Lista scurtă a Book Prize 2021, dominată de creaţii care ''transgresează graniţele'' dintre ficţiune şi nonficţiune

International-Booker-Prize-min-1024x576

Dimensiune font:

| 23-04-2021 11:05

Un roman despre istoria propriei familii semnat de scriitoarea rusă Maria Stepanova şi un eseu istoric al autorului francez Eric Vuillard se numără printre cele şase cărţi selectate joi pe lista scurtă a International Booker Prize 2021, dominată de creaţii care ''transgresează graniţele'' dintre ficţiune şi nonficţiune, anunţă The Guardian.

 

 

International Booker este acordat ''unei opere de ficţiune valoroase din orice colţ al lumii'', tradusă în engleză. Şase cărţi sunt acum în competiţie pentru premiul de 50.000 de lire sterline, împărţit între autor şi traducător, toate volumele afişând ''o cantitate extraordinară de ingeniozitate şi originalitate'', a precizat preşedinta juriului, Lucy Hughes-Hallett.

După lecturarea celor 125 de cărţi înscrise în competiţie, membrii juriul au descoperit că sunt atraşi de cărţi care şterg graniţele dintre ficţiune şi nonficţiune.

Lista scurtă a ediţiei din 2021 a International Booker include romanele: ''At Night All Blood is Black'', de David Diop, traducere din franceză de Anna Moschovakis; ''The Dangers of Smoking in Bed'', de Mariana Enríquez, traducere din spaniolă de Megan McDowell; ''When We Cease to Understand the World'', de Benjamín Labatut, traducere din spaniolă de Adrian Nathan West; ''The Employees'', de Olga Ravn, traducere din daneză de Martin Aitken; ''In Memory of Memory'', de Maria Stepanova, traducere din rusă de Sasha Dugdale; ''The War of the Poor'', de Eric Vuillard, traducere din franceză de Mark Polizzotti.

''Cu siguranţă, printre numeroasele cărţi pe care le-am citit s-au aflat şi unele pe care le-am putea eticheta drept valoroase, directe, clasice, care spun pur şi simplu o poveste de la un capăt la altul. Dar, per ansamblu, cele care ni s-au părut cele mai captivante au avut un efect cumva uşor diferit'', a spus Hughes-Hallett.

''Ficţiunea ia multe, multe forme diferite, iar multe dinte cărţi sunt foarte apropiate de nişte scrieri istorice. Unele dintre acestea sunt foarte eseistice. Altele par profund personale, aproape asemenea unor memorii. Am tras concluzia că acesta este un aspect fantastic de puternic şi vital al felului în care ficţiunea este scrisă în acest moment, transgresând cu adevărat graniţele'', a mai precizat juriul.

Romanul ''When We Cease to Understand the World'', al scriitorului chilian Benjamin Labatut, ''acţionează la marginea istoriei, memoriei, eseului şi ficţiunii'', a spus Hughes-Hallett. La fel şi scriitoarea rusă Maria Stepanova, cu un roman dedicat istoriei familiei sale, ''In Memory of Memory'', şi care ''îşi creează propria formă, inalterabilă şi diafană. Un act de a spune adevărul ca niciun altul'', au mai spus membrii juriului despre cartea scrisă de Maria Stepanova.

''The War of the Poor'', un roman cu o lungime de doar 80 de pagini, semnat de scriitorul francez Eric Vuillard, spune povestea lui Thomas Müntzer, o personalitate complexă care a trăit în perioada Reformei protestante. Este, potrivit juriului, ''o operă impresionantă de reimaginare istorică, precum şi o predică revoluţionară, un denunţ furios al inegalităţii''.

Scriitorul francez David Diop a fost selectat pentru ''At Night All Blood Is Black'', care spune povestea unui soldat senegalez traumatizat, care luptă pe frontul de vest în timpul Primului Război Mondial, o poveste ''şocantă, crudă şi care continuă să fie prezentă prin acţiunile pe care le descrie'', a spus juriul, dar şi ''o revelaţie orbitoare, o operă încântătoare despre prietenie şi teroare''.

Cu acţiunea plasată pe o navă spaţială şi structurată asemenea unei serii de declaraţii de martor, cartea ''The Employees'', semnată de autoarea daneză Olga Ravn, este ''pe rând iubitoare şi distantă, amuzantă şi intenţionat prozaică, capabilă de a construi un sentiment de teroare existenţială într-un minut, apoi de comfort cotidian şi durere privată în următorul''.

Lista scurtă este completată de scriitoarea argentiniană Mariana Enríquez, cu ''The Dangers of Smoking in Bed'', o colecţie de povestiri în care ''foloseşte conştient figurile de stil ale poveştii de groază, poveştii cu fantome şi chiar ale literaturii de consum pentru a reflecta asupra trecutului dureros al Argentinei'', au spus membrii juriului, şi care, pe parcursul acestui proces, ''creeză un 'Realism Magic versiunea 2.0'' dintr-o subtilă perspectivă feministă''.

Câştigătorul va fi anunţat pe 2 iunie 2021, în cadrul unui eveniment virtual transmis din Coventry, Oraş al Culturii 2021.

În 2020, premiul International Booker a fost câştigat de Marieke Lucas Rijneveld, din Olanda, pentru romanul ''The Discomfort of Evening''. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:56

%ANUNTSPECIAL%
1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Sipote, Strada Alexandru Lapusneanu, nr. 1, Sipote, județul Iasi, telefon: 0232/238.333, fax: 0232/238.320, e-mail: primariasipote@yahoo.ro, cod fiscal: 4540291 2. Informaţii generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: suprafata totala de 22,49 ha pasune comunala, conform caietului de sarcini, destinata pasunatului caprinelor si ovinelor din comuna Sipote, bun public situat administrativ pe teritoriul Unităţii Administrativ Teritoriale Comuna Şipote, judeţul Iaşi conform HCL 49/26.04.2021 și temeiului legal: O.U.G. 57/03.07.2019. 3. Informaţii privind documentaţia de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalităţile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentaţiei de atribuire: prin solicitarea scrisă, de la sediul Primăriei Comunei Sipote. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Registratura Primăriei Comunei Sipote, Strada Alexandru Lapusneanu, nr. 1, Sipote, județul Iasi 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentației de atribuire de 50 lei în numerar la casieria unitatii sau cu ordin de plata in contul concedentului: RO95TREZ24A705000200130X, deschis la Trezoreria Iasi, cod fiscal al concedentului: 4540291 . 3.4. Data limită pentru solicitarea clarificărilor: 11/05/2021, ora 15.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data limită de depunere a ofertelor: 19/05/2021, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Oferta va fi depusă la Registratura Primăriei Comunei Sipote, Strada Alexandru Lapusneanu, nr. 1, Sipote, județul Iasi 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar original și 1 exemplar copie. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor: 19/05/2021, ora 12.00, la sediul Primăriei Comunei Sipote, Strada Alexandru Lapusneanu, nr. 1, Sipote, județul Iasi 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Acțiunea în justiție se poate introduce la JUDECATORIA HARLAU, cu sediul in Str. Gheorghe Doja, nr, 1, Ors. Hirlau, Jud. Iasi, telefon 0232 722 344, fax 0232 722 622, e-mail jud-hirlau-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 26/04/2021
Sofia Vicoveanca și Daniela Condurache au plecat de la Orchestra Rapsozii Botoşanilor FOTO
07/05/2021 16:26

Cele două cantăreţe de renume au plecat de la Orchestra Rapsozii Botoşanilor, iar asta pentru că ar urma să fie interzis cumulul pensiei cu salariul. Managerul interimar, Dan Doboş a precizat că pe ...

S-a deschis TNB-TV, prima televiziune din România dedicată exclusiv teatrului
07/05/2021 12:41

Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" Bucureşti deschide, incepand de joi, pe pagina de Youtube, postul de televiziune TNB-TV, prima televiziune din Romania dedicată exclusiv teatrului, a anunţat dire ...

FOTO/VIDEO - 66 de ani de la moartea lui George Enescu
04/05/2021 11:44

Astăzi se implinesc 66 de ani de la moartea legendarului pianist, violonist, compozitor şi dirijor George Enescu, cel care i-a incantat pe romani prin lucrări muzicale de excepţie precum "Poema romană ...

O mare artistă româncă, celebrată de Google. Cine a fost Geta Brătescu
04/05/2021 09:45

Artista romana Geta Brătescu s-a născut pe 4 mai, in 1926, iar marti se implinesc 95 de ani de la nasterea sa, aceasta fiind celebrată si de Google, cu un doodle care o ilustrează. Geta Brătescu s-a născ ...

Inaugurarea Muzeului Mănăstirii Căpriana – „Sf. Ierarh GAVRIIL”
03/05/2021 15:00

Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi, coordonator al proiectului „Revitalizarea Mănăstirii Căpriana pentru promovarea patrimoniului ecleziastic unic prin cooperare transfrontalieră si ...

3 mai - Ziua Mondială a Libertăţii Presei
03/05/2021 10:00

În intreaga lumea este marcată astăzi Ziua Mondială a Libertăţii Presei. Cu acest prilej sunt aduse in actualitate problemele cu care se confruntă jurnaliştii. Proclamată in 1993 de Adunarea Gene ...

Corneliu Murgu, fost director al Operei Naționale Române din Timișoara, a plecat să le cânte îngerilor
27/04/2021 12:55

27 aprilie, ziua in care se implinesc 74 de ani de la primul spectacol al Operei Nationale Romane din Timişoara, vine cu o veste extrem de tristă pentru angajatii si colaboratorii institutiei. Maestrul Cornel ...

Filme de colecție la TVR 1 și TVR 2, de Paște
27/04/2021 12:26

Numeroase filme, pentru toate gusturile, de sărbătoarea Paştelui, aceasta este oferta TVR 1 şi TVR 2 la final de aprilie şi inceput de mai   Patimile lui Hristos, filmul (interzis de cateva ţări m ...

Protest la Filarmonica Oltenia: Artiștii acuză managerul de abuz, după ce au fost băgați cu toţii în șomaj tehnic
26/04/2021 14:25

Peste 50 de muzicieni de la Filarmonica Oltenia au protestat, luni, in Piata „Mihai Viteazul” din Craiova. Acestia acuză managerul de abuz, după ce au fost băgati cu toţii in somaj tehnic. Ma ...

Anthony Hopkins ia al doilea Oscar pentru rolul din ”The Father”. El mai obținuse statueta și pentru rolul din ”Tăcerea mieilor”
26/04/2021 08:40

Anthony Hopkins a castigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor, in cursa stransă cu Chadwick Boseman, la cea de-a 93-a editie a premiilor Oscar, care au loc la Los Angeles. Hopkins, in varstă de 83 de an ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei