Marin Preda şi Securitatea

default

Dimensiune font:

| 20-02-2016 05:43

De ce scriitorii, mai ales cei cu o cotă mare de popularitate, neliniştesc puterile, indiferent de forma, ideologia şi culoarea lor politică? De ce Hemingway „deţinea”, potrivit unor cercetători şi biografi ai săi, un camion de dosare la FBI? Ce pericol putea să reprezinte cel ce a scris „Bătrânul şi marea” şi „Pentru cine bat clopotele”, care locuia la ferma Vigia de la San Francisco de Paula, de lângă Havana, pentru o superputere? Mă amuz imaginându-mi-l în fruntea unei cete de prieteni ai săi pescari de la Cojimar pornind în marş să destabilizeze America… Ar fi putut el să urzească fie şi o neînsemnată mişcare de protest cu chefliii de la Bodeghita del Medio sau din alte locuri unde îşi bea licorile preferate: daikiri şi mojito?! Ne vine, nu-i aşa, să zâmbim a râde, cum zicea bătrânul nostru cronicar, dar în secunda următoare ne simţim stânjeniţi şi zâmbetul ne îngheaţă pe buze. Fiindcă, din păcate, pentru orice putere sau regim politic şi pentru instituţiile lor de forţă, în primul rând serviciile secrete, scriitorii, cu atât mai mult cei mari, sunt consideraţi potenţiale pericole. Aşa merg lucrurile, cu vorbele unui alt scriitor american.

În această logică, ar trebui să nu ne mai mirăm că Marin Preda s-a aflat mereu în „lucrarea” Securităţii. Drama pe care o conţin documentele de la CNSAS ce-l privesc pe autorul „Imposibilei întoarceri”, cercetate de Ioana Diaconescu, la sugestia lui Eugen Simion, are însă o specificitate a ei. Ea poartă numele unei cărţi: „Delirul”. Toate celelalte aspecte pe care ni le relevă corpusul de documente publicat sub titlul „Marin Preda. Un portret în arhivele Securităţii” pălesc în semnificaţie pe lângă ceea ce s-a întâmplat după apariţia acestui roman. Tulburător este destinul lui aşa cum a ajuns el „povestit” în dosarele din arhivele Securităţii scoase la lumină de Ioana Diaconescu. Aflăm acum şi lucruri pe care nu le ştiam. „Delirul” nu este cel mai bun roman al lui Marin Preda, îndeosebi din punctul de vedere al construcţiei, deşi conţine pagini de mare forţă epică şi psihologică. Unic în proza românească este, de pildă, episodul ce îi are ca protagonişti pe Ştefan şi Ioana, acea noapte de dragoste a lor, prima şi ultima, de dinaintea plecării lui al lu’ Parizianu la Bucureşti, care se sfârşeşte când „satul sări parcă în sus de ţipete de cocoşi…”. O scenă ce a fost caracterizată de Alexandru Paleologu cu un termen care face superfluu orice alt calificativ: tolstoiană.

Marin Preda a surprins şi a transfigurat dimensiunea cosmică a unei nopţi de dragoste sub cerul liber. Stelele, iarba şi ţărâna, salcâmii cu foşnetul lor înalt şi protector intră într-o inocentă complicitate şi într-o magică armonie cu tot ce se întâmplă în acel loc neînsemnat de pe Pământ. O noapte ca un sfârşit şi început de lume. „Delirul” avea însă şi o altă miză decât cea estetică. O miză ce nu putea să scape nimănui. De aceea, romanul a dat de lucru nu doar Securităţii. Eugen Simion scrie în prefaţa volumului întocmit de Ioana Diaconescu că, prin acest roman, Marin Preda „a reuşit să enerveze pe toată lumea: şi pe nemţi, şi pe sovietici, şi pe legionari, şi Europa liberă, şi Uniunea Scriitorilor…”. La rându-le, ofiţerii Securităţii şi informatorii au reuşit să ne releve, cu voia sau fără voia lor, nu numai episoade din biografia autorului, ci şi, constată criticul, „istoria moravurilor lumii literare româneşti. O lume agitată, percepută prin slăbiciunile ei, oportunistă şi temătoare, uşor de manipulat şi din această cauză”. Pe acest fundal se profilează portretul schiţat de Eugen Simion: „Preda străbate, cred, acest mic infern fără să-şi piardă cumpătul, fără acte de bravură, fără căderi morale, îşi apără opera şi nu cedează în ideile sale. Este discret, dar în discreţia lui i se simte prezenţa în societatea românească, nu poţi face abstracţie de el”. Prezenţa lui era simţită, şi nu oricum, în societatea românească.

„Delirul” a înregistrat un succes enorm. Deşi tirajul cărţii a fost unul astăzi de neimaginat, se vindea pe sub mână şi constituia cel mai preţios cadou ce îl puteai oferi cuiva. Impactul pe care l-a avut în toate straturile sociale este, după câte îmi dau seama, unul neegalat de nici o altă operă literară apărută în epoca postbelică. Oficialităţile comuniste nu puteau să facă abstracţie de ceea ce însemna Preda în mentalul public, de statura sa, inclusiv cea morală, ba chiar îl tratau cu respect. Câteodată, Ioana Diaconescu este luată de valul unei, aşa-zicând, euforii negre, supralicitând inutil. Într-unul din comentarii privind un „plan de măsuri” de urmărire şi influenţare a scriitorului, din 1964, i se pare că, la acel moment, Marin Preda ar fi fost aproape de „internare într-un lagăr de muncă forţată sau poate chiar de încarcerare”.

În anul 1964, când tocmai erau eliberaţi ultimii deţinuţi politici din închisori?! Mă îndoiesc că Marin Preda s-a aflat în acel an într-un astfel de pericol. Ar fi o naivitate să credem că atunci sau oricând s-ar fi atins cineva de Marin Preda în sensul privării lui de libertate?! Securitatea îl avea „în lucru” şi desigur informa forurile, dar nu ea lua hotărâri. Preda putea fi urmărit şi, avem acum dovezile clare, era urmărit până în pânzele albe, putea fi şicanat, i se putea refuza, de pildă, o viză de plecare în Occident, dar nu mai mult de atât. De la un punct încolo, Marin Preda era intangibil chiar şi pentru Nicolae Ceauşescu. Romanul „Delirul” a putut să apară tocmai pentru că autorul lui se numea Marin Preda. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei