Imperiul de presă controlat de FIDESZ în Transilvania se prăbușește: 70% dintre ziariști au fost concediați

000000   05500

Dimensiune font:

| 07-11-2022 11:22

Asociația Mediater, prin care partidul FIDESZ condus de Viktor Orban controlează mare parte a presei de limbă maghiară din România, concediază două treimi dintre jurnaliștii care lucrează la ziarele sale, iar la nivelul grupului de firme vor avea loc disponibilizări de 70% începând cu luna ianuarie, transmite publicația independentă Transtelex.


Concedierile au loc pe fondul crizei economice care se manifestă deja în Ungaria, unde bugetul de stat este supus unor presiuni majore pentru a face față inflației galopante și crizei energetice.

Conducerea holdingului media, finanțat din banii contribuabililor maghiari, nu a reușit să-l facă viabil nici cu cele douăzeci de milioane de euro primite de la înființare, astfel că se pot aștepta mai multe disponibilizări în cursul anului viitor.


Reamintim că presa de limbă maghiară din România e controlată aproape în totalitate de Budapesta după ce UDMR a acceptat ca guvernul Viktor Orban să finanțeze publicațiile de tradiție din Transilvania.

Instrumentul prin care Budapesta a preluat controlul asupra spațiului mediatic de limbă maghiară din România este Asociația pentru Spațiul Media Transilvan (Erdélyi Médiatér Egyesület), care a primit finanțări totale de peste 20 de milioane de euro direct de la bugetul Ungariei pentru trustul său de presă.


O investigația Atlatszo din 2021 arată că Asociația pentru Spațiul Media Transilvan (Mediater) a primit o finanțare record din partea guvernului maghiar, de 20 de milioane de euro în câțiva ani. Datorită acestor fonduri, în câțiva ani asociația, până atunci necunoscută, a devenit de departe cel mai mare trust media din presa maghiară din Transilvania, cu un portofoliu atât de extins încât e mai ușor să enumerăm organizațiile media care nu fac parte din aceasta, scria la acel moment jurnalistul Zoltan Sipos.

Contrar așteptărilor, grupul de firme operat de Asociația Transylvanian Médiatér nu va face concedieri doar în redacțiile ziarelor tipărite, ci și în cadrul publicațiilor online și posturilor de radio pe care le controlează, potrivit Transtelex.

Cea mai mare companie a trustului de presă finanțat de contribuabilii maghiari, Prima Press Kft. din Székelyudvarhely, a anunțat în urmă cu mai bine de două săptămâni că va suspenda publicarea și distribuirea produselor sale tipărite – Krónika, Székelyhon, Székely Hírmondó, Heti Hirdető, Nőileg – începând cu 30 decembrie 2022.

Au fost concediați redactorii, corectorii, corectorii, lucrătorii tehnici care au legătură cu paginile tipărite și distribuția. Dar concedieri au loc pe scară largă: doar o treime din cei aproximativ nouăzeci de jurnaliști cu normă întreagă vor rămâne angajați la holdingul media care operează multe ziare și posturi de radio.

Potrivit informațiilor Transtelex, la cotidianul Kronika (lansat încă din 1999) doar 6 dintre cei 17 jurnaliști cu normă întreagă vor rămâne angajați. De asemenea, redacția din Cluj a ziarului va fi închisă.


Cotidianul și portalul de știri Székelyhon vor suferi, de asemenea, reduceri semnificative de personal. Doar unul dintre cei trei jurnaliști de la redacția din Târgu Mureș va mai rămâne la post din ianuarie, iar redacția Târgu Mureș va fi închisă. Potrivit informațiilor Transtelex, din cei o duzină de jurnaliști cu normă întreagă ai cotidianului Székely Hírmondó, care a fost achiziționat în urmă cu doar câteva săptămâni, doar doi vor rămâne angajați.

De valul de disponibilizări nu scapă nici portalului Főtér.ro. Potrivit informațiilor de la Magyar Hang , vor fi concediați și fotografii care lucrează pentru ziarele tipărite și pentru site-urile online.

În plus, concedieri vor avea lor și la posturile de radio, care teoretic sunt profitabile. La Gaga Rádió din Târgu Mureș vor fi concediați cel puțin doi redactori de știri și crainici, precum și întregul personal al programelor de weekend. La Gaga Rádió din Sfântu Gheorghe, cel puțin trei persoane au fost anunțate că vor fi concediate începând cu luna ianuarie, și vor fi disponibilizări și la Gaga radio din Gheorgheni.

Mai mulți angajați au declarat pentru Transtelex că nu faptul disponibilizărilor, ci amploarea acestora a fost o surpriză neplăcută pentru ei. „Știam de mai bine de două săptămâni că vor fi disponibilizări. Dar nu ne așteptam să se despartă de atât de mulți oameni. Iar motivul este pur și simplu că nu sunt bani”, a declarat unul dintre ei.

„Acești oameni au fost descurajați de incertitudine. Nu există nicio garanție că disponibilizările de 70 la sută nu vor fi urmate de alte concedieri anul viitor. Ni s-a spus doar că va avea loc o reproiectare a familiei de ziare. Dar adevărul este că holdingul media maghiar din Transilvania s-a prăbușit. În noile condiții, va fi foarte greu să faci muncă jurnalistică de calitate”, a declarat un ziarist sub protecția anonimatului.

László Nemes, directorul general al Prima Press Kft. considerată nava amiral a trustului de presă, care mai editează Krónika și Székelyhon, a declarat pentru Transtelex că încă nu s-a decis câți angajați vor fi concediați de la 1 ianuarie.

„Șaptezeci la sută nu este un număr exact, ci doar un ordin de mărime. Reorganizarea este în curs de desfășurare. Dar explicația pentru numărul mare de disponibilizări este că lichidăm rețeaua de livrare a ziarelor tipărite, odată cu încetarea tipăririi publicațiilor”, a declarat acesta. Când a fost întrebat despre faptul că nu doar distribuitorii de ziare, ci și două treimi dintre jurnaliști vor fi concediați, László Nemes a întrerupt conversația.

”Prăbușirea poate fi strâns legată de faptul că grupul de întreprinderi nu a fost capabil să se descurce pe propriile picioare după înființarea sa în 2018 și continuă să se bazeze pe fondurile bugetare maghiare. Cu toate acestea, Budapesta a început deja să închidă robinetele cu bani anul trecut, iar având în vedere situația economiei maghiare, perspectivele pentru anul viitor sunt și mai sumbre pentru Asociația Mediater din Transilvania”, arată publicația independentă Transtelex. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

„Cărțile Laurei Guțanu”
08/12/2023 07:30

Muzeul Unirii din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi, in parteneriat cu Editura Universitătii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, organizează sambătă, 9 decembrie 2023, de ...

Celebrul compozitor maghiar Bela Bartok a documentat, din 1909, că linia melodică de la „Noi suntem români” este ROMÂNEASCĂ
08/12/2023 00:14

Linia melodică a cantecului patriotic „Noi suntem romani” este romanească, fiind descoperită de celebrul compozitor maghiar Bela Bartok, in 1909, in judetul Bihor. Această informatie a fost reiterată ...

 100 de monumente salvate anual la nivel național
05/12/2023 15:15

După ce trecuse deja de votul din Senat, a fost adoptată in Camera Deputatilor cu unanimitate de voturi Legea privind punerea in sigurantă a 800 de clădiri monument istoric din Romania. Urmează ca actul ...

Angajații direcțiilor de cultură intră în grevă
04/12/2023 14:01

Sindicatul Culturalia a transmis astăzi, 4 decembrie 2023, faptul că angajatii Ministerului Culturii si ai Directiilor judetene de cultură intră in grevă japoneză timp de o săptămană. Angajatii Ministe ...

Grigore Leșe: Melodia „Așa-i românul” este ungurească
03/12/2023 01:11

Artistul Grigore Leşe susţine că melodia „Aşa-i romanul”, cantată cu precădere la manifestările de 1 Decembrie, provine, de fapt, din folclorul maghiar. Totodată, Grigore Leşe afirmă că melodia ...

Raluca Turcan, discuții în Washington cu președintele Motion Pictures Association despre investițiile străine în producția de film din România
02/12/2023 20:12

MInistra Culturii Raluca Turcan a discutat, sambătă la Washington, cu Charles H. Rivkin, preşedinte şi CEO al Motion Pictures Association, despre investiţiile străine in producţia de film din ţara noast ...

Moartea misterioasă a poetului Nicolae Labiș, călcat de tramvaiul 13: „Am văzut clar cum l-a îmbrâncit”
02/12/2023 19:09

Moartea lui Nicolae Labis rămane un mister după mai bine de 6 decenii. Poetul a trecut in nefiinţă in urma unui accident de tramvai, la numai 21 de ani, iar unii au avansat ideea unui asasinat. „Mort pre ...

Baritonul care a cântat Imnul României la parada militară este fiul unui lăutar celebru. O carieră de poveste
02/12/2023 00:32

Invitat surpriză la parada militară de la 1 decembrie. Baritonul care a interpretat fabulos Imnul Romaniei este este nimeni altul decat fiul lui Nicu Gigantu. Acesta era un celebru lăutar pentru care bucures ...

Cine este actorul român care va juca rolul lui Donald Trump în tinerețe
01/12/2023 07:51

Sebastian Stan este cel mai popular actor roman care a reusit să se impună in industria americană de film, conform Antena 3. Marii regizori i-au remarcat sarmul si talentul si l-au cooptat in productii de O ...

Doi actori români au scris istorie împreună, dar s-au urât în viața reală. De ce nu s-au văzut timp de 32 de ani
30/11/2023 13:14

Teodora Mares si Adrian Păduraru au jucat rolurile principale intr-o poveste de dragoste memorabilă in filmul "Declaratie de dragoste", iar intreaga lume credea că cei doi formau un cuplu minunat si in afara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei