Ador zborul si tot ce tine de el, iar aici intra aripile si dragonii. Ador si istoria Frantei. Este de inchipuit ca imediat ce am aflat titlul noii carti care va aparea la editura Nemira si am si citit descrierea m-am hotarat definitiv si irevocabil sa o cumpar. Pur si simplu nu se putea altfel.
Dragonul maiestatii sale (primul volum din seria TEMERAIRE) este diferit de tot ce ati citit despre dragoni. Naomi Novik il face pe cititor sa intre intr-un univers in care acestia sunt niste animale cat se poate de intalnite, nicidecum disparute sau pe cale de disparitie. Stilul nu are nimic din Eragon-ul cu care ne-am obisnuit. Novik creeaza o istorie alternativa in care fiecare tara are dragoni si ii foloseste, datorita capacitatilor lor, atat in lupta, cat si la diverse alte sarcini, cum ar fi in posta. Numai ca unii dragoni sunt mai rari decat ceilalti. Dragonul maiestatii sale este povestea unui dragon foarte rar, al carui ou a fost capturat de catre capitanul Laurence de pe o fregata franceza. Desi initial pe nava engleza s-a tras la sorti cina va pune hamul dragonului si va deveni astfel capitanul lui, lucrurile nu au stat asa cum s-a hotarat pentru ca dragonul l-a ales tocmai pe capitanul navei engleze, Laurence. El ii pune un nume special, Temeraire, deosebit fata de celelalte nume ale dragonilor, asa cum vom afla mai tarziu.
Temeraire se dovedeste de la inceput foarte diferit de ceilalti dragoni. Are un apetit mare pentru cultura si pentru ca nu poate citi el singur – nu poate intoarce paginile fara sa rupa cartea – isi roaga capitanul sa ii citeasca in fiecare seara.
Laurence este nevoit sa renunte la Marina si sa intre in Aviatie, un lucru nu foarte apreciat nu numai de familia lui, dar nici de celelalte familii, care considerau ca este un lucru rusinos. Capitanii dragonilor nu-si puteau construi o familie pentru ca timpul lor trebuia investit mult in dragon, astfel incat orice relatie cadea.
Laurence incepe antrenamentul cu Temeraire. Avem parte de batalii care s-au desfasurat si in realitate, in timpul razboaielor napoleoniene. Avem parte de o descriere minutioasa a obiceiurilor dragonilor si nu in ultimul rand de o lista a raselor de dragoni. Cel mai mult mi-a placut secventa in care Temeraire isi descopera darul, in timpul bataliei.
Sfarsitul romanului aminteste de povestile Seherezadei care se termina in momentul culminant si continua in noaptea urmatoare, doar ca aici continua in volumul urmator. Dragonul maiestatii sale este un roman care s-ar potrivi atat in bibliotecile celor pasionati de istorie, cat si in cele ale impatimitilor fantasy (iar daca este combinat, e si mai bine).
Sursa: http://www.cartidecitit.ro/
Adauga comentariul tau