În România nu se poate trăi din scris, ci doar supravieţui

carte

Dimensiune font:

| 05-02-2019 12:03

 Potrivit unor statistici, românii sunt la coada clasamentului european în ceea ce priveşte apetitul pentru lectură * aproape jumătate din populaţie nu a citit niciodată o carte şi mai puţin de 2% dintre români cumpără cărţi * în aceste condiţii, nu se poate trăi exclusiv din scris * scriitura ar putea fi unica sursă de venit în măsura în care piaţa editorială ar fi foarte diversificată

 

Forumul Economic Mondial a publicat, anul trecut, rezultatele unor cercetări care s-au desfăşurat în 15 ţări din Uniunea Europeană în perioada 2008-2015, în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 20 şi 74 de ani. Instituţia a prezentat o cercetare bazată pe o metodologie uşor diferită. Cercetătorii au verificat timpul mediu pe care îl alocă cititului oamenii din 15 ţări din Uniunea Europeană. S-a demonstrat că estonienii care au citit 13 minute pe zi au fost cei mai buni. Polonia a ocupat locul 2, iar cea mai gravă situaţie a fost în Franţa (2 minute), urmată de România, Italia, Austria (5 minute). Studiul arată, de asemenea, că femeile citesc mai multe cărţi decât bărbaţii în toate ţările studiate, dar bărbaţii petrec mai mult timp cu cartea în mână.

În aceste condiţii, este uşor de concluzionat că un scriitor nu poate trăi exclusiv de pe urma operei sale. Mai mult de 50% din populaţia de peste 16 ani a României nu a citit nicio carte în anul anterior. Asta ne spune foarte multe. Nu vorbim de cumpărat vreo carte, ci de citit. De aceea tirajele nu sunt grozave. Piaţa de carte este foarte mică la noi şi asta se răsfrânge în mod direct asupra câştigurilor scriitorilor. Nu, nu se poate trăi din scris în România. Într-un număr limitat de cazuri, se poate supravieţui. Există, desigur, alte satisfacţii ale scriitorului, dar asta e altă discuţie”, a spus scriitorul Dan Lungu, senator USR de Iaşi.

Industria editării de carte este ca o uriaşă tablă de şah pe care orice editor îşi propune să controleze totul, visându-şi cartea în poziţia de Regină, cea mai puternică piesă a jocului. „De la vis la realitate e însă drum lung şi, de cele mai multe ori, dual, energia unei cărţi de excepţie putând fi întunecată, deseori, de un ecou deziluzionant sub aspect financiar. Nu sunt reţete sigure după care să obţii succesul nici în România, nici oriunde altundeva în lume. Un autor cu notorietate vinde scump şi mult fără prea multă publicitate şi bătaie de cap din partea editorului versus un autor necunoscut care poate fi propulsat la un alt nivel de percepţie prin valuri de amiciţii sau poate rămâne pentru totdeauna maculatură sau no name. Între cei doi poli există totuşi o gamă de multiple nuanţe. În esenţă, din scris, în România, poţi trăi doar ca ideal şi cu beneficii materiale care te ajută să poţi avea, totuşi, curajul de a merge mai departe. Să încerci mereu altceva. Şi ca editor, şi ca autor”, a adăugat şi Alina Hucai, redactor-şef la Editura Sedcom Libris Iaşi.

O ocupaţie de weekend

Scriitorul visează să trăiască din scris, aşa cum artistul vizual trăieşte din artă, compozitorul din muzică, regizorul din spectacole ori filme, fotograful din fotografie. „Cu câteva excepţii, care nu acoperă probabil nici degetele de la o mână, el trebuie să aibă un serviciu ca să poată supravieţui. Aşa că scrisul rămâne ocupaţie de weekend ori după cum reuşeşte fiecare să mai păcălească programul zilnic. Odată trimisă spre publicare, cartea nu mai este a scriitorului decât cu numele. În cele mai multe situaţii, banii care ies din vânzări sunt împărţiţi între editură şi librării. Scriitorului nu-i rămâne decât să scrie altele, pentru faimă, pentru recunoaştere, dacă vin şi acestea. De obicei, scrie pentru că nu poate altfel. E treaba lui!”, a spus Nicoleta Dabija, scriitor şi jurnalist cultural .

Scriitura ar putea fi unica sursă de venit în măsura în care piaţa editorială ar fi foarte diversificată”

În România sunt foarte puţin scriitori, poeţi sau prozatori care actualmente pot trăi din scris. „Eu, unul nu aş putea şi am fost încă de la început convins de asta, drept urmare m-am angajat în fermecatul şi mult impozitatul câmp al muncii. Nivelul de trai al ţărişoarei noastre nu permite acest lucru şi nici într-un viitor îndepărtat nu văd cum ar fi posibil acest lucru. Nu mai zic de statutul de scriitor în România secolului 21 care nu doar că nu apare în nomenclatorul de meserii, dar este şi destul de perimat comparativ cu anii de dinaintea aşa-zisei noastre revoluţii - în contextul căreia unii au luat bătaie, au fost schingiuiţi, au murit, iar păpuşarii au confiscat-o. Am adus vorba despre acest subiect pentru că dacă la noi funcţiona legea lustraţiei, altfel ar fi arătat statutul cetăţeanului român şi implicit al scriitorului. Scriitura ar putea fi unica sursă de venit în măsura în care piaţa editorială ar fi foarte diversificată şi ar funcţiona pe plus. În aceste condiţii scriitorii ar avea contracte serioase, bine plătite cu editurile şi ar putea trăi numai din scris. Până acolo mai este cale lungă. Îmi doresc din toată inima, pentru mine şi pentru colegii mei de breaslă, să nu am dreptate”, a adăugat poetul Cătălin-Mihai Ştefan.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei