Paul Goma, Gherla – Latesti; Infarct

default

Dimensiune font:

| 29-10-2012 18:05

Paul Goma, Gherla – Latesti, Editura Curtea veche, 300 pagini, 26 lei

Paul Goma, Infarct, Editura Curtea veche, 182 pagini, 22 lei

 

Meciul Paul Goma vs. Toata Lumea a intrat, dupa o buna perioada de clandestinitate, in legalitate. Cum suntem in capitalism, legalitate inseamna vizibilitate; inseamna o editura ca lumea; inseamna, in cazul de fata, Curtea veche, casa editoriala care ii dedica lui Paul Goma o serie de autor din care pana acum au aparut trei titluri.

 

Pana sa se intample asta, in ultimii ani cartile lui Goma aparusera la edituri mai apropiate de ideea de samizdat decat de cea de editura. Acuzatia de antisemitism a fost adoptata cu o fervoare suspect de unanima pentru a goma ce mai era de gomat din Goma in spatiul public din Romania. Nu am citit niciuna din acele pagini din Viata Romaneasca si din volumul Saptamana rosie: m-au enervat si acuzatorii, atat de bucurosi sa plateasca polite incat se descopereau brusc foarte preocupati de chestiunea antisemitismului, desi n-aveau istoric, ba dimpotriva, aveau contraistoric, si aparatorii (multi dintre ei neolegionari de peste Ocean, in genul poetului Gabriel Stanescu, adunati pe la reviste precum Origini/ Romanian Roots).

De fapt, ce citisem pana acum din Goma? Cateva zeci de pagini din Ostinato, cele trei volume de Jurnal din ’97, ceva din Scrisuri plus alte cateva texte publicate ici si colo, de regula prin reviste obscure si confidentiale, atat de redundante ca memoria mea face din ele un singur text, nefeliat.

Ceva ma face sa cred ca am citit totusi mai mult decat majoritatea celor care vorbesc despre Goma. Poate ma insel. 

Infarct (care presupun ca este o prima editie) e un fel de potpuri al temelor lui Goma – pre- si mai ales post-90 (raportul dintre vechii rai si noii rai, care sunt de fapt fostii buni), adunate in jurul unei teme vazute in oglinda: infarctul pe care sotia lui Goma l-a avut candva, fara a sti cu precizie cand, descoperit abia in 2001, fata in fata cu infarctul pe care Goma nu l-a avut, dar ar fi putut sa il aiba in atatea si atatea prilejuri. Acest motiv jucat la doua capete si reluat obsedat ofera principiul de acumulare si structurare pentru o materie autobiografica departe de a fi inedita, dar pe care Goma nu se plictiseste sa o reia: momentul invaziei din Cehoslovacia, momentul 1977, ruptura de Monica Lovinescu, diversele dezamagiri si tradari, mari si mici, pe care Goma le-a avut de suferit (nu si de suportat) din partea mai tuturor scriitorilor pe care i-a putut cunoaste de-a lungul vietii. 

 

In Gherla – Latesti sunt de fapt doua carti, una terminata, alta nu, tot autobiografice, aflate in imediata succesiune temporala.

Gherla a aparut intr-o prima versiune dialogala in Franta, in 1976; prima editie romaneasca, cea din ’90, schimba dialogul in monolog, scotand afara toate intrebarile din editia frantuzeasca. Gherla e construita in jurul unei batai multiple, in trepte, pe care Goma a primit-o chiar inainte de liberarea dupa doi ani de puscarie. Bataia da tema principala, firul rosu, de la care se deviaza (o deviere controlata) in zeci si sute de teme, variatiuni si anecdote – colaterale poate, dar importante pentru texturile atmosferei.

 

Latesti e un text neterminat, scris in februarie 1973, despre domiciliul obligatoriu din Baragan.

 

Judecand dupa Gherla + Latesti, in care vorbeste cu o forta brutala, subtila, reala, cuprinzatoare si emotionanta, Goma este un prozator bun, poate chiar mai mult decat atata; cat anume de bun ramane sa vada o cercetare mai amanuntita, pe care Goma o merita.

Stilul este chinuit, contorsionat, franat in permanenta de devieri si de jocuri de limbaj. E o eroare (sigur, o eroare convenabila) sa tragi de aici concluzia ca Goma nu are talent – un cliseu la care toata lumea pare sa tina, ultimul pe lista fiind Manolescu, un recidivist de fapt, care vorbeste in Istorie… de „precaritatea talentului”.

 

Fara sa spuna mare lucru asupra calitatilor de prozator ale lui Goma, dar si fara sa le infirme, Infarct arata ca dupa ’89, Paul Goma si-a pierdut tema. Inainte, tema lui fusese aceea a drepturilor omului incalcate de regimul comunist; dupa, tema lui devine nu atat neuitarea (cum spune el) perioadei de dinainte, ci compromisurile (judecate ca atare de pe pozitii foarte personale – nu zic neindreptatite, ci doar: personale) unora si altora.

 

Or, Goma nu este in sine o valoare cu functie referentiala: valoarea lui inainte era una relationala – omul care se opune sistemului care l-a calcat in picioare – si metonimica – omul care reprezinta oamenii ale caror drepturi au fost calcate in picioare. Spatiul in care isi joaca rolul este dreptul – dreptul incalcat, dreptul restaurat (macar simbolic, prin scris).

Dupa, dreptul violat devine o problema a trecutului. Situatia se schimba fundamental, dar Paul Goma nu pare sa realizeze asta. El descopera, in numele sentimentelor sale morale jignite de

unul sau de altul (sau, ca sa nu mai ocolim: de aproape toata lumea), noi rai. Neoraii se numesc Liiceanu, Sorescu, Manolescu, Dimisianu, Monica Lovinescu si asa mai departe. Dar diferenta fata de inainte este fundamentala. Daca rolul lui Goma era inainte de 89 legat de drept, el devine dupa 89 legat de morala. Ceea ce este cu totul altceva.

In plus, marii moralisti au avut din plin simtul umorului; Paul Goma din plin nu il are.

 

Sigur, ca prozator, Goma poate ramane valid si atunci cand se inseala – asa, ca Petru Dumitriu in Cronica de familie. Sunt totusi regretabile si mai ales meschine randuri precum acelea din „Infarct” in care, vorbind de Marian Papahagi, Paul Goma insinueaza folosindu-se de preteritie ca acesta ar fi murit din pricina ca s-ar fi purtat neomeneste cu un volum de-al lui: „…fostul ministru al invatamantului sub Iliescu, devenit sub Constantinescu director al Casei Romane de la Roma, a plecat in Italia. Unde, la scurt timp, a murit…

… Nu pentru ca l-ar fi pedepsit Dumnezeu pe Marian Papahagi pentru a fi sabotat volumul Patru dialoguri. Adevarat: si Marin Sorescu, dupa doi ani de la distrugerea plumburilor romanului meu Garda inversa, s-a intamplat sa decedeze, insa inca nu s-a verificat regula si in cazul celuilalt editor-prieten, Gabriel Liiceanu: din 1990 (retragerea din librarii si depozitarea cartii Culoarea curcubeului) au trecut 11 ani; din 1993 – cand a trimis volumele la topit la Fabrica de hartie Busteni: 8 ani. Si nimic. N-a murit. Inca. Dar vine-vine…” (Infarct; p. 160-161) 

 

O particularitate a autorului, de constructie, dar care se rasfrange din plin asupra stilului dialectic si alertat, este dialogul in monolog pe care Goma il practica neincetat. Ca toti oamenii singuri, Goma s-a invatat sa vorbeasca singur; joaca si cu albele si cu negrele, intr-un meci pe care nimeni nu il castiga si a carui glorie s-a pierdut de mult, dar in care, ce-i drept, se mai poate da sah.

 

Sursa: http://revistacultura.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:17


1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
Președintele Academiei intervine în SCANDALUL dintre autorități și credincioși
30/11/2020 09:24

Ioan-Aurel Pop, presedintele Academiei Romane, intervine in cel mai nou scandal provocat de autorităti, care au decis să interzică pelerinajele religioase si să restrangă dreptul fundamental la libertate ...

Gala Premiilor Operelor Naţionale, difuzată online de Ziua Națională
28/11/2020 13:15

Reprezentanţii Operei Romane Iaşi au informat vineri că, pe 1 decembrie, de Ziua Naţională a Romaniei, va difuzată online Gala Premiilor Operelor Naţionale. „Ca urmare a faptului că pandemia de c ...

Denzel Washington, decretat cel mai bun actor al secolului XXI. Topul intocmit de publicatia
26/11/2020 13:29

 Cotidianul "The New York Times" a publicat clasamentul celor 25 cei mai buni actori si actrite ai secolului XXI, in care apar staruri de pe toate continentele, din Statele Unite in Cor ...

„Cochilii”, o nouă premieră la Teatrul Național
25/11/2020 16:48

Teatrul National Iasi propune publicului o nouă premieră in cadrul proiectului Lecturi³. Este vorba despre „Cochilii” de Radu Popescu, in regia lui Ionut Cornilă. Spectacolul-lectură va f ...

Artiștii cer ajutoare de stat. Printre semnatarii solicitării sunt Loredana Groza, Andra, Holograf, Cargo
24/11/2020 09:00

Într-o scrisoare deschisă adresată premierului, vicepremierului şi ministrului Culturii, 95 de artişti, intre care Cristi Minculescu, Direcţia 5, Horia Brenciu, Cargo, Holograf, Loredana, Andra, soli ...

Teatrul Național Iași, 180 de ani de la înființare
23/11/2020 14:31

Acum 180 de ani, la Iasi, lua fiintă primul Teatru National si prima institutie de spectacole de stat din spatiul romanesc, sub directoratul lui Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri si Mihail Kogălniceanu. ...

La mulți ani, maestre Emil Coșeru!
23/11/2020 11:07

Astăzi, la Teatrul National Iasi este sărbătoare. Maestru Emil Coseru implineste 73 de ani. Emil Coseru este un actor roman si conferentiar universitar doctor in cadrul Universitătii de Arte „George ...

Festivalul Național de teatru se va desfășura online
22/11/2020 09:02

Festivalul Naţional de Teatru incepe astăzi şi se va desfăşura pană pe 29 noiembrie, in format multimedia - online, tv, radio. Potrivit UNITER, motto-ul ediţiei este "FNT 30/ FNT Altfel". Dire ...

Scriitorul scoțian Douglas Stuart a câștigat Booker Prize 2020. Care este valoarea premiului și ce carte i l-a adus
20/11/2020 09:30

Scriitorul scoţian Douglas Stuart a fost recompensat cu prestigioasa distincţie literară Booker Prize 2020 pentru romanul ''Shuggie Bain'', potrivit anunţului preşedintei juriului, Margaret Busby. Anuntul ...

Ministrul Culturii - „Rămas-bun, Draga Olteanu Matei
18/11/2020 14:47

Pentru contributia adusă teatrului si cinematografiei romanesti, Draga Olteanu Matei a primit numeroase premii, titluri si diplome. În 2002, i-a fost acordată distincţia Ordinul Naţional „Steaua ...


Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei