Între 29 mai și 2 iunie, TVR Cultural le aduce telespectatorilor dialogurile de colecție ale lui Horia Roman Patapievici cu Ducu Darie, Mihai Șora și Luiza Șora, Andrei Vieru, Andrei Oișteanu și Alexandru Solomon.

23

Dimensiune font:

| 27-05-2023 13:57

Cu peste 10 ani în urmă, la TVR Cultural, scriitorul, filosoful, eseistul şi fizicianul Horia-Roman Patapievici încerca să promoveze un alt gen de ...Inapoi la argumente

Emisiunea „Înapoi la argument” este difuzată la TVR Cultural de luni până vineri, de la ora 11.00

Alexandru (Ducu) Darie - regizor (ediție In memoriam)>Alexandru (Ducu) Darie - regizor (ediție In memoriam)

Luni, 29 mai, ora 11.00

TVR Cultural redifuzează dialogul spumos și captivant, din 2006, dintre Alexandru Darie, unul dintre cei mai caristmatici regizori de teatru din România, și Horia Roman Patapievici.

Alexandru (Ducu) Darie (1959-2019), fiul lui Iurie Darie și al Consuelei Roșu, a fost, din 2002, director al Teatrului Bulandra. A început să se bucure de apreciere internațională începând cu 1991, după montarea spectacolului „Visul unei nopți de vară”. Atunci, The Guardian nota că montarea sa este cea mai bună, după cea semnată de Peter Brook.

Şi-a petrecut viaţa în teatru de la vârsta de trei ani. De la 14 ani şi-a dorit să fie regizor. A fost asistentul lui Dinu Cernescu şi a învăţat meserie de la David Esrig, Gheorghe Harag şi Lucian Giurchescu.

„Alexandru Darie – un regizor de mare forță, s-a impus în peisajul teatral contemporan, înscriindu-se definitiv în galeria marilor personalităţi ale teatrului universal. A terminat Academia de Teatru şi Film în 1983, montând apoi în numeroase teatre din Bucureşti şi din ţară, iar din 1992 a fost regizor rezident în Teatrul Bulandra. Consacrarea lui a avut loc o dată cu spectacolul Visul unei nopţi de vară de William Shakespeare, pe care ziarul The Guardian l-a considerat cea mai bună montare de la spectacolul cu acelaşi nume, semnat de Peter Brook. Spectacolul a fost nominalizat printre primele 20 de producţii cu Visul unei nopţi de vară din lume.

A regizat operă și a fost creatorul concertului dedicat intrării în noul mileniu. Din 2002 Alexandru Darie a condus Teatrul Bulandra, conferindu-i acestuia un statut unic: un teatru cu artişti de elită şi cu o traiectorie profund europeană”, menționează necrologul publicat de Teatrul Bulandra.

Andrei Vieru - pianist și matematician

Marți, 30 mai, ora 11.00

A plecat în Franța în 1988, la 30 de ani. Este fiul unui reputat compozitor - Anatol Vieru. Andrei Vieru spunea, în 2008, când a fost invitatul lui Horia Roman Patapievici la „Înapoi la argument”, că „atunci când cânți la pian, auzi întâi cu degetele, cu corpul, mergi pe senzații”.

La fel s-a întâmplat și atunci când a vrut să învețe la perfecție limba franceză. Aceeași metodă a folosit-o. Un artist complex. Un artist care spune că nu ar putea să se definească: „Nu mă definesc pe mine, ci unul dintre idealurile mele”.

Andrei Vieru a urmat studii de pian la Conservatorul din București, cu Dan Grigore. Este considerat de critica muzicală un interpret formidabil al lui Bach. Are cercetări în teoria sistemelor dinamice și teoria numerelor.

A debutat literar în anul 2007. În 2013, a primit Premiul Casanova pentru volumul „Elogiul vanității”, atribuit autorilor europeni de limbă franceză, potrivit site-ului editurii Humanitas.

Andrei Oișteanu - cercetător în istoria religiilor

Miercuri, 31 mai, ora 11.00

Andrei Oișteanu a fost invitatul lui H.R. Patapievici în 2001, la „Înapoi la argument”. Discuția a pornit de la celebra carte a lui Oișteanu, „Narcotice în cultura română. Istorie, religie și literatură”, distinsă în 2011 cu premiul special al Uniunii Scriitorilor din România.

Andrei Oișteanu (n.1948), cercetător în domeniul etnologiei, antropologiei culturale, imagologiei și istoriei religiilor, membru al International Union of Ethnological and Antropological Sciences (Londra) și fondator al Institutului de Istorie a Religiilor, precum și președintele Asociației Române de Istorie a Religiilor.

Este membru în Consiliul Științific al Institutului de Istorie a Religiilor (Academia Română) și profesor asociat la Facultatea de Litere a Universității din București. A fost distins cu Ordine della Stella della Solidarietà Italiana, conferit de preşedintele Italiei (2005), şi cu Ordinul Naţional „Steaua României”, conferit de preşedintele României (2006).

Alexandru Solomon - regizor

Joi, 1 iunie, ora 11.00

Regizor și producător de film cu un palmares bogat, atât în producții, cât și în premii, Alexandru Solomon a fost invitatul lui Horia Roman Patapievici în anul 2008. Atunci, Solomon și Patapievici au făcut o retrospectivă a peliculelor realizate de cunoscutul regizor, începând cu primele sale filme documentare și până la „Război pe calea undelor”.

Alexandru Solomon a debutat ca operator la filmul „Privește înainte cu mânie”, în regia lui Nicolae Mărgineanu, pentru care a fost premiat la International Camera Festival. În 2004, a înfiinţat, împreună cu Florin Iepan, „Asociaţia DocuMentor”, care avea ca scop promovarea filmelor documentare.

Primul său lungmetraj a fost „Marele jaf comunist” (2004), urmând apoi „Kapitalism – rețeta noastră secretă”, „Cold Waves” și „Ouăle lui Tarzan” care au circulat în peste 30 de festivaluri din toată lumea și au fost distribuite în cinematografe.

Între 2009 și 2018, a fost directorul artistic al Festivalului de Documentar și Drepturile Omului „One World Romania”. Din 2010, este președintele asociației One World și predă la UNArte, la departamentul Foto-Video.

În 2016, a semnat monografia „Reprezentări ale memoriei în filmul documentar”, publicată la Polirom.

Mihai și Luiza Șora (Palanciuc) - ediție In memoriam

Vineri, 2 iunie ora 11

Filosoful Mihai Șora, care s-a stins din viață în februarie 2023, și soția sa, Luiza Șora, poetă, au fost invitații lui Horia Roman Patapievici la „Înapoi la argument” în anul 2010, când l-au evocat pe criticul, eseistul, teoreticianul și poetul Benjamin Fundoianu, cel de al cărui nume se leagă mișcările de avangardă din România.

Mihai Șora (1916-2023), autor al unor importante lucrări de referință în filosofia românească (menționăm „Du dialogue interieur”, „Sarea pământului”, „A fi, a face, a avea”, „Eu, tu, el ea sau dialogul generalizat”, „Firul ierbii”, „Câteva crochiuri și evocări”, „Locuri comune”, „Clipa și timpul”).

A plecat la Paris în 1939, ca bursier al statului francez, publicând, în 1947, la editura Gallimard, „Du dialogue interieur”. S-a întors în România în 1948, să-și vadă părinții, și nu a mai avut voie să părăsească țara.

Timp de 31 de ani, nu a mai putut publica nimic. A fondat noua serie „BPT” („Biblioteca pentru toți”), în care au apărut, în anii '70,'80 și '90, cele mai importante lucrări din literatura universală și literatura română. După Revoluție, a fost ministru al Învățământului în primul guvern Petre Roman, demisionând în semn de protest la organizarea Mineriadei din iunie 1990.

A fost membru fondator al Grupului pentru Dialog Social. A fost decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, în anul 2016. A fost constant implicat în dezbaterile din societatea românească, mai ales prin contul său de Facebook, și o prezență activă la protestele din 2017-2018.

A inițiat, împreună cu poeta Luiza Palanciuc, soția sa, traducerea din franceză a operei lui Benjamin Fondane, de al cărui nume se leagă mișcarea de avangardă din România. Benjamin Fondane, critic, eseist, teoretician și poet, născut Benjamin Wechsler, la Iași, în 1898, a publicat în România cu psedonimul „Fundoianu”, numele moșiei aparținând familiei mamei sale. A trăit în Franța începând cu anii '20 și a fost omorât la Auschwitz în 1944.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Dumitru Dragomir, revoltat după festivalul drogurilor: „Peste 5-10 ani, tinerii noștri vor fi terminați psihic”
16/07/2024 08:37

Dumitru Dragomir, revoltă uriasă după festivalul controversat unde s-au cantat melodii cu mesaje obscene sau care par a promova drogurile. Acesta a transmis un mesaj dur. Dumitru Dragomir sustine că organiz ...

Anexarea Basarabiei din 28 iunie 1940 a fost o înțelegere dintre doi dictatori
02/07/2024 09:23

Ocuparea Basarabiei din 28 iunie 1940 a fost o intelegere dintre doi dictatori, Stalin si Hitler, si o incălcare flagrantă a dreptului international. Opinia apartine istoricului Anatol Tăranu si a fost expus ...

A murit actrița Ileana Stana Ionescu. Care a fost marele ei regret și ce spunea despre generația tânără de actori
30/06/2024 17:22

Celebra actrita Ileana Stana Ionescu a murit astăzi, 30 iunie 2024. Aceasta si-a dat ultima suflare pe patul de spital, la varsta de 87 de ani. In ultima perioadă, actrita s-a confruntat cu probleme grave de ...

De unde vine expresia „colac peste pupăză”? Care e semnificația puțin știută a respectivei păsări?
29/06/2024 15:46

De unde vine expresia „colac peste pupăză”? Această sintagmă veche a rămas destul de folosită si in ziua de azi. Dincolo de intelesul pe care-l are, care este originea ei si, la urma urmei, ce caută ...

Cine e hoțul de cărți, care voia să impoziteze oul de la găină, ajuns președintele USR
28/06/2024 00:44

După decesul lui Nicolae Manolescu, din martie 2024, Uniunea Scriitorilor din Romania (USR) si-a ales ieri un nou presedinte, in persoana unui politician extrem de controversat. Varujan Vosganian, fostul min ...

Galeria de artă
26/06/2024 15:40

În perioada 4 februarie-25 martie 2025, Galeria de artă "Dana" in colaborare cu scriitorul Grigore Ilisei organizează expozitia retrospectivă "Constantin Radinschi". Facem apel căt ...

Scriitorul Varujan Vosganian este noul preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România
26/06/2024 14:08

criitorul Varujan Vosganian este noul preşedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania. "Alegeri la Uniunea Scriitorilor din Romania. Noul preşedinte este domnul Varujan Vosganian, membru al Filialei Bucureşt ...

Cum ne-a adus manelistul Babasha în atenția lumii întregi. Ce scrie The Independent despre manelele din România
15/06/2024 22:26

Babasha, cantăretul de manele care a fost huiduit la primul concert sustinut de Coldplay, a atras atentia lumii intregi, publicatiile străine relatand evenimentul, si afirmand că reactia publicului ar reapri ...

Pe 15 iunie 1889 s-a stins din viață cel mai mare patriot român al tuturor timpurilor: Mihai Eminescu
15/06/2024 16:50

In data de 15 iunie avea să se stingă din viată cel mai mare patriot roman: Mihai Eminescu. Poetul a murit singur, aşa cum şi-a petrecut şi ultimii ani de viaţă, marcat de o suferinţă cruntă, dar poe ...

Cornel Nistorescu: Mai avem puţin şi o să se spună că dacă nu-ţi plac manelele eşti rasist.
14/06/2024 10:32

”Să vă fie rusine!”, strigă pe Facebook un pui de vedetă (cu Macarena si alte două-trei cintece) pe numele ei Erika Isac. Ne-a moralizat nitel intr-un cintec si a devenit mare si moralizatoare. Şi, ca ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei