Palatele verzi – romantism, ecologie si fantezie in luxurianta jungla sud-americana

default

Dimensiune font:

| 31-10-2012 16:51

Ceea ce iti poate atrage atentia asupra cartii lui W.H. Hudson este, pe langa o coperta bine aleasa, scurta prezentare a intrigii, care dezvaluie potentialului cititor exact atat cat era necesar pentru a se trezi interesul. Autorul romanului “Palatele verzi” (“Green mansions”, 1904), William Henry Hudson, este un cunoscut ornitolog, nascut in Argentina, care a studiat cu extrema pasiune flora si fauna unui teritoriu inca salbatic, in onoarea sa doua specii de pasari purtandu-i numele. Maestru al scrierilor istorice naturaliste, W.H. Hudson imbina trasaturile curentului ecologist din secolul XX cu elemente din romantismul secolului XIX.

Romanul prezinta cu multa candoare si profunzime sirul impresionant al peripetiilor unui nobil venezuelean, Abel Guevez de Argensola, care a fost victima urzelilor politice ale adversarilor, pierzandu-si astfel toata averea si avantajele rangului inalt pe care-l avea in tara natala. Abel, chiar naratorul povestii uimitoare, una cu rasturnari de situatie si final imprevizibil in buna masura, este prietenul celui care ne relateaza in prolog aspectele generale privitoare la personalitatea si caracterul eroului.

Abel, nobilul fortat la exil din cauza haosului politic prezent in Venezuela, va fi un simplu aventurier, nevoit sa rataceasca pentru o buna perioada prin jungla ametitoare. Destinatia lui, cel putin in prima faza, o reprezenta regiunea din sudul magnificului fluviu Orinoco. Acolo va fi gazduit de tribul de indieni condus de Runi, in ciuda anumitor neintelegeri de pe parcursul convietuirii cu acestia. Un alt trib important era cel condus de Managa, rivalul lui Runi. In fiecare zi Abel se va delecta cu plimbarile prin padurea aparent infinita, unde cunoaste diverse specii de plante si animale, printre care maimutele-urlatoare, serpii constrictori si cei veninosi, dar si pasarile multicolore specifice regiunilor tropicale, precum tucanul, papagalul sau pasarea-orga.

Din ce in ce mai des va auzi un cantec divin, asemanator atat cu cel al pasarilor cantatoare cat si cu cel al unei fiinte omenesti, care utiliza un limbaj mistic si nemaiauzit de vreun om. Credintele si superstitiile indienilor se vor explica intr-o mica masura, dar superioritatea intelectuala a eroului va putea face diferenta intre teama justificata si cea puerila, neacoperita decat prin indistinctia dintre divin si demonic. ‘Obiectul’ pasiunilor si interesului crescut avut de Abel pentru explorarea neabatuta a tinuturilor salbatice se releva a consta in femeia-pasare, plina de farmec si atasament pentru vietuitoarele si plantele din jungla, pe nume Rima, care locuia intr-o coliba cu batranul Nuflo, un fost nelegiuit.

Sentimentul romantic declansat intre Abel si Rima se intensifica treptat, in vreme ce indienii lui Runi vor fi tot mai suspiciosi si nesuferiti in comportamentul si atitudinea fata de nobilul venezuelean. Incercarile prin care trece il vor apropia pe Abel de misterioasa Rima, ajungandu-se chiar la o calatorie pentru aflarea originii fetei, doritoare sa-si regaseasca macar o parte din membrii tribului pierdut. Pericolele includ chiar muscaturi ale unor serpi veninosi, conflicte nedorite cu triburile primitive de indieni, incercari de asasinat cu rezultate probabil letale in cazul unora din personaje. Speranta lui Abel de a primi raspuns la dragostea pe care i-o poarta Rimei ii ofera taria de a trece peste obstacolele tinutului salbatic, chiar si peste neajunsurile inerente si eventualele dezamagiri. Rima, aparatoarea vietuitoarelor si plantelor din jungla amazoniana, reprezinta prototipul omului atasat de natura, dispus la sacrificii pentru ea, practic idealul unei fiinte care traieste in armonie cu Natura.

Pe langa evidentele sentimente amoroase putem intrevedea un mesaj de ordin ecologic, avand tuse filosofice si partial psihologice, si anume acela ca nu trebuie sa atacam natura in felul barbar in care am facut-o, secand variatele surse de hrana, adapost si echilibru planetar. Elementele ori fiintele misterioase care contribuie la armonia unui colt de natura, precum intinsele paduri verzi asemanate cu palatele, trebuie in acelasi timp sa fie protejate, si nu distruse. Un citat impresionant este urmatorul: *”Caci aceasta e* *dragoste, Rima, floarea si muzica vietii, lucrul cel mai dulce, dulcea minune care face ca sufletele noastre sa fie unul singur.”*

Palatele verzi” este un roman intr-adevar magnific, cu intriga solida, personaje memorabile, tematica vasta si profunda, plina de actualitate, iar W.H. Hudson merita toate aprecierile pentru tehnica stilistica, arta narativa si talentul remarcabil al unui povestitor de marca. Ca o concluzie, pot spune ca sunt de acord cu ideea ca “romanul este o meditatie amara despre distrugerea naturii salbatice si violenta intalnirii dintre civilizatie si primitivism”. O lectura clasica despre iubire, sinceritate, spirit ecologic, armonie intre Om si Natura, divinitate plurifatetata, prietenie si loialitate. Cu siguranta una dintre cartile care nu pot fi ratate, indiferent de genul literar preferat.

Sursa: http://www.cartidecitit.ro/

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei