carte

Dimensiune font:

În România nu se poate trăi din scris, ci doar supravieţui

| 05-02-2019 12:03

 Potrivit unor statistici, românii sunt la coada clasamentului european în ceea ce priveşte apetitul pentru lectură * aproape jumătate din populaţie nu a citit niciodată o carte şi mai puţin de 2% dintre români cumpără cărţi * în aceste condiţii, nu se poate trăi exclusiv din scris * scriitura ar putea fi unica sursă de venit în măsura în care piaţa editorială ar fi foarte diversificată

 

Forumul Economic Mondial a publicat, anul trecut, rezultatele unor cercetări care s-au desfăşurat în 15 ţări din Uniunea Europeană în perioada 2008-2015, în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 20 şi 74 de ani. Instituţia a prezentat o cercetare bazată pe o metodologie uşor diferită. Cercetătorii au verificat timpul mediu pe care îl alocă cititului oamenii din 15 ţări din Uniunea Europeană. S-a demonstrat că estonienii care au citit 13 minute pe zi au fost cei mai buni. Polonia a ocupat locul 2, iar cea mai gravă situaţie a fost în Franţa (2 minute), urmată de România, Italia, Austria (5 minute). Studiul arată, de asemenea, că femeile citesc mai multe cărţi decât bărbaţii în toate ţările studiate, dar bărbaţii petrec mai mult timp cu cartea în mână.

În aceste condiţii, este uşor de concluzionat că un scriitor nu poate trăi exclusiv de pe urma operei sale. Mai mult de 50% din populaţia de peste 16 ani a României nu a citit nicio carte în anul anterior. Asta ne spune foarte multe. Nu vorbim de cumpărat vreo carte, ci de citit. De aceea tirajele nu sunt grozave. Piaţa de carte este foarte mică la noi şi asta se răsfrânge în mod direct asupra câştigurilor scriitorilor. Nu, nu se poate trăi din scris în România. Într-un număr limitat de cazuri, se poate supravieţui. Există, desigur, alte satisfacţii ale scriitorului, dar asta e altă discuţie”, a spus scriitorul Dan Lungu, senator USR de Iaşi.

Industria editării de carte este ca o uriaşă tablă de şah pe care orice editor îşi propune să controleze totul, visându-şi cartea în poziţia de Regină, cea mai puternică piesă a jocului. „De la vis la realitate e însă drum lung şi, de cele mai multe ori, dual, energia unei cărţi de excepţie putând fi întunecată, deseori, de un ecou deziluzionant sub aspect financiar. Nu sunt reţete sigure după care să obţii succesul nici în România, nici oriunde altundeva în lume. Un autor cu notorietate vinde scump şi mult fără prea multă publicitate şi bătaie de cap din partea editorului versus un autor necunoscut care poate fi propulsat la un alt nivel de percepţie prin valuri de amiciţii sau poate rămâne pentru totdeauna maculatură sau no name. Între cei doi poli există totuşi o gamă de multiple nuanţe. În esenţă, din scris, în România, poţi trăi doar ca ideal şi cu beneficii materiale care te ajută să poţi avea, totuşi, curajul de a merge mai departe. Să încerci mereu altceva. Şi ca editor, şi ca autor”, a adăugat şi Alina Hucai, redactor-şef la Editura Sedcom Libris Iaşi.

O ocupaţie de weekend

Scriitorul visează să trăiască din scris, aşa cum artistul vizual trăieşte din artă, compozitorul din muzică, regizorul din spectacole ori filme, fotograful din fotografie. „Cu câteva excepţii, care nu acoperă probabil nici degetele de la o mână, el trebuie să aibă un serviciu ca să poată supravieţui. Aşa că scrisul rămâne ocupaţie de weekend ori după cum reuşeşte fiecare să mai păcălească programul zilnic. Odată trimisă spre publicare, cartea nu mai este a scriitorului decât cu numele. În cele mai multe situaţii, banii care ies din vânzări sunt împărţiţi între editură şi librării. Scriitorului nu-i rămâne decât să scrie altele, pentru faimă, pentru recunoaştere, dacă vin şi acestea. De obicei, scrie pentru că nu poate altfel. E treaba lui!”, a spus Nicoleta Dabija, scriitor şi jurnalist cultural .

Scriitura ar putea fi unica sursă de venit în măsura în care piaţa editorială ar fi foarte diversificată”

În România sunt foarte puţin scriitori, poeţi sau prozatori care actualmente pot trăi din scris. „Eu, unul nu aş putea şi am fost încă de la început convins de asta, drept urmare m-am angajat în fermecatul şi mult impozitatul câmp al muncii. Nivelul de trai al ţărişoarei noastre nu permite acest lucru şi nici într-un viitor îndepărtat nu văd cum ar fi posibil acest lucru. Nu mai zic de statutul de scriitor în România secolului 21 care nu doar că nu apare în nomenclatorul de meserii, dar este şi destul de perimat comparativ cu anii de dinaintea aşa-zisei noastre revoluţii - în contextul căreia unii au luat bătaie, au fost schingiuiţi, au murit, iar păpuşarii au confiscat-o. Am adus vorba despre acest subiect pentru că dacă la noi funcţiona legea lustraţiei, altfel ar fi arătat statutul cetăţeanului român şi implicit al scriitorului. Scriitura ar putea fi unica sursă de venit în măsura în care piaţa editorială ar fi foarte diversificată şi ar funcţiona pe plus. În aceste condiţii scriitorii ar avea contracte serioase, bine plătite cu editurile şi ar putea trăi numai din scris. Până acolo mai este cale lungă. Îmi doresc din toată inima, pentru mine şi pentru colegii mei de breaslă, să nu am dreptate”, a adăugat poetul Cătălin-Mihai Ştefan.

Maura ANGHEL

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
Proiect european finalizat de Inspectoratul Şcolar
04/06/2020 21:21

 Dezvoltarea capitalului uman şi a cunoştinţelor acumulate in Romania, obiectiv general al Programului de educaţie, burse, ucenicie şi antreprenoriatul tinerilorin Romania finanţat prin granturile SE ...

Finanţări de aproximativ  850.000 de euro de la Bruxelles pentru 17 proiecte culturale propuse de România
04/06/2020 21:19

 Un număr de 17 instituţii şi organizaţii din Romania, printre care Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, Asociaţia Editorilor din Romania sau Complexul Naţional Muzeal Astra din Sib ...

România! Te pup
03/06/2020 21:50

 Vineri, 5 iunie, de la ora 18:00, pe SCENA 5, Teatrul Naţional Iaşi difuzează online, un spectacol cu 5 participări la mari festivaluri internaţionale, premiat in Polonia, nominalizat de Uniter, &quo ...

Un concert Led Zeppelin, disponibil gratuit in format streaming timp de trei zile (Video)
28/05/2020 23:15

 Formatia Led Zeppelin va oferi acces liber sambata, incepand cu ora 8PM GMT, pentru inregistrarea concertului Celebration Day din 2007. Timp de trei zile publicul va putea vedea acest show pe YouTube. ...

Luna Nouă în Gemeni. Un nou început
20/05/2020 22:04

Pe 22 mai, vă avea loc o nouă Lună Nouă, de această dată in semnul Gemenilor. O Lună Nouă este asociată mereu cu un pas nou, o idee nouă, un cuvant nou, ambitii si obiective noi, o haină nouă unui p ...

Scriitorul Mirel Cană a plecat printre îngeri
19/05/2020 22:21

 * el a fost răspus de o boală nemiloasă, despre care a si scris in cartea sa „Diagnostic” Lumea culturală ieseană si nu numai este in doliu. Unul dintre cei mai indrăgiti scriitori a pl ...

De ce pierdem energie după ce reîncepem lucrul?
19/05/2020 22:17

 Dacă este să aruncăm o piatră in apă, ea ajunge mai departe sau mai aproape, in functie de puterea (energia) cu care am aruncat-o. Fix la fel se intamplă si atunci cand ne apucăm (sau in cazul de f ...

O echipă de tineri lansează TeachU, prima platformă de meditaţii gratuite din România
18/05/2020 23:44

 Teachu.ro este o platforma de meditaţii, dedicată liceenilor din Romania. Platforma face legătura intre mentori, profesori sau tineri cu performanţei şi liceeni care fie caută să-şi imbunătăţea ...


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!