Mircea Eliade şi „creştinismul cosmic”

default

Dimensiune font:

| 30-04-2016 04:57

S-au împlinit zilele trecute 30 de ani de la moartea lui Mircea Eliade. Ultimul volum publicat de regretatul cercetător Mircea Handoca, apărut la Editura Tipo Moldova din Iaşi, se intitulează „Fost-a Eliade necredincios?”. Editorul, biograful, bibliograful lui Eliade porneşte de la ceea ce spusese Cioran pe la jumătatea secolului trecut: „Dintre oamenii cu preocupări religioase, puţini sunt aşa de puţin religioşi ca Eliade”. Handoca nu împărtăşeşte această afirmaţie, dar nici nu susţine că Mircea Eliade ar fi fost „un practicant religios”. El citează, între altele, dintr-un text apărut în 1927, în ziarul „Cuvântul”, intitulat „Ortodoxia”, al viitorului istoric al religiilor care avea atunci doar 20 de ani: „Un ortodox poate fi ascet sau păcătos. Ce însemnătate poate avea faptul acesta? Experienţa religioasă, dragostea către Christ – rămân aceleaşi”. Apoi, Handoca citează pe larg dintr-o scrisoare din ianuarie 1953 a lui Eliade către Vintilă Horia, în care se referă la creştinism şi la problema unificării ortodoxiei cu catolicismul, în care susţine că „ortodoxia românească e o creaţie a romanităţii orientale, la care s-a adăugat, din nefericire, limba liturgică veche – bulgara; dar asta destul de târziu şi vocabularul, dacă ne-a rămas, nu a putut desfigura creştinismul nostru, plămădit cu secole în urmă”. Noi, românii, subliniază Eliade, suntem neîndoios „urmaşii romanităţii orientale” şi „Roma însăşi are mare nevoie de această romanitate orientală”. În fine, e de luat în considerare cu atât mai mult astăzi, în condiţiile globalizării, ceea ce observa şi, totodată, prevedea Eliade acum aproape 65 de ani: „Europa se ofileşte şi moare. Singura ei şansă de supravieţuire suntem noi, Centrul şi Răsăritul, îndeosebi Răsăritul, care încă nu şi-a cântat cântecul şi ale cărui rezerve spirituale sunt incalculabile”. El se arăta mai mult decât optimist: „Ştim doar că unirea (dintre cele două biserici: ortodoxă şi catolică – nota mea) se va face”

În India, Eliade a fost pe punctul de a renunţa la ortodoxie, urmând să se însoare cu Maitreyi, fiica maestrului său Dasgupta, şi să se convertească la hinduism. Au intervenit însă conflictul binecunoscut şi izgonirea păcătosului din Rai. La puţin timp după toate acestea, într-o scrisoare adresată lui Vittorio Macchioro şi datată 15 martie 1931, Eliade făcea câteva consideraţii edificatoare în ceea ce priveşte viziunea sa asupra creştinismului şi a ceea ce numim credinţă religioasă: „Există un minunat proverb românesc care spune: «Suntem creştini aşa cum arborii sunt arbori şi păsările păsări». E ca şi cum ai spune că suntem creştini pentru că suntem oameni. În româneşte, cuvântul creştin este identic cu acela de om. Un ţăran român crede că singura lui datorie este să fie drept şi bun… şi fiind aşa, e creştin. Pentru el, creştinismul nu este o dogmă, un organism exterior de norme şi ameninţări – ci baza creaţiei, singurul sens al acestei vieţi pământeşti. Din această cauză străinii cred că suntem fatalişti, leneşi sau «indiferenţi din punct de vedere religios». Este o înţelegere cu totul greşită a întregii probleme. Suntem doar toleranţi şi umili”. În fine – zicea tânărul de 24 de ani – „Este ceea ce eu numesc «creştinism cosmic», opus celui ecleziastic”. Foarte interesantă şi definitorie este o notă de jurnal a lui Mircea Eliade, din 15 februarie 1970: „Asist la slujba catolică la Oriental Institute, unde de câteva luni liturghia e acompaniată de «muzică de jazz» (de fapt, o ghitară, o trompetă, un saxofon). Sunt prins şi cucerit. Sala e plină de tineret. Pentru prima oară văd tineri care nu se plictisesc şi nici nu stau ca nişte pietre, la o slujbă. «Transmisă» prin asemenea melodii, liturghia îi tulbură, îi atrage, îi interesează. «Şi-au găsit limbajul pe care îl căutau?»”

Cât de modern, cât de receptiv la sensibilitatea noilor generaţii este Mircea Eliade! Şi cât de vizionar! După aproape un deceniu de la data acestei însemnări, în Sfântul Scaun papal de la Roma urca Ioan Paul al II-lea care avea să promoveze şi să cultive sistematic şi fecund cele mai diverse forme de emancipare a limbajului religios şi de implicare a Bisericii în actualitate.

Un capitol amplu al amintitului volum se intitulează „Pro şi contra Eliade”. Critici, istorici ai culturii, eseişti, români şi străini, din toate generaţiile, trasează profilul real sau măcar credibil al savantului şi scriitorului, al profesorului şi publicistului Mircea Eliade. Rezumatul alcătuit de Mircea Handoca cuprinde ample extrase din texte semnate de nume prestigioase. Ele dau impresia unui symposion, în care discursurile se rostesc când calm, echilibrat, când mai vehement, opiniile fiind nu doar diferite, ci şi, uneori, antinomice. Evoc aici un caz. În 2002, la apariţia ediţiei în limba engleză a „Jurnalului” lui Mihail Sebastian, Andrei Codrescu semna în „Dilema” un articol despre „Jurnalul” lui Mihail Sebastian, autentic eveniment editorial cu multiple ecouri, care ocupa atunci prim-planul publicisticii de la noi şi din alte spaţii culturale. Andrei Codrescu releva: „Sebastian descrie, cu detalii cutremurătoare «rinocerizarea» prietenilor săi intelectuali seduşi de fascism. Dar nici una dintre aceste transformări nu a fost atât de uimitoare ca aceea a lui Eliade. Afilierea lui Mircea Eliade la fascism nu a fost doar un flirt… Eliade nu a fost doar un simplu radical de duminică. El a fost un membru activ al Gărzii de Fier pro-naziste”. A.C. încerca şi o scurtă caracterizare a filozofiei lui Eliade care ar fi „cu lustrul său «ştinţific», o evidentă recuperare nietzscheană a religiilor păgâne şi a culturilor extatice. Într-o formă nerafinată, astfel de idei mistico-mitice păgâne erau parte integrantă a ideologiei naţional-socialiste oficiale”. Autorul articolului din „Dilema” se arăta îngrijorat de efectele nefaste ce pot decurge din „idolatrizarea necritică a intelectualilor interbelici”. C. Stănescu semnala în textul lui Andrei Codrescu grave lacune de informaţie, afirmaţii cel puţin hazardate, dar de fapt mincinoase, intolerabile improprietăţi de limbaj şi derapaje ce ţin de elementara logică. Criticul atrăgea luarea aminte că A. C. asupra derapajelor şi inexactităţilor, de pildă aceea că Eliade ar fi fost „membru activ” al Gărzii de Fier şi antisemit, când în realitate el a fost doar simpatizant „legionar” şi naţionalist, iar naţionalist nu înseamnă nicidecum antisemit sau rasist.
Sigur, Andrei Codrescu nu e singurul care a scris neadevăruri despre Mircea Eliade. Dacă bine îmi amintesc, Nichita Stănescu i-a ridiculizat odată pe detractorii şi acuzatorii lui Eminescu, replicându-le că pe autorul „Odei, în metru antic” îl doare în cenuşă de ei. Metafora, căci de o metaforă e vorba, se potriveşte de minune şi în cazul lui Mircea Eliade.

Sursa foto: www.dailymotion.com

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

Bancul Zilei

05:36

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei