default

Dimensiune font:

Gabbatha, Lithostrotos sau locul Pardosit-cu-pietre

| 27-04-2016 05:13

 În Săptămâna Patimilor lui Hristos - Fiul lui Dumnezeu făcut om, pentru ca omul să poată reintra în deplina comuniune cu Dumnezeu, cea ruptă prin căderea adamică, este firesc a explora cu ochii minţii locuri, clădiri, edificii religioase păstrate, respectiv construite în Ierusalim, în directă legătură cu viaţa şi patimile Sale. Unul dintre aceste locuri este mai puţin celebru, cel puţin între pelerinii nepreocupaţi de studii biblice, însă deosebit de impresionant, prin atmosfera pe care o păstrează. Se numeşte Gabbatha în aramaică, Lithostrotos în greacă, şi s-a tradus locul Pardosit-cu-pietre în română. El a fost descoperit de către arheologi sub actualul Drum al Crucii (Via Dolorosa), pe care milioane de pelerini din toată lumea au trecut şi trec cu pioşenie, neştiind că o parte considerabilă din drumul original al Iersualimului antic se află bine prezervat sub drumul actual. Mânăstirea călugăriţelor catolice Surorile Sionului are în administrare unele dintre aceste comori arheologice.

În noul Testament există o singură referire la acest loc pe unde a trecut Hristos Domnul în zilele Patimilor, anume la Evanghelistul Ioan, în Evanghelia sa, capitolul 19,13: „Atunci Pilat, auzind cuvintele acestea, L-a dus pe Iisus afară şi a şezut pe scaunul de judecată, în locul numit Pardosit-cu-pietre, iar evreieşte Gabbatha”

În apropiere de Via Dolorosa există Arcul Ecce Homo, locul de unde s-a crezut, secole la rând, că Guvernatorul Ponţiu Pilat ar fi rostit celebra sentinţă care a dat şi numele arcului. Arheologii au demonstrat, însă, că acel arc nu exista pe vremea lui Pilat, el fiind, cel mai probabil, construit în epoca Împăratului Hadrian, care a reconstruit Ierusalimul în anul 135. Există şi o opinie secundară, cum că respectivul arc ar fi fost, de fapt, o poartă a Ierusalimului, din vremea lui Irod Agrippa (anii 41-44). Ei au scos la iveală, în apropiere de Arcul Ecce Homo, părţi din pavajul original al Ierusalimului primului secol creştin. Faptul că judecata Domnului de către Pilat s-ar fi petrecut acolo este pus la îndoială. Mai degrabă se ia în calcul ipoteza că această judecată s-ar fi petrecut la Palatul lui Irod cel Mare, de la Poarta Jaffa. Însă, tradiţia creştină comună majorităţii pelerinilor nu s-a lăsat înduplecată de părerile arheologilor. Iar părţile din piaţa şi drumul antice conservate de către Conventul catolic al Surorilor Sionului sunt atât de impresionante, de transpunătoare în atmosfera Ierusalimului Răstignirii Domnului, încât nici nu mai prea contează, pentru cine oricum crede în Hristos, dacă acolo, sau totuşi în altă parte, s-a petrecut judecarea Sa de către Pilat.

Am ajuns la Gabbatha „din întâmplare”, în luna mai a anului 2000, într-una din plimbările-explorări solitare prin Cetatea Ierusalimului, după Sărbătorile pascale. Eram pe Via Dolorosa, iar în faţa mea era un grup de turişti francezi însoţiţi de un călugăr franciscan care le oferea explicaţii. Am urmat discret traiectoria grupului, şi astfel am intrat împreună cu el la Gabbatha. Atmosfera de acolo a fost ca o revelaţie. Pavajele vechi, din piatră, se păstrează în condiţii foarte bune, locul în sine fiind foarte riguros întreţinut. Iar mozaicul de pe perete, reprezentându-L pe Hristos purtând crucea, a fost printre cele care m-au impresionat izbitor în ţara Sfântă. Este realizat la dimensiunea reală a staturii unui om, şi fiind la nivelul solului, nu deasupra staturii privitorului, el chiar îţi dă sentimentul întâlnirii reale cu Hristos, pe Drumul Crucii de odinioară.

Fusesem la ceremonia Sfintei Lumini, în Sâmbăta Mare. Mă impresionase şi convinsese definitoriu minunea aceasta unică în lume, despre Energiile Necreate, despre imaterialitatea lor. Dar la Gabbatha am simţit profund atmosfera antică a Ierusalimului, am „respirat” aerul patimilor Domnului, m-au umilit iubirea şi suferinţa Lui pentru lume, pentru tot omul, de la Adam până la ultimul din istorie.
Dacă aş reface pelerinajul în ţara Sfântă, Gabbatha ar fi unul dintre locurile unde m-aş grăbi să ajung. Să păşesc pe drumul antic original, să-mi aloc câteva minute de reflecţie, de meditaţie, în atmosfera tihnită pe care astăzi o oferă locul Pardosit-cu-pietre, să privesc mozaicul bizantin înduioşător de frumos şi expresiv, reprezentându-L pe Hristos sub povara Crucii.

La Gabbatha îţi poţi veni în sine. Te poţi vedea cu alţi ochi. Îţi poţi da seama că, oricât de multe şi mari ar fi greutăţile, poverile omului pe această lume, ele pălesc în faţa poverii asumate de către Fiul lui Dumnezeu, pentru ca oamenii toţi să se poată face fraţii Lui, şi implicit copii ai lui Dumnezeu în Har.
Dr. iur. Maria Mihaela Stan 

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
Camere video de scanare în profunzime pentru identificarea a două posibile statuete în pereţii Operei din Timișoara
02/06/2020 16:56

 Firma care execută lucrările de reabilitare a clădirii Operei Naţionale din Timişoara va folosi camere video de scanare in profunzime a pereţilor laterali porţii principale de acces, pentru a clari ...

Un concert Led Zeppelin, disponibil gratuit in format streaming timp de trei zile (Video)
28/05/2020 23:15

 Formatia Led Zeppelin va oferi acces liber sambata, incepand cu ora 8PM GMT, pentru inregistrarea concertului Celebration Day din 2007. Timp de trei zile publicul va putea vedea acest show pe YouTube. ...

Luna Nouă în Gemeni. Un nou început
20/05/2020 22:04

Pe 22 mai, vă avea loc o nouă Lună Nouă, de această dată in semnul Gemenilor. O Lună Nouă este asociată mereu cu un pas nou, o idee nouă, un cuvant nou, ambitii si obiective noi, o haină nouă unui p ...

Scriitorul Mirel Cană a plecat printre îngeri
19/05/2020 22:21

 * el a fost răspus de o boală nemiloasă, despre care a si scris in cartea sa „Diagnostic” Lumea culturală ieseană si nu numai este in doliu. Unul dintre cei mai indrăgiti scriitori a pl ...

De ce pierdem energie după ce reîncepem lucrul?
19/05/2020 22:17

 Dacă este să aruncăm o piatră in apă, ea ajunge mai departe sau mai aproape, in functie de puterea (energia) cu care am aruncat-o. Fix la fel se intamplă si atunci cand ne apucăm (sau in cazul de f ...

O echipă de tineri lansează TeachU, prima platformă de meditaţii gratuite din România
18/05/2020 23:44

 Teachu.ro este o platforma de meditaţii, dedicată liceenilor din Romania. Platforma face legătura intre mentori, profesori sau tineri cu performanţei şi liceeni care fie caută să-şi imbunătăţea ...

Pandemia ne-a învățat cum să nu ne mai agățăm de planuri
18/05/2020 23:41

Cu toate acestea, psihologul Andra Tănăsescu, vicepresedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică (INLPSI), afirmă că fiecare dintre noi am invătat cate ceva din aceste experimente nefaste - un ...

Eurovision: Cea mai buna piesa din toate timpurile este
17/05/2020 10:49

     "Waterloo" a grupului suedez Abba a fost votata de telespectatorii BBC drept cea mai buna piesa prezentata vreodata la Eurovision. Programul "Eurovision: Come Toget ...