O ”comoară” din plin centrul Iașului ar putea fi mutată! Totul se va întâmpla până la finalul acestui an

000000   05500

Dimensiune font:

| 10-04-2022 11:14

 Biblioteca Județeană ”Gheorghe Asachi”, din Iași

Aflată în plin centrul orașului Iași, o ”comoară” ar putea fi mutată. Concret, până la finalul acestui an (octombrie 2022), Biblioteca Județeană ”Gheorghe Asachi” din Iași trebuie să elibereze un spațiu de zeci de metri pătrați din zona Galeriilor de pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Totul având în vedere că acel contract de închiriere semnat pe 10 ani cu Banca Comercială Română a expirat, iar compania nu mai dorește prelungirea acestuia


O ”comoară” din centrul orașului Iași ar putea fi mutată. Concret, până în luna octombrie 2022, Biblioteca Județeană ”Gheorghe Asachi” din Iași trebuie să elibereze un spațiu de zeci de metri pătrați din zona Galeriilor de pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Totul având în vedere că acel contract de închiriere semnat pe 10 ani cu Banca Comercială Română a expirat, iar compania nu mai dorește prelungirea acestuia.

”Da, acum expiră contractul de 10 ani pe care-l aveam, de închiriere a spațiului de la Banca Comercială Română. Acesta a și fost modernizat de cei de acolo. În acesta funcționează Secția Adulți. Acum, aceștia nu mai doresc prelungirea. Avem variante de reorganizare”, a precizat scriitorul Dan Doboș, directorul Bibliotecii Județene.

O comoară din plin centrul Iașului ar putea fi mutată
Institutia are în proprietate colecții speciale și rare de tipărituri și cărți, unele vechi de peste jumătate de mileniu, și care valorează și până la mii de euro, dar și volume de largă circulație. În total, este vorba despre aproximativ 600.000 de volume, dintre care 20.000 sunt exemplare unice. Concret, în rândul documentelor și cărților extrem de interesante și cu o valoare aparte de la Biblioteca ”Asachi” se află și un incunabul, vechi de aproximativ 600 de ani.


”Printre exemplarele cele mai rare, vechi și inedite din colecția bibliotecii, cel mai valoros este un incunabul de la 1484, cu predici ale Sfântului Augustin, în limba latină. Este una dintre cele mai vechi cărți existente în țara noastră, iar aceasta este un obiect de patrimoniu… La un asemenea exemplar, accesul publicului se face foarte rar și se poate accesa doar cu acordul direcțiunii și cu o anumită motivație, deoarece nu oricine poate răsfoi un asemenea exemplar. El ar risca să fie deteriorat grav și iremediabil! De precizat e că exemplarul este estimat, ca valoare, la 10.000 de euro și este singurul de acest gen din România”, se arată în descrirea instituției.

Mai departe, un alt volum foarte vechi și care are o valoare de piață tot de câteva mii de euro, din colecția instituției, este o carte originală de amintiri. Un alt exemplar unic, prin caracteristicile sale, este și manuscrisul intitulat ”Liberum Amicorum”, adică o ”Carte a Prieteniei”. Cartea datează din secolul al XVII-lea și a fost a unui umanist german, iar, la rândul său, are tot o valoare de 10.000 de euro. În filele acestui manuscris putem găsi foarte multe desene cu blazoane ale unor familii nobiliare din acele vremuri.

Colecția cărților ținute ”la secret” de comuniști
 

Pe de altă parte, un alt element extrem de interesant și de incitant al Bibliotecii ”Gheorghe Asachi” este ”Fondul de Carte Secretă”. Acesta a fost fondat după 1948, de către Regimul Comunist. ”Acest «fond secret de carte» a fost înființat de comuniști, după 1948. Practic, o serie de autori sau de cărți ce nu trebuiau să fie citite de către publicul larg, din motive diverse sau hilare uneori, există si acum la bibliotecă.


Desigur, acum cititorii pot avea acces la el. Practic, fie că era vorba de scriitori ce trebuiau interziși sau care au fugit din țară, fie că vorbim de lucrări ce prezentau lumea occidentală, acestea trebuiau ținute bine la secret și nu trebuia să se știe de existența lor, tocmai pentru a nu fi corupt publicul”.

Un secol de la fondare
Biblioteca ”Asachi” a împlinit 102 ani de la fondare. În 1920, la 1 octombrie, Primăria Municipiului Iași aproba constituirea Societății Culturale ”Muzeul Orașului Iași” și a Bibliotecii Municipalității, la propunerea unor personalități, printre care: Gh. Ghibănescu, Orest Tafrali, N.A. Bogdan, Mihai Costăchescu sau Sever Zotta. Astfel, aceasta a fost instalată, la început, împreună cu muzeul, într-o clădire ce aparținuse fostei Direcții a Societății Invalizilor. Între 1924 și 1926, istoricul N.A. Bogdan alcătuiește primul catalog al bibliotecii.

Din 1935 ea devine o instituție de sine stătătoare, cu un buget propriu. De asemenea, între 1936 și 1945, biblioteca este condusă de Rudolf Șutu.
În 1937, la 1 iulie, istoricul Nicolae Iorga, unul dintre importanții donatori de cărți (574 de volume), vizita biblioteca și consemna:

”Întemeierea acestei biblioteci de către Primăria Municipiului Iași este una dintre cele mai frumoase opere culturale!”.

Tot atunci, într-un local din curtea Mănăstirii ”Golia”, are loc deschiderea oficială a Bibliotecii Municipalității. La eveniment au participat oficialitățile orașului, personalități ale culturii ca Petre Andrei, Orest Tafrali, Ilie Bărbulescu sau Octav Botez.

Așadar, această comoară din plin centrul Iașului ar putea fi mutată, iar totul se va întâmpla până la finalul acestui an. 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Tablou semnat de celebrul pictor Gustav Klimt, vândut cu 30 de milioane de euro
25/04/2024 13:39

Un tablou considerat pierdut, semnat de celebrul pictor Gustav Klimt, a fost vandut cu 30 de milioane de euro la o licitatie la Viena, capitala Austriei. Lucrarea neterminată, „Portretul Domnisoarei Lie ...

Un pocal al Breslei minerilor, vechi din anul 1567, a ajuns la Muzeul Național de Istorie a României
24/04/2024 17:12

Muzeul Naţional de Istorie a Romaniei a achiziţionat un pocal de argint aurit aparţinand breslei minerilor din Transilvania şi Ţara Barsei, datat in 1567, a anunţat ministrul Culturii, Raluca Turcan. &bd ...

Două filme româneşti au ajuns în selecţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes
23/04/2024 11:21

Două filme romaneşti sunt in selecţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes, finalizată astăzi, anume lungmetrajul „Trei kilometri pană la capătul lumii”, regizat de Emanuel Parvu, ş ...

Comic Con România, un regal al benzilor desenate
21/04/2024 08:38

Comic Con Romania, eveniment dedicat pasionaţilor de filme, seriale, benzi desenate, jocuri video şi cosplay, are loc la Romexpo, de vineri pană duminică. Actori cunoscuţi de la Hollywood vor fi prezenţi ...

ICR a deschis o nouă galerie de artă la Veneția
19/04/2024 11:07

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a participat la inaugurarea atelierului de mozaic din cadrul Noii Galerii a ICR Veneţia, proiect din cadrul celebrei Bienale din oraş, prilej cu care a remarcat că acest sp ...

De ce a dinamitat Armata Română cel mai frumos pod din ţară, construit de Anghel Saligny
17/04/2024 13:53

Construit de marele inginer Anghel Saligny, podul de la Cosmesti a fost o demonstratie de inginerie care a avut, insă, un destin dramatic. A fost la acea vreme considerat cel mai frumos pod din tară, iar mate ...

370 de ani de la moartea „celui mai mare ctitor de lăcașuri sfinte”. Nu este vorba despre Ștefan cel Mare
11/04/2024 08:57

La 9 aprilie 2024 s-au implinit 370 de ani de la moartea domnitorului căruia ii sunt atribuite cele mai multe ctitorii ale neamului romanesc. Voievodul a carmuit Tara Romanească, nu Moldova. Este vorba despr ...

Palatul Cantacuzino, competiţie de orgoliu cu Peleşul Regelui Carol I
10/04/2024 18:41

Gheorghe Grigore Cantacuzino, zis Nababul, a lăsat posteritătii cea mai frumoasă si durabilă operă a sa, Palatul Cantacuzino de la Busteni, terminat in 1911, o splendoare arhitecturală comparabilă cu Pel ...

A murit un mare prezentator TV din România. Drum lin, maestre! Avea peste 50 de ani de carieră în televiziune
10/04/2024 15:48

A murit un mare prezentator TV din Romania. Avea peste 50 de ani de carieră in televiziune. Generatii intregi l-au văzut pe micile ecrane. Dumnezeu să-l ierte! Doliu in TV! Florin Brătescu a murit Florin ...

Actriţa Rodica Mandache, Premiul pentru întreaga carieră la Gala Premiilor Gopo
10/04/2024 11:48

Actriţa Rodica Mandache va fi distinsă cu Premiul pentru intreaga carieră la cea de-a XVIII-a ediţie a Galei Premiilor Gopo. "Cariera de peste şase decenii a actriţei Rodica Mandache va fi recompens ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei