Paul Goma, Gherla – Latesti; Infarct

default

Dimensiune font:

| 29-10-2012 18:05

Paul Goma, Gherla – Latesti, Editura Curtea veche, 300 pagini, 26 lei

Paul Goma, Infarct, Editura Curtea veche, 182 pagini, 22 lei

 

Meciul Paul Goma vs. Toata Lumea a intrat, dupa o buna perioada de clandestinitate, in legalitate. Cum suntem in capitalism, legalitate inseamna vizibilitate; inseamna o editura ca lumea; inseamna, in cazul de fata, Curtea veche, casa editoriala care ii dedica lui Paul Goma o serie de autor din care pana acum au aparut trei titluri.

 

Pana sa se intample asta, in ultimii ani cartile lui Goma aparusera la edituri mai apropiate de ideea de samizdat decat de cea de editura. Acuzatia de antisemitism a fost adoptata cu o fervoare suspect de unanima pentru a goma ce mai era de gomat din Goma in spatiul public din Romania. Nu am citit niciuna din acele pagini din Viata Romaneasca si din volumul Saptamana rosie: m-au enervat si acuzatorii, atat de bucurosi sa plateasca polite incat se descopereau brusc foarte preocupati de chestiunea antisemitismului, desi n-aveau istoric, ba dimpotriva, aveau contraistoric, si aparatorii (multi dintre ei neolegionari de peste Ocean, in genul poetului Gabriel Stanescu, adunati pe la reviste precum Origini/ Romanian Roots).

De fapt, ce citisem pana acum din Goma? Cateva zeci de pagini din Ostinato, cele trei volume de Jurnal din ’97, ceva din Scrisuri plus alte cateva texte publicate ici si colo, de regula prin reviste obscure si confidentiale, atat de redundante ca memoria mea face din ele un singur text, nefeliat.

Ceva ma face sa cred ca am citit totusi mai mult decat majoritatea celor care vorbesc despre Goma. Poate ma insel. 

Infarct (care presupun ca este o prima editie) e un fel de potpuri al temelor lui Goma – pre- si mai ales post-90 (raportul dintre vechii rai si noii rai, care sunt de fapt fostii buni), adunate in jurul unei teme vazute in oglinda: infarctul pe care sotia lui Goma l-a avut candva, fara a sti cu precizie cand, descoperit abia in 2001, fata in fata cu infarctul pe care Goma nu l-a avut, dar ar fi putut sa il aiba in atatea si atatea prilejuri. Acest motiv jucat la doua capete si reluat obsedat ofera principiul de acumulare si structurare pentru o materie autobiografica departe de a fi inedita, dar pe care Goma nu se plictiseste sa o reia: momentul invaziei din Cehoslovacia, momentul 1977, ruptura de Monica Lovinescu, diversele dezamagiri si tradari, mari si mici, pe care Goma le-a avut de suferit (nu si de suportat) din partea mai tuturor scriitorilor pe care i-a putut cunoaste de-a lungul vietii. 

 

In Gherla – Latesti sunt de fapt doua carti, una terminata, alta nu, tot autobiografice, aflate in imediata succesiune temporala.

Gherla a aparut intr-o prima versiune dialogala in Franta, in 1976; prima editie romaneasca, cea din ’90, schimba dialogul in monolog, scotand afara toate intrebarile din editia frantuzeasca. Gherla e construita in jurul unei batai multiple, in trepte, pe care Goma a primit-o chiar inainte de liberarea dupa doi ani de puscarie. Bataia da tema principala, firul rosu, de la care se deviaza (o deviere controlata) in zeci si sute de teme, variatiuni si anecdote – colaterale poate, dar importante pentru texturile atmosferei.

 

Latesti e un text neterminat, scris in februarie 1973, despre domiciliul obligatoriu din Baragan.

 

Judecand dupa Gherla + Latesti, in care vorbeste cu o forta brutala, subtila, reala, cuprinzatoare si emotionanta, Goma este un prozator bun, poate chiar mai mult decat atata; cat anume de bun ramane sa vada o cercetare mai amanuntita, pe care Goma o merita.

Stilul este chinuit, contorsionat, franat in permanenta de devieri si de jocuri de limbaj. E o eroare (sigur, o eroare convenabila) sa tragi de aici concluzia ca Goma nu are talent – un cliseu la care toata lumea pare sa tina, ultimul pe lista fiind Manolescu, un recidivist de fapt, care vorbeste in Istorie… de „precaritatea talentului”.

 

Fara sa spuna mare lucru asupra calitatilor de prozator ale lui Goma, dar si fara sa le infirme, Infarct arata ca dupa ’89, Paul Goma si-a pierdut tema. Inainte, tema lui fusese aceea a drepturilor omului incalcate de regimul comunist; dupa, tema lui devine nu atat neuitarea (cum spune el) perioadei de dinainte, ci compromisurile (judecate ca atare de pe pozitii foarte personale – nu zic neindreptatite, ci doar: personale) unora si altora.

 

Or, Goma nu este in sine o valoare cu functie referentiala: valoarea lui inainte era una relationala – omul care se opune sistemului care l-a calcat in picioare – si metonimica – omul care reprezinta oamenii ale caror drepturi au fost calcate in picioare. Spatiul in care isi joaca rolul este dreptul – dreptul incalcat, dreptul restaurat (macar simbolic, prin scris).

Dupa, dreptul violat devine o problema a trecutului. Situatia se schimba fundamental, dar Paul Goma nu pare sa realizeze asta. El descopera, in numele sentimentelor sale morale jignite de

unul sau de altul (sau, ca sa nu mai ocolim: de aproape toata lumea), noi rai. Neoraii se numesc Liiceanu, Sorescu, Manolescu, Dimisianu, Monica Lovinescu si asa mai departe. Dar diferenta fata de inainte este fundamentala. Daca rolul lui Goma era inainte de 89 legat de drept, el devine dupa 89 legat de morala. Ceea ce este cu totul altceva.

In plus, marii moralisti au avut din plin simtul umorului; Paul Goma din plin nu il are.

 

Sigur, ca prozator, Goma poate ramane valid si atunci cand se inseala – asa, ca Petru Dumitriu in Cronica de familie. Sunt totusi regretabile si mai ales meschine randuri precum acelea din „Infarct” in care, vorbind de Marian Papahagi, Paul Goma insinueaza folosindu-se de preteritie ca acesta ar fi murit din pricina ca s-ar fi purtat neomeneste cu un volum de-al lui: „…fostul ministru al invatamantului sub Iliescu, devenit sub Constantinescu director al Casei Romane de la Roma, a plecat in Italia. Unde, la scurt timp, a murit…

… Nu pentru ca l-ar fi pedepsit Dumnezeu pe Marian Papahagi pentru a fi sabotat volumul Patru dialoguri. Adevarat: si Marin Sorescu, dupa doi ani de la distrugerea plumburilor romanului meu Garda inversa, s-a intamplat sa decedeze, insa inca nu s-a verificat regula si in cazul celuilalt editor-prieten, Gabriel Liiceanu: din 1990 (retragerea din librarii si depozitarea cartii Culoarea curcubeului) au trecut 11 ani; din 1993 – cand a trimis volumele la topit la Fabrica de hartie Busteni: 8 ani. Si nimic. N-a murit. Inca. Dar vine-vine…” (Infarct; p. 160-161) 

 

O particularitate a autorului, de constructie, dar care se rasfrange din plin asupra stilului dialectic si alertat, este dialogul in monolog pe care Goma il practica neincetat. Ca toti oamenii singuri, Goma s-a invatat sa vorbeasca singur; joaca si cu albele si cu negrele, intr-un meci pe care nimeni nu il castiga si a carui glorie s-a pierdut de mult, dar in care, ce-i drept, se mai poate da sah.

 

Sursa: http://revistacultura.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei