Opera pentru copii „Spiriduşul artist” are premiera la Iaşi VIDEO

default

Dimensiune font:

| 11-09-2015 20:10

 Interpretată de elevi de la Colegiul Naţional de Arte „Octav Băncilă”, Şcoala Paradis şi Şcoala „Ştefan Bârsănescu” Iaşi, opera „Spiriduşul artist” este destinată micilor spectatori, dar va bucura, cu siguranţă, şi părinţii sau bunicii.

 Spectacolul este programat pentru sâmbătă, 12 septembrie, de la ora 18.30, în impunătoarea Aulă a Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iaşi. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Creatoarea muzicii şi dirijoarea ansamblului este Diana Cotoman, pe un libret de Carole Vujasinovic.

„Mi-am dorit, prin această compoziţie, să îi fac pe copii să descopere universul operei, să observe toate piesele de puzzle ce alcătuiesc un spectacol, de la muzica vocală, cea instrumentală şi regie, până la decoruri, costume, machiaj... Le-am compus o operă în miniatură, care reia toate codurile genului, fiind compusă din uvertură, recitative, arii, duete, coruri, ansambluri”, dezvăluie Diana Cotoman.

 Spectacolul este realizat de drd. Daniela Mihaela Ciocoiu în cadrul stagiului de doctorat – domeniul muzică, coordonator ştiinţific prof.univ.dr. Gheorghe Duţică.
Micii artişti ieşeni vă invită să descoperiţi povestea lui Clement, a spiriduşului, a crabului regizor, a stelei de mare şi a prietenilor lor.

„Copiii au lucrat partea vocală şi de regie cu Daniela Ciocoiu, profesor doctorand, fiind acompaniaţi la pian de prof. Smaranda Acatrinei, apoi împreună am repetat cu orchestra de cameră. Sunt impresionată de naturaleţea lor în ceea ce priveşte jocul scenic, de muzicalitatea cu care îşi interpretează rolurile şi de felul în care îmi urmăresc bagheta de dirijor”, adaugă Diana Cotoman.

Povestea „Spiriduşului artist”

Pe fundul mării, trăia un spiriduş artist. Compunea opere pe care le scria pe hârtii reciclate ce proveneau din deşeurile care murdăreau marea, cu ajutorul cernelii furnizate de sepii. Spectacolele sale aveau în rolul principal diva, star-ul un pic megaloman: steaua de mare. Spiriduşul îşi ducea astfel traiul fericit, imaginând poveşti marine cu aventuri de-ale delfinilor, cailor de mare, anghilelor şi rechinilor, care înflăcărau imaginaţia publicului său de peştişori, mari amatori de călătorii imaginare. Această existenţă idilică e însă brutal întreruptă de un tragic eveniment: cea mai bună prietenă a spiriduşului, caracatiţa, e prinsă într-o plasă de pescar! Spiriduşul încearcă să o salveze şi reuşeşte până la urmă să îi elibereze tentaculele încurcate în plasă, însă este prins în locul ei.


Uimiţi de curioasa lor pradă, pescarii ezită să păstreze spiriduşul slăbănog, dar unul din ei sfârşeşte prin a-l lua precum decoraţie pentru acvariul său. Astfel debutează exilul pentru al nostru spiriduş, devenit prizonier între oameni. Singura rază de soare care îi luminează un pic zilele amare este apariţia unui băieţel, Clement, care vine să-şi citească cărţile rezemat de acvariu.


Între timp, cum după plecarea spiriduşului peştişorii nu mai aveau pentru ce fabrica hârtie, deşeurile încep să se acumuleze în mare, iar pescuitul devine din ce în ce mai dificil. Atmosfera în satul de pescari se deteriorează şi oamenii înfometaţi încep să se bată între ei. Singurul care nu se amestecă e tânărul Clement, care se îngrijorează mai tare de soarta prietenului său, pe care îl vede din ce în ce mai trist, în ciuda eforturilor spiriduşului de a o ascunde. În momentul în care îşi dă seama că îi este cu siguranţă dor de prietenii lui de pe fundul mării, Clement duce acvariul la plajă şi îl varsă în mare, eliberându-şi prietenul.

Reîntoarcerea acasă şi regăsirea dintre spiriduş şi prietenii săi e veselă şi emoţionantă, iar steaua de mare declamă un cântec special pentru această ocazie, lăudând mărinimia lui Clement. Spiriduşul îşi reia existenţa paşnică şi pana de compozitor, scriind şi mai multe istorii, pentru a povesti ce a văzut la suprafaţă şi tot ce a citit în cărţile prietenului său. După un timp, băiatul îşi revede prietenul, care îi dă în dar o perlă de o rară frumuseţe, ca semn al reconcilierii între pământ şi mare, între natură şi oameni şi ca simbol al prieteniei lor. Clement o dăruieşte sătenilor şi, pe această scenă plină de armonie, cortina se lasă.
***
Spectacol cu participarea Cvartetului „Allegria”: Andrei Pretorian - violina I, Raluca Miron - violina a II-a, Laura Ungureanu - violă, Călin Petre – violoncel. Lor li se vor alătura Florin Leonte - flaut, Remus Dumitru Ailenei - fagot, Teofana Lenţa - percuţie. De pregătirea muzicală s-a ocupat prof. Smaranda Acatrinei, de la Colegiul de Artă „Octav Băncilă”.
Gina POPA

Sursa foto: facebook.com/ Diana Cotoman

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei