Gardner Dozois – The Year’s Best Science Fiction (vol. 1)

default

Dimensiune font:

| 30-10-2012 18:34

 

Gardner Dozois - The Year's Best Science FictionGardner Dozois este un celebru editor si scriitor de science fiction cu numeroase premii la activ. Printre acestea putem enumera cele cincisprezece Premii Hugo – record absolut – pentru cel mai bun editor profesionist, obtinute intre 1984-2004, cand a editat revista Asimov’s Science Fiction, cincisprezece Premii Locus castigate dupa 2004, ca editor al prestigioasei antologii TheYear’s Best Science Fiction (publicata anual din 1984), iar ca scriitor a fost distins cu doua Premii Nebula, pentru povestirile The Peacemaker (1983) si Copilul diminetii (1984). Toate aceste date despre cariera prolifica a lui Dozois sunt indeajuns de satisfacatoare, zic eu, putand starni interesul oricarui pasionat de SF, dar si altor cititori.

Acest prim volum, aparut la Editura Nemira in 2007 cuprinde texte din cea de-a 23-a colectie anuala a The Year’s Best Science Fiction, publicata in 2006. Pentru acest volum, Gardner Dozois a fost rasplatit cu Premiul Locus 2007 pentru cea mai buna antologie a anului. Este deci de inteles aprecierea fanilor si criticilor, varietatea povestirilor si nuvelelor, de calitate ridicata, intalnite in culegerea de fata justificand din nou afirmatia care descrie cel mai bine Antologiile lui Gardner Dozois : o “venerabila institutie” a genului SF.

La inceputul culegerii ni se ofera nuvela britanicului Ian McDonald, Mica zeita, care poate fi inclusa in genuri literare precum SF si Fantasy. Subiectul nuvelei il reprezinta calea urmata in viata de o tanara din India unui viitor al diversitatii si complexitatii culturale, in care tehnologia de varf coabiteaza cu stravechile rituri, traditii, credinte si obiceiuri, alaturi de extremele bogatie exorbitanta – saracie dusa la limita de jos a supravietuirii de pe o zi pe alta. Este prezentat drumul parcurs de tanara indianca de la o simpla persoana la o zeita, pregatirile prin care trece eroina si aventurile traite lasand impresia unei calatorii initiatice. Ni se descriu elementele caracteristice si detaliile culturii hinduse – zeitati, feluri de imbracaminte, locuinte si temple etc. – in contextul dezvoltarii tehnologice, evidentiata prin robotii din garda imperiala, arme si obiecte futuristice samd. Suspansul si tensiunea reiesite din paginile lecturate vor tine cititorul cu sufletul la gura pana la final.

Alastair Reynolds, autor celebru pentru romanul Revelation Space si culegerea de nuvele Cainii de diamant. Zile pe turcoaz, aparuta la Nemira, ne ofera in povestirea intitulata Dincolo de Falia Aquila, o scriere plina de suspans si trairi intense. Textul prezinta voiajul efectuat de membrii unei nave interstelare de mare viteza, la capatul caruia se vor confrunta cu surprize si intamplari socante. Nava respectiva, un transportor de marfuri, va avea o misiune care se dovedeste irealizabila, probabil din cauza unei erori umane. Personajul central este Thom, capitanul navei, care se dovedeste singurul supravietuitor al calatoriei, destinatia la care ajunge transportorul fiind una extrem de departata de lumile cunoscute omului la momentul respectiv, si deci necunoscuta, iar Thom e nesigur daca isi va mai vedea vreodata sotia sau alte cunostinte. Povestirea e foarte captivanta si nu trebuie ratata. Se poate spune ca textul e aproape unul hard SF cu valente filosofice sau psihologice.

Vara triceratopilor, de Michael Swanwick, este o povestire de un lirism aparte, iar subiectul tratat este posibilitatea unei intalniri intre om si dinozaur, mai exact intre om si o turma de triceratopi, implicand si o sugestie de a medita cum ti-ai petrece timpul avut pentru contemplarea unor creaturi asa de ciudate, cum ar fi pe durata unei veri toride dintr-un viitor nedefinit. Scrierea este cu siguranta una fascinanta si bine construita.

Camuflaj, de Robert Reed, constituie o povestire fabuloasa, descriindu-ne o lume viitoare in care tot felul de rase de extraterestri, unii din ei umanoizi, traiesc alaturi de oameni si roboti pe o nava cosmica uriasa, mai mare decat toate constelatiile sau lumile luate impreuna. Eroul este un om a carui identitate reala nu se cunoaste, pe nume Pamir, nevoit sa isi asume o misiune periculoasa, si anume descoperirea unui criminal misterios aflat pe nava, la buna distanta de casa lui.  Aventurile parcurse de erou garanteaza cufundarea cititorului in lumea minutios edificata de autor, trasaturile specifice ale SF-ului impletindu-se cu intriga de natura detectivista. Pentru a gasi raspunsul la enigme si a sti care e deznodamantul, nu ratati aceasta povestire.

Ken MacLeod dovedeste, prin povestirea sa ingenioasa, O speta de concordie ca primul contact al omului cu o rasa extraterestra ne poate rezerva multe surprize, iar asteptarile nu ar trebui sa fie neaparat legate de contactul cu o rasa superioara sau inzestrata tehnologic in modul perceput de omenire. O scriere savuroasa si palpitanta.

In Planul lui Blemmye, Bruce Sterling, reprezentant al miscarii cyberpunk si scriitor de hard SF renumit, construieste o lume magica si tainica, actiunea desfasurandu-se pe fundalul Cruciadelor, un fel de Ev Mediu timpuriu. Se intalnesc elemente ale SF-ului (arme ciudate, creaturi diavolesti samd.), dar si din literatura fantasy cu iz de epopee istorica. Caracteristicile combinate ale hard SF cu cele fantasy, ca si maiestria stilului prin care autorul schiteaza o fresca a epocii Marilor Cruciade, constituie tot atatea puncte forte ale nuvelei. Dusmanii inversunati de pe campul de lupta, crestinii si islamicii, sunt dispusi sa se alieze impotriva unor inamici comuni, niste creaturi ale fortelor intunericului.

Britanicul Stephen Baxter construieste o povestire plina de imaginatie si spirit anticipativ, specific fictiunii de calitate, prin Copiii timpului. Actiunea este plasata intr-un viitor apocaliptic, in care Pamantul este aproape nelocuibil dupa o catastrofa de proportii globale, numita Focul cel Mare, consecinta fiind schimbari tectonice sau modificari ale proportiei gazelor si elementelor chimice din atmosfera. Sunt evidente trasaturile unei distopii, dar si cele ale unei scrieri capabile sa evidentieze partea plina a paharului,  prin supravietuirea unei populatii umane, ce-i drept reduse ca numar, populatie imprastiata pe toate meridianele Terrei. In ciuda viziunii din aceasta scriere distopica ne putem consola cu sublinierea sau punctarea capacitatii de adaptare si supravietuire a speciei umane, chiar in conditiile unei clime vitrege. Stilul metaforic al scrierii impresioneaza inca din primele pagini, iar cititorul nu va ramane dezamagit de calitatea scrierii.

In povestirea Valul, care debordeaza de imaginatie si maiestrie, Gene Wolfe evoca intamplari dintr-o lume in care oamenii sunt obligati sa realizeze constructii pe diverse platforme sustinute de o apa aflata intr-o continua miscare. Lucrurile se vor precipita pe masura ce doua platforme, dintre care una fiind cea a personajelor esentiale in poveste, se apropie si sunt pe cale sa se ciocneasca, rezultatele unei eventuale coliziuni putand fi chiar fatale pentru locuitorii de pe platforma cu dimensiuni mai reduse.

Neal Asher descrie in povestirea sa fascinanta, Bland graia macaretul, o planeta care ascunde multe surprize, Myral, pe suprafata careia traiesc diverse forme de viata, unele vietati asemanatoare celor de pe Pamant, dar altele cu aspect infricosator si respingator, creaturi precum ‘marpul’, care umbla in haite de mai multi indivizi, sau chiar ‘macaretul’, banuit a fi doar o legenda sau un mit. Un grup de patru oameni ajunsi pe planeta respectiva, doi barbati si doua femei, au ca tel, macar unii din ei, vanarea si capturarea unui macaret. Intre timp ei vor impusca si membri ai unor haite de ‘marpi’, iesiti in calea lor accidental. Pentru a afla restul povestii si care sunt eroii si oponentii lor, nu rata o povestire magnifica in care sunt incluse armele, obiectele, costumele scut si multe altele specifice genului SF.

Cunoscutul scriitor Joe Haldeman da masura talentului sau si in povestirea cu tenta religioasa Inger de lumina, in care un negustor arab reuseste un troc, prin care cedeaza o revista veche unui extraterestru special ca infatisare si nu numai, obtinand in schimb un glob stralucitor, lumina lui avand toate culorile curcubeului. Globul respectiv face senzatie printre colegii negustorului si lumea venita in targ, fiind considerat chiar un inger. Actiunea se petrece intr-un viitor nedefinit, cand e deja instaurata o noua credinta, Chrislam, perioada mai exacta fiind una din zilele apropiate de Craciun.

Nuvela care incheie volumul este cea a lui James Patrick Kelly, Foc, actiunea ei petrecandu-se pe o planeta rurala indepartata, autoizolata prin semnarea anumitor tratate. Spur, unul din pompierii care se lupta cu focurile pe planeta respectiva, asista la moartea unuia dintre cei mai buni prieteni ai sai, Vic, pe care nu-l poate salva dupa ce acesta este cuprins de flacari. Situatia lui Spur devine una ingrata, deoarece, pe langa faptul ca este internat intr-un spital dotat cu docboti – un tip de roboti medicali, doctori care ajuta la recuperarea pacientului, cum e cazul eroului care a suferit unele arsuri, si relatiile cu sotia sa, Comfort, sora lui Vic, devin din ce in ce mai incordate. Colac peste pupaza, fara a intentiona acest lucru, reuseste sa contacteze locuitorii altei planete prin folosirea unui tell din salonul spitalului, iar acei extraterestri umanoizi reprezentand o specie pasnica vor ateriza pe planeta lui Spur, luand legatura cu el. Consecintele intalnirii dintre specia umanoida si localnicii din satul de bastina al lui Spur stau sub semnul imprevizibilului si al necunoscutului, de aceea li se va atribui vizitatorilor identitatea unor oaspeti de seama. Suspansul si surprizele rezervate de autor acestei scrieri de inalta calitate, alaturi de specificul unui text SF, pot numai sa incante cititorul, pus in situatia de a nu sti dinainte deznodamantul lecturii parcurse.

Alte povestiri si nuvele care apar in culegere sunt cele aprtinand lui David Gerrold, In zona de seism (un hard SF) si Vonda McIntyre, Companionii (cu elemente de fantasy si posibil hard SF, iar viitorul este unul baroc si foarte indepartat).

Pentru a trage o concluzie, eu as spune ca cele mai impresionante si remarcabile povestiri sau nuvele, cel putin ca parere personala, au fost scrierile lui Alastair Reynolds, Michael Swanwick, Robert Reed, Ken MacLeod, Stephen Baxter, Gene Wolfe, Neal Asher, Joe Haldeman sau James Patrick Kelly. Cu toate acestea, nu se poate spune ca celelalte scrieri nu sunt demne de aprecieri sau ca n-ar fi valoroase, dar aici intervine chestiunea de gusturi, care difera de la un cititor la altul sau de la o persoana la alta. Cred ca oricine, dar in special fanii genurilor si scriitorilor care se reunesc in aceasta culegere, ar avea aceleasi sentimente de admiratie si apreciere la adresa Antologiilor lui Gardner Dozois, precum cele ale cunoscutelor reviste Publishers Weekly, New York Times Book Review, Booklist sau altele la fel de valoroase. In orice caz, opinia mea este ca nu veti regreta achizitionarea sau lecturarea acestui volum magnific de proza scurta, autorii de toate varstele si glasurile lor variate oferind o experienta unica si de neuitat pentru un pasionat cititor. Cu speranta ca v-am convins sa luati parte la o antologie de inalta tinuta, nu-mi ramane decat sa va urez lectura placuta!

Sursa: http://nemirabooks.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei