Regina Maria a României - „Mama răniţilor”

3

Dimensiune font:

| 08-03-2024 00:20

Poate unul dintre cele mai complexe personaje din istoria României este Regina Maria a României, supranumită de românii contemporani cu ea „Mama răniţilor” sau „Regina soldat”, în special datorită implicării sale active în ajutorarea răniţilor în Primul Război Mondial.

Născută în 29 octombrie 1875, în Marea Britanie, viitoarea Regină Maria a României a fost prima fiică a principelui Alfred al Marii Britanii şi a ducesei Maria Alexandrovna a Rusiei, unica fiică a ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei. Regina Maria a fost, totodată, nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii şi era verişoară dreaptă cu ţarul Nicolae al 2-lea, care o îndrăgea nespus. Între cei doi mereu a existat o frumoasă relaţie de rudenie.

După o copilărie şi o adolescenţă petrecută în casa părintească, Maria s-a logodit la 16 ani cu principele Ferdinand I, moştenitorul tronului României. S-au căsătorit la 10 ianuarie 1893, pe când principesa Maria avea numai 17 ani. Cu prilejul acestui eveniment a primit o cupă de argint care se păstrează la Muzeul Naţional de Istorie al României şi pe care stă gravată inscripţia: „Bine ai venit mireasă de Dumnezeu, aleasă spre a patriei cinstire.”.

Un an mai târziu s-a născut primul copil al cuplului princiar: Carol al II-lea, cel care va deveni al treilea rege al României. Regina Maria şi Regele Ferdinand au mai avut împreună trei fete şi doi băieţi: principesa Elisabeta, măritată cu regele George al Greciei, pe principesa Maria, care în 1922 s-a căsătorit cu Regele Alexandru I al Iugoslaviei, pe prinţul Nicolae, principesa Ileana, soţia arhiducelui Anton de Austria şi pe micul principe Mircea, care a murit la începutul războiului. În urma alianţelor matrimoniale realizate de copiii ei în marile case regale din Balcani, reginei Maria i se spunea, în glumă, la începutul anilor '30 ai secolului trecut “Soacra Balcanilor”.

În timpul Primului Război Mondial, îmbrăcată în haine de soră medicală, Regina Maria a organizat spitalele de campanie şi a fost prezentă printre cei suferinzi, împărţind medicamente, mâncare şi pături soldaţilor răniţi pe front sau bolnavilor de tifos. Pentru atitudinea sa curajoasă din timpul Primului Război Mondial a primit titlul de „Regina – soldat”.

Nu gasesc

„Surâsul său luminos a strălucit în tenebrele Primului Razboi Mondial. Maria a României s-a remarcat prin eroism și majestate. Ea a fost mama răniților și sufletul României”.

Regina Maria a făcut diferenţa într-o vreme în care rolul femeii în politică era extrem de mic. Ea a fost principalul sfătuitor al Regelui Ferdinand până la decesul acestuia în 1927. În acest sens, a rămas antologică afirmaţia ambasadorului Franţei la Bucureşti la vremea respectivă, Charles de Saint–Aulaire: “Există un singur bărbat la Palat şi acela este regina”. Intrarea României în Primul Război Mondial de partea Antantei se datorează pe de-o parte Reginei Maria.

Nu gasesc

„Există un singur bărbat în România și acela este Regina”.

În octombrie-noiembrie 1926, Regina Maria a efectuat un turneu privat în Canada şi SUA, fiind însoţită de principele Nicolae şi principesa Ileana - moment ce reprezintă apogeul popularităţii sale. A vizitat instituţii, întreprinderi, muzee, şcoli, case memoriale, a avut întâlniri cu oficialităţi, dar şi cu oameni simpli. A vizitat coloniile de români. A ţinut cuvântări în care vorbea despre România. Vizita a fost întreruptă în contextul deteriorării stării de sănătate a regelui Ferdinand.

După venirea la putere a lui Carol al II-lea, în 1930, rolul acesteia în viaţa publică a fost marginalizat. La scurt timp a fost obligată să se autoexileze la Balcic (pe atunci în România), unde anturajul său era strict supravegheat şi unde i s-a interzis orice implicare politică.

Regina Maria s-a îmbolnăvit în anul 1936. La începutul anului 1938 a fost internată în mai multe sanatorii din Italia şi Germania, existând bănuiala că ar fi avut cancer la esofag şi ciroză.

Simţindu-şi sfârşitul aproape, Regina Maria i-a cerut fiului ei, Carol al II-lea, să-i trimită un avion care să o aducă în România. Monarhul României a refuzat. S-a oferit însă Hitler să îi pună la dispoziţie un avion sanitar, pe care îndrăgita regină l-a refuzat. Aceasta a ales să vină cu trenul în care, potrivit unor surse, ar fi şi murit. Avea 63 de ani. Decesul a fost anunţat la 18 iulie 1938, la Sinaia, de regele Carol al II-lea.

Înmormântarea sa a fost grandioasă. Regina, la dorinţa ei, nu a fost îmbrăcată în negru, ci cu o roche simplă de culoare albă. Bucureştiul s-a îmbrăcat în culoare sa preferată – violet- şi i-a adus flori roşii. După sicriul ei a mers calul său iubit, cu cizmele regale ataşate la scăriţe, dar şi o sumedenie de membri ai familiilor regale din Europa, ai familiilor nobiliare, diplomaţi de rang înalt, politicieni şi miniştri.. „A fost înmormântat un soldat... Regina Maria a fost doar un ostaş care a luptat pentru libertatea românilor”, scria unul dintre ziarele timpului.

Nu gasesc

Ultimul drum al marii regine. Imagini de la funeraliile Reginei Maria

Conform dorinţei testamentare, inima i-a fost aşezată într-o casetă şi depusă la biserica Stella Maris, lângă vila sa din Balcic. În 1940, după ce România a pierdut acest teritoriu, caseta a fost adusă la castelul Bran, iar din 1970 se află la Muzeul Naţional de Istorie al României.

Regina Maria a fost cea dintai care a stat ca o stanca, cu sufletul neclintit in convingerea biruintei finale. Ca un inger pazitor a mentinut moralul in cercul central al aspiratiilor nationale, de unde toata lumea romaneasca astepta orientare si indemn. In acele clipe critice din 1918 a fost un mare noroc pentru noi, pentru demnitatea noastra, ca am avut-o. Ca nascuta englezoaica, ea să se îndrăgostească de România, şi să I se dedice întrutotul.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Vine gripa!

09:06

BANCUL ZILEI

04:51

Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
Centenarul Patriarhiei Române și omagierea Reginei Maria, în 2025. Natalia Intotero, mesaj cu ocazia Zilei Culturii Naționale
15/01/2025 18:52

Natalia Intotero, ministrul Culturii, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Culturii Nationale, in contextul in care anul 2025 are o incărcătură aparte pentru poporul roman, care celebrează atat Centenarul Pa ...

Poezii de Mihai Eminescu. Cele mai frumoase opere ale poetului român
15/01/2025 13:41

 Pe 15 ianuarie, romanii sărbătoresc Ziua Culturii Nationale, reprezentand data la care il comemorăm pe Mihai Eminescu. Poetul roman s-a născut 16 ianuarie 1850, iar ziua care ii aminteste viata si car ...

Președintele Academiei le 'dă peste nas' celor care îl denigrează pe Mihai Eminescu: 'Este imposibil să se facă abstracţie de el'
14/01/2025 15:30

Cand se vorbeşte despre cultură la romani, este imposibil să se facă abstracţie de Eminescu, afirmă preşedintele Academiei Romane, Ioan-Aurel Pop, subliniind că numele de "cultură naţională" nu jigne ...

Andrei Caramitru face praf naționaliștii: Nivelul de imbecilitate a depășit orice nivel acceptabil
14/01/2025 12:50

Economistul Andrei Caramitru face praf curentul nationalist. Acesta spune că niciun ritual promovat de sustinătorii lui Călin Geogescu nu poate duce tara la o crestere economică, ba mai mult acuză că in R ...

Calendarul zilei 12 ianuarie: 147 de ani de la cucerirea Smârdanului de către Armata Română, în Războiul de Independență
12/01/2025 21:25

Lupta de la Smardan s-a desfăsurat in ziua de 12/24 ianuarie 1878 in satul Smardan, sangeacul Vidin, vilaietul Dunării, Imperiul Otoman, in contextul războiului de independentă (1877 – 1878). Satul apart ...

Mircea Dinescu se ia de CTP, după scandalul Popovici: Ca o știucă sărată!
08/01/2025 16:29

Scriitorul Mircea Dinescu intervine in scandalul mediatic creat după ce Cristian Tudor Popescu l-a criticat pe David Popovici pentru că a dezvăluit că a fost visul său să isi cumpere un Porsche Spyder. Di ...

Motivul pentru care Florin Piersic a ajuns la mănăstire. Marele actor a rămas consternat
05/01/2025 18:42

 Au circulat zvonuri că Florin Piersic s-ar fi retras intr-o mănăstire din Bucovina la sfarsitul anului trecut. Totusi, actorul a oferit mai multe detalii după ce Dan Negru l-a contactat.   &nbs ...

S-a retras Florin Piersic la mânăstire? Dan Negru a lămurit misterul
05/01/2025 10:05

După ce in spaţiul public au apărut mai multe informaţii conform cărora Florin Piersic s-ar fi retras la o manăstire, Dan Negru a lămurit misterul. "L-am sunat pe Florin Piersic in dimineata asta pentr ...

Mărturisirea avocatului Florentin Țuca: Există un război spiritual în lume, un război care atacă esența dumnezeiască a umanității, atacată de forțele răului. Devine tot mai vizibilă nevoia de apărare a ortodoxiei
03/01/2025 16:52

Frămantările de azi tin de „imensul război spiritual contemporan, un război care excede confruntările ideologice, politice, militare sau geostrategice. Este un război care afectează esenta dumnezeiasc ...

Calendarul zilei 3 ianuarie: 12 ani de la moartea lui Sergiu Nicolaescu, probabil cel mai mare regizor român de film
03/01/2025 16:25

Pe 3 ianuarie 2013, trecea la cele vesnice regizorul si actorul Sergiu Nicolaescu. Iată biografia sa, conform RADOR: Sergiu Nicolaescu s-a născut la 13 aprilie 1930, la Targu-Jiu, intr-o familie de aromani, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei