„Reușitele în carieră contează, dar fericirea pe care ți-o aduc ființele pe care le-ai purtat în tine și pe care le-ai modelat nu se compară cu nimic”

1x-o1
1x-o2
1x-o3
1x-o4

Dimensiune font:

| 08-03-2022 06:51

 Oltița Cîntec, teatrolog, conferențiar la Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, directorul artistic al Teatrului „Luceafărul”, curator al Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr, mama Mălinei și a lui Vlad, așa arată o sumară descriere a unei doamne a Iașului, care a avut răbdarea, amabilitatea și timpul de a ne oferi un interviu care poate fi oricând un model pentru orice tânără care își dorește să aibă o traiectorie frumoasă în viață.


- Voi intra direct în subiect și vă voi întreba - dacă ar fi să fiți portretizată într-un tablou, cum v-ar plăcea să arătați?
- Ca un om oarecare. O persoană cu calități si vulnerabilități, cu trăsături care pentru unii ar părea însușiri pozitive, pentru alții ar fi cusururi. Un tablou îndrăzneț ca tehnică plastică întrucât, ca teatrolog, îmi plac formele inovative, o reprezentare tonică. Un portret care să atragă ochiul ce-l privește, nu pentru că mă reprezintă pe mine, ci pentru că îi transferă emoție, îl pune pe gânduri, îi spune ceva.
- De ce ar fi să acceptați o astfel de provocare?
- Eu speram că în logica discuției, de la tablou să trecem la statuie! Glumesc, evident!
- Cine este dna Oltița Cîntec? Cum v-ați ales profesia? Ce v-a adus și ce pierderi ați avut din cauza ei?
- Cred că profesia m-a ales pe mine. Știu că lumea vrea istorii spectaculoase despre vocație, întâlnirea cu meseria, însă la mine a fost cumva firesc. Esențial e să descoperi ce anume ți se potrivește, pentru ce anume ai calități pe care să le șlefuiești prin studiu și exercițiu continuu. Am spirit critic. Uneori dă pe-afară! Am condei, mi s-a spus încă din liceu, dar știam deja acest lucru. Am înclinații artistice, dar și gândire logică, un obiect de studiu care mi-a plăcut enorm (la bacalaureat am luat 10 la Matematică!). Detest rutina. Sunt frontală, spun adevărul, iar frontalitatea asta deranjează adesea, mă face antipatică. Eu caut să fac mereu lucruri noi, care nu s-au mai făcut, pe care nu le-am mai făcut. Sunt o fată născută la țară, la Deaj-Mureș, unde-am trăit până la 7 ani, școlită la oraș, independentă, obișnuită să-și rezolve singură problemele. M-am format la Târnăveni și la Târgu Mureș, sunt o ardeleancă pe care viața a aruncat-o la Iași. Îmi place să călătoresc, călătoresc mult, aș face-o și mai mult dacă s-ar putea. Am o curiozitate insațiabilă, vreau să pătrund în miezul lucrurilor, să le descopăr. Nu mă las până nu le pricep, până nu articulez rațional mecanismele care le pun în mișcare. Am spirit de observație, atenție distributivă, abilitatea de-a face sinteze. Sunt multifuncțională. Și, îmi place să cred, am un suflet mare.
- V-ați simțit vreodată marginalizată din cauza statutului de femeie?
- Nu neapărat! Sau n-am privit lucrurile din poziția de …victimă. Am acționat mereu, n-am permis unor situații să mă demobilizeze. Depinde foarte mult de cum tratezi lucrurile, cum te poziționezi. Cred că mai degrabă în copilărie mă irita când auzeam remarci separatiste de tipul „Tu du-te și stai acolo, cu fetele!” ori „Ah, asta nu-i pentru fetițe”, inclusiv când era vorba despre culoarea unei rochii sau purtatul pantalonilor.
- Trăim într-o lume provocatoare, plină de nedreptăți. Care a fost cea mai mare și cum i-ați făcut față?
- Nedreptăți? Păi, din astea sunt tot timpul! Cea mai mare? Zău, nu știu. Și-apoi cred ca percepem diferit nedreptățile și-n funcție de etapa vieții în care ni se întâmplă. De vreme ce nu-mi amintesc, se vede că n-a fost niciuna care să mă marcheze. S-au încadrat în limitele suportabilului.
„Rău” e un substantiv neutru. Zicem „rău”, dar există și varianta feminină, „răutate”, deci nedreptatea e distribuită în ambele genuri.
- Se vorbește multe despre discriminarea feminină. V-ați simțit vreodată discriminată în raport cu domnii? Sau poate cu unele doamne?
- Există, fără îndoială, discriminare de gen. România e o țară în care misoginia atinge, din păcate, cote ridicate. Și merge de la glumițe care ironizează femeia ori o reduce la capacitățile reproductive sau casnice pe care le-am avea în fișa postului, la gesturi și atitudini pe care alte societăți le consideră hărțuire. De tipul privirilor languroase, fluieratului pe stradă, luatului de după umeri, de după mijloc, gesturi chipurile prietenoase, tandre, însă care în esență reprezintă o obiectualizare a feminității. Nu e numai vina bărbaților aici, e și vina noastră, a femeilor. În primul rând, pentru că le acceptăm. Că nu replicăm atunci când ni se întâmplă. Că râdem la poantele de tipul acesta. Că, unele, ne simțim flatate de „atenția” de acest tip. Să nu fiu înțeleasă greșit, e normal să acceptăm un compliment venit dinspre partea masculină, dar există niște limite dincolo de care nu e bine să mergem. Ține, adică și de abordarea noastră, iar asta se face prin educație. Uite, să dau un exemplu, e simpatic! Când eram mică, voiam să fluier și eu ca băieții, cu degetele în gură, dar mama a fost împotrivă să învăț. Nu pentru că nu mi-ar fi folosit la nimic, ci pentru că „nu-i frumos pentru o fată”. Acum învăț să fluier așa, ca să pot chema mai ușor un taxi! Sau să fluier și eu înapoi, dacă mă fluieră cineva pe stradă. Adică cu o utilitate practică. E, de altfel, și un excelent exercițiu respirator. Stimulează plămânii!
- Considerați că fetele și băieții trebuie educați diferit?
-Nu. Copiii trebuie învățați de mici că ambele genuri care structurează viața sunt diferite, fără grade generice de superioritate sau inferioritate. Și nu sunt nici fan al cotelor de gen impuse obligatoriu, deși ele pot reprezenta un start al schimbării procentajelor în anumite domenii.
Sunt declarat o feministă. Nu una radicală, nu-mi voi arde niciodată sutienul în piața publică, nu voi proclama supremația femeilor, ar fi o exagerare contra-productivă. Sunt o feministă echilibrată, dar militantă. Cred în complementaritatea genurilor și, mai presus de orice, în egalitatea de șanse. Feminismul nu-l văd ca pe o întrecere cu bărbații, e un nonsens. Natura ne-a creat diferiți, dar asta nu înseamnă că femeile sunt mai prejos. Sunt convinsă că și doamnele și domnii pot contribui prin ceea ce fac la bunul sau răul mers al lumii, într-un parteneriat care să valorifice diferențele. Eu sper la bunul mers al mers al lumii. Uite, exemple legate de războiul din Ucraina, care ne zguduie existențele. Se tot vorbește zilele acestea, când agresiunea lui Putin tulbură liniștea lumii, despre curaj, bărbăție, oameni de stat. Să spunem în acest context că cinci femei sunt ministre ale Apărării/Forțelor Armate în țări membre UE - Ludivine Dedonder (Belgia), Florence Parly (Franța), Christine Lambrecht (Germania), Kajsa Ollongren (Olanda), Margarita Robles (Spania). Să aducem în atenție și voluntarele din armata ucraineană. Și să remarcăm tenacitatea miilor de femei care și-au luat pruncii în brațe, au înghesuit ce-au apucat în câteva bagaje și străbat vitejește zeci de mii de kilometri ca să-i salveze. De multe ori „a lupta” înseamna „a proteja”.
- Care au fost momentele marcante în cariera dvs? Cât ați muncit să ajungeți în acest punct? La ce ați renunțat? Care este cea mai mare realizare?
- Prima cronică. Prima polemică. Prima carte. Primul proiect teatral. Doctoratul. Prima ediție de Festival Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași, un proiect pe care îl curatoriez de 15 ani și de care sunt foarte mândră, pe care l-am dăruit acestui oraș care l-a primit așa cum am sperat, cu brațele, inimile și mințile deschise. Cât am muncit? Cât a fost necesar. Adică mult. Foarte mult. Performanța, spre care tind întotdeauna, nu vine singură. O atingi, e o cursă lungă, un maraton.
- Familia, cariera, copiii... Cum ați integrat acest roluri în viața dvs? Cum ați reusit să păstrați echilibrul?
- Sunt polii vieții mele, personale și profesionale. Vlad și Mălina, în ordinea venirii lor pe lume, sunt lumina ochilor mei. Cele mai importante ființe de pe planetă. Doi oameni frumoși și buni care au dat sens vieții mele. Prin ei voi continua să exist într-o anumită măsură și după ce voi părăsi terestrul. Am integrat firesc aceste roluri, mă motivau. Nu m-am temut nicio clipă că nopțile nedormite îmi vor scădea randamentul profesional sau că maternitatea, cu toate etapele ei, va lăsa urme ireversibile pe corpul meu. Reușitele în carieră contează, indiscutabil, arată că faci bine ceea ce faci, dar fericirea pe care ți-o aduc ființele pe care le-ai purtat în tine și pe care le-ai modelat cum știi tu mai bine nu se compară cu nimic altceva. Și cariera, și copiii arată că n-ai trecut degeaba pe aici, pe Pământ. Cum am păstrat echilibrul? Cu răbdare. Cu încăpățânarea cu care fac lucrurile în care cred. Cu tenacitatea de-a realiza totul cât mai bine. Așa am fost educată acasă, în Ardeal, să fiu activă, implicată, să nu „lucru de mântuială”.
- Dragoste sau carieră? Ce ați alege la un moment de răscruce?
- Carieră fără dragoste nu se poate. Nu poți să fii performant fără să iubești ceea ce faci. Nu se poate fără pasiune, fără să arzi.
- Într-o lume a divergențelor, în care domnii par să domine, ce rol vă oferiți?
- De pacificator. Și dacă asta nu-mi reușește, de luptător în tabăra celor nedreptățiți, a celor neajutorați. Curajul nu mi-a lipsit niciodată și, de multe ori, am sfidat prejudecățile. Nu mi-a plăcut să stau aliniată într-un rând. Sunt un camarad, mă implic, susțin, mișc lucrurile. Sunt un om de acțiune.
- Dacă mâine ar fi să schimbați lumea, ce ați face?
- Aș încerca să fac exact ce fac și în prezent: m-aș strădui să o fac mai bună. Să nu mai existe atât de multe probleme, să nu mai existe atât de multă suferință. Să pansez sufletele rănite cu frumusețea artei și prin efectele generozității să le readuc un zâmbet pe buze. Sunt acțiuni curative.
A consemnat Maura ANGHEL
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei MEGA EDILE IAȘI SRL – societate în faliment, dosar nr. 2517/99/2019 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele active : Nr. crt. Denumire activ Buc Preț de pornire 90% (lei-fără TVA) 1. Mobilier 1 2.507 2. Bena cu descarcare centrala 1 1.877 3. Masina de curatat panouri 1 4.981 4. Masina de taiat 1 2.864 5. Masina de taiat caramida 1 2.951 6. Masina de fasonat 1 9.470 7. Aparat suduraMAX 403 1 10.434 8. Compresor de aer AB 300/808F 1 3.667 9. Masina de sudat carcase tip PILEMASTER IIIDF200/1500/12 si accesoriile aferente 1 554.088 10. Masina de confectionat etrieri tip TWINMASTER 12S, Model 031 si accesoriile aferente 1 355.857 11. Masina de fasonat 1 9.743 12. Compresor trifazat stationar AB300/808F 1 3.574 13. Masina de legat fier RB441T 1 8.228 14. Pistol sudura MIG,DC-00020 1 4.393 15. Radiocomanda macara 1 5.401 16. Bos furca macara auto 1 4.066 17. Uscator de aer prin refrigerare QNOM=900 L/M 1 3.001 18. Bena 1000 l descarcare centrala cu tub 1 3.646 Licitațiiile vor avea loc în zilele de 03,17.06.2022 respectiv 01 și 15.07.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine :  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 595 lei;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO25PIRB2400776062003000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Cererile de participare se vor depune cu cel târziu cu 1 zi înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termen de 30 zile, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţiei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel:0744520508,0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei RESIDENT EST COM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 5539/99/2020 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr. 85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Autoutilitară marca Ford, model Transit, fabricat în anul 2002, capacitate cilindrică 2.402 cmc, putere 66 kw, 90 CP, norma de poluare E3 - Preț de pornire 2.000 Euro reprezentând 100% din valoarea de piață/de lichidare stabilită prin raportul de evaluare. Licitațiile vor avea loc în zilele de 27.05.2022 respectiv 03, 10 și 17.06.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine:  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 595 lei;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO54PIRB2400764684002000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau la: tel:0744520508, 0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Primaria Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani, telefon 0231/561.946, fax 0231/561.936, e-mail: primariacotusca@ yahoo.com, cod fiscal 3372157. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: a) teren in suprafata de 7.900 mp, din Parcela Cadastrala 677, lot 2, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; b) teren in suprafata de 680 mp, din Parcela Cadastrala 682, lot 2, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; c) teren in suprafata de 7.210 mp, din Parcela Cadastrala 682, lot 1, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; conform H.C.L. nr. 22/08.04.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Primariei Comunei Cotusca. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei, se achita numerar la Casieria institutiei sau in contul concedentului: RO60 TREZ 1195 006X XX00 0330, deschis la Trezoreria Saveni, cod fiscal al concedentului 3372157. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.05.2022, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 30.05.2022, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 30.05.2022, ora 12.00, la sediul Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de contencios administrativ a Tribunalului Botosani, oras Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, e-mail: tr-botosani-reg@ just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.05.2022.
Eu, Eminescu. Film documentar
26/05/2022 15:37
Cum poți face bani din artă, în mediul online
24/05/2022 12:43

Cu un business in domeniul curăţătoriei, Vlad Elias şi Cristina Tarasevici au ales să dedice artei o parte din timpul şi resursele financiare de care dispun. Recent, au pus bazele galeriei de artă online ...

Ce este curentul Art Nouveau și cum a apărut
24/05/2022 11:04

Frumuseţe şi eleganţă, romantism şi individualism. La Belle Epoque şi Art Nouveau. Stilul artistic reprezentativ pentru inceputul secolului al XX-lea, inceputul artei moderne, un manifest al schimbării ...

25 de ani de la moartea lui Puiu Călinescu/VIDEO
16/05/2022 15:00

Actorul de comedie Puiu Călinescu (Alexandru Călinescu) s-a născut la 21 iunie 1920 in Bucureşti, in cartierul Griviţa, conform www.imdb.com. A fost fiul actorului Jean Tomescu, potrivit site-ului www.teat ...

Înțelegerea secretă care ar fi dus la scandalul Eurovision. Noi acuzații ies la iveală
16/05/2022 13:58

Postul de televiziune VRT, care emite in Belgia, sustine că a existat o intelegere secretă intre cele sase tări ale căror punctaje au fost anulate la Eurovision 2022, printre care si Romania. Mai exact, po ...

VIDEO Videoclipul piesei cu care Kalush Orchestra din Ucraina a câștigat Eurovision 2022 - imagini puternice
15/05/2022 12:27

 Trupa Kalush Orchestra din Ucraina, care a castigat Eurovision 2022, si-a publicat duminică videoclipul piesei „Stefania”, cu care a concurat in concurs, imaginile fiind filmat in plin războ ...

Scandalul bubuie iar: juriul național al României a fost eliminat de la Eurovision!
15/05/2022 12:08

 Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU), organizatorul Eurovision, a transmis un comunicat de presă in care a explicat că in cea de-a doua semifinală juriile naţionale din şase ţări au fo ...

15 mai, Ziua naţională a pictorului Nicolae Grigorescu
15/05/2022 11:02

La 15 mai este marcată, pentru prima dată, Ziua naţională a pictorului Nicolae Grigorescu. Demersul de instituire a acestei zile, iniţial sub denumirea Proiect de Lege privind declararea zilei de 15 mai c ...

VIDEO Finala Eurovision 2022: Reprezentantul României, wrs, pe locul 18 din 25 / Ce mesaj a avut pentru ucraineni / Câștigătorii ediției de la Torino
15/05/2022 10:09

 Marea finală a Eurovision 2022 a avut loc sambătă noapte pe Arena Pala Olimpico din Torino, iar Romania, reprezentată de wrs, s-a clasat pe locul 18 dintre cei 25 de finalisti. Favorita acestei editii ...

Actorul Valentin Uritescu, internat în stare foarte gravă în spital
12/05/2022 11:43

Celebrul actor Valentin Uritescu a fost internat la Spitalul Pantelimon, acolo unde medicii depun eforturi pentru a-l stabiliza. Actorul se confruntă de ceva timp cu grave probleme de sănătate. Valentin ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei