Florin Lazarescu, Lampa cu caciula

default

Dimensiune font:

| 29-10-2012 18:22

Florin Lazarescu, Lampa cu caciula: povestiri, Editura Polirom, Iasi 2009, 234 pagini

 

Lampa cu caciula e un volum de povestiri vechi si noi. Cele vechi sunt din cartea de debut, Cuiburi de vasc(2000), si din Sase moduri de a-ti aminti un cal (2003; publicat doar in versiune electronica, pe Liternet). Cele noi sunt noi. Foarte noi? Nu: pentru a intelege ce e cu acest ultim volum e suficient sa privesti in urma.

 

Dupa Cuiburi de vasc, Lazarescu a publicat doua romane.

Succesul primului dintre ele, Ce se stie despre ursul panda (Polirom, 2003), explicabil si prin pozitia vizibila de atunci a autorului (PR la editura momentului, Polirom: poate ca suna meschin, dar altfel cum se explica diferenta dintre cele 20-30 de cronici la Ursul panda… si cele 2-3 cronici la Trimisul nostru special, o carte mult mai buna, totusi?), arata totodata cat de jos era pragul de satisfactie al criticii „tinere” vizavi de literatura „tanara”. Am scris, cred, singura recenzie calduta. Cele doua fire principale erau lipite de mantuiala si oricum skillurile lui Lazarescu functionau  foarte inegal: cand voia sa fie liric-emotionant schiopata cu amandoua picioarele, in timp ce cateva scene cu aurolaci erau suficient de funny ca sa te convinga.

In 2005 a venit Trimisul nostru special (Polirom, prefata de Paul Cernat), un roman mult mai matur si mai bine construit. Trimisul… era in tendinte mai mult internationale (britanice) decat nationale: roman puzzle, facut din fire narative aparent paralele care sfarsesc intr-o convergenta exploatata comme climax. Era un roman ok, dar nu tiptop si nici macar bun. Desi mai matur, Lazarescu era inca imatur. In raport cu ambitiile, Trimisul… nu are suficienta masa musculara, amploare, coeziune. Sunt aici prea multe povestiri independente pentru un roman. Orice fir are doua capete, dar nu si pentru aritmetica lui Lazarescu. Bucla cu „Sombreroo”, strigatul care deschide, inchide si puncteaza, introducand, ca si in „Ce se stie…”, o supratema a „autorului”, e  solutie slaba, inutila. Cel mai bine iese tot registrul comic, de sketch tv (scena de la inundatii, cu reporterita, e poate cea mai buna din carte). Registrul unor emotii mai dramatice (partea cu profesorul povestas si martir) nu reuseste sa fie pe faza.

 

Problema lui Florin Lazarescu sta in raportarea la un model incomplet procesat.

De la inceput, Florin Lazarescu a incercat sa-l imite pe Quentin Tarantino, uneori cu aerul ca-l citeaza – de pilda in Ce se stie despre ursul panda, unde o jalnica tentativa de jaf prelua replici din Pulp Fiction; dar de fapt toate volumele sunt marcate de QT. Faza e ca Lazarescu nu l-a inteles bine.

Scenariile lui Tarantino (publicate si sub forma de volum) se bazeaza in esenta pe fenomenul devierii la foc continuu. Honey Bunny si Pumpkin, tipa si tip, stau la o masa si isi beau cafeaua, poarta o discutie din ce in ce mai aberanta, dupa care se hotarasc sa jefuiasca barul unde se afla. Punctul de plecare e comun, punctele ulterioare sunt din ce in ce mai putin comune. Comicul e una dintre consecintele cele mai directe ale manierei lui Tarantino. Toate personajele si fazele lui sunt comice. DAR

(i) acest comic nu e niciodata un comic-pentru-comic, un frust comic-de-dragul-comicului. Comicul la Tarantino e un efect poetic: skill-urile lui Tarantino transcend normele de insolitare a comunului. Personajele lui Taratino vorbesc ca niste oameni normali, folosesc la greu, ca toti americanii, referinte ale culturii de masa (vezi discutia despre Madonna care deschide Reservoir Dogs) – dar toate acestea sunt duse atat de departe in regim de imprevizibil incat se convertesc in comic. Pumpkin din Pulp Fiction e comic nu pentru ca sare pe masa, ci pentru ca saritul pe masa e un punct foarte evoluat fata de punctul din care a plecat.

 

(ii) la Tarantino comicul nu e niciodata singur: el e o calitate care evolueaza intr-un dispozitiv complex. Personajele lui Tarantino nu sunt niciodata doar comice sau amuzante, nu sunt niciodata unilaterale – sunt si dramatice, si emotionante, si contaminante etc.

 

Lazarescu imita la Tarantino forma si scapa spiritul.

La Tarantino, sarjarea e o umbra care nu se desprinde niciodata de obiectul pe care il insoteste (detaliul ca Vincent Vega e sarjat nu sterge textura umana complexa a personajului, realitatea lui); la Florin Lazarescu sarja o ia inaintea personajului, lasandu-l in urma. Mohammed (Trimisul nostru special) e aiurea pentru ca exista doar formal, ca gesticulatie injectata „comic” de catre autor; dar ii lipsesc constructia, greutatea, informatia invizibila. Mohammed efectueaza lucru mecanic pentru a fi „tarantinesc”, dar e doar patetic si caricatural.

La Tarantino comicul survine, la Florin Lazarescu comicul intervine – ca intentie-de-a-fi-comic: efectul e, iarasi, caricaturizarea personajelor, marionetate de autor suficient de vizibil pentru a diminua personajelor, dar nu suficient de vizibil si de decis pentru a-si asuma el, autorul-naratorul, rolul de personaj.

 

Sintetizand, cartile de pana acum ale lui Florin Lazarescu sunt neconcludente in sine, dar promitatoare in relatie cu ceea ce poate urma. Plusuri: Lazarescu are o inteligenta dinamica, deschisa unor referinte eterogene; mijloacele lui sunt adaptate (inclusiv prin interesul pentru tehnici importate din cinema) optimizarii povestii; emotional, e un tonic si textele lui comunica o joie de vivre cateodata contagioasa; personajele si fundalul lor au o textura vie, sentimentul vietii fiind o calitate constanta. Minusuri: Lazarescu e optim in zona rurala si ezitant pe zona de urban; cateodata distorsul comic care ii afecteaza in general lumea fictionala cade in caricatural si reduce personajele la intentia autorului de a fi funny; tentatia sarjarii tarantinesti e de asemenea slab servita uneori, cu efectul ca Lazarescu pica de pastisor; modularile in regim ne-comic ies mai rau decat cele in regim de comic; textele au uneori scapari de „voce”, demascand un autor inca infantil.

 

Lucrurile astea se vad bine in acest volum de texte vechi-noi, care nu marcheaza o noua etapa in scrisul lui Lazarescu. Textele cele mai bune sunt Lampa cu caciula – noul titlu al vechii povestiri Poveste de duminica – si povestirile mai noi Titanicul si Maimuta. Lampa cu caciula e un short emotionant lucrat nu la fix (intentia autorului de a fi tusant e cu o viteza prea rapida, prea explicita pentru ca textul sa fie mare), dar satisfacator. Titanicul si Maimuta sunt perspectivate dintr-un unghi infantil si rural. Filtrarea e naiva si se afla intr-un raport optim cu culoarea personajelor (intensa in Titanicul, unde alcoolista Nana Lenta isi asteapta fiul sa se intoarca de la puscarie si un chef ia amploare, cu participarea mai multor familii) sau cu defocalizarea lor (bunica din Maimuta, un personaj pe care copilul il ignora dar care se precizeaza tocmai prin aceasta ignorare).

In rest, Ursoaica Lili si Balena Goliat e o poveste placuta, care incalzeste un pic sufletul (o fata ajunge pentru prima oara intr-un balci, minunandu-se ca de un lucru mare); Cartita e despre o experienta presexuala banala; Lumea interlopa a brusturelui e o anecdota scolara, „Amintirile mele din al doilea razboi mondial” sunt oarecare; Poveste de Craciun – simpatica; Paispe tigari sunt paispe schite care plac si se uita imediat; Nea Mihai si tovarasul Dumnezeu e tot asa, scrisa bine, fara amploare si din clisee. De fapt, toate aceste texte nu mi-au displacut, sunt scrise de un ins profesionist – doar ca ele functioneaza pe un nivel prea mediocru pentru a retine atentia.

 

Astept prima carte a lui Florin Lazarescu.

Sursa: http://revistacultura.ro

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei