Radu Tuculescu, Stalin, cu sapa-nainte! / review de Daniel Cristea-Enache

default

Dimensiune font:

| 29-10-2012 18:29

Radu Tuculescu, Stalin, cu sapa-nainte!, roman, Editura Cartea Romaneasca, Bucuresti, 2009, 232 p.

 

Sunt doua planuri in romanul lui Radu Tuculescu, Stalin, cu sapa-nainte!, si pe amandoua prozatorul le stapaneste cu o anume, exersata, virtuozitate. E un prezent al scrierii (la computer), cu litere cursive, intr-un fel de jurnal reţinand senzaţiile imediate ale protagonistului, laolalta cu sonoritaţile infioratoare ce curg din boxele unui troglodit de la blocul vecin. Si refrenul manelei atotstapanitoare incepe sa funcţioneze ca un laitmotiv al acestei scriituri fara inflorituri, in priza directa: „ofofooof viaţa mea”, se jeluieste manelistul; iar personajul nostru va adauga imediat: „chiar asa”.

In timp ce scrie, cu atenţie auditiva distributiva, barbatul trage cu urechea si la zgomotele din propria baie. Un clipocit senzual al apei ii arata ca tanara si neasteptata lui vizitatoare matinala, cu care tocmai a incheiat o repriza erotica, se reimprospateaza pentru o posibila continuare. Avansand in lectura romanului si grupand numai aceste pagini cu italice, in care timpul scrierii aproape se suprapune cu cel al placerilor fizice, vom da insa peste lucruri mai puţin placute. Atat pentru Kuki, tanara musafira, cat si pentru Adrian Loga, barbatul aflat in plina criza a varstei de mijloc.

Studenta care, pentru bani, incearca sa plaseze albume de arta are anii fiicei lui. Adelina este comoara lui tati, singura lumina din viaţa lui de rahat (cacat, zice Loga, dar am cautat un echivalent), dupa ce curva, mama ei si soţia lui, a plecat pentru a-si reamenaja destinul in Spania. Nu vine „nici un cacat de nevasta”, „nu exista”, i-a explicat gazda, cu duritaţi verbale, dar in fond amabila, excitantei musafire usor stresate de spectrul stapanei casei. Nu mai exista o stapana peste acest apartament de bloc. Nu mai exista o viaţa de familie –  pentru ca nu mai exista o familie. In mod curios, balaceala in cada a lui Kuki il duce pe barbatul parasit cu gandul la Adelina lui, dar de pe vremea cand aceasta era o fetiţa plina de energie, intr-o familie implinita si fericita: „o mai las sa se balaceasca in vana. la camin au numai dusuri imi spunea si majoritatea sunt defecte. naiba le repara. iata cum brusc m-a apucat un val de duiosie. intoarcerea adelinei imi produce asemenea puseuri sentimentale. as putea s-o invit pe kuki sa ia pranzul cu mine. am gatit aseara pui la cuptor cu legume. il reincalzesc la microunde si mai fac un sos dulce acrisor cum numai eu stiu face. chiar si niste cartofi prajiţi am la congelator gata taiaţi. precis ii plac si ei. si adelinei ii plac chiar daca ii tot explic cat de nesanatos e sa halesti des asa ceva. dar nu halesc des asa ceva riposteaza de fiecare data adelina si iarasi are dreptate. parca o vad pe adelina cum apare diseara si imediat dupa ce ma saruta pe obraz o sa ma intrebe daca avem ceapa in casa. avem o sa raspund eu. precis va dori sa haleasca ceva cu ceapa. slanina ori sunca si cascaval. ritualul este acelasi de cand o stiu. face soldaţei si acuma ca la cinci ani. nu foloseste farfuria ci un suport din lemn. taie bucaţelele de paine de slanina ori sunca apoi de cascaval si ceapa. le pune unele peste altele. intai painea pe urma slanina cascavalul ceapa. ordinea este intotdeauna pastrata cu sfinţenie. apoi soldaţelul dispare in minunata ei gura. o ador cand mananca soldaţei chiar daca nu i-am spus-o niciodata ba chiar am luat-o peste picior. imi aminteste mereu de timpul cand era doar o fetiţa plina de energie de neastampar de viaţa. imi aminteste de timpurile cand eram o familie iar prin apartamentul nostru bantuia fericirea.” (pp. 64-65).

Propoziţiile acestea scurte si aparent terne sunt montate cu o veritabila arta compoziţionala de catre un autor care sugereaza, prin si printre cuvintele personajului sau, mai mult decat acesta spune efectiv. Loga pare ca bate campii pe tastatura computerului; insa nici un amanunt dat in acest jet logoreic nu e intamplator si inutil. Asemanarea dintre Kuki si Adelina va fi tot mai vizibila pentru tatal care a ajuns sa mizeze totul pe fiica lui si care, inapt de a o mai corija, a devenit dependent afectiv de ea. Ii vorbeste in stilul „tineresc” („sa halesti des asa ceva”), ii da intotdeauna dreptate, o rasfaţa, se pliaza pe dorinţele exprimate de „minunata ei gura”. Dincolo de faptul ca o adora nu doar atunci cand ea mananca „soldaţei”, e induiosator ca barbatul matur stie tot ce se afla in congelator, in bucatarie, in apartamentul luminat numai de soarele Adelinei: „bucuriile ei sunt si bucuriile mele. singurele”; „ofofoof viaţa mea”.

Cum s-a ajuns la acest prag de ratare, cu iluzionarea ca viaţa Adelinei va fi altfel? Din prezentul trecut sacadat pe ecranul calculatorului, alunecam frecvent – intr-o logica a contrapunctului bine controlata si speculata de Radu Tuculescu – spre un plan al rememorarii mai ample, recuperand fragmentar copilaria si adolescenţa actualului loser. Obsesia Adelina, acuta in relaţia tata-fiica si conturata in vremea din urma, nu mai contamineaza aceste intamplari si resorturi afective mai vechi. Prezentul destul de amarat se comprima chiar, lasand sa revina in cadru secvenţe ale vieţii de familie (o alta familie, parca dintr-o alta existenţa), felurite episoade copilaresti si adolescentine, intr-un orasel aproape de Mures. Sunt pagini la fel de expresive ca si cele gafaite cu italice, dar intr-un mod prozastic complet diferit. Limbajul abrupt si brutal al lui Loga, cuvintele lui de macho aruncate in obrazul lui Kuki (deodata livid, golit de expresie) distoneaza cu accentul cald si copilaros al retroproiecţiei.

Romancierul intra in pielea protagonistului si acesta, scufundat in propria memorie, reintra in profilul copilului si al puberului care a fost. Pe langa scenele de un anumit dramatism (o aventura ţiganeasca, dupa o evadare de-acasa, un accident cu bicicleta, un conflict cu un paznic de spital), si episoadele banale se incarca de electricitatea varstei la care au fost traite. Copil, Adrian Loga spioneaza o vecina care face plaja intr-o ţinuta nemaivazuta: cu sanii goi. Impreuna cu prietenii lui, trage un sobolan mort cu o sfoara, pe strada, pentru a-i ingrozi pe trecatori si mai ales pe trecatoare. In Postul Pastelui, se abţiguieste alaturi de cel mai bun amic, consumand pe furis paine inmuiata in vin. Ca efect bahic, distihul cantat la cinci ani, spre amuzamentul infricosat al adulţilor („Stalin, cu sapa inainte!/ Trece vesel printre morminte!”) interfereaza acum cu sfanta melodie a Invierii. Rezultatul este grotesc, penduland intre macularea lui Isus: „Hristos, cu sapa-nainte!/ Cu moartea pre moarte calcand” si suprainalţarea tatucului popoarelor: „Stalin a inviat din morţi!/ Si celor din morminte/ Cu sapa-nainte!/ Viaţa daruindu-le…”.

Desi titlul romanului de aici apare, sa admitem ca junele Loga ar fi meritat o strasnica papara. De altfel, acestuia ii e o frica grozava de tatal sau, medic unanim respectat si credincios fervent, care-l obliga sa-si spuna rugaciunea inainte de fiecare masa; sa ţina Postul; si, in general si-n particular, sa se comporte ireprosabil. Baiatul e furios la culme ca trebuie sa se supuna ordinelor si restricţiilor acestui tata prea sever; si aproape ingrozit atunci cand este obligat sa-i sarute mana mirosind a spital. Si „baloasele atingeri” ale unui profesor pe pielea minunata a colegei sale care l-a fermecat ii dau cosmaruri si o ura grea. Ar vrea sa lichideze aceasta „dihanie paroasa” care ii e, colac peste pupaza, si diriginte; dar nu stie exact cum. Sunt, toate, secvenţe de copilarie, pubertate si adolescenţa retraite mental si afectiv, reluate la intensitatea iniţiala. Percepţia personajului este cea de atunci, proaspata, candida, iar nu cea de acum, dezabuzata si amara.

Dar, fragment cu fragment, complexul (auto)biografic se apropie lent de cel actual. Experienţele rememorate au o succesiune fireasca, in ritmul maturizarii treptate, si o consecuţie logica pe care o putem prinde coborand si din prezentul dat. Pana si cicatricea in forma de soparla de pe obrazul „eroului” va fi explicata in cele din urma. Subtilitatea convergenţei celor doua planuri rezida si in ceea ce le desparte, si in ceea ce le uneste. Adrian Loga din faţa computerului (barbatul singur, inacrit, lovit de viaţa) este si nu este Adrian Loga cel din adolescenţa, expansiv si idealist. Pacat ca autorul ţine sa marcheze, printr-un al doilea laitmotiv, funcţia formativa a episoadelor reamintite. Dupa fiecare fragment mai intins din sertarul cu amintiri, dat cu litere drepte, apare o propoziţie lamuritoare, prea lamuritoare: „apoi am mai crescut puţin”. Iar dupa mai multe asemenea „intrari”, care puncteaza varstele odata cu consumarea experienţelor, ocurenţa finala, venita dupa scena atroce a mutilarii tanarului si dupa cea, la fel de teribila, a morţii tatalui, e de-a dreptul redundanta: „Copilaria mea murise pe burta unui deal, intre o margine de padure si malul unui rau. Apoi, cred, am mai crescut, dar foarte puţin.” (p. 222). Cititorul ar fi inţeles asta si singur…

In pofida acestui exces explicativ derivat intr-un defect de montaj, romanul lui Radu Tuculescu reuseste, indiscutabil, sa pagineze nu numai o construcţie epica, ci si o atmosfera. Ambele sunt realizate cu economie de mijloace, iar imperceptibila tensionare a acţiunii catre un deznodamant dramatic arata ca autorul isi cunoaste prea bine meseria. Personajele, detaliate sau doar schiţate, se reţin, intamplarile rulate au culoare, dar si o semnificaţie colaterala. Radu Tuculescu stie sa-si expuna materia ficţionala si s-o valorifice, prin schimbari de unghiuri si alternari de registre, intr-o regie de o flexibila subtilitate. Cartea lui te prinde.

Finalul complet neasteptat, frisonant, cade ca o ghilotina peste un roman excelent, produs al unui profesionist.

Sursa: http://revistacultura.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Acuz!

23:55

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

„EuroBusiness LRJ” S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 20.08.2020, 10.09.2020, 24.09.2020, 08.10.2020, 22.10.2020, respectiv 05.11.2020, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd. Magheru, nr. 31, et. 1, cam. 25, Sector, licitații în vederea valorificarii următoarelor bunuri imobil și mobile, proprietatea debitoarei: BUN IMOBIL, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA). Proprietate imobiliară, teren, căsuțe de vacanță și anexe, situată în Sat Dragosloveni, Com. Soveja, Jud. Vrancea, înscrisă în CF nr. 50048 a Com. Soveja, compusă din: Teren intravilan în suprafață de 2.438,00 mp, amplasat în Sat Dragosloveni, Com. Soveja, Jud.Vrancea, CF nr. 50048 a Com. Soveja, nr. cad.50048, Construcția C1-magazie, nr. cad.50048-C1Sc=67,00 mp, Construcția C2-anexă, nr. cad.50048-C2, Sc=170,00 mp, Construcția C3-magazie, nr. cad50048-C3, Sc=12,00 mp, Construcția C4-grup sanitar, nr. cad.50048-C4, Sc=17,00 mp, Construcția C5-bucatarie, nr. cad.50048-C5, Sc=24,00 mp, Construcția C6-umbrar lemn, nr. cad.50048-C6, Sc=9,00 mp, Construcția C7-umbrar lemn, nr. cad.50048-C7, Sc=9,00 mp, Construcția C8-casă de vacanță, nr. cad.50048-C8, Sc=15,00 mp, Construcția C9-casă de vacanță, nr. cad.50048-C9, Sc=14,00 mp, Construcția C10-club, nr. cad.50048-C10, Sc=64,00 mp, Construcția C11-casă de vacanță, nr. cad.50048-C11, Sc=15,00 mp, Construcția C12-casă de vacanță, nr. cad.50048-C13, Sc=15,00 mp, Construcția C13-casă de vacanță, nr. cad.50048-C13, Sc=65,00 mp, Construcția C14-casă de vacanță, nr. cad.50048-C14, Sc=15,00 mp, Construcția C15-casă de vacanță, nr. cad.50048-C15, Sc=15,00 mp, Construcția C16-casă de vacanță, nr. cad.50048-C16, Sc=65,00 mp, Construcția C17-casă de vacanță, nr. cad.50048-C17, Sc=15,00 mp, Construcția C18-casă de vacanță, nr. cad.50048-C18, Sc=15,00 mp, Construcția C19-casă de vacanță, nr. cad.50048-C19, Sc=65,00 mp, Construcția C20-casă de vacanță, nr. cad.50048-C20, Sc=28,00 mp, Construcția C21-magazie, nr. cad.50048-C21, Sc=145,00 mp, Construcția C22-casă de vacanță, nr. cad.50048-C22, Sc=51,00 mp, Construcția C23-casă de vacanță, nr. cad.50048-C23, Sc=35,00 mp și Construcția C24 - wc, nr. cad.50048-C24, Sc=17,00 mp. 65.110,50 BUNURI MOBILE PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA) CARUCIOR + CUVA 7,27, MASINA GLAZURAT CIOCOLATA 3.236,26, Masina cernut faina 46,49, CARUCIOARE CU NIVELE pt cuptor 211,55, CUPTOR POLINI MOD.80100 211,55, CUPTOR POLINI MOD.8080190 211,55, CUPTOR ROTATIV ROTO 6080SR.200SC 2.531,01, CUPTOR WERNER REA 1280, 211,55, CUPTOR WERNER REA 1280, 211,55, MASINA ROTATIVA ROTOFORM, 4.489,66, Moara ptr. Preg. Probelor, 767,59, Balanta analitica, 412,62, Echip. Ptr. Determ. Aciditatii, 570,56, Etuva, 215,59, Balanta tehnica 176,30, Sist. Automat ptr. Determ. Azot 2.761,19, Sist. Autom. Ptr. Determ. Gras 2.563,97, Distilator apa 550,82, Aparat perf. Pt.Deter. Cant. De z 1.605,07, Incinta termostatare probe 471,85, Sistem aut. Amb. Prod. Gr.IP600 21.265,94, Aparat de realiz. Mixuri pt. Ret 3.026,27, Malaxor spiral cuva rabatabil 4.821,88, Linie pentru obtinere covrigi 57.418,17, Camera racire semifabricat 3.446,86, Cuptor rotativ, 7.048,60 Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptoar rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Masina de glazurat si uscat turta dulce 8.830,77, DEDURIZATOR FD-25, 418,00, LINIE PENTRU OBTINEREA CROCHETE 105.250,22, LINIE PENTRU OBTINERE COVRIGI 74.381,28, MALAXOR 7.023,99, Oala fierbere 233,69, DULAP FRIGORIFIC 381,22, AGENT FRIGORIFIC 77,01, ECHIPAMENT MIXER PLANETAR 8.207,35, MASINA PADO PT FURSEC SI TURTA 12.311,02, Masina taiat foi nap -Doina 263,51, Masina taiat nuga 441,19, Cuptor rotativ 2.078,25, CUPTOR FOI 12.232,98. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietele de sarcini care pot fi procurate on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestora fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, pentru bunuri mobile și 2.380,00 RON, TVA pentru bunul imobil/caiet de vanzare, dovada achiziţiei acestora fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestora efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892 RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.: RO76BUCU1032235342465 RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei (zilele de miercuri), ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietele de sarcini, urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail : vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro. Vizitarea şi prezentarea activelor se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini. Vizualizarea activului imobil, respectiv a bunurilor mobile, este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar.: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702, e-mail: vanzari@lrj.ro, telefon: 0737.242.544, e-mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, e-mail: paula.stoian@fanyon.ro.
„EuroBusiness LRJ ”S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 20.08.2020 și 10.09.2020, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd. Magheru, nr. 31 ,et. 1, cam. 25, Sector 1, licitații în vederea valorificarii următorului bun imobil, proprietatea debitoarei: BUN IMOBIL, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA) ,,Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI”, proprietate compusă din teren și construcții cu destinație nerezidențială, împreună cu bunurile mobile integrate, mijloacele fixe, obiectele de inventar și activele necorporale, situată în Sat Baldovinești, Com. Vădeni, Jud. Brăila, CF nr. 70378 a Com. Vădeni, astfel: 962.727,20. 1. Teren și construcții cu destinație nerezidențială 727.711,20. a. Teren intravilan, în suprafață de 4.507,00 mp, amplasat în Sat Baldovinești, Com.Vădeni, Jud. Brăila, nr. cad.70378, CF nr. 70378 a Com. Vădeni 30.720,00. b. Construcția C1, cu destinație secție producție, nr. cad.70378-C1, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,30 mp, cu regim de înălțime P+1E 42.613,60. c. Construcția C2, cu destinație secție producție, nr. cad.70378-C2, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,45 mp, cu regim de înălțime P+1E 42.644,00. d. Construcția C3, cu destinație depozit ambalaje, nr. cad.70378-C3, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=501,10 mp, cu regim de înălțime P 17.497,60. e. Construcția C4, cu destinație pavilion administrativ, nr. cad.70378-C4, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=149,75 mp, cu regim de înălțime P+1E 39.305,60. f. Construcția C5, cu destinație depozit produse finite, cu nr. cad.70378-C5, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=130,75 mp, cu regim de înălțime P 5.312,80. g. Construcția C6, cu destinație anexă depozitare, nr. cad.70378-C6, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=294,00 mp, cu regim de înălțime P 5.279,20. h. Construcția C7, cu destinație de spații de producție și depozitare, nr. cad.70378-C7, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=449,00 mp, cu regim de înălțime P+1E 74.085,60. i. Construcția C11, cu destinație hală producție, nr. cad.70378-C11, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=530,00 mp și Sc desfășurată=2.120,00 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M 359.211,20. j.Construcția C12, cu destinație anexă tehnologică, nr. cad.70378-C12, CF nr. 70378, Com. Vădeni, cu Sc la sol=155,00 mp și Sc desfășurată=620,00 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M 111.041,60 2. Bunuri mobile integrate (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 102.312,00. 3. Bunuri mobile constând în mijloace fixe și obiecte de inventar (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 98.304,00. 4.Active necorporale: mărci, desene și modele 34.400,00. Activul imobil, ”Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI” se vinde doar în bloc, ca activ funcțional. Prețurile nu includ TVA. Urmează a fi făcută aplicabilitatea dispozițiilor art. 292, (alin.2), lit. F, din Codul Fiscal, în măsura aplicabilității. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, dovada achiziţiei acestuia fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestuia efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.:RO76BUCU1032235342465RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei, ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietul de sarcini, urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail: vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro.Vizitarea şi prezentarea activului se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini.Vizualizarea activului imobil este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702,e mail: vanzari@lrj.ro, telefon: 0737.242.544, mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, mail: paula.stoian@fanyon.ro.
 Două filme în premieră, pe terasa acoperiș a Ateneului Național din Iași
16/09/2020 19:27

  Filmele in aer liber pot fi văzute si săptămana aceasta in cele trei spatii de proiectie: terasa acoperis a Ateneului National din Iasi, Casa Ghica-Callimachi si Centrul de evenimente Agora. Cinefili ...

 Doliu în lumea artistică - a murit cel mai vârstnic actor al teatrului din Constanța
16/09/2020 14:42

  Alexandru Mereuţă, cel mai in varstă actor al Teatrului de Stat din Constanţa, a murit.Cunoscut ca Nea Alecu, actorul care ajunsese la 93 de ani, a realizat o impresionantă galerie de personaje pli ...

 S-au pus în vânzare primele bilete pentru Festivalul de Teatru pentru Tineri
16/09/2020 13:16

  Primul set de bilete pentru cateva din spectacolele editiei cu numărul XIII a Festivalului International de Teatru Pentru Publicul Tanăr (FITPT) tocmai s-au pus in vanzare. Genericul FITPTI 2020 est ...

 Instalație multimedia dedicată lui Rembrandt, expusă la Muzeul Ermitaj
16/09/2020 12:59

  Regizorul rus Aleksandr Sokurov, laureat cu Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia in 2011, a prezentat la celebrul Muzeu Ermitaj din Sankt Petersburg o instalaţie multimedia consacrată tabl ...

Horațiu Mălăele va fi omagiat la Iași, la Serile Filmului Românesc
15/09/2020 20:35

 În perioada 30 septembrie - 4 octombrie, la Iasi va avea loc cea de-a XI-a editie a Festivalului Serile Filmului Romanesc (SFR) si va fi dedicată actorului si regizorului Horatiu Mălăele. Gala d ...

Atelier de lectură pentru copii, la Palatul Culturii
15/09/2020 20:34

 Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi - Sectia Relatii Publice, Marketing, Logistică, Proiecte, Programe, in parteneriat cu Primăria Municipiului Iasi, Universitatea Natională de Arte &b ...

Cât de importante sunt poveștile pentru copii
14/09/2020 20:30

 Copiii adoră timpul in care părintii, bunica sau bunicul le citesc ceva dintr-o carte. Lectura creează fantezii, are un efect calmant si promovează cunoasterea generală si vocabularul. Timp ...

Românii, codași și la consumul de cafea
14/09/2020 20:27

Desi consumul de cafea este in Romania printre cele mai slabe din Uniunea Europeană, se poate observa o dinamică pozitivă in ultimii ani pe piată, mai ales in ceea ce priveste preferinta pentru calitate mai ...

Ateneul Naţional din Iaşi, instituţie culturală de importanţă naţională
08/09/2020 21:13

 La conferinţa de presă desfăşurată sambătă, 5 septembrie 2020, la Palatul Culturii, Ministrul Culturii, domnul Bogdan Gheorghiu a declarat că, in urma multiplelor discuţii avute de domnia sa cu M ...

„Pe urmele lui Ludwig Dombrowsky”,  Atelierele creative „Vovo” la Palatul Culturii
07/09/2020 21:30

 Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi anunţă organizarea, in parteneriat cu Asociaţia Culturală AltIaşi, a unei serii de ateliere creative, derulate in cadrul proiectului „Pe u ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei