La asfintit – Stephen King

default

Dimensiune font:

| 31-10-2012 16:27

 

09Fenomenal, aproape ca pleoapele-mi exerseaza o lacrima in coltul ochiului. In cele din urma am reusit sa-mi clatesc privirea cu o colectie de povestiri marca Stephen King si cu greu am reusit sa mi-o dezlipesc de pe foile ce te purtau miraculos pana la finele cartii. Dupa ce m-am strecurat prin gaura cheii in universul lui King pot spune ca acesta reuseste sa se mentina, cel putin in conceptia mea, la rangul de maestru al groazei si acum, cu acesta colectie de povestiri, aspira spre statutul de maestru al povestirilor.

La asfintit este o carte voluminoasa de 400 de pagini in format mare insa lectura nu este anevoiasa sau plictisitoare, ci este chiar relaxanta. Intre copertile sale gazduieste 13 povestiri (povestirile variaza in functie de marime si gen, unele au pana la 10 pagini, altele ajung chiar pe la 8o), multe dintre ele publicate cu mult inainte.

De exemplu, “Pisica Diabolica” (o poveste horror care duhneste a King) a fost publicata pentru prima oara in Cavaliers Readers in urma cu 30 de ani, unde cititorii erau invitati sa gaseasca un final, iar mai tarziu in acelasi an a fost republicata varianta completa a povestirii. Insa, unele povestiri ca “Willa” sunt create recent si reprezinta un adevarat deliciu pentru minte si suflet.
M-au bucurat fiecare dintre cele 13 povestiri in parte, insa trebuie sa marturisesc ca am reusit totusi sa intocmesc un mic top.

“Bicicleta stationara”, o invaluire a realitatii care se pare ca porneste cu dreptul, dar se impiedica pe drum si ia o intorsatura ciudata. Richard Sifkitz afla ca are colesterolul foarte marit si decide sa isi ia o bicicleta de camera. Spera sa faca ceva efort si sa scape de problemele de sanatate. Pedaleaza si pedaleaza ca apoi sa pedaleze iar.

Se hotaraste sa execute o pictura murala in camera in care se antreneaza pentru ca privirea sa-i fie mentinuta de un peisaj atunci cand pedaleaza. Ca o plimbare prin parc numai ca tu pedalezi la o bicicleta proptita, iar parcul pare ca a intrat intr-o bucla temporara. Dar nu este chiar asa, simpla pictura murala prinde viata, iar Richard este tarat de bicicleta sa in niste calatorii nedorite. O poveste hipnotica care valoareaza cat intreaga colectie de povestiri si care a reusit sa-si croiasca drum pana in varful podiumului.

“Pedala cat se poate de multumit pe drumul de pamant tasat care serpuia prin padure, mirosind aroma pinilor, auzind strigatele corbilor si fosnetele frunzelor atunci cand trecea cu rotile prin mormane stranse de vant.”

“N.” este o poveste de exceptie despre un psihiatru, un pacient si un caz ciudat de tulburare mentala care continua dorinta autorului de a testa publicul cu povestirile sale folosind metode din ce in ce mai inovatoare. Povestirea “N” a stat la baza seriei animate cu acelasi nume si fara nici o indoiala ocupa locul al doilea.

“Era ceva in mijlocul stancilor… Era negru, asemenea cerului spre rasarit, si verde ca iarba. Se rasucea foarte incet, insa nu-si dezlipea nicio clipa ochii de la mine. Findca avea ochi. Ochi roz, bolnaviciosi.”

Pe locul al treilea pluteste “Visul lui Harvey”, poveste ce a fost publicata pentru prima oara in 2003 in New Yorker si este o poveste despre parinti, copii si vise care o sa te tina in suspans de la inceput pana la sfarsit.

“Harvey tace, cazut pe ganduri. Cumpanind. Firele de praf danseaza in jurul fetei lui. Soarele ii face tricoul aproape orbitor sa-l poti privi; e ca un tricou dintr-o reclama la detergent pentru rufe.”

“Fata de turata dulce” infatiseaza un psihopat si o fetita care fuge pentru a-si salva viata. Ii acord o mentiune pentru felul in care King reuseste sa capteze adevarata teroare ce zvacneste in inima fetitei ca o rana vie.

“Alerga mai departe, lasand in nisip urmele trecerii ei. Se uita iarasi inapoi si-l vazu pe Pickering la doar patruzeci de metri departare, insa patruzeci de metri era bine. Tinand cont cat de rosu si incordat era la fata, patruzeci de metri era foarte bine.”

Mai intalnim povestiri ca “Lucrurile ramase in urma lor”, “Dupa-amiaza absolvirii” (inca o doza de suspans din partea “regelui”), “New York Times la oferta speciala”, “Popas, “Mut”, “Ayana” si “In mare rahat”.

Dar, sa nu-l uitam pe King si notele sale finale pe care le-am apreciat in mod special. King isi ridica pelerina intunecata de pe scrierile sale lasand lumina sa se reverse printre randuri si comprima toate gandurile si ideile in cateva pagini despre fiecare poveste in parte. Acesta mica portita catre mintea sa transforma fiecare roman, nuvela sau colectie de povestiri intr-o adevarata comoara inestimabila ascunsa intr-un cufar.

Sunt de neinteles conceptiile cititorilor care afirma ca opera de fata nu se incadreaza in topul celor mai stralucite lucrari ale lui King. Dupa parerea mea se inseala amarnic. Stephen King este un povestitor innascut si o dovedeste inca o data. King demonstreaza intregii lumi ca poate sustine in aer o poveste pe durata a 500, 800 sau chiar 1400 de pagini fara sa incetoseze privirea cititorului, iar acum a venit cu dovada de necontestat a titlului sau de mare povestitor.

Stephen King este un maestru atunci cand creeaza personaje cu asemenea rapiditate si perfectiune si ca un paianjen tese conflicte si intrigi de jur imprejurul lor. Romanele sale merita cu adevarat citite si fara nici o indoiala nu o sa regreti ca ai investit timp in ele, insa adevaratele capodopere ale acestui geniu se odihnesc in colectiile de povestiri.

De obicei operele lui King lasa un gust dulce, infiorator de dulce pe buzele cititorilor si tind sa proiecteze in jurul lor adevarate franturi de realitate. O sa fii bantuit de personajele inchise in paginile cartii chiar si atunci cand o sa o ascuzi in spatele bibliotecii.

Sfatul meu este sa gustati SHORT-KING si o sa fiti uluiti.

Sursa: http://www.cartidecitit.ro/

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:37


1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
Gala Premiilor Operelor Naţionale, difuzată online de Ziua Națională
28/11/2020 13:15

Reprezentanţii Operei Romane Iaşi au informat vineri că, pe 1 decembrie, de Ziua Naţională a Romaniei, va difuzată online Gala Premiilor Operelor Naţionale. „Ca urmare a faptului că pandemia de c ...

Denzel Washington, decretat cel mai bun actor al secolului XXI. Topul intocmit de publicatia
26/11/2020 13:29

 Cotidianul "The New York Times" a publicat clasamentul celor 25 cei mai buni actori si actrite ai secolului XXI, in care apar staruri de pe toate continentele, din Statele Unite in Cor ...

„Cochilii”, o nouă premieră la Teatrul Național
25/11/2020 16:48

Teatrul National Iasi propune publicului o nouă premieră in cadrul proiectului Lecturi³. Este vorba despre „Cochilii” de Radu Popescu, in regia lui Ionut Cornilă. Spectacolul-lectură va f ...

Artiștii cer ajutoare de stat. Printre semnatarii solicitării sunt Loredana Groza, Andra, Holograf, Cargo
24/11/2020 09:00

Într-o scrisoare deschisă adresată premierului, vicepremierului şi ministrului Culturii, 95 de artişti, intre care Cristi Minculescu, Direcţia 5, Horia Brenciu, Cargo, Holograf, Loredana, Andra, soli ...

Teatrul Național Iași, 180 de ani de la înființare
23/11/2020 14:31

Acum 180 de ani, la Iasi, lua fiintă primul Teatru National si prima institutie de spectacole de stat din spatiul romanesc, sub directoratul lui Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri si Mihail Kogălniceanu. ...

La mulți ani, maestre Emil Coșeru!
23/11/2020 11:07

Astăzi, la Teatrul National Iasi este sărbătoare. Maestru Emil Coseru implineste 73 de ani. Emil Coseru este un actor roman si conferentiar universitar doctor in cadrul Universitătii de Arte „George ...

Festivalul Național de teatru se va desfășura online
22/11/2020 09:02

Festivalul Naţional de Teatru incepe astăzi şi se va desfăşura pană pe 29 noiembrie, in format multimedia - online, tv, radio. Potrivit UNITER, motto-ul ediţiei este "FNT 30/ FNT Altfel". Dire ...

Scriitorul scoțian Douglas Stuart a câștigat Booker Prize 2020. Care este valoarea premiului și ce carte i l-a adus
20/11/2020 09:30

Scriitorul scoţian Douglas Stuart a fost recompensat cu prestigioasa distincţie literară Booker Prize 2020 pentru romanul ''Shuggie Bain'', potrivit anunţului preşedintei juriului, Margaret Busby. Anuntul ...

Ministrul Culturii - „Rămas-bun, Draga Olteanu Matei
18/11/2020 14:47

Pentru contributia adusă teatrului si cinematografiei romanesti, Draga Olteanu Matei a primit numeroase premii, titluri si diplome. În 2002, i-a fost acordată distincţia Ordinul Naţional „Steaua ...

Vladimir Găitan a murit. Ce a prezis marele actor
11/11/2020 07:40

Actorul Vladimir Găitan s-a stins din viată marti seară, la varsta de 73 de ani, in urma unui cancer limfatic. Înainte de aparitia Covid-19, Vladimir Găitan a emotionat o sală intreagă cu un discurs ...


Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei