La ce vârstă trebuie să afle copiii că nu „i-a adus barza”. Cum le vorbim despre corpul lor

5

Dimensiune font:

| 11-11-2023 00:32

Mulți părinți nu știu la ce vârstă trebuie să afle copiii lor că nu „i-a adus barza”. Părinții nu știu cum să le vorbească despre corpul lor. Psihologul dr. Corina Lupău a oferit răspunsuri într-un interviu pentru Newsweek România.

Copiii și tinerii au acces la foarte multe informații, în prezent, mai ales în mediul online. Stau mult pe rețelele de socializare, schimbă păreri despre tot felul de lucruri.

Unii dintre ei au curaj să își întrebe părinții ceea ce nu înțeleg. Alții caută răspunsuri în cercuri de prieteni sau printre străini.

Experții spun că mai bine vin părinții în întâmpinarea curiozităților copiilor lor și să încerce să le explice, în funcție de vârstă, ceea ce ar putea afla greșit din alte surse.

Vârsta la care copiii trebuie să afle că nu ”I-a adus barza”.

Psiholog dr. Corina Lupău a explicat într-un interviu pentru Newsweek România care este vârsta la care copiii trebuie să înceapă să fie conștienți de corpul lor, vârsta la care trebuie să afle că sunt anumite părți ale corpului pe care nu trebuie să le atingă persoane străine, cum au venit ei pe lume dar și alte aspecte legate de relații, atât cât pot ei să înțeleagă.

”Educația sexuală începe odată cu însușirea limbajului, prin denumirea părților anatomice. O educație sănătoasă nu se realizează prin formarea unui vocabular eufemistic, așa cum deseori suntem obișnuiți, ci denumind organele genitale, cum sunt în limba română.

Băieții nu au ”cuc”, ci penis, iar fetele nu au ”prună”, ci vulvă. Încă de la începutul vieții îi învățăm pe copii să le fie rușine de corpul lor, ca și cum ”piersicuță” e mai puțin vulgar decât vulvă, deși desemnează același conținut.

Tot de la început pot afla că au venit pe lume din burtica mamei, pentru că părinții s-au iubit. Pe măsură ce crește, copilul poate deveni mai curios și adresează întrebări mai specifice, iar părinții trebuie să vină cu răspunsuri adevărate, explicate pe înțelesul lor, în funcție de nivelul de dezvoltare și de înțelegere.

Acum, copiii au acces facil la informație și poate fi derutant să primească informații contradictorii”, a explicat psihologul.

Cum află copiii că nu au fost aduși de barză, ci au crescut în burtica mamei? Psihologul dr. Corina Lupău a explicat că nu trebuie să venim cu tot felul de scenarii despre acest lucru, ci să încercăm să le explicăm atât cât pot ei înțelege.

”De pildă, la 5 ani, copilul ar trebui să-și cunoască propriul corp cu denumirile anatomice, să știe că a venit pe lume din burtica mamei și cu aportul tatălui care a pus înăuntru o celulă, o mică-mică părticică din el”, a explicat experta.

”Ce e important la această vârstă e să știe că există părți intime ale corpului care nu ar trebui atinse de către alcineva decât de părinți. Putem să-i explicăm că acestea coincid cu părțile acoperite de costumul de baie la fete și slipul la băieți. O temă importantă a educației sexuale la această vârstă este formarea de abilități de a se feri de abuzatorii sexuali.

Spre vârsta de 11 ani, copilul trece de la stadiul gândirii concrete la gândirea formală, abstractă, poate să anticipeze, să formuleze ipoteze, să opereze cu noțiuni abstracte. La această vârstă putem să-i explicăm pe deplin ce înseamnă menstruația la fete, de ce băieții au poluții nocturne, ce se întâmplă din punct de vedere fizic și psihologic odată cu intrarea în pubertate.

Acum pot fi informați ce înseamnă un act sexual concret, cum se formează o sarcină, despre masturbare (pe care ei încep să o experimenteze), despre riscurile expunerii timpurii la pornografie și bolile cu transmitere sexuală.

Sexul trebuie prezentat în termeni pozitivi ca o sursă de plăcere, de satisfacție, dacă o fac la timpul potrivit, când corpul și psihicul au atins un nivel de maturizare care să le permită atât anatomic, cât și psihologic să-l experimenteze.

Altfel, poate fi o sursă de frustrare.

Pe fete le pregătim pentru procesele fiziologice de timpuriu. Pubertatea a coborât ca vârstă, cel mai probabil datorită alimentației, astfel încât e bine să nu fie luate prin suprindere. Am avut în cabinet astfel de preadolescente care nepregătite pentru menstruație au crezut că vor muri prin exsangvinare sau că au o boală gravă, incurabilă”, a mai explicat psihologul dr. Corina Lupău.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:55

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
Mayumi Kanagawa (SUA) a câștigat Concursul Internațional George Enescu 2024, Secțiunea Vioară
17/09/2024 13:30

Mayumi Kanagawa (30 de ani, Statele Unite ale Americii) este castigătoarea celei de a XIX-a editii a Concursului International George Enescu, Sectiunea Vioară, la sfarsitul unei Finale in care a interpretat C ...

Actor italian, despre televiziunile din România: Încearcă să coboare nivelul cultural al unui popor cu o istorie atât de bogată și minunată. Difuzează cele mai groaznice gunoaie
14/09/2024 05:04

Actorul italian Michele Morrone, aflat pentru cateva zile in Romania, a sesizat ceea ce romanii acuză de ani zile: televiziunile din această tară nu fac decat să otrăvească mintile tinerilor cu „cele ma ...

Angela Gheorghiu, la Seul: „Scuzaţi-mă. Este un spectacol. Nu este un recital. Respectaţi-mă!” Agenția care o reprezintă oferă clarificări
13/09/2024 00:25

Conducerea agenţiei care asigură managementul sopranei romane Angela Gheorghiu, a emis un comunicat cu privire la incidentul petrecut la 8 septembrie la Seul, Coreea de Sud „Doamna Gheorghiu regretă profu ...

Cartea lui Ciucă 'desființată' de Cristian Tudor Popescu: Este pe locul 2 în istoria coțcăriilor editoriale postdecembriste
09/09/2024 11:52

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a reactionat la cartea „In slujba tării” a lui Nicolae Ciucă si a descris-o ca fiind „pe locul 2 in istoria cotcăriilor „editoriale” postdecembriste”, comparand-o ...

Dana Budeanu face praf cartea lui Nicolae Ciucă: Am citit doar primul paragraf, mai departe nu am putut să merg
09/09/2024 00:18

Creatoarea de modă Dana Budeanu a izbucnit după lansarea cărtii lui Niculae Ciucă si sustine că nu a putut să citească mai mult de un paragraf. ”Cu tot respectul pentru domnul Ciucă si fără fată d ...

Nicolae Ciucă și-a lansat cartea 'În slujba țării': Domnul a dat, Domnul a luat, Domnul fie lăudat!
08/09/2024 15:33

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, şi-a prezentat cartea ”In slujba ţării”, la Cetate, alături de Mircea Dinescu, cei doi gătind mancăruri tradiţionale din Oltenia, ascultand muzică lăutărească ...

Nicolae Ciucă își lansează cartea la Mircea Dinescu în emisiune
07/09/2024 15:01

Pe 8 septembrie, de la ora 14.00, Prima TV va difuza o editie specială a emisiunii „Poezie si Delicateturi”, in care presedintele Senatului, Nicolae Ciucă, va avea un rol central. In cadrul acesteia, Ciuc ...

7 septembrie 1940, cedarea Cadrilaterului către Bulgaria.
07/09/2024 08:09

Pe 7 septembrie 1940, la Craiova se semna Tratatul prin care Romania ceda Bulgariei toată Dobrogea de Sud sau Cadrilaterul, asa cum mai este cunoscut in istorie. Drama romanilor din sudul Dunării a inceput p ...

George Zafiu pleacă de la Europa FM, după aproape 25 de ani de activitate. Care este motivul
06/09/2024 07:18

George Zafiu a anuntat că va pleca de la matinalul pe care il prezenta cu Vlad Petreanu si Luca Pastia, după aproape 25 de ani de activitate la Europa FM. „Vine o zi cand te gandesti că e mai bine să nu ...

Dublu eveniment dedicat artistului ieșean Ilie Bostan
04/09/2024 11:47

Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi organizează la Palatul Culturii din Iasi un dublu eveniment dedicat artistului iesean Ilie Bostan, cu ocazia implinirii a 70 de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei