Odiseea Spatiala 2001 sau Trirema lui Ulise si apele tulburi ale oceanelor galactice

default

Dimensiune font:

| 31-10-2012 16:01

„Contrary to popular belief, science fiction writers very seldom attempt to predict the future; indeed, as Ray Bradbury put it so well, they more often try to prevent it.”( Arthur C. Clarke)

Si totusi, citind cartea scrisa de SIR Arthur C. Clarke (tocmai in 1964 – 1968), am avut impresia ca povestea creatorului britanic nu doar a descris, cu o acuratete infioratoare, locuri si fenomene pe care oamenii (de stiinta si nu numai) aveau sa le afle mult mai tarziu, ci chiar a contribuit (si o face si in continuare) la modelarea viitorului nostru, ca specie…

Asta daca ne gandim numai la faimoasa „Huston, we have a problem!”, care seamana izbitor de mult cu anuntul unuia din eroii cartii, megacomputerul HAL (“Sorry to interrupt the festivities, but we have a problem.”), cand apar probleme la bord, sau daca luam in considerare anomalia cunoscuta ca  „Ochiul lui Iapetus”, de pe unul din satelitii lui Saturn.

Poate si fiindca, dupa Odiseea Spatiala 2001 (cartea si, desigur, filmul regizat de Stanley Kubrik), viziunea lui Sir Arthur C. Clarke a devenit telescopul care ne-a ajutat sa vedem, cu neasteptata precizie, ce se afla dincolo de granitele micii noastre planete.

Istoria si fictiunea au devenit imposibil de separat una de alta, dupa ce ne descrie, cu acuratete (si umor, pe alocuri), viata astronautilor aflati in spatiu (modul cum se mananca, cum se deplaseaza, sau ce se intampla intr-o toaleta  – dupa apasarea butoanelor de start si stop simulare efect gravitational, persona trebuie sa inchida ochii), locuintele celor care traiesc pe luna (in module pentru o singura persoana), limbajul folosit in comunicatiile interstelare si, mai ales, spectacolul incredibil al spatiului extraterestru.

Si o face folosind un stil descriptiv, aproape cam prea stiintific, ce mi-a lasat impresia ca sunt spectator la o piesa de teatru in mai multe acte, ce urmareste traseul facut de o  Cutie a Pandorei, predestinata parca sa nu fie deschisa niciodata, nu prin spatiul, ci prin istoria omenirii. Un traseu in care prezentul nostru nu este decat o halta aflata mult prea aproape de linia de start. Intre lumea omului – maimuta Priveste-Luna (cel obsedat sa gaseasca un punct suficient de inalt incat sa-i permita sa atinga luna) si lumea specialistului Heywood Floyd, care zboara catre aceasta pentru a 4-a oara, cu misiunea de a rezolva o situatie cel putin surprinzatoare.

Iar pana la calatoria fascinanta a ultimului astronaut de pe nava Discovery mai sunt multe pagini, ce se scurg intr-un ritm aparte, aproape static, dar cum altfel ar fi putut fi spusa povestea unei calatorii intr-o dimensiune in care timpul se scurge (daca exista) altfel decat in lumea oamenilor.

O mare vina pentru ritmul lent al cartii o poarta si dialogurile reduse cantitativ (in primul capitol, nu exista niciun dialog, dar nici nu era de asteptat, devreme ce omenirea nu deprinsese inca arta vorbirii) si extrem de succinte (totusi nimeni nu se poate astepta ca astronautii aflati in spatiu sa se intinda la suete, chiar si atunci cand se intalnesc cu extraterestrii).
Cu toate astea, autorul nu uita ca descrie istoria omenirii, chiar daca porneste de la originile indepartate si ajunge foarte departe in viitor, povestea surprinzand natura umana in unele din cele mai definitorii caracteristici ale ei:
Omul-maimuta isi incepe evolutia in momentul in care nu mai este multumit cu ceea ce are si doreste mai mult, ajungand sa-si ucida semenii dintr-un alt trib pentru accesul la resurse.

Expertul stiintific  Heywood Floyd isi suna menajera de pe statia ce orbita in jurul lunii rugand-o sa-i ameninte pe cei care ii montasera TV-ul  sa i-l repare pana se intoarce sau sa-l ia inapoi, precum si sa-i anunte pe cei de la clubul de tenis ca nu va putea participa la nu-stiu-ce turneu. De asemenea, are parte de un dans traditional, executat in naveta ce zbura spre luna, de catre o stewardeza originara din Bali.
Ajuns pe luna, in locul unde urma sa se faca o descoperire cu impact extraordinar asupra omenirii, Heywood Floyd se opreste, alaturi de ceilalti astronauti, sa faca o fotografie de grup. Stiind ca este un moment istoric, el isi face griji daca va primi copii dupa instantaneu si, totodata, daca i se vad trasaturile chipului prin casca costumului de astronaut.

De asemenea, astronautii plecati la capatul galaxiei urmaresc presa de pe pamant (la fel de triviala, deprimanta si tipatoare ca si in zilele noastre) pe tot parcursul voiajului lor extraordinar, iar supercomputerul ce-i insoteste este programat sa castige doar jumatate din partidele jucate cu parteneri umani. Iar astronautii pretind ca nu sunt la curent cu aceasta „eroare” de programare!

Apoi, specialistii (termen pe care Arthur C. Clarke nu uita sa ii ia in deradere de cateva ori) de pe Pamant le cer astronautilor aflati in cea mai periculoasa misiune posibila sa creeze o declaratie de presa, menita sa mentina atentia asupra misiunii celor de acasa.
Autorul , la randul sau, este tributar vremurilor in care scrie, si anume perioada Razboiului Rece.

Atmosfera de „Cold War” este prezenta, fara putinta de tagada, in paginile cartii, insa, in versiunea lui Arthur C. Clarke este transferata in traiul de pe luna: pe statia orbitala din apropierea acesteia exista 2 sectiuni, US si sovietica, divizate, totusi, in scopuri pur administrative. Tot aici, expertul american isi intalneste cel mai bun prieten – un astronaut rus, inalt si, desigur, blond, caruia nu-i poate spune nimic despre motivele calatoriei lui. Dificultatile supravietuirii pe satelitul pamantului sunt asemanate cu privatiunile traiului din timpul Razboiului Rece, moment care, fusese, insa, depasit in povestea lui Arthur C. Clarke. Tot pe luna, se gasesc si anunturi in limbile engleza, rusa, chineza, franceza, germana si spaniola, precum si o fotografie cu membri ai Organizatiei Natiunilor Unite, institutie spre care se indreptau multe sperante privind faurirea unui viitor mai bun pentru omenire in perioada cand Arthur C. Clarke crea Odiseea Spatiala 2001, in urma cu aproape 50 de ani.

O carte care, in pofida trecerii timpului, nu si-a pierdut capacitatea de a surprinde si cuceri cititorii de astazi. Iar una din nedumeririle cu care am ramas in urma parcurgerii ei este aceasta: cum este posibil sa descrii o posibila istorie a umanitatii, fara sa ai printre personajele principale macar o femeie?

Dar poate ca si Arthur C. Clarke, ca multi dintre eroii lui, dupa fiecare salt evolutiv, desi nu stiu ce trebuie sa faca in continuare, sunt convinsi ca-si vor da seama, pana la urma. Ramane de vazut la ce concluzii ajunge in viitoarele volume.

Sursa: http://www.cartidecitit.ro/

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei