Florin Piersic, amintiri despre debutul în teatru. „Felul de a juca degajat şi natural a făcut să fie mult aplaudat“
Dimensiune font:
Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ a constituit rampa de lansare în carieră a unor artişti de renume din România, printre ei numărându-se şi inegalabilul Florin Piersic.
Marele actor Florin Piersic a împlinit sâmbătă, 27 ianuarie 2024, vârsta de 88 de ani, prilej cu care a fost omagiat prin diverse manifestări prin simple postări pe reţelele de socializare. În una dintre ele, intitulată „La mulţi ani, Florin Piersic! A fost, vreme de o stagiune, actor al TT“, Valentin Andrei, de la Centrul pentru Cultură „Carmen Secularae“ Neamţ, readuce în actualitate detalii mai puţin ştiute despre actor.
Valentin Andrei şi Violeta Simina Moşu au publicat, în 2021, cartea „Festivalul de Teatru Piatra Neamţ, 1969-2019“, una în care se consemnează aspecte despre manifestarea anuală din municipiul nemţean şi mărturii inedite din viaţa celor care au evoluat, mai mult sau mai puţin, pe „scândura“ TT-ului. Între ei fiind şi cel născut pe 27 ianuarie 1936.
Florin Piersic a fost repartizat la Piatra Neamţ în 1958. În stagiunea 1958-1959, instituţia avea mulţi tineri, care tocmai terminaseră studiile, între ei fiind Dumitru Chesa, Gheorghe Popovici Poenaru, George Motoi, Nicoleta Sonea, Leopoldina Bălănuţă, Vera Lazăr, Victor Radovici, Atena Zahariade, Lucia Mureşan, Ica Matache, Iarina Demian, Alexandru Lulescu, Cornel Nicolescu, Alexandru Polizu etc.
În ziarul „Flacăra“ din Piatra Neamţ, într-un articol de pe 29 aprilie 1959, se consemna despre debutul profesionist al celui ce avea să devină „Anghel Şaptecai“ sau „Mărgelatu“: „Stagiunea a fost deschisă cu piesa „Orologiul Kremlinului“. (...) Colectivul de actori, format în majoritate din tineri absolvenţi ai Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică «Caragiale», a reuşit să prezinte publicului pietrean un spectacol de calitate“.
Autorul cronicii mai nota că tânărul Florin Piersic, prin felul său de a juca „degajat şi natural a făcut să fie mult aplaudat de publicul spectator“.
Marele actor avea să joace doar o stagiune la Piatra Neamţ, Bucureştiul chemându-l pentru marele public. Dar avea să se întoarcă de nenumărate ori în urbea străjuită de culmile împădurite Cozla şi Pietricica, alături de alţi colegi renumiţi.
Pe scena de la Teatrul Tineretului au debut şi alţi mari actori, printre ei numărându-se Coca Bloos, Maia Morgenstern, Paul Chiribuţă, Mircea Rusu, Cornel Nicoară, Tatiana Ionesi, Simona Măicănescu, Corneliu Borcia, Traian Pârlog, Liviu Timuş, Constantin Ghenescu sau Oana Pellea. Plus Mitică Popescu, care a sosit la Piatra Neamţ în 1967, stând aici vreo şase ani.
Acesta povestea, într-un interviu, cum i-a venit ideea organizării Festivalului de Teatru de la Piatra Neamţ, care continuă şi acum. Se întorcea de la Veneţia, unde participasese, alături de colegi, la o manifestare simililară şi a propus directorului de atunci să se facă ceva asemănător. Tot Mitică Popescu a istorisit înfiinţarea barului „Şase saşi în şase saci“, primul creat într-un teatru românesc.
La Piatra Neamţ, alături de colegi, toţi tineri şi burlaci, mergeau la Restaurantul Ceahlăul, astfel că se vorbea de ei că erau neserioşi: „I-am zis directorului să fac un bar la teatru, pentru colegi şi prieteni. L-am făcut, serbând acolo zile onomastice, chiar şi o nuntă. Barul avea şi o firmă luminoasă. Cine nu mai putea rosti cuvintele din numele barului nu mai era servit. Pleca acasă“. E lesne de înţeles din ce motiv.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau