Ovidiu Pop, Trickster/ review de Claudiu Turcus

default

Dimensiune font:

| 29-10-2012 19:01

Ovidiu Pop, Trickster, Editura Polirom, Iasi, 2009, 360 p.

review de CLAUDIU TURCUS

<cititi un eseu de Claudiu Turcus pe tema Ce s-a intamplat in ultimii zece ani cu critica tanara>

Intr-o atmosfera culturala fireasca, debuturile ar trebui tratate cu indulgenta. Stim, insa, chiar de la mizantropul Calinescu ca indulgenta produce inflatie de valori. Iar epoca noastra nu-i tocmai cel mai bun exemplu pentru ilustrarea normalitatii. E drept, perioada stearpa si ambigua a anilor nouazeci a trecut, ultimul deceniu aducand un soi de revigorare a productiilor literare, proces in care editurile au avut un cuvant greu de spus. Numai ca – regretabil – anormalitatea lipsei de vizibilitate a literaturii (pusa in umbra de afluxul memorialisticii/reeditarilor) a fost inlocuita de anormalitatea lipsei de selectie. Desigur, entuziasmul lansarii unei noi generatii de scriitori (colectia Ego Proza) explica intrucatva atat discrepantele valorice dintre cei publicati, cat si receptarea uneori ingaduitoare a criticilor de intampinare. Totusi, odata cu maturizarea/profesionalizarea   filtrelor editoriale, ar fi fost de dorit ca amestecurile axiologice flagrante sa ramana in urma. Nu-i vorba aici de exclusivism elitist, ci de mentinerea unei cote ridicate de profesionalism scriitoricesc, macar in colectiile de proza renumite. Altfel, permisivitatea editoriala starneste, cred, radicalismul cronicarului, ce tinde (simbolic) sa compenseze referatul „generos” al redactorului de carte. In aceasta logica, distorsiunea selectiei poate fi echilibrata numai de exigenta receptarii. Nici macar debuturile nu mai au puterea de a induiosa spiriul critic.

Un roman „total”

Sa fiu mai concret. Chiar daca a participat la scrierea romanului colectiv Rubik (coordonat de Simona Popescu), se poate afirma ca Ovidiu Pop isi asuma un proiect literar abia prin recentul Trickster. Expresie a unei abordari eclectice, cartea contine mai intai un pasaj autoreferential, filosofard-fantasmagoric, continuat de amintirile plate din copilarie ale lui Doru (fragmentate de un ridicol intermezzo cu printesa XX, devenita [prin schimbare de sex!] XY) si, in fine, epilogul sablonard – reprezentare a farsei revolutiei de la ’89. Cu o asemenea alcatuire, romanul se vrea metanarativ/intertextual, deopotriva mitic/auroral, nu mai putin rescriere cool a unui basm, ba chiar fresca sociala in registru burlesc, in consecinta, sinteza postmoderna, veritabil manifest impotriva establishmentului literar constrangator. Si probabil ca romanul „total” inchipuit de Ovidiu Pop s-ar fi desavarsit, daca trickurile sale narative nu i-ar fi condus discursul spre zona paraliteraturii. Caci povestile din Trickster – structural nearticulate, osciland necontrolat intre motivatii realiste/simbolice/fantastice, stridente stilistic si neconturate tematic – nu reusesc sa inchege un imaginar coerent, dand impresia unui santier logoreic, adesea de un umor involuntar. Totalitatea narativa, atat de pretuita de Paul Cernat in cronica sa din Observator cultural, nu e decat un mixaj indigest.

Pan, Borges & sexul

E suficienta, uneori, rezumarea episoadelor pentru a demasca insuportabila facilitate a constructiei romanesti. Dupa un fals inceput fantastic despre o halta imaginara dintr-un sat transilvanean (spatiu magic, axis mundi campestru), naratorul reface un istoric cvasipicaresc. Astfel, invazia scarabeilor il surprinde pe protagonist in garsoniera sa dezordonata. Fire sociabila, el se imprieteneste cu capetenia lor (Val Vartej) alaturi de  care iese intr-un local, unde afla despre existenta lui Pan, un magnat transatlantic cu interese economice in zona. Ii fac o vizita lui Vali care – atentie! – il intreaba pe protagonist „cum iti merge romanul?”. Aici lucrurile se complica, caci in timp ce consumau bine-meritatul cogniac, la masa apare nimeni altul decat Borges, care le spune o parabola despre cetatea misterioasa Ehta, din care Vali deduce ca autorul Aleph-ului ar fi „sexist”.  Desigur eroul central nu putea ramane indiferent la asemenea constatare, se simte atras de clatinarea mahmura a amicei (amicului?) si revelatia, urmata de praxis, se produce cat ai clipi: „momentul mi-a placut, mi s-a parut cumva poetic si sublim. Ne-am dezbracat cu gesturi lente si am facut sex fara penetrare”. Existentialist hedonic, naratorul se intalneste in ziua urmatoare cu insusi Pan (in ipostaza de barbat) care-i ofera un festin pe cinste. Dar la a doua intalnire, Pan se metamorfozeaza in femeie, initiindu-l pe novicele nostru in obscuritatile existentei: „Oamenii sunt Secvente. [...] Secventele sunt probabilitati in evolutia unui individ. In sensul asta si tu esti o secventa. Doar una care in momentul de fata nu s-a realizat. Diferenta dintre o secventa realizata si una nerealizata  o face alimentatia (sic!)”. Reflexiv de-acum, naratorul isi poate continua periplul in compania lui Pan, de aceasta data pe deasupra orasului, de unde – cum altfel? – are perspectiva simultaneitatii. In ciuda acestei spectaculoase pozitionari, priapicul Doru (cum aflam ca il cheama pe amfitrionul epic) vede (ca Amelie Poulain) numai ce-l intereseaza: acte sexuale ambigue hetero/homosexuale. Se priveste chiar pe sine (aflat, desigur intr-o alta „secventa”) „in mijlocul garsonierei, cu penisul in erectie”, pentru ca apoi sa se autocontemple la masa de scris, iar in cele din urma, dupa o plimbare prin cimitirul evreiesc, isi vede mormantul. Din poveste, Ovidiu Pop iese obositor de previzibil (via Filantropica), straduindu-se sa-l convinga pe chelner ca el n-a consumat toate acele trufandale. Desigur, totul se petrescuse  in imaginatie.

Dar acest ultim trick nu e suficient pentru a legitima orice dezmat naratologic. Imaginatia, totusi, are legi. Conventionalitatea unui registru literar nu-i doar o chestiune abstracta de teoria literaturii. Pentru a audia live pildele argentinianului orb sau a dezbate bulgakovian despre pactul cu diavolul sunt necesare o atmosfera, un anume tip de problematica, un stil adaptat. La fel, taifasul cu insecte are sens doar daca, implicit, s-a stabilit ca avem de-a face cu o lume in care vietuitoarele cuvanta. Insa, Doru e un tip chill, care ii da „un sms” lui Vali, cu propunerea de a pierde o dupa-amiaza (prelungita) impreuna. Ordinea lumii lor e realista, nimic n-o tulbura, nici macar acel principiu al vietii ca secventialitate (lasat oricum in coada de peste de catre comodul narator). Drept care, Borges, Pan, scarabeii sunt, pur si simplu, dintr-un alt film. Mizand pe o intelegere superficiala a conceptului de fantastic/fabulos, Ovidiu Pop a considerat ca cititorul va presupune clivajul si va accepta enormitatea. Prozatorul ignora ca, la randul sau, fantasticul presupune un realism sui generis, transmimentic/hiperbolic/supranatural, insa coerent. Fantasmagoriile isi reclama propria verosimilitate. Altfel nu s-ar putea institui ca universuri autonome, iar in Trickster nici nu se instituie.

Omul-secventa s-a nascut la sat

De la pagina 54 incepe adevarata poveste. Acelasi Doru isi rememoreaza copilaria petrecuta in satul Roagaz alaturi de Buna si Bunu. Fusese un accident reproductiv, parintii il pastrasera pentru ca avortul clandestin era prea riscant, insa cum in garsoniera lor nu prea era loc, copilul ramane primii ani din viata cu bunicii. In cele trei capitole (Intre sat si oras, Poveste de dragoste si consecintele ei, Portret de familie) miza centrala consta in surprinderea oralitatii/specificului lingvistic regional. Iata cum suna dialogurile: „ – No, zi-i atunci la barbatu dumitale ce t-am zis io.”; „ – Tu-ti copcilu care te-o facut!”; „ – N-ai tu hia.”; „ – No, hoheru ti i-a mai spala…”; „ – Fa si tu ase.” etc. Cu o asemenea pasiune pentru „coloare” locala, Ovidiu Pop cauta sa recupereze timbruri lingvistice imemoriale, dar o a doua incompatibilitate ii incurca planurile. Pentru a restitui substanta lumii rurale, nu e suficienta transcrierea fonetica a regionalismelor (oricum, un kitsch in raport cu hartile dialectologilor), ci se impune situarea existentiala/stilistica in interiorul respectivei matrici identitare. Ma refer la asimilarea unor mentalitati/cutume, profund codificate cultural. Naratorul lui Ovidiu Pop, in schimb, procedeaza mai degraba ca un pseudoantropolog/folclorist, iar nu ca un povestas autentic sau ca un creator de personaje, fata de care, vai!, pastreaza o distanta suspecta, nu cumva sa fie confundat cu vreunul din ele. Mosu apare cu acest nume „din motive ce tin de retorica textului”, „tartorul aminteste de ritualul onanist al triburilor malaieziene descris de Prohabski”, „unchesu vorbeste impotmolit, iar gatul ii scoate niste suieraturi nostime”, „vorbele preotului sunt prea interiorizate, prea ritualice”, iar bunicilor „li se contureaza de pe acum trasaturi samanatoriste”.

Revolutia-cliseu – alt trick parazitar

A treia problema majora a lui Trickster survine odata cu incercarea de a tematiza revolutia de la 1989, mai precis manifestarile ei intr-un oras de provincie. De aceasta data, damful de reteta epica se simte inca de la primele fraze. Pregatindu-si asaltul ironic, atat de necesar infatisarii burlescului, Ovidiu Pop dezlantuie natura („cerul se involbura”, norii se dau la o parte”), focalizeaza pe multimile de oameni care vedeau „Libertatea”, apoi ne poarta prin delirul/zvonistica conspirativ(a) a teroristilor, confundati cu un ansamblu folcloric („Mierla Carpatina”) ce tranzita urbea, pentru ca, la urma, trenul care opreste in celebra halta din Roagaz sa fie perchezitionat sub comanda domnului „cu basca verde” (care se dovedeste a fi „doamna”?!), secventa din care Vasilica nu intelege altceva decat ca a trecut acceleratul. Farsa schematica, fara potential umoristic, dar si lipsita de forta descriptiva, epilogul cartii nu redimensioneaza, dar nici nu deschide semnificatiile romanului, semanand mai degraba cu un parazit textual. Acelasi lucru s-ar putea spune si despre derizoriul intermezzo-ul cu basm, asupra caruia nici nu merita staruit.

Prin urmare, chiar daca vehiculeaza mecanisme similare literaturii sau abordeaza teme inedite/actuale, secventele narative ale lui Ovidiu Pop raman doar niste trickuri fara valoare estetica, pe care o colectie respectabila de proza n-ar fi trebuit sa le gazduiasca.

cronica publicata initial in revista Vatra

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

00:09

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

„EuroBusiness LRJ” S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 20.08.2020, 10.09.2020, 24.09.2020, 08.10.2020, 22.10.2020, respectiv 05.11.2020, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd. Magheru, nr. 31, et. 1, cam. 25, Sector, licitații în vederea valorificarii următoarelor bunuri imobil și mobile, proprietatea debitoarei: BUN IMOBIL, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA). Proprietate imobiliară, teren, căsuțe de vacanță și anexe, situată în Sat Dragosloveni, Com. Soveja, Jud. Vrancea, înscrisă în CF nr. 50048 a Com. Soveja, compusă din: Teren intravilan în suprafață de 2.438,00 mp, amplasat în Sat Dragosloveni, Com. Soveja, Jud.Vrancea, CF nr. 50048 a Com. Soveja, nr. cad.50048, Construcția C1-magazie, nr. cad.50048-C1Sc=67,00 mp, Construcția C2-anexă, nr. cad.50048-C2, Sc=170,00 mp, Construcția C3-magazie, nr. cad50048-C3, Sc=12,00 mp, Construcția C4-grup sanitar, nr. cad.50048-C4, Sc=17,00 mp, Construcția C5-bucatarie, nr. cad.50048-C5, Sc=24,00 mp, Construcția C6-umbrar lemn, nr. cad.50048-C6, Sc=9,00 mp, Construcția C7-umbrar lemn, nr. cad.50048-C7, Sc=9,00 mp, Construcția C8-casă de vacanță, nr. cad.50048-C8, Sc=15,00 mp, Construcția C9-casă de vacanță, nr. cad.50048-C9, Sc=14,00 mp, Construcția C10-club, nr. cad.50048-C10, Sc=64,00 mp, Construcția C11-casă de vacanță, nr. cad.50048-C11, Sc=15,00 mp, Construcția C12-casă de vacanță, nr. cad.50048-C13, Sc=15,00 mp, Construcția C13-casă de vacanță, nr. cad.50048-C13, Sc=65,00 mp, Construcția C14-casă de vacanță, nr. cad.50048-C14, Sc=15,00 mp, Construcția C15-casă de vacanță, nr. cad.50048-C15, Sc=15,00 mp, Construcția C16-casă de vacanță, nr. cad.50048-C16, Sc=65,00 mp, Construcția C17-casă de vacanță, nr. cad.50048-C17, Sc=15,00 mp, Construcția C18-casă de vacanță, nr. cad.50048-C18, Sc=15,00 mp, Construcția C19-casă de vacanță, nr. cad.50048-C19, Sc=65,00 mp, Construcția C20-casă de vacanță, nr. cad.50048-C20, Sc=28,00 mp, Construcția C21-magazie, nr. cad.50048-C21, Sc=145,00 mp, Construcția C22-casă de vacanță, nr. cad.50048-C22, Sc=51,00 mp, Construcția C23-casă de vacanță, nr. cad.50048-C23, Sc=35,00 mp și Construcția C24 - wc, nr. cad.50048-C24, Sc=17,00 mp. 65.110,50 BUNURI MOBILE PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA) CARUCIOR + CUVA 7,27, MASINA GLAZURAT CIOCOLATA 3.236,26, Masina cernut faina 46,49, CARUCIOARE CU NIVELE pt cuptor 211,55, CUPTOR POLINI MOD.80100 211,55, CUPTOR POLINI MOD.8080190 211,55, CUPTOR ROTATIV ROTO 6080SR.200SC 2.531,01, CUPTOR WERNER REA 1280, 211,55, CUPTOR WERNER REA 1280, 211,55, MASINA ROTATIVA ROTOFORM, 4.489,66, Moara ptr. Preg. Probelor, 767,59, Balanta analitica, 412,62, Echip. Ptr. Determ. Aciditatii, 570,56, Etuva, 215,59, Balanta tehnica 176,30, Sist. Automat ptr. Determ. Azot 2.761,19, Sist. Autom. Ptr. Determ. Gras 2.563,97, Distilator apa 550,82, Aparat perf. Pt.Deter. Cant. De z 1.605,07, Incinta termostatare probe 471,85, Sistem aut. Amb. Prod. Gr.IP600 21.265,94, Aparat de realiz. Mixuri pt. Ret 3.026,27, Malaxor spiral cuva rabatabil 4.821,88, Linie pentru obtinere covrigi 57.418,17, Camera racire semifabricat 3.446,86, Cuptor rotativ, 7.048,60 Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptoar rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Masina de glazurat si uscat turta dulce 8.830,77, DEDURIZATOR FD-25, 418,00, LINIE PENTRU OBTINEREA CROCHETE 105.250,22, LINIE PENTRU OBTINERE COVRIGI 74.381,28, MALAXOR 7.023,99, Oala fierbere 233,69, DULAP FRIGORIFIC 381,22, AGENT FRIGORIFIC 77,01, ECHIPAMENT MIXER PLANETAR 8.207,35, MASINA PADO PT FURSEC SI TURTA 12.311,02, Masina taiat foi nap -Doina 263,51, Masina taiat nuga 441,19, Cuptor rotativ 2.078,25, CUPTOR FOI 12.232,98. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietele de sarcini care pot fi procurate on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestora fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, pentru bunuri mobile și 2.380,00 RON, TVA pentru bunul imobil/caiet de vanzare, dovada achiziţiei acestora fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestora efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892 RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.: RO76BUCU1032235342465 RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei (zilele de miercuri), ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietele de sarcini, urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail : vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro. Vizitarea şi prezentarea activelor se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini. Vizualizarea activului imobil, respectiv a bunurilor mobile, este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar.: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702, e-mail: vanzari@lrj.ro, telefon: 0737.242.544, e-mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, e-mail: paula.stoian@fanyon.ro.
„EuroBusiness LRJ ”S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 20.08.2020 și 10.09.2020, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd. Magheru, nr. 31 ,et. 1, cam. 25, Sector 1, licitații în vederea valorificarii următorului bun imobil, proprietatea debitoarei: BUN IMOBIL, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA) ,,Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI”, proprietate compusă din teren și construcții cu destinație nerezidențială, împreună cu bunurile mobile integrate, mijloacele fixe, obiectele de inventar și activele necorporale, situată în Sat Baldovinești, Com. Vădeni, Jud. Brăila, CF nr. 70378 a Com. Vădeni, astfel: 962.727,20. 1. Teren și construcții cu destinație nerezidențială 727.711,20. a. Teren intravilan, în suprafață de 4.507,00 mp, amplasat în Sat Baldovinești, Com.Vădeni, Jud. Brăila, nr. cad.70378, CF nr. 70378 a Com. Vădeni 30.720,00. b. Construcția C1, cu destinație secție producție, nr. cad.70378-C1, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,30 mp, cu regim de înălțime P+1E 42.613,60. c. Construcția C2, cu destinație secție producție, nr. cad.70378-C2, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,45 mp, cu regim de înălțime P+1E 42.644,00. d. Construcția C3, cu destinație depozit ambalaje, nr. cad.70378-C3, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=501,10 mp, cu regim de înălțime P 17.497,60. e. Construcția C4, cu destinație pavilion administrativ, nr. cad.70378-C4, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=149,75 mp, cu regim de înălțime P+1E 39.305,60. f. Construcția C5, cu destinație depozit produse finite, cu nr. cad.70378-C5, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=130,75 mp, cu regim de înălțime P 5.312,80. g. Construcția C6, cu destinație anexă depozitare, nr. cad.70378-C6, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=294,00 mp, cu regim de înălțime P 5.279,20. h. Construcția C7, cu destinație de spații de producție și depozitare, nr. cad.70378-C7, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=449,00 mp, cu regim de înălțime P+1E 74.085,60. i. Construcția C11, cu destinație hală producție, nr. cad.70378-C11, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=530,00 mp și Sc desfășurată=2.120,00 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M 359.211,20. j.Construcția C12, cu destinație anexă tehnologică, nr. cad.70378-C12, CF nr. 70378, Com. Vădeni, cu Sc la sol=155,00 mp și Sc desfășurată=620,00 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M 111.041,60 2. Bunuri mobile integrate (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 102.312,00. 3. Bunuri mobile constând în mijloace fixe și obiecte de inventar (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 98.304,00. 4.Active necorporale: mărci, desene și modele 34.400,00. Activul imobil, ”Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI” se vinde doar în bloc, ca activ funcțional. Prețurile nu includ TVA. Urmează a fi făcută aplicabilitatea dispozițiilor art. 292, (alin.2), lit. F, din Codul Fiscal, în măsura aplicabilității. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, dovada achiziţiei acestuia fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestuia efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.:RO76BUCU1032235342465RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei, ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietul de sarcini, urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail: vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro.Vizitarea şi prezentarea activului se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini.Vizualizarea activului imobil este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702,e mail: vanzari@lrj.ro, telefon: 0737.242.544, mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, mail: paula.stoian@fanyon.ro.
 Valoarea Premiului Nobel, majorată cu 110.000 de dolari
24/09/2020 12:38

  Laureaţii prestigioaselor premii Nobel din acest an vor primi o sumă suplimentară de 1 milion de coroane suedeze (110.000 de dolari), a anunţat directorul fundaţiei care atribuie aceste trofee. Pr ...

Expoziția temporară „Treceri”, la Muzeul Etnografic al Moldovei
24/09/2020 09:45

 Complexul Muzeal National „Moldova” Iaşi - Muzeul Etnografic al Moldovei organizează, in parteneriat cu Departamentul de Etnologie (Arhiva de Folclor a Moldovei si Bucovinei) din cadrul Inst ...

 Un artist apreciat de Casa Christie’s expune la Iași
24/09/2020 07:01

  Complexul Muzeal National „Moldova” Iaşi, Casa de licitatii Vikart si Uniunea Artistilor Plastici din Romania invită iubitorii de artă, in perioada 23 septembrie-11 octombrie, la expoziti ...

 „Bărbatul cu trei picioare”, spectacol-lectură la Teatrul Național Iași
23/09/2020 12:00

  Proiectul teatral LECTURI³ continuă in noua stagiune cu spectacolul-lectură „Bărbatul cu trei picioare”, de Mircea M. Ionescu, in regia lui Ion Sapdaru. Reprezentatia va benefic ...

JUNIMEA a primit premiul național „Editura anului 2019”
21/09/2020 13:34

JUNIMEA a primit premiul national „Editura anului 2019”, acordat de Asociatia Revistelor, Imprimeriilor si Editurilor Literare. Juriul pentru decernarea premiilor A.R.I.E.L., pe anul 2019, ...

 Două filme în premieră, pe terasa acoperiș a Ateneului Național din Iași
16/09/2020 19:27

  Filmele in aer liber pot fi văzute si săptămana aceasta in cele trei spatii de proiectie: terasa acoperis a Ateneului National din Iasi, Casa Ghica-Callimachi si Centrul de evenimente Agora. Cinefili ...

 Doliu în lumea artistică - a murit cel mai vârstnic actor al teatrului din Constanța
16/09/2020 14:42

  Alexandru Mereuţă, cel mai in varstă actor al Teatrului de Stat din Constanţa, a murit.Cunoscut ca Nea Alecu, actorul care ajunsese la 93 de ani, a realizat o impresionantă galerie de personaje pli ...

 S-au pus în vânzare primele bilete pentru Festivalul de Teatru pentru Tineri
16/09/2020 13:16

  Primul set de bilete pentru cateva din spectacolele editiei cu numărul XIII a Festivalului International de Teatru Pentru Publicul Tanăr (FITPT) tocmai s-au pus in vanzare. Genericul FITPTI 2020 est ...

 Instalație multimedia dedicată lui Rembrandt, expusă la Muzeul Ermitaj
16/09/2020 12:59

  Regizorul rus Aleksandr Sokurov, laureat cu Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia in 2011, a prezentat la celebrul Muzeu Ermitaj din Sankt Petersburg o instalaţie multimedia consacrată tabl ...

Horațiu Mălăele va fi omagiat la Iași, la Serile Filmului Românesc
15/09/2020 20:35

 În perioada 30 septembrie - 4 octombrie, la Iasi va avea loc cea de-a XI-a editie a Festivalului Serile Filmului Romanesc (SFR) si va fi dedicată actorului si regizorului Horatiu Mălăele. Gala d ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei