Lupta pentru Atlantida – o cautare arheologica obsesiva si plina de pericole

default

Dimensiune font:

| 31-10-2012 16:59

Romanul Lupta pentru Atlantida (The hunt for Atlantis in original, 2007) scris de Andy McDermott inaugureaza o serie de succes numita Secretele Timpului, din care mai fac parte 5 romane, iar altul fiind in curs de realizare. Faptul ca a devenit bestseller international, in peste douazeci si ceva de tari, este un element demn de luat in considerare de catre pasionatii scrierilor de suspans ori thrillerelor cu miza istorica si politista.

Eroii acestei povesti in care adrenalina este la cote ridicate sunt Nina Wilde si Eddie Chase, un arheolog pe cale de afirmare si un fost membru al trupelor de elita SAS, actualmente bodyguard. De fapt, din cate am aflat, acestia doi reprezinta personajele care apar constant in romanele din seria mentionata. Trasaturile definitorii pentru aceasta carte pot fi incadrate la categoria thrillerului politist, cu elemente din thrillerul militar, din cel istoric sau chiar politic. Astfel, autorul are evidenta abilitate de a surprinde cititorul, prin misterul si vaga schematizare care planeaza asupra unor personaje pozitive si negative, care se pot dovedi uneori a fi contrariul a ceea ce pareau a reprezenta.

Ca un adevarat maestru al naratiunii, Andy McDermott il poarta pe cel din fata paginilor aproape aievea in locatia in care se desfasoara actiunea la un moment dat, fie in fascinantii munti ai Tibetului, fie in aglomeratul New York, de la junglele amazoniene din America de Sud, mai exact din Brazilia, la zona conflictuala din Orientul Mijlociu – Irakul, si in speta Bagdadul -, de pe coastele Norvegiei, cu vestitele fiorduri, pana in Golful Cadiz sau la Paris.

Intriga romanului se bazeaza, dupa cum spune si titlul, pe ‘vanarea’ si gasirea secretelor unei civilizatii legendare, cu scopul de a elucida taina privitoare la existenta sau non-existenta vestitului imperiu. Parintii Ninei, Henry si Laura, care si-au dedicat viata descoperirii Atlantidei, dati disparuti intr-o expeditie din Tibet, o determina pe eroina cartii sa-si sacrifice mare parte din timpul si resursele detinute pentru succesul ‘misiunii’ respective, care o va purta pe toate meridianele Pamantului. Insa obiectivul ei nu este cautat numai de Fundatia lui Kristian Frost, care o angajeaza, ci si de Fratia Selasphoros, condusa de Giovanni Qobras, iar motivele acestei ‘vanatori’ sunt contradictorii. In timp ce Fundatia Frost doreste sa cerceteze unele mistere despre cultura si civilizatia imperiului atlantilor, Fratia vrea cu orice pret sa blocheze eventualele expeditii de cautare a Atlantidei si de informare a publicului larg in legatura cu rezultatele sapaturilor arheologice.

Alaturi de Kari Frost – fiica magnatului norvegian -, englezul Chase si echipa sa ( belgianul Castille etc.), profesorul si academicianul Jonathan Philby, de la University of Columbia din New York, plus multi altii, Nina isi incepe visul de a deveni descoperitoarea Atlantidei. Pe parcurs vor avea loc insa multe intalniri nedorite cu oamenii lui Qobras, printre care si americanul Jason Starkman, un fost coleg de-al lui Eddie Chase. Pe langa numeroasele tentative de asasinat si de stopare a cercetarilor, eroii se vor confrunta si cu obstacole naturale – relieful accidentat -, sau artificiale, precum unii tradatori si persoane duplicitare.

Personajele au parte de aventuri continue in expeditia lor, care amintesc de Lara Croft, din Tomb Raider, de la teste de forta, rapiditate si indemanare, in interiorul unor temple, pana la cele de rezistenta si calm, in scufundarile din preajma stramtorii Gibraltar sau in ascensiunile ametitoare din Tibet. Astfel, treptat, Nina si Eddie se vor simpatiza reciproc, iar Kari ii va dezvalui Ninei unele detalii despre urmasii atlantilor si importanta lor in societatea contemporana.

Fortele opuse, Fundatia Frost si Fratia Selasphoros, vor trece, de multe ori, peste normele morale si umane, victimizand si persoane fara implicare directa in conflictul care ameninta linistea unor state diverse. Vom fi chiar martorii unor tentative sau fapte de genocid, cum ar fi eliminarea bastinasilor dintr-un trib amazonian, sau utilizarea unor arme biologice pentru instaurarea unei noi ordini mondiale. Adevaratele intentii ale celor doua ‘societati’ nu vor putea explica in totalitate crimele savarsite, mai ales in cazul unor persoane cu inima sincera si deschisa, care doreau doar binele comun si progresul stiintei sau expansiunea cunostintelor antropologice. Cartea va va tine cu sufletul la gura, cum se spune, de la prima pana la ultima fila, iar peisajele variate si veridice, actiunea alerta si trepidanta, surprizele furnizate de existenta personajelor duplicitare, care isi urmaresc doar propriile scopuri egoiste, rasturnarile de situatie abundente, un fel de intoarceri la 180 de grade, finalul subtil si incitant, reprezinta tot atatea puncte forte. La puncte slabe as putea include anumite constructii si formulari redundante, unele mici scapari, dar prea putine in raport cu avantajele care fac din aceasta carte una a carei lectura nu ar trebui ratata, in special de catre fanii romanelor de suspans, fie ele istorice, politiste sau de alte genuri.

Concluzionand, o proza cu intriga bine elaborata, actiune si personaje memorabile, tema captivanta si naratiune coerenta, fluida, atribute care sunt demne de un scriitor de marca! Prin scrierea sa, Lupta pentru Atlantida, Andy McDermott dovedeste un real talent si, pe alocuri, o surprinzatoare maturitate artistica si creativa, meritand aprecierea facuta de Le Figaro: “Andy McDermott este noul maestru al thrillerului de aventuri.” Lectura placuta!

Sursa: http://www.cartidecitit.ro/

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei