Disparitia lui Esme Lennox – Maggie O’Farrell

default

Dimensiune font:

| 31-10-2012 16:40

 

0Oare exista in realitate si astfel de oameni care intreaga viata isi constuiesc fericirea pe raul savarsit altor persoane, asa cum a procedat unul dintre personajele romanului Disparitia lui Esme Lennox? Aceasta este tema primordiala a cartii – o existenta creata pe distrugerea unei alte vieti. Intr-un citat din prefata romanului dramatic al autoarei Maggie O’Farrell, Edith Wharton relata: “N-as fi in stare fericirea sa mi-o zidesc pe un rau – pe o nedreptate – facuta altcuiva…Ce fel de viata ne-am putea cladi pe-o astfel de temelie?”.

Da, cred ca sunt “indivizi” (asa suna mai dur) care procedeaza astfel, dar nu pot avea o viata pasnica si chiar cu adevarat fericita. Este o fericire superficiala care nu invadeaza sufletul, ci doar o traieste pur si simplu intr-o mare minciuna.

Povestea personajului principal Euphemia Lennox, Esme- asa cum ii placea sa i se spuna- este tragica inca din perioada copilariei , atunci cand guvernanta fetelor ( Esme si Kitty, sora ei mai mare) o persecuta si o catalogheaza ca fiind un copil imposibil, neascultator, refractar la studiu, mincinos chiar in fata mamei sale, aceasta aproband.

Sunt evidente momentele in care familia fetei nu doreste ca Esme sa depaseasca tiparele anilor’ 30. Mama o iubeste mai mult pe sora Esmei care este ascultatoare, atenta cu aspectul sau si cu cei din jurul sau, cu ceea ce spune.

Romanul este prezentat prin intrepatrunderea celor doua planuri temporale, cel trecut – reprezentat de Esme si Kitty Lennox si cel prezent – reprezentat de Iris Lockhart,o tanara care traieste in aceeasi casa in care au trait si Esme si Kitty- bunica sa, avand o personalitate puternica, un suflet bun, iubitoare de animale (are un caine si traieste singura cu acesta). Iris afla printr-un telefon de sora bunicii sale care urmeaza sa fie externata dintr-un spital de psihiatrie, ea fiind singura persoana de contact, iar Kitty – cea care stie adevarul, e prea adancita in lumea propriilor sale amintiri pentru a raspunde intrebarilor lui Iris.

Ce este trist in aceasta poveste? 60 de ani petrecuti de catre Esme inca de la 16 ani intr-un spital, Cauldstone, pentru ca familia ei a hotarat ca are un comportament ciudat; mama ei (pe care o pot compara cu “regina”, mama vitrega a Albei ca Zapada, un personaj negativ, spunea ca are “crize”, iar bunica ca e “posedata” deoarece era singura care mai pomenea de Hugo, fratiorul cel mic pe care l-a iubit foarte mult si care a murit de cand era un bebelus. Nu au admis ca Esme poate spune un adevar, ca sufera, ca are momente cand nu este de acord cu restul lumii, pentru ca ea vrea sa studieze, sa calatoreasca, nu sa se marite.

Ce-a facut Esme Lennox pentru a merita sa-si petreaca intreaga viata intr-un spital de psihiatrie? Si cum e posibil ca o persoana sa fie complet stearsa din istoria familiei sale? Sora sa nu a vizitat-o de saizeci si unu de ani, cinci luni si sase zile asa cum i-a precizat Esme lui Iris. In tot acest timp petrecut intr-o adevarata inchisoare, femeia s-a intrebat de ce a fost definitiv stearsa din memoria rudelor sale.

Intr-adevar, Kitty a avut un motiv de neinchipuit. Va voi lasa sa descoperiti singuri acest motiv. Nu vi-l impartasesc pentru ca as distruge suspansul si imaginatia celui care va lectura romanul interesant, fabulos al scriitoarei Maggie O’Farrell.

Cand Esme descrie cosmarul pe care il traia in spital, coridoarele, peretii cu zabrele, colegele ei de suferinta, asistentele medicale, doctorul indiferent la tot ce se intampla acolo, parca in fata ochilor mei se derula pelicula unui film de groaza. Am citit cu lacrimi trista despartire de viata reala, cand au dus-o la Cauldstone: o copila nevinovata, care nu se astepta la o viata trista astfel inchisa intr-o clepsidra in care nisipul parea ca nu se mai opreste din scurgerea infinita a timpului.

Maggie O’Farrell ne ofera un dar pretiosprin romanul sau, din care fiecare om invata sa aprecieze viata, sa fie mai bun cu cei din jurul sau, sa lupte pentru fericirea sa fara a minti si fara a nedreptatii pe cineva, sa iubeasca tot ceea ce il inconjoara si sa aiba o atitudine pozitiva.

E minunat cum Esme reuseste sa vada cu ochii inchisi partea frumoasa a copilariei, a trecutului, inainte de a fi inchisa ca intr-o colivie precum o pasare rara. Ea era singura care traia clipa, se bucura de viata, era “vie” fata de restul familiei; ea era normala , nu ceilalati. Dar si intre femeile de la Cauldstone- spitalul “fantoma” Esme dorea sa se rupa de realitatea dura, sa fuga, sa fie salvata pentru ca ea nu avea ce sa caute acolo, nu era bolnava ca celelalte.”Ca sa nu le mai auda, Esme isi ia creionul. Te rog sa vii, scrie ea. Miercurea e zi de vizita. Te rog, scrie ea din nou, te rog, te rog. Isi srijina fruntea de mana. De ce nu vine niciodata? Esme crede ca surorile nu-i trimit scrisorile. Altfel, de ce n-ar veni? Ce alta explicatie ar fi? Nu te simti bine, ii spun surorile. N u te simti bine, spune doctorul. Si lui Esme i se pare ca incepe sa creada si ea acest lucru.”

In fragmentul urmator Esme Lennox e constienta si isi propune sa-l convinga pe doctor sa ii dea drumul, daca familia nu vine sa o elibereze ( doar nu a omorat nicio fiinta): ”Trebuie sa-l convinga ca si ea a crezut c- a fost bolnava; trebuie sa admita faptul ca, in fond, ei au avut dreptate. N-a fost bine, dar acum s-a insanatosit. Isi spune asa tot timpul, pentru a incepe si ea sa creada, sa incerce sa inabuse acele strigate care spun, n-am nimic, n-am avut niciodata nimic.”.

Titlul romanului te duce cu gandul la disparitia neasteptata a personajului principal, Esme Lennox (ca disparitia sotiei renumitului scriitor din Paris, Esther, personaje ale lui Paulo Coelho in romanul Zahir, care a plecat singura de fapt intr-un colt uitat de lume , in stepa din Kazahstan, lasand tot confortul si mariajul pentru a revela esenta iubirii si forta destinului), insa ea a fost facuta sa dispara intentionat din realitate si este deprimant ca a fost uitata acolo ca un obiect uzat, inutil ferecat intr-un sertar tainic.

Sursa: http://www.cartidecitit.ro/

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei