Iluzia anticomunismului/ review de L. Ghiman

default

Dimensiune font:

| 29-10-2012 18:00

Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Ciprian Siulea şi Ovidiu Ţichindeleanu (Coord.), Iluzia anticomunismului. Lecturi critice ale Raportului Tismaneanu, Cartier, 2008

 

 

In ciuda titlului inselator, invitand la activarea unor prejudecati facile, Iluzia anticomunismului se dovedeste a fi o carte interesanta din mai multe puncte de vedere. A le trece in revista pe toate ar depasi spatiul acordat indeobste unei recenzii si ar frustra cititorul de placerea de a alege s-o citeasca conform propriului sau interes. De aceea, recenzentul va fi iertat daca, in cele ce urmeaza, va tine in rezerva multe observatii cu privire la liniile de dezvoltare posibila a ideilor, criticilor si opiniilor formulate in volum si va proceda la o evaluare limitata, pentru uzul unei singure sub-categorii a publicului: anume tocmai cea care pare a fi cel mai putin interesata de aceasta aparitie, cea care va fi tentata sa o respinga de la simpla citire a titlului.

 

Pe scurt, se incearca aici o descriere a foloaselor pe care le pot trage din aceasta lucrare „anticomunistii” – daca ar avea bunavointa sa o trateze ca pe o lectura posibila. Caci Iluzia anticomunismului poate fi considerata, fara exagerare, drept un bun indicator de parcurs al eforturilor anticomunismului romanesc post-decembrist.

 

Sa observam, mai intai, ca Iluzia anticomunismului este un volum pe masura Raportului Tismaneanu – nu in sensul ca l-ar putea eventual inlocui, nici in acela ca ar avea aceeasi anvergura, rol, ori cuprindere, ci prin aceea ca, dovedind la randu-i plusuri si minusuri, se angajeaza la un nivel de abordare critica a acestuia cu totul stimabil si de luat in seama intr-o dezbatere serioasa si informata In afara unor derapaje de la continenta academica (nu mai numeroase decat in alte lucrari) si a catorva salturi discutabile la evaluari sau judecati, se distinge efortul de angajare al tuturor contribuitorilor intr-un demers critic menit nu sa distruga, ci sa vada in miezul si in continutul „Raportului de condamnare a dictaturii comuniste”. Astfel, in pofida acuzelor pausale si pripite ale unora , lectura articolelor demonstreaza mai degraba decat infirma necesitatea Raportului, si ii confirma autoritatea de principiu, cel putin in calitatea de text sursa pe care se bazeaza analizele autorilor. Apoi, cu toate eforturile, nu am reusit sa gasesc nici o umbra de negationism, nici o pata de relativizare sau de negociere a concluziilor Raportului – fiind dimpotriva prezenta in mai multe locuri nemultumirea ca acesta n-a mers inca mai departe in denuntarea crimelor regimului comunist sau a efectelor sale, ori ca n-a fost suficient de precis in afirmatii pe cat ar fi solicitat-o mandatul.

 

Utilitatea volumului e conferita nu doar de mentinerea in actualitatea culturala a problemei specifice Raportului, la doi ani dupa oficializarea acestuia, ci si de evidenta, demonstrata de pertinenta a numeroase indoieli sau argumente formulate de contribuitori, ca, desi intitulat „final”, Raportul nu poate fi, in forma si continutul capatate, decat finit, si, deci, pasibil de a fi completat, adnotat, sau, cel putin, comentat. E limpede ca sustinerea caracterului definitiv si inviolabil al Raportului ar pagubi eforturilor de intelegere a ceea ce a fost perioada comunista, putand duce, la extrem, la o nedorita „clasare” a problemei comunismului in spatiul public. Nimic nu e mai periculos decat neutralizarea ca „istorie” (fie ca simplu element al folclorului urban (Ovidiu Tichindeleanu), fie ca pura intreprindere stiintifica) a perioadei comuniste in conditiile cultural-politice actuale ale tarii si tinand cont de faptul ca imprescriptibilitatea crimelor impotriva umanitatii ale regimului comunist ar solicita, alaturi de pastrarea memoriei victimelor, si exigenta morala a vigilentei. Asupra acestui punct, tinand deja de lucrurile de la sine intelese, insista mai multi contribuitori: Alex Cistelecan indica pericolul (sau, poate mai bine: ridicolul) suprapunerii registrelor adevarului si puterii politice, care ar genera o legitimare circular-sofistica a caracterului indiscutabil a Raportului sub toate aspectele sale; Daniel Barbu, Andrei State si, din nou, Alex. Cistelecan avertizeaza asupra toxicitatii retoricii definitivului administrata in doze masive; iar Costi Rogozanu, Ciprian Siulea sau Ovidiu Tichindeleanu deplang strategia indoielnica a dlui Tismaneanu de a-si asuma rolul de „antioxidant ideologic” si, respectiv, de a privilegia sistematic rafuielile cu indivizi complet lipsiti de credibilitate in defavoarea dialogului cu cei care au formulat, de la aparitia Raportului, critici sau obiectii pertinente. „Logica bipolara” pe care numerosi contribuitori o stravad atat in Raport cat si in promovarea si apararea sa publica nu poate insa justifica nici macar cu scuza cauzei nobile a unui militantism autentic copilaria de a crede ca o critica inseamna un atac la persoana (sau, chiar mai rau, negationism) si viceversa. In orice caz, suspiciunea ca dl. Tismaneanu ar avea in vedere Raportul ca pe unica grila de repozitionare normativa in Romania post-comunista  nu face decat sa reactioneze la fanatismul multora, care transforma un document (chiar daca foarte important), intr-un pat al lui Procust. Iar daca aceasta suspiciune nu e indreptatita, dl. Tismaneanu are, si de acum inainte, ocazia sa o infirme prin maniera sa de a apara Raportul.

 

In orice caz, avertizarea emisa de Adam Michnick (de care aduce aminte Ciprian Siulea) asupra „riscului ca anticomunismul de dinainte de 1989 sa se transforme intr-o noua gandire unica”, in „absolutism moral” (Iluziile anticomunismului, p. 236) ramane una de baza pentru orice tranzitie de la un sistem comunist la societatea bazata pe pluralitatea opiniei

 

O alta deturnare posibila a etichetei „final” asupra careia suntem pusi in garda este exculparea societatii romanesti actuale, ca si cum Raportul ar fi, de fapt, „finalitatea” (deja bifata, asadar) a procesului de decomunizare. In aceeasi directie poate fi condusa si caracterizarea comunismului drept complet „strain” de Romania sau drept ceva „impus” – afirmatii prezente suficient de des in Raport ca sa-l determine pe Daniel Barbu sa procedeze in replica la schitarea unei „istorii naturale a comunismului romanesc”, care urmareste identificarea acelor trasaturi „autohtone” ale regimului comunist ce ne mentin inca in post-comunism: caracterul participativ al dictaturii comuniste si „comunismul ca hobby”, formulari alegorice sau amar-ironice pe care spatiul nu ne ingaduie aici sa le reluam. In jurul unei evaluari asemanatoare se constituie si excursul lui Dan Ungureanu, care subliniaza esecul Raportului de a indica specificitatea „comunismului valah”.

 

Iluzia anticomunismului ar putea fi, dintr-o astfel de perspectiva pe care ne ingaduim s-o regasim in lucrarea omonima, aceea de a se crede prea repede la sfarsitul unui drum. Insa Raportul Tismaneanu nu e statia finala la care se coboara din trenul groazei. Aceasta ar fi invatatura care se poate trage din multe pagini ale acestui volum, in care autori catalogati naiv ca fiind „de stanga” se dovedesc mai vigilenti fata de comunism decat multi dintre auto-declaratii anticomunisti.

 


 Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Ciprian Şiulea şi Ovidiu Ţichindeleanu (Coord.), Iluzia anticomunismului. Lecturi critice ale Raportului Tismaneanu, Cartier, 2008.

 Subtitlul se confirma peste tot: e vorba de opinii ale unor intelectuali care şi-au dat osteneala sa parcurga textul Raportului şi care investesc destula acribie in analizele lor.

 De neinţeles, dupa parcurgerea carţii, graba cu care I.T. Morar huiduie, pe blogul sau,  o lucrare pe care nici n-a deschis-o macar, şi pe care, dupa cum declara, nici n-are de gand  s-o citeasca – o nesocotire voluntara a regulii elementare a responsabilitaţii pentru opinie pe care publicul ar aştepta-o mai degraba din partea „talibanilor”.

 Din pacate, doua articole recente semnate de fostul preşedinte al Comisiei prezidenţiale (din „Evenimentul Zilei”, 26.11.2008, respectiv 3.12.2008) par a intari aceasta banuiala. E o mare dezamagire ca o personalitate publica de calibrul dl. Tismaneanu priveşte totul prin grila obtuza a caftului cultural şi, orbit de pasiunea de a-şi delegitima cu orice preţ a preopinenţii, se lanseaza in asemenea şarje retorice, condimentate cu inserturi bibliografice superflue şi argumente pro domo. Asupra singurei idei intregi prezente in cele doua editoriale, anume interpretarea momentului 18 decembrie 2008 ca incipit al travaliului de doliu care va permite “ruptura cu mocirla de sange a trecutului” ar fi multe de spus; in locul vorbelor, un semn cu degetul catre maniera germana de a purta acest travaliu de doliu, atit de la Holocaust incoace, cat şi, dupa ‘89, in (fosta) Germanie Democrata a arhivelor STASI.

 Desigur, e cam mult sa faci trecere de aici direct la portretizarea, in tuşe groase, a „misionarului anticomunist roman”, cum incearca A. P. Iliescu, asezonind-o cu convingerea ca „fobia” anticomuniştilor ii face pe aceştia „proşti raportori” ai comunismului – Exista afirmaţii care, in anumite contexte, nu pot fi pronunţate de oricine.

 

Sursa: http://revistacultura.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

00:45

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

„EuroBusiness LRJ” S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 20.08.2020, 10.09.2020, 24.09.2020, 08.10.2020, 22.10.2020, respectiv 05.11.2020, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd. Magheru, nr. 31, et. 1, cam. 25, Sector, licitații în vederea valorificarii următoarelor bunuri imobil și mobile, proprietatea debitoarei: BUN IMOBIL, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA). Proprietate imobiliară, teren, căsuțe de vacanță și anexe, situată în Sat Dragosloveni, Com. Soveja, Jud. Vrancea, înscrisă în CF nr. 50048 a Com. Soveja, compusă din: Teren intravilan în suprafață de 2.438,00 mp, amplasat în Sat Dragosloveni, Com. Soveja, Jud.Vrancea, CF nr. 50048 a Com. Soveja, nr. cad.50048, Construcția C1-magazie, nr. cad.50048-C1Sc=67,00 mp, Construcția C2-anexă, nr. cad.50048-C2, Sc=170,00 mp, Construcția C3-magazie, nr. cad50048-C3, Sc=12,00 mp, Construcția C4-grup sanitar, nr. cad.50048-C4, Sc=17,00 mp, Construcția C5-bucatarie, nr. cad.50048-C5, Sc=24,00 mp, Construcția C6-umbrar lemn, nr. cad.50048-C6, Sc=9,00 mp, Construcția C7-umbrar lemn, nr. cad.50048-C7, Sc=9,00 mp, Construcția C8-casă de vacanță, nr. cad.50048-C8, Sc=15,00 mp, Construcția C9-casă de vacanță, nr. cad.50048-C9, Sc=14,00 mp, Construcția C10-club, nr. cad.50048-C10, Sc=64,00 mp, Construcția C11-casă de vacanță, nr. cad.50048-C11, Sc=15,00 mp, Construcția C12-casă de vacanță, nr. cad.50048-C13, Sc=15,00 mp, Construcția C13-casă de vacanță, nr. cad.50048-C13, Sc=65,00 mp, Construcția C14-casă de vacanță, nr. cad.50048-C14, Sc=15,00 mp, Construcția C15-casă de vacanță, nr. cad.50048-C15, Sc=15,00 mp, Construcția C16-casă de vacanță, nr. cad.50048-C16, Sc=65,00 mp, Construcția C17-casă de vacanță, nr. cad.50048-C17, Sc=15,00 mp, Construcția C18-casă de vacanță, nr. cad.50048-C18, Sc=15,00 mp, Construcția C19-casă de vacanță, nr. cad.50048-C19, Sc=65,00 mp, Construcția C20-casă de vacanță, nr. cad.50048-C20, Sc=28,00 mp, Construcția C21-magazie, nr. cad.50048-C21, Sc=145,00 mp, Construcția C22-casă de vacanță, nr. cad.50048-C22, Sc=51,00 mp, Construcția C23-casă de vacanță, nr. cad.50048-C23, Sc=35,00 mp și Construcția C24 - wc, nr. cad.50048-C24, Sc=17,00 mp. 65.110,50 BUNURI MOBILE PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA) CARUCIOR + CUVA 7,27, MASINA GLAZURAT CIOCOLATA 3.236,26, Masina cernut faina 46,49, CARUCIOARE CU NIVELE pt cuptor 211,55, CUPTOR POLINI MOD.80100 211,55, CUPTOR POLINI MOD.8080190 211,55, CUPTOR ROTATIV ROTO 6080SR.200SC 2.531,01, CUPTOR WERNER REA 1280, 211,55, CUPTOR WERNER REA 1280, 211,55, MASINA ROTATIVA ROTOFORM, 4.489,66, Moara ptr. Preg. Probelor, 767,59, Balanta analitica, 412,62, Echip. Ptr. Determ. Aciditatii, 570,56, Etuva, 215,59, Balanta tehnica 176,30, Sist. Automat ptr. Determ. Azot 2.761,19, Sist. Autom. Ptr. Determ. Gras 2.563,97, Distilator apa 550,82, Aparat perf. Pt.Deter. Cant. De z 1.605,07, Incinta termostatare probe 471,85, Sistem aut. Amb. Prod. Gr.IP600 21.265,94, Aparat de realiz. Mixuri pt. Ret 3.026,27, Malaxor spiral cuva rabatabil 4.821,88, Linie pentru obtinere covrigi 57.418,17, Camera racire semifabricat 3.446,86, Cuptor rotativ, 7.048,60 Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptoar rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Masina de glazurat si uscat turta dulce 8.830,77, DEDURIZATOR FD-25, 418,00, LINIE PENTRU OBTINEREA CROCHETE 105.250,22, LINIE PENTRU OBTINERE COVRIGI 74.381,28, MALAXOR 7.023,99, Oala fierbere 233,69, DULAP FRIGORIFIC 381,22, AGENT FRIGORIFIC 77,01, ECHIPAMENT MIXER PLANETAR 8.207,35, MASINA PADO PT FURSEC SI TURTA 12.311,02, Masina taiat foi nap -Doina 263,51, Masina taiat nuga 441,19, Cuptor rotativ 2.078,25, CUPTOR FOI 12.232,98. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietele de sarcini care pot fi procurate on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestora fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, pentru bunuri mobile și 2.380,00 RON, TVA pentru bunul imobil/caiet de vanzare, dovada achiziţiei acestora fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestora efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892 RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.: RO76BUCU1032235342465 RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei (zilele de miercuri), ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietele de sarcini, urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail : vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro. Vizitarea şi prezentarea activelor se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini. Vizualizarea activului imobil, respectiv a bunurilor mobile, este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar.: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702, e-mail: vanzari@lrj.ro, telefon: 0737.242.544, e-mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, e-mail: paula.stoian@fanyon.ro.
„EuroBusiness LRJ ”S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 20.08.2020 și 10.09.2020, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd. Magheru, nr. 31 ,et. 1, cam. 25, Sector 1, licitații în vederea valorificarii următorului bun imobil, proprietatea debitoarei: BUN IMOBIL, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA) ,,Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI”, proprietate compusă din teren și construcții cu destinație nerezidențială, împreună cu bunurile mobile integrate, mijloacele fixe, obiectele de inventar și activele necorporale, situată în Sat Baldovinești, Com. Vădeni, Jud. Brăila, CF nr. 70378 a Com. Vădeni, astfel: 962.727,20. 1. Teren și construcții cu destinație nerezidențială 727.711,20. a. Teren intravilan, în suprafață de 4.507,00 mp, amplasat în Sat Baldovinești, Com.Vădeni, Jud. Brăila, nr. cad.70378, CF nr. 70378 a Com. Vădeni 30.720,00. b. Construcția C1, cu destinație secție producție, nr. cad.70378-C1, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,30 mp, cu regim de înălțime P+1E 42.613,60. c. Construcția C2, cu destinație secție producție, nr. cad.70378-C2, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,45 mp, cu regim de înălțime P+1E 42.644,00. d. Construcția C3, cu destinație depozit ambalaje, nr. cad.70378-C3, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=501,10 mp, cu regim de înălțime P 17.497,60. e. Construcția C4, cu destinație pavilion administrativ, nr. cad.70378-C4, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=149,75 mp, cu regim de înălțime P+1E 39.305,60. f. Construcția C5, cu destinație depozit produse finite, cu nr. cad.70378-C5, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=130,75 mp, cu regim de înălțime P 5.312,80. g. Construcția C6, cu destinație anexă depozitare, nr. cad.70378-C6, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=294,00 mp, cu regim de înălțime P 5.279,20. h. Construcția C7, cu destinație de spații de producție și depozitare, nr. cad.70378-C7, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=449,00 mp, cu regim de înălțime P+1E 74.085,60. i. Construcția C11, cu destinație hală producție, nr. cad.70378-C11, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=530,00 mp și Sc desfășurată=2.120,00 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M 359.211,20. j.Construcția C12, cu destinație anexă tehnologică, nr. cad.70378-C12, CF nr. 70378, Com. Vădeni, cu Sc la sol=155,00 mp și Sc desfășurată=620,00 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M 111.041,60 2. Bunuri mobile integrate (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 102.312,00. 3. Bunuri mobile constând în mijloace fixe și obiecte de inventar (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 98.304,00. 4.Active necorporale: mărci, desene și modele 34.400,00. Activul imobil, ”Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI” se vinde doar în bloc, ca activ funcțional. Prețurile nu includ TVA. Urmează a fi făcută aplicabilitatea dispozițiilor art. 292, (alin.2), lit. F, din Codul Fiscal, în măsura aplicabilității. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, dovada achiziţiei acestuia fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestuia efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.:RO76BUCU1032235342465RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei, ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietul de sarcini, urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail: vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro.Vizitarea şi prezentarea activului se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini.Vizualizarea activului imobil este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702,e mail: vanzari@lrj.ro, telefon: 0737.242.544, mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, mail: paula.stoian@fanyon.ro.
Ultima piesa de teatru scrisa de William Shakespeare, descoperita din greseala in biblioteca unui colegiu
26/09/2020 11:18

John Stone, profesor de filologie si comunicare la Universitatea din Barcelona, cerceta lucrari de filozofie din secolul al XVIII-lea, la Colegiul Regal Scotian din Salamanca, Spania, cand a dat peste un volum ...

 Valoarea Premiului Nobel, majorată cu 110.000 de dolari
24/09/2020 12:38

  Laureaţii prestigioaselor premii Nobel din acest an vor primi o sumă suplimentară de 1 milion de coroane suedeze (110.000 de dolari), a anunţat directorul fundaţiei care atribuie aceste trofee. Pr ...

Expoziția temporară „Treceri”, la Muzeul Etnografic al Moldovei
24/09/2020 09:45

 Complexul Muzeal National „Moldova” Iaşi - Muzeul Etnografic al Moldovei organizează, in parteneriat cu Departamentul de Etnologie (Arhiva de Folclor a Moldovei si Bucovinei) din cadrul Inst ...

 Un artist apreciat de Casa Christie’s expune la Iași
24/09/2020 07:01

  Complexul Muzeal National „Moldova” Iaşi, Casa de licitatii Vikart si Uniunea Artistilor Plastici din Romania invită iubitorii de artă, in perioada 23 septembrie-11 octombrie, la expoziti ...

 „Bărbatul cu trei picioare”, spectacol-lectură la Teatrul Național Iași
23/09/2020 12:00

  Proiectul teatral LECTURI³ continuă in noua stagiune cu spectacolul-lectură „Bărbatul cu trei picioare”, de Mircea M. Ionescu, in regia lui Ion Sapdaru. Reprezentatia va benefic ...

JUNIMEA a primit premiul național „Editura anului 2019”
21/09/2020 13:34

JUNIMEA a primit premiul national „Editura anului 2019”, acordat de Asociatia Revistelor, Imprimeriilor si Editurilor Literare. Juriul pentru decernarea premiilor A.R.I.E.L., pe anul 2019, ...

 Două filme în premieră, pe terasa acoperiș a Ateneului Național din Iași
16/09/2020 19:27

  Filmele in aer liber pot fi văzute si săptămana aceasta in cele trei spatii de proiectie: terasa acoperis a Ateneului National din Iasi, Casa Ghica-Callimachi si Centrul de evenimente Agora. Cinefili ...

 Doliu în lumea artistică - a murit cel mai vârstnic actor al teatrului din Constanța
16/09/2020 14:42

  Alexandru Mereuţă, cel mai in varstă actor al Teatrului de Stat din Constanţa, a murit.Cunoscut ca Nea Alecu, actorul care ajunsese la 93 de ani, a realizat o impresionantă galerie de personaje pli ...

 S-au pus în vânzare primele bilete pentru Festivalul de Teatru pentru Tineri
16/09/2020 13:16

  Primul set de bilete pentru cateva din spectacolele editiei cu numărul XIII a Festivalului International de Teatru Pentru Publicul Tanăr (FITPT) tocmai s-au pus in vanzare. Genericul FITPTI 2020 est ...

 Instalație multimedia dedicată lui Rembrandt, expusă la Muzeul Ermitaj
16/09/2020 12:59

  Regizorul rus Aleksandr Sokurov, laureat cu Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia in 2011, a prezentat la celebrul Muzeu Ermitaj din Sankt Petersburg o instalaţie multimedia consacrată tabl ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei