romani care fac cinste Romaniei peste tot i ...

La 16 ani, Cleopatra Stratan și-a schimbat numele, look-ul și a pozat îmbrăcată sumar! Uite cum arată acum
01/08/2019 21:18

Cleopatra Stratan şi-a luat un nou nume de scenă, Angela, scrie şi cantă piese in limba rusă şi nu mai aminteşte deloc de fetiţa care il aştepta pe Ghiţă la portiţă. Este şi normal, Cleopatra are ...

Vedete ale literaturii mondiale vin la Iaşi
31/07/2019 13:57

      Organizatorii Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT) anunţă primele nume de scriitori străini ce vor fi prezenţi la Iaşi in perioada 2-6 octombrie, l ...