Greaţa de literatură şi antidotul ei

default

Dimensiune font:

| 03-12-2016 05:41

În anii '70, când îi apărea primul volum din seria celor patru de „Scriitori români de azi” – o panoramă, de fapt o istorie, în linie lovinesciană şi călinesciană, a literaturii române de după Al Doilea Război Mondial – Eugen Simion formula câteva principii ce conturau concepţia sa despre critica literară. Considera că simpla critică de gust este insuficientă, dar nu era nici partizanul criticii formelor – atunci în mare vogă în spaţiul cultural european – care „tinde să codifice ceea ce de-abia a decodificat: opera”, precizând, totodată, că spiritul critic „interesat de textul şi subtextul operei” implică atât gustul cât şi „obsesia formelor”. În viziunea sa critica era/ este „un sistem de lectură, un mod personal de a te apropia de operă, de demers care, folosind mijloace variate, descoperă figura spiritului creator”. Critica modernă era percepută ca o fidelitate mediatoare şi, în acelaşi timp, ca o infidelitate provocatoare. În fine – observa criticul – „ea îşi asumă strategic obiectul şi-l îndepărtează pentru a-şi medita în libertate ideile”. În esenţă, acesta era modul de a concepe critica şi al altor critici importanţi ai generaţiei lui Eugen Simion. Peste trei decenii, răspunzând la o întrebare privind locul pe care îl ocupă în spectacolul literaturii şi ambiţiile sale ca participant direct la acesta, criticul dădea o replică de bun simț: „Cineva, un confrate, a scris recent despre mine – ca să mă ironizeze – că am dat numai diagnostice corecte şi că niciodată nu am avut inspiraţia să greşesc. «Monotonia corectitudinii», zice el, luîndu-mă peste picior. Citindu-l, mi-am zis: omul acesta, voind să mă jignească, mă laudă peste măsură. Ce şi-ar dori mai mult un critic literar decât ca, în o mie de cazuri, să pună diagnosticul bun? Dacă ar fi aşa, aş fi un critic fericit. Dar am îndoieli... Ambiţia mea a fost (şi este încă) de a construi o literatură, de a fi, întîi, arhitectul unei generaţii şi, apoi, comentatorul inspirat al unei literaturi.../ Am şi ambiţii mai mari. Am visat de tânăr să fiu citit, nu numai pentru adevărul textelor mele, dar şi pentru frumuseţea lor. Ca o proză superioară de idei. Nu ştiu dacă am reuşit sau dacă voi reuşi. Sigur este că nu mi-am pierdut speranţa... Spectacolul continuă, cu graţia lui Dumnezeu...”

Şi, într-adevăr, spectacolul continuă. Eseurile, cărţile lui Eugen Simion – fie că e vorba de cele patru tomuri de „Scriitori români de azi”, de „Dimineaţa poeţilor” de cele două jurnale – „Timpul trăirii, timpul mărturisirii” (francez) şi „Sfidarea retoricii” (german) – sau „Tânărul Eugen Ionescu” sunt nu numai naraţiuni de idei, ci şi, atunci când subiectul sau tema o permit, naraţiuni propriu zise. Ambiţia sa mărturisită privind frumuseţea textelor şi-a găsit şi îşi găseşte pe deplin materializarea. „Lecţia naraţiunii de idei a lui Călinescu”, invocată cu admiraţie de Eugen Simion, a putut fi însuşită pe fondul unui remarcabil talent epic. Are dreptate criticul când afirmă: „Numai imbecilii reproşează lui G. Călinescu că «rezumă» cărţile de proză. Nu le rezumă, ci le reconstituie din unghi critic substanţa, tipologia, ideile, simbolurile. Le pune pe toate într-un scenariu critic care este lizibil. Şi este, totodată, seducător. O capcană, în fond, pentru cititor. Nu zicea Sartre că, pentru a-ţi impune ideile, trebuie să le pui într-o poveste?”.

Dincolo de fineţea stilului şi, cu vorbele lui Eugen Simion, de frumuseţea textului, interesează judecăţile criticului. Or, este tonifiant să constaţi soliditatea lor. Te afli pe un teren sigur, în care eventuale revizuiri nu au cum să afecteze construcţia în ansamblul ei. Aceasta stă în picioare şi ori de câte ori ai de confruntat o idee, o impresie a ta sau a altcuiva cu judecata unei autorităţi critice găseşti în „Scriitori români de azi” o astfel de autoritate.
Când nu se referă strict la literatură, la realitatea operei /operelor, la text, când, plecând de la acesta, evocă un univers, când reconstituie o atmosferă, Eugen Simion îşi ia, aşa-zicând, libertatea de a scrie proză pur şi simplu. Multe pagini de veritabilă proză există în toate cărţile lui Eugen Simion, dar, fireşte, mai ales în cele două jurnale şi în scrierile memorialistice, în care criticul dublează lectura cărţilor de ceea ce însuşi numeşte „lectura vieţii, studiul existenţei”. Mai înainte de orice însă, Eugen Simion este Criticul, cu majusculă, care, deşi trăieşte (trăim) într-un timp când îşi vede profesia tot mai marginalizată, înlocuită cu „comentariul” de tarabă, îi rămâne totuşi fidel şi înţelege să şi-o practice cât mai constructiv, în respectul valorilor. Repovestind miturile biblice, portretistul „pictează” cu un penel inspirat, din perspectivă culturală şi moral-psihologică personajele din „Noul testament”, rânduindu-le într-o mică galerie tematică, conferind faptelor şi spuselor lor noi tâlcuri, noi semnificaţii. Cel mai memorabil (şi mai tragic) mi s-a părut portretul lui Iuda. L-aş reaminti însă acum, în acest context, pe cel al lui Toma Necredinciosul: „ L-am putea lua uşor ca simbol al criticului literar... Şi, ca să împing parabola mai departe, în domeniul nostru, aş zice: un critic literar trebuie să aibă în fiinţa lui un Petru care nu se leapădă niciodată de literatură (iar când se leapădă, o face în momente de criză existenţială şi morală; şi, de regulă, se leapădă pentru ca, apoi, să regăsească plin de fervoare şi credinţă literatura!) şi un Toma care, îndoindu-se metodic, caută adevărul şi până la urmă îl găseşte...”

Această analogie și această proiecţie dintr-un unghi biblic a condiției criticului mă duc cu gândul la o confesiune deghizată a lui Eugen Simion: „Oricine a trăit mult timp în preajma cărţilor cunoaşte o boală care apare fulgerător şi nu ţine, din fericire, mult: greaţa de literatură. Ea se manifestă mai întâi printr-o neîncredere progresivă în puterea literaturii de a schimba ceva în lume. La ce bun? Un scepticism fundamental acaparează, în cele din urmă fiinţa celui care face literatură sau trăieşte în interiorul literaturii. Bibliopolisul îi pare, atunci, un pustiu dezolant, un loc de ispăşire. Vederea unei cărţi îi produce, pur şi simplu, ameţeli. Ameţeli şi greaţă. O stare jalnică îl cuprinde pe cel care se scoală de dimineaţă cu gândul că menirea lui pe lume este să scrie. Însă forţele spiritului nu-l mai ajută. Scriitorul promite, în acest moment dramatic, să încheie definitiv socotelile cu literatura. Şi le încheie pentru o vreme, căci uşor, uşor, cărţile încep să vină din nou spre el. Azi o pagină, mâine alta, până ce ne trezim, iarăşi, în lumea cărţilor, în Bibliopolis. De unde se poate trage morala că de greaţa de literatură ne vindecă tot literatura, numai literatura”.

Da, este antidotul cel mai eficient! 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei