Orasul bantuIT – Stephen King

default

Dimensiune font:

| 31-10-2012 15:53

Orasul bantuIT este suma a tot ceea ce am facut si am invatat in viata mea”, asta ne declara, fara infatuare, Stephen King, intr-unul din rarele sale moment in care nu incearca sa ne sperie de moarte. Daca aceasta atatare nu este indeajuns sa te determine sa-ti scoti ultimii bani din buzunare pentru a cumpara aceasta carte, atunci nu citesti indeajuns, sau, mai bine spus, nu traiesti indeajuns. Eu voi incerca, pe cat posibil, sa-ti vorbesc despre una din cartile mele preferate fara sa-ti dezvalui, de fapt, mai mult decat ceea ce poti afla de pe coperta verso. Da, realizez ca nu este o treaba usoara, dar cineva trebuie sa o faca.

Exemplarul meu in limba romana este imprumutat cuiva, asa ca voi traduce din cel in limba engleza, cititorule, asa ca sper sa-mi scuzi eventualele adaptari: Copiii erau cei care vazusera – si simtisera – ce facea orasul lor ca sa fie unul inspaimantator de diferit. In scurgerile de canalizare, in subteran, Bestia pandea, luand forma oricarui cosmar, oricarei temeri cumplite. Uneori Bestia se ridica din adancuri, poprind, sfasiind, devorand…

Orasul bantuIT nu este un roman de groaza. Orasul bantuIT nu este o poveste despre o fantoma. Orasul bantuIT este marea reusita a lui Stephen King, nu pentru ca ne vorbeste despre o temere de-a nostra, ci pentru ca ne vorbeste despre toate temerile noastre. Orasul bantuIT este cronica unei Bestii infioratoare ce nu poate fi definita sau explicata, ci doar o sursa de temeri. Este cronica a sapte disperati bravi copii care confrunta Bestia si inving supravietuiesc. Douazeci si cinci de ani mai tarziu, timp indeajuns ca fiecare dintre ei sa se mute si sa obtina succesul in plan economic si personal, dar de asemenea indeajuns ca sa dispara in totalitate amintirile cu epica lor cu fortele raului, ei sunt chemati inapoi, pentru a pune capat o data pentru totdeauna Bestiei care le-a schimbat irevocabil viata.

Ca si in Mobilul si Apocalipsa, adversarul este raul insasi, o forta impresionanta, iar pentru a provoca decaderea sa este necesar un efort de grup, si nu doar atat, ci o confluenta de actiuni ale unor personaje special alese, fiecare cu vizibile calitati si defecte. Desi ca intindere se apropie mai mult de Apocalipsa decat oricare alt roman de-al sau (1208 fata de 1408), King creaza o poveste notabil mai densa prin prisma numarului redus de personaje, care au beneficiat de acest lucru – au fost creionate superb, la sfarsitul lecturii cartii te crezi in stare sa poti vorbi pentru oricare din ele, atat de bine le-ai putut cunoaste.

Bestia, in marea parte a timpului, ia forma unui clovn inspaimantator, dar, depinzand de fobiile fiecarui personaj in parte, se metamorfozeaza in cel mai cumplit cosmar al lor. Ea nu inspaimanta doar prin aparenta fizica, ci si prin abilitatile ei – poate “vedea” printr-o persoana, intelegand-o mai bine decat poate ea insusi si folosind asta pentru a-i ruina psihicul. Partea binelui este formata din sapte copii: William “Stuttering Bill” Denbrough, Benjamin “Ben” Hanscom, Beverly “Bev” Marsh, Richard “Richie” Tozier, Eddie “Eds” Kaspbrak, Michael “Mike” Hanlon si Stanley “Stan” Uris. King, de-a lungul celor 1200+ pagini, reuseste sa creeze un portret foarte vivid al fiecarui personaj, niciunul nu pare un simplu nume intr-o carte, ci mai degraba o prieten cu care nu te-ai mai vazut de ceva vreme.

Povestea noastra incepe cu un val de crime, unul ce se repeta la fiecare 27 de ani si pare sa fie ignorat complet de toti locuitorii orasului, dar asta se va schimba in curand deoarece una din victime va fi chiar fratele lu Bill Denbrough, micutul George. Curand, pustii isi unesc puterile si incearca sa infranga Bestia, dar nu fara a plati un cost, unul in sange.

Partea mea preferata din carte este misiunea lui Mike Hanlon, singurul dintre personaje care a ramas in Derry, de a afla adevarul despre Bestie, prin orice mijloace posibile si cu orice pret – devenind bibliotecarul orasului si intervievand toate persoanele care il puteau ajuta, cautand prin arhivele vechi de ziare pentru a descoperi de cand salasluieste Bestia in oras si, nu in ultimul rand, avand curajul de a-I aduce inapoi pe toti ceilalti atunci cand situatia o cere. Fata de ceilalti care doar au trecut prin cosmaruri si-au plecat mai departe, devenind cineva, el a ramas in oras si si-a dedicat viata unui scop mai mare decat el insusi, nefiind interesat de celebritate sau avere precum ceilalti, ci doar de infrangerea raului. Fara perseverenta acestuia, Derry ar fi ramas in continuare un festin al raului pentru anii ce aveau sa vina.

Actiunea este ampla si fascinanta – se desfasoara pe o perioada de 28 de ani, iar prietenia celor sapte copii este redata perfect in acest timp, iar ca un oximoron la cele de mai sus – atmosfera este pur si simplu coplesitoare, nu te lasa sa respiri nici pentru un moment – povestea te macina in subconstient, in mod permanent iti imaginezi teroarea simtita de cetatenii din Derry. Un element de care m-am indragostit a fost narativa non-lineara – alternanta constanta intre trecut (copilarie, 1957) si prezent (1985), intre problemele de atunci si solutiile de acum. Desi nu este ceva nou, King a reusit transpuna ambele realitati intr-un mod atat de elegant incat ma sperie, a facut-o mai bine decat scenaristii de la Lost – Naufragiatii.

Din pacate, cartea nu este fara scapari – din cauza naratiunii expansive, unele parti au parut redundante (copilaria lui Bev, viata de adult a lui Stan), altele au fost plictisitoare de-a dreptul (tot ce tine de Eddie), iar unele parti au fost chiar cretine (orgia, paianjenul). Acestea insa nu reprezinta un impediment atunci cand avem in vedere cat de multe bucurii ne-a adus cartea.

Orasul bantuIT este asadar cea mai biografica carte a lui King, iar inevitabil atunci cand citesti te vei fi si tu invadat de amintiri, iar asta te va ajuta in continuarea lecturii fiind mai usor sa te plasezi in milocul actiunii. Orasul bantuIT nu este o lectura obligatorie pentru fanii lui King sau cei ce se dau in vant dupa horror sau suspans, ea este o necesitate pentru oricine vrea sa-si testeze limitele imaginatiei. Orasul bantuIT este magnum-opus-ul lui King (da, am mai citit o duzina de la el, inclusiv Apocalipsa in originalul The Stand expanded and uncut, stiu despre ce vorbesc) si o notabila reusita in literara, nu pentru vreunul din motivele deja expuse, ci pentru ca imbina Charles Dickens si Edgar Allan Poe intr-un mod in care nimeni nu credea posibil.

Sursa: http://www.cartidecitit.ro/

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:37


1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
Gala Premiilor Operelor Naţionale, difuzată online de Ziua Națională
28/11/2020 13:15

Reprezentanţii Operei Romane Iaşi au informat vineri că, pe 1 decembrie, de Ziua Naţională a Romaniei, va difuzată online Gala Premiilor Operelor Naţionale. „Ca urmare a faptului că pandemia de c ...

Denzel Washington, decretat cel mai bun actor al secolului XXI. Topul intocmit de publicatia
26/11/2020 13:29

 Cotidianul "The New York Times" a publicat clasamentul celor 25 cei mai buni actori si actrite ai secolului XXI, in care apar staruri de pe toate continentele, din Statele Unite in Cor ...

„Cochilii”, o nouă premieră la Teatrul Național
25/11/2020 16:48

Teatrul National Iasi propune publicului o nouă premieră in cadrul proiectului Lecturi³. Este vorba despre „Cochilii” de Radu Popescu, in regia lui Ionut Cornilă. Spectacolul-lectură va f ...

Artiștii cer ajutoare de stat. Printre semnatarii solicitării sunt Loredana Groza, Andra, Holograf, Cargo
24/11/2020 09:00

Într-o scrisoare deschisă adresată premierului, vicepremierului şi ministrului Culturii, 95 de artişti, intre care Cristi Minculescu, Direcţia 5, Horia Brenciu, Cargo, Holograf, Loredana, Andra, soli ...

Teatrul Național Iași, 180 de ani de la înființare
23/11/2020 14:31

Acum 180 de ani, la Iasi, lua fiintă primul Teatru National si prima institutie de spectacole de stat din spatiul romanesc, sub directoratul lui Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri si Mihail Kogălniceanu. ...

La mulți ani, maestre Emil Coșeru!
23/11/2020 11:07

Astăzi, la Teatrul National Iasi este sărbătoare. Maestru Emil Coseru implineste 73 de ani. Emil Coseru este un actor roman si conferentiar universitar doctor in cadrul Universitătii de Arte „George ...

Festivalul Național de teatru se va desfășura online
22/11/2020 09:02

Festivalul Naţional de Teatru incepe astăzi şi se va desfăşura pană pe 29 noiembrie, in format multimedia - online, tv, radio. Potrivit UNITER, motto-ul ediţiei este "FNT 30/ FNT Altfel". Dire ...

Scriitorul scoțian Douglas Stuart a câștigat Booker Prize 2020. Care este valoarea premiului și ce carte i l-a adus
20/11/2020 09:30

Scriitorul scoţian Douglas Stuart a fost recompensat cu prestigioasa distincţie literară Booker Prize 2020 pentru romanul ''Shuggie Bain'', potrivit anunţului preşedintei juriului, Margaret Busby. Anuntul ...

Ministrul Culturii - „Rămas-bun, Draga Olteanu Matei
18/11/2020 14:47

Pentru contributia adusă teatrului si cinematografiei romanesti, Draga Olteanu Matei a primit numeroase premii, titluri si diplome. În 2002, i-a fost acordată distincţia Ordinul Naţional „Steaua ...

Vladimir Găitan a murit. Ce a prezis marele actor
11/11/2020 07:40

Actorul Vladimir Găitan s-a stins din viată marti seară, la varsta de 73 de ani, in urma unui cancer limfatic. Înainte de aparitia Covid-19, Vladimir Găitan a emotionat o sală intreagă cu un discurs ...


Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei