Influenţa Bizanţului asupra civilizaţiilor ortodoxe contemporane

default

Dimensiune font:

| 31-10-2012 17:39
La finele anului trecut, piaţa românească de carte a fost martora lansării primei colecţii în limba română dedicate exclusiv studiului istoriei şi spiritualităţii Bizanţului, sub numele de Byzantium. Iniţiatorul acestei serii documentare este Vasile-Adrian Carabă, profesor în cadrul Catedrei de teologie istorică a Facultăţii de Teologie Ortodoxă “Justinian Patriarhul” din Bucureşti, specialist în bizantinologie. Scopul acestor noi publicaţii este, precum afirmă coordonatorul lor, a le oferi cititorilor şansa de a cunoaşte lumea bizantină într-o manieră obiectivă, eliberată de prejudecăţile încă existente în spaţiul românesc.

Primul volum apărut în cadrul colecţiei constă într-o traducere, anume a uneia dintre lucrările reputatului cercetător francez contemporan Michel Kaplan, profesor de istorie medievală la Universitatea Paris I Panthéon-Sorbonne, doctor în istorie economică, mentalităţi şi comportamente sociale şi preşedinte al Comitetului francez de studii bizantine, intitulată, scurt, Bizanţ. Potrivit autorului, rolul acestei cărţi este acela de a servi drept ghid celor care doresc să-şi formeze o imagine asupra istoriei, culturii ori religiozităţii bizantine, cât şi să conştientizeze influenţa Bizanţului asupra civilizaţiilor ortodoxe contemporane.
Structura cărţii este aşadar cea a unui veritabil ghid istoric, economic, social şi cultural, pornind cu o expunere succintă a modului în care acesta poate fi întrebuinţat. Lectura textului se dovedeşte extrem de lejeră, chiar şi pentru cei neavizaţi şi în ciuda întrebuinţării frecvente a unor termeni de specialitate, mulţumită în mare parte accentuării grafice a ideilor principale din fiecare capitol, astfel încât la o a doua parcurgere a textului efortul de orientare să fie minim. De asemenea, căutarea punctuală a unui subiect este mult uşurată de prezenţa unui indice alfabetic detaliat la sfârşitul cărţii, cât şi a unor repere bibliografice.
Din cauza vastităţii temei abordate, în ciuda conciziei autorului, lucrarea este una destul de voluminoasă, având 332 de pagini. Fiecare capitol este însă precedat de o introducere, ce oferă o perspectivă de ansamblu asupra temei studiate, iar în cazul celor mai complexe, precum Istoria cronologică a Imperiului ori Literatura, acestea sunt urmate de câte o sinteză a datelor, respectiv personalităţilor, precum întregul volum este succedat de o secţiune conţinând repere biografice referitoare la principalele personalităţi politice, culturale şi religioase ale istoriei bizantine.
În ceea ce priveşte prezentarea grafică, aceasta este una deosebit de atrăgătoare, coperta, înfăţişând una dintre cele mai reuşite reprezentări în mozaic ale împăratului Constantin cel Mare, reuşind să-i inducă prezumtivului cititor o primă impresie referitoare la conţinutul cărţii. Menţinându-şi şi sub acest aspect statutul de ghid, textul este însoţit de nu mai puţin decât 63 de imagini, fie ale unor artefacte ori documente din epocă, fie unele reconstituiri ori scheme menite a simplifica înţelesul anumitor pasaje.
Zece capitole

Textul propriu-zis este împărţit în zece capitole, grupate în două părţi, cea dintâi referindu-se la istoria generală, administrativă şi economică a Imperiului Bizantin, iar cea de-a doua, la diferite aspecte ale societăţii bizantine de-a lungul veacurilor, reuşind să ofere o panoramă extrem de vie a acesteia, datorită în special citatelor din felurite documente ale diferitelor perioade din cele 11 secole de istorie bizantină, fie cronici, tratate, coduri de legi ori regulamente administrative. Se resimte totodată interesul deosebit al autorului faţă de anumite aspecte ale civilizaţiei romeilor, precum hagiografia, mai multe vieţi de sfinţi, precum cele ale lui Teodor din Sykeon, Daniel Stâlpnicul ori Leontios, patriarhul Ierusalimului, fiind citate ori parafrazate adesea pentru a întări unele afirmaţii din cuprinsul operei.
Este înfăţişată astfel imaginea unui stat care, departe de a fi constituit, aşa cum socoteau teoriile istorice ale secolului al XVIII-lea, o decadenţă lentă şi abjectă, a reprezentat vreme de mai multe secole principala putere politică, economică şi culturală a lumii creştine şi mediteraneene. Rolul său nu a fost nicidecum doar acela de a păstra moştenirea civilizaţiei greco-romane – deşi acest aspect nu este deloc neglijabil, Bizanţul fiind în mare parte responsabil pentru avântul iniţial al Renaşterii, în secolele XIV-XV, Imperiul dezvoltând această zestre culturală sub toate aspectele, începând cu doctrina imperială şi terminând cu numeroasele sale manifestări artistice, prin care a influenţat decisiv organizarea şi viaţa culturală a numeroase alte state.
Unul dintre cele mai complete compendii ale istoriei şi spiritualităţii bizantine

Creştinismul a fost, pe lângă fondul greco-roman, cel de-al doilea element definitoriu al civilizaţiei bizantine, ierarhia episcopală devenind foarte repede cea mai de seamă apărătoare a romanităţii, în contextul crizei aristocraţiei municipale din secolele V-VII. Biserica Ortodoxă a reprezentat un sprijin constant pentru statul bizantin şi a devenit, după 1453, principalul continuator al acestuia în plan cultural.
Societatea bizantină prezentată în cea de-a doua parte a acestei lucrări este departe de rigiditatea heraldică a reprezentărilor oficiale, fiind un mediu extrem de dinamic, complex şi, cel puţin în cazul Constantinopolului – cosmopolit. Fixitatea unor reguli ori cutume considerate mai înainte drept norme implacabile ale vieţii bizantinilor este vădită a fi fost relativă, precum dependenţa femeii faţă de bărbat – tată ori soţ -, ce era anulată fie prin văduvie, fie prin moştenirea unei averi ori prin fondarea unei mănăstiri, a cărei egumenă devenea aproape automat ctitora.
În concluzie, volumul Bizanţ al scriitorului francez Michel Kaplan nu reprezintă numai unul dintre cele mai complete şi bine structurate compendii ale istoriei şi spiritualităţii bizantine, ci şi o fortuită alegere pentru începerea seriei Byzantium, căreia i s-au adăugat până în prezent alte patru volume, ce urmează a fi prezentate şi care cu siguranţă vor oferi pe viitor cititorilor noi ocazii de a cunoaşte mai îndeaproape civilizaţia căreia îi datorăm enorm în ceea ce priveşte definirea noastră etnică, culturală, politică şi mai ales religioasă.
Sursa: http://www.cartidecitit.ro/

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei