Minunatul chip al pământului (IV)

default

Dimensiune font:

| 18-04-2015 05:16

 Intri la Şah I Zindeh şi nu te încearcă nici măcar părelnic senzaţia că ai trecut de poarta unui cimitir. Întâi şi întâi izbitoare nu e doar monumentalitatea şi somptuozitatea,ci impresia de dezlănţuire vegetală, cu atât mai puternică, cu cât jur împrejur solul e lipsit de vegetaţie, ars de soare şi lovit de vântoase ucigătoare. Nesfârşite brocarturi acoperă cupole, pereţi. Doar pe uliţe piatra e a drumurilor romane şi sună a gol, a pustiu şi a tristeţe.


 Comparaţia cu Piramidele faraonilor se naşte vrând, nevrând. Dar este un alt fel de frumuseţe. Somptuozitatea se află la vedere. Împăraţii acestor locuri nu şi-au zidit munţi pentru a se îngropa cu podoabe de preţ în măruntaiele lor. Au dat pietrei strălucirea mătăsurilor rare din care-şi alcătuiau corturile şi-n vreme de pace şi de război. Primul dintre cei în-mormântaţi, pare, potrivit legendei, să nu-şi fi dormit somnul de veci în mausoleul ce-i fusese hărăzit. Era pe la sfârşitul secolului al VIII-lea şi Rasim Ibn Abbas,vărul profetului Mahomed, fusese ucis mişeleşte în cursul unei lupte. Legenda spune că n-a murit. Şi-a luat capul în mâini şi a coborât într-o fântână, unde trăieşte şi astăzi în fericire şi pace. I s-a spus Regele Viu, Şah I Zindeh.

O istorie ca atâtea altele, iscată într-o lume înclinată spre poveste,poveştile celor „1001 de nopţi”. Legende care continuă să fascineze şi astăzi şi sub ispita cărora, mai în glumă, mai în serios, cad încă trecătorii de aici şi de aiurea prin oraşul mort Şah I. Zindeh. Există credinţa că dacă urci scările de la intrare şi, păşind, numărul paşilor e fără soţ, eşti păcătos, iar cu soţ, fără prihană. Oameni în toată firea, cu picioarele pe pământ, gravi, pătrunşi de însemnătatea momentului, sau arborând o mină veselă, adevărată sau de împrumut, urcă şi coboară, numără,tot numără,vor cu dinadinsul să fie nepăcătoşi. Ne lăsăm, conştienţi sau nu, duşi de năluci. Pentru o clipă măcar. Dulci sau amare amăgiri.Ca şi cele ale oamenilor, care au râvnit la fastuoasele mausolee. O fărâmă de timp măcar până şi pe cei mai cruzi dintre cuceritori i-a fulgerat perspectiva sfârşitului propriu. De asta poate nu au călcat în picioare mausoleele. Dar cariile timpului umblă prin piatra zidurilor. Frumuseţea lor, frumuseţea artei, le-a salvat şi le salvează de la pieire. Costurile nu mai contează. Sunt doar minunile omenirii. Asta îi şi aduce aici pe atâţia dintre oamenii planetei. Nu străbat distanţele doar ca să afle de sunt sau nu păcătoşi. O ştiu ei prea bine. Vin aici pentru a se împărtăşi, pentru a se bucura de frumuseţe.
Dar câte nu mai sunt de văzut la Samarkand, Muzeul Istoriei Culturii şi Artelor Popoarelor din Uzbekistan, un Ermitaj al Asiei Centrale, Reghistanul, adică vechea piaţă de nisip, unde, ca pe o plajă, apar întruchipările de corali ale vechilor mederse şi ale moscheilor princiare, Gur-Emirul, mormântul Emirului, necropola dinastiei Timurizilor.

Nu lipsesc pietrele preţioase, dar domneşte o simplitate mai potrivită cu aceia care au fost îngropaţi aici. În 1941 lespedea grea a fost ridicată de pe mormântul Timurizilor. S-au risipit şi unele din ultimele mistere ce mai învăluiau existenţa acestor legendare figuri ale istoriei. S-a confirmat într-adevăr că Timur a fost şchiop şi că lui Ulug Beg i s-a tăiat capul. Antropologul Gherasimov a reconstituit, pornind de la tigvele găsite în mormânt, chipurile Timurizilor.


Ziua se apropie de sfârşit însă. Stolurile de ciori se întorc la culcuşul de noapte, în copacii din centru, lângă hotelul Samarkand. Lumina capătă reflexele crepusculare şi aerul cald are încă moliciunea blănii de jder. În Bazar e o tăcere asemănătoare cu aceea în care se aud izvoarele. Viaţa palpită în berării şi restaurante, pe la porţi, prin curţi, acolo unde mai supravieţuiesc vechile case uzbece. O originală coexistenţă a noului cu tradiţionalele obiceiuri şi mentalităţi orientale te frapează la Samarkand mai mult decât la Taşkent. Vestimentaţie, vorbire, comportament, în general. Umbra Emirului e mai puternică şi mai atotstăpânitoare, deşi oraşul şi oamenii lui sunt ai acestui secol. Un secol însă venind din cele trecute, ieşind din cămaşa lor. Punţile nu se pot surpa. Mai ales aici, unde spiritul a înflorit cândva ca în Elada. La acestea mă gândesc, părându-mi rău că timpul s-a dus atât de repede şi în curând ne vom sui în avion, zburând către Nord, lăsând în urmă minunile Samarkandului, miraculoasa şi blânda toamnă târzie a sfârşitului de noiembrie.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei