Proiectul „Artişti în oraş” capătă noi adepți

Ateneul-din-Iasi

Dimensiune font:

| 11-09-2021 17:55

„Artişti în oraş” este un proiect inedit lansat de Ateneul Naţional din Iaşi în urmă cu mai mulţi ani. Proiectul continuă în luna septembrie, dar i se alătură încă  trei instituţii de cultură din Iaşi: Opera, Casa de Cultură a Studenţilor şi Şcoala Populară de Arte.

În cadrul proiectului, artiştii celor patru instituţii în zece zile diferite vor oferi spectacole şi concerte în spaţii neconvenţionale diferite din Iaşi, totul din dorinţa de a facilita accesul la cultură a publicului larg. 

„Este un prim pas real, fezabil, spre unul din idealurile şi planurile la care muncim de cinci ani, şi anume, unire prin cultură. O unire a instituţiilor de cultură din Iaşi nu poate decât să ajute decât la o dezvoltare foarte a comunităţii. E un motiv de bucurie, e un motiv de încântare această unire prin cultură. Iată că proiectul pe care l-am derulat în urmă cu 4 ani ajunge la maturitate, la un alt nivel şi graţie acceptului, deschiderii, prieteniei şi înţelepciunii managerilor instituţiilor de cultură şi ca atare dorim să facem un proiect mai mare. Practic, timp de 10 zile diferite ne veţi găsi prin locuri mai mult sau mai puţin convenţionale din oraş, cu spectacole de teatru, de dans, de muzică, concerte, lucruri care credem noi vin să ajute, să bucure ochiul liber. De aceea cred că va fi un eveniment binevenit. Dacă acest proiect se va bucura de succes în rândul ieşenilor îl vom extinde  şi vom mări numărul de evenimente”, a spus managerul Ateneului Naţional din Iaşi, Andrei Apreotesei.  

Managerul interimar al Operei Naţionale Române din Iaşi, prof.univ.dr Daniel Şandru a declarat la rândul său că nu își doreşte ca parteneriatele încheiate între instituţiile culturale din Iaşi să rămână doar pe hârtie, deoarece sunt importante atât din punct de vedere artistic, cât şi educaţional. „Nu facem doar parteneriate doar pe hârtie. Ştim că din nefericire aceasta a devenit o practică în societatea românească. Iată că parteneriatul pe care l-am semnat în această vară cu Ateneul Naţional din Iaşi face paşi concreţi. La o săptămână după ce am anunţat derularea unui nou proiect, Matinee la Operă, acum, datorită implicării domnului Apreotesei, venim cu acest nou proiect, Artişti în oraş. Mă bucură că parteneriatul nostru se extinde şi cu Şcoala Populară de Arte, şi Casa de Cultură a Studenţilor. Avem în Iaşi o infrastructură culturală care trebuie evidenţiată. Faptul că managerii a patru instituţii de cultură din Iaşi fac acest prim pas cred că este o notă de deschidere. Din păcate, vreme de un deceniu ONRI a fost închisă tuturor parteneriatelor locale. Cred că această deschidere arătată din primele zile de manager interimar produce deja rezultate. Unul dintre aceste rezultate este acest parteneriat benefic pentru comunitatea ieşeană. Trebuie să acceptăm că societatea noastră s-a modernizat nu doar politic ci şi din perspectiva cunoaşterii şi a educaţiei. Există o dimensiune paideutică pe care ONRI trebuie să şi-o asume. Am făcut-o îndreptându-ne spre copii şi tineret, graţie parteneriatului cu Ateneul Naţional din Iaşi. Facem parteneriatul cu Casa Studenţilor din Iaşi, către mediul academic şi către studenţi în primul rând. O altă deschidere este către copii şi cei interesaţi de cultură, prin intermediul Şcolii Populare de Arte. Trăim într-o societate care se bazează foarte mult pe sfera comunicaţională care nu întotdeauna oferă repere axiologice la care tinerii reuşesc să se raporteze. Ne batem cu acest curent şi de aceea credem că teatrul liric în educarea populaţiei este benefic. Toate aceste proiecte trebuie să fie trans ideologice, trebuie să treacă dincolo de ideile personale pentru că importante sunt instituţiile a căror activitate o coordonăm, artiştii şi publicul. Publicul, cred eu, poate fi mult mai extins decât publicul care vine acum la teatru, Operă, Ateneu sau Casa Studenţilor. Este un public care aşteaptă astfel de evenimente şi manifestări artistice, este un public pe care îl putem educa”, a declarat prof.univ.dr Daniel Şandru.   

Directorul artistic al ONRI, Andrei Fermeşanu, a declarat că este important accesul la cultură a persoanelor care nu îşi permit financiar să plătească un bilet pentru a veni la Operă sau Ateneu ori CCS pentru a vedea spectacolele organizate în timpul unei stagiuni. „Acum, efortul conjugat al celor patru instituţii este de foarte bun augur pentru că nu trebuie să ne mai închidem în turnul de fildeş ci trebuie să ieşim în întâmpinarea publicului, mai ales a speranţelor tinere, iar pe cei cărora le mai sclipeşte un duh de scepticism în privinţa aşa ziselor imixtiunilor dintre instituţii le semnalez faptul că nu este un drum corect. Drumul corect este cel al conjugării forţelor, al unirii, al unor rezultate clare. Vom avea pe 10 şi 24 septembrie, în Parcul Copou şi la Pomul Verde, spectacole susţinute de aripa tânără a soliştilor ONRI. Ei vor fi acompaniaţi la pian de colegii din ONRI. De asemenea, va fi organizată o Gală care reuneşte Orchestra de Tineret a municipiului Iaşi, corul ONRI, Corul Marii Uniri de la Ateneul Naţional din Iaşi, Corul de Copii al Municipiului Iaşi, şi solişti ai ONRI, cu prezenţa maestrului Eugen Doga”, a declarat Andrei Fermeşanu, directorul artistic al ONRI.  

În cadrul proiectului „Artişti în oraş”, pe 26 septembrie, 40 de artişti de la ansamblul folcloric Doina Carpaţilor, de la clubul de dans The Sky şi de la clubul Dance vor susţine spectacole pe esplanada Mimoza din cartierul Păcurari. „Ceea ce este important în acest moment este faptul că instituţiile de cultură din Iaşi şi-au dat mâna pentru a veni în faţa ieşenilor pentru a-şi petrece timpul cât mai plăcut cu un plan cultural artistic variat în care patru instituţii se vor implica în mod direct şi vor veni în diferite locuri pentru ca ieşenii să se poată bucura de petrecerea timpului în mod cât mai plăcut. Casa Studenţilor din Iaşi este partener al acestui proiect iar studenţii sunt nerăbdători să vină în faţa dumneavoastră cu un program cultural cât mai variat, cu momente artistice de muzică, dans”, a declarat directorul Casei de Cultură a Studenţilor din Iaşi, Bogdan Crucianu. 

Spectacole vor fi susţinute şi de elevii Şcolii Populare de Arte. „Ne onorează să fim uniţi cu toţii prin cultură. Ne pregătim pentru spectacole foarte frumoase în cadrul acestui proiect. Vom organiza spectacole de dans popular, muzică uşoară, jazz şi rock. Toate vor fi susţinute de cursanţii noştri”, a declarat Vlad Baba, directorul Şcolii Populare de Arte. Laura RADU, Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:39

BANCUL ZILEI

06:00

 

Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iași, șos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iași, tel: 0232-243.864; fax: 0232-212.231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Starmod S.A. Suceava cu sediul social în mun. Suceava, str. Universității, nr. 29, jud. Suceava, nr. înregistrare în Registrul Comerţului J33/69/1991 , C.U.I. RO3177717, numită potrivit Sentinţei Civile nr. 19 din data de 25.01.2022, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 9819/86/2010**, invită toți agenții economici interesați ca, până la data de 11.11.2022, ora 16:00, să depună o ofertă financiară și o ofertă tehnică pentru efectuarea lucrărilor cadastrale de reglementare a situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. Condiții de formă: Ofertele vor fi depuse la sediul lichidatorului judiciar MANAGEMENT REORGANIZARE LICHIDARE IAȘI S.P.R.L., din Iași, str. Aleea Nicolina, nr. 82, într-un plic închis şi sigilat prin aplicarea ștampilei ofertantului, ce va conţine documentele de participare mai jos menţionate. Plicul va menţiona în mod obligatoriu şi limitativ: numele/denumirea ofertantului, adresa domiciliului/sediului social al ofertantului, precum şi menţiunea „ofertă servicii cadastrale, a nu se deschide înainte de data de 11.11.2022, ora 16.00”. Solicităm ca oferta financiară să conţină următoarele elemente obligatorii: -Preț (va fi exprimat în lei, fără T.V.A.); -Acordul expres al ofertantului ca plata prețului să se efectueze în conformitate cu dispozițiile Legii 85/2006, pe măsură ce se vor obține fonduri din valorificari de active din patrimoniul societății debitoare. Solicităm ca oferta tehnică să conţină următoarele elemente obligatorii: -Termen de execuţie; -Lista serviciilor cadastrale ce vor fi prestate pentru reglementarea situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. -Certificatul de atestare din care reiese că ofertantul este calificat şi atestat în vederea efectuării de operațiuni/servicii cadastrale. Va fi descalificată automat orice ofertă care nu conţine toate documentele sus-menţionate. Pentru cuantificarea preţului de executare a lucrării, accesul în incinta societăţii debitoare se face cu programare (48 de ore) şi este condiţionat de semnarea unui Protocol de vizitare a acesteia care cuprinde clauze de confidenţialitate. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232-243.864 sau e-mail iasi@insolventa.ro intenţia de vizitare. Relații suplimentare se pot obține de la: -tel. 0232-243.864 0755.132.473 -fax: 0232-212.231 -email: secretariat@insolventa.ro
VANZARE TEREN SI CONSTRUCTII PIATA NEAMT str. Piata Garii, nr.7, loc. Piatra Neamt, jud. Neamt. Subscrisa BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. desemnata in calitate de administrator judiciar al debitoarei PERLA INVEST S.R.L., in reorganizare, prin Incheierea de sedinta nr. 236 din data de 19.04.2016, pronuntata in Dosarul nr. 2699/103/2015/a4, de Tribunalul Neamt – Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, organizeaza in data de 23.11.2022, ora 13:00, la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., din Bucuresti, Str. Invingatorilor nr. 24, Victory Business Center, Et. 4, Sector 3, sedinta de licitatie publica cu strigare pentru vanzarea, in bloc, a proprietatii imobiliare compuse din: -teren intravilan, in suprafata de 1.000 mp, inscris in CF nr.54618 a Mun.Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618; -constructie in suprafata utila de 567,46 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U1 a Mun. Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618-C1-U1; -constructie in suprafata utila de 1.707,65 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U2 a Mun. Piatra Neamt, avand nr.cadastral 54618-C1-U2 situate in Mun. Patra Neamt, str. Piata Garii, nr.7, jud. Neamt. Pretul de pornire al sedintei de licitatie 1.379.000 EUR, exclusiv TVA. Detalierea componentei acelor blocuri de active poate fi solicitata administratorului judiciar la adresa de e-mail business.restructuring@bdo.ro. Ofertantii care doresc sa participe la licitatie trebuie sa depuna la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., cel tarziu cu o zi lucratoare inaintea sedintei de licitatie publica la care doresc sa participe, personal sau prin curier, ora 17:00, toate documentele specificate in cuprinsul Caietului de sarcini, ce poate fi achizitionat de la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. pentru suma de 1.000 Lei, exclusiv TVA. Plata Caietului de sarcini se va realiza prin transfer bancar in contul unic de insolventa al societatii PERLA INVEST S.R.L., pe baza facturii comunicate de catre administratorul judiciar. Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la numarul 021.319.94.76 sau e-mail business.restructuring@bdo.ro.
Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare şi până la 50 de ani nu a părăsit niciodată localitatea natală
22/11/2022 11:23

La 21 noiembrie 1887 a incetat din viaţă Petre Ispirescu, editor, folclorist, povestitor, scriitor şi tipograf. Este cunoscut mai ales datorită activitaţii sale de culegător de basme populare romaneşti: ...

Cum vorbeau soldații români în vreme de război? Ce erau „scroafele” și „picăturile de stomac”?
21/11/2022 19:47

Participarea Romaniei in Primul Război Mondial a inceput pe data de 28 iulie 1914 si s-a incheiat patru ani mai tarziu, in 1918. Numărul total de pierderi in randul armatei romane depăseste 500.000 de oame ...

Cai versus blindate! Ce s-a întâmplat când o divizie de cavalerie a atacat o divizie de blindate în Al Doilea Război Mondial?
21/11/2022 19:46

Al Doilea Război Mondial a fost un război global care a durat din 1939 pană in 1945, desi unele conflicte asociate lui au inceput si mai devreme. El a implicat marea majoritate a tărilor lumii—inclusiv ...

Care este diferența dintre rege și împărat? Cum se ajunge la putere?
21/11/2022 19:45

Despre regi si impărati am auzit mai ales in povesti. Chiar dacă unii dintre noi cred că intre cei doi termeni există un raport de sinonimie, este o diferenta clară intre un rege si un impărat. Care est ...

Prima mare bătălie cu tancuri din istorie. Au fost folosite 476 de vehicule blindate și au murit 45.000 de oameni
21/11/2022 19:31

In ziua de 20 noiembrie 1917 a inceput prima mare bătălie cu tancuri din istorie. E vorba de bătălia de la Cambrai, intre Imperiul britanic şi Imperiul german. Potrivit Historia, tancul este una dintre ...

China nu a mai purtat un război din 1979. În ciuda investițiilor Beijingul e îngrijorat că piloții chinezi nu vor face față aviației militare a SUA
21/11/2022 19:12

China investeste enorm in Armata de Eliberare a Poporului, inclusiv in tehnică militară de ultimă generatie, atat pentru fortele sale aeriene, navale, dar si terestre. In pofida acestui lucru, lipsa unei e ...

Nu era cea mai frumoasă, dar îl avea pe vino-ncoa’ și știa opt limbi străine. Marga Barbu suferea de inimă, dar nu se ferea de cascadorii și s-a văzut asta
18/11/2022 15:16

Marga Barbu a fost, la un moment dat, denumită „amazoana filmului romanesc” si timp de ani de zile a fost partenera lui Florin Piersic in unele dintre cele mai iubite filme romanesti. De fapt, la vremea ...

Cum a reacționat Nicolae Iorga când secretarul său s-a așezat pe fotoliul de prim-ministru?
18/11/2022 15:12

Nicolae Iorga s-a născut pe 18 iunie 1871 la Botosani. El a fost, printre altele, cel mai mare istoric al Romaniei, profesor universitar, om politic si membru titular al Academiei Romane. Aptitudinile sale ...

Un român ca el se naște o dată la 500 de ani! Ce capacitate era Nicolae Iorga, „fenomenul naturii”? Cum memora sute de pagini?
18/11/2022 15:12

Unul dintre cei mai bravi si mai culti romani care au trăit vreodată a fost, cu sigurantă, si istoricul Nicoale Iorga. Acesta nu a fost doar un istoric desăvarsit, ci a jucat si un rol important in politica ...

 Femeia care a făcut-o geloasă pe Elena Ceaușescu
17/11/2022 13:39

În jurul relatiei dintre Elena Ceausescu si actrita Violeta Andrei, cunoscută din filmele ”Saltinbancii”, ”Un august in flăcări” sau ”Lumini si umbre”, s-au tesut mu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei