default

Dimensiune font:

Scene şi înscenări la Copenhaga

| 19-08-2017 05:45

Din Piaţa Primăriei, pe cea mai însemnată stradă co­mercială a capitalei daneze. Impresie de târg de mostre. Fiecare vitrină e un gherghef în care sunt aşezate, parcă de un meşter ţesător din vechime, sau de un pictor sce­nograf modern, cele mai subtile şi aproape incredibile nuanţe cromatice. În concepţia negustorilor, vitrinele trebuie să fie nişte spaţii magice în stare să seducă, să hipno­tizeze. Pentru aceasta se face absolut totul. Ideea şocului e slujită cu cele mai felurite mijloace, de la cele de rafi­nament artistic până la unele ipocrite, ţinând de cabotinismul scamatorilor de iarmaroc. Într-un asemenea maga­zin, un magazin de confecţii pentru bărbaţi şi femei am văzut o instalaţie automatizată, un fel de scrânciob, rotind continuu umeraşe cu bluze, cămăşi, pantaloni, ro­chii, sacouri.

Restaurantele, reprezentând cele mai interesante şi exotice bucătării naţionale (indiană, chineză, franceză, italiană, japoneză) au cotropit strada asemenea cafenele­lor din Montmartre. Şi magazinele îşi trimit în plină stradă produsele, în această stradă unde se adună toate neamurile pământului. Oameni mulţi şi feluriţi, dar făcând abstracţie unii de alţii. Tineretul domină acest aliaj uman. Fetele-s îmbrăcate băieţeşte. Părul de cu­loarea frunzelor înaintea înhumării, e purtat lung, împle­tit sau despletit. În miezul privirii, o asprime bărbă­tească. Băieţii, cu coame cabaline, au ades ochelari, ceea ce le dă un aer sfielnic şi totodată sever. Fetele par şi mai agresive. Umblă prin această mulţime multi­coloră, ca un penaj de păun, mulţime care emană o sin­gurătate sfâşietoare, umblă cu lozinci protestatare, scrise pe nişte bucăţi mari de pânză.

*

În Piaţa Palatului Regal, puţin timp înainte de schim­barea gărzii, spectacol vetust, de operetă, într-un oraş de o modernitate excesivă. în dreptunghiul delimitat de clădirile Palatului, clădiri oarecare, e o linişte gravă, descompusă de paşii plini de importanţă ridicolă ai san­tinelelor. Încă un sfert de oră şi nu e aproape nimeni. Pe scările din piatră poroasă o femeie, ce nu-i de a locului,, îşi aşează meticulos mătăsurile platinate. Două nemţoaice, fetiş­cane, îşi poartă mâinile pe lanţurile grele care încing sta­tuia regală din centrul pieţei şi prin degete curge toată moleşeala zilei de toamnă. Bărbaţii din gardă, împopoţonaţi ca nişte cai pentru o paradă medievală, poartă că­ciuli miţoase, din blană de urs, ce amplifică dimensiunile şi aşa gigantice ale acestor flăcăi roşcovani, pesemne cei mai voinici din toată Juthlanda. Se înfăţişează gravi în uniformele lor napoleoniene, de o gravitate puţin contrafăcută. Merg doi câte doi, bătând cu potcoavele uriaşelor botine pămân­tul acoperit cu o ceramică veche şi lucioasă. Se opresc dintr-odată ca nişte păpuşi caraghioase în urieşenia lor. Puştile greoaie nici nu s-au clintit. Fiecare o ia în altă parte. Apoi intră în locurile de strajă, nişte strane înalte de lemn, în care abia încap. Au mai rămas doar câteva minute. Suntem îndemnaţi să mergem spre centrul pieţei. Dintr-oda­tă, ca nişte vijelii, apar autocarele. Coboară ame­ricani, asiatici, nemţi. Centrul pieţei s-a umplut în câteva zeci de secunde. Dispută pentru un loc mai bun. Semnal de trompetă. Aparatele de fotografiat, de filmat, unele pe trepied, cele mai noi şi mai perfecţionate ti­puri, îs gata să intre în acţiune. Şi aşa începe specta­colul. Mai captivant mi se pare cel al reacţiilor de pe chipurile turiştilor. Un francez rotofei cu barbişon s-a trântit pe jos numai să filmeze din nu ştiu ce unghi. A năduşit cumplit, dar nici nu bagă de seamă. E tare fericit de isprava lui, pentru faptul că va avea ce să arate celor de acasă, acum, peste 10-20-30 de ani de ce a fost el în stare. Două malaieziencele echipate cu un aparat cu burduf, smiorcăie că n-au putut prinde retragerea batalionului, care şi-a încheiat serviciul. Palatul e pustiu. Nici un chip la geamuri. Casa regală e indiferentă la ceea ce se întâmplă. Flăcăii, zdrahonii, pun în opera ceremonialul cu seriozitate şi fast. 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, şos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 27.09.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun, Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie* (lei, fără T.V.A.) Activ 3 - PROPRIETATEA IMOBILIARĂ FUNCIARĂ amplasată în extravilan com. Vîrfu Cîmpului, jud. Botoşani, compusă din: - teren arabil neproductiv (cu destinaţie Staţie sortare pentru balastieră), în suprafaţă de 5.000 mp, cu număr cadastral 39, C.F. 9/N (nr. cds. nou 39 al C.F. 50595/com. Vîrfu Cîmpului). Imobilul se află în zona periferică a comunei, ocupată preponderent de terenuri virane şi agricole, amplasamentul nu dispune de utilităţi, iar accesul la proprietate se face pe drum pietruit. Imobilul a fost dobândit conform Contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2939/07.10.2004 de B.N.P. Elena Roman. - 325.000,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 26.09.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Licitaţia se va organiza în contul S.C. MINERAL COM S.R.L. care a adjudecat activul 3 în cadrul licitaţiei publice din data de 17.07.2019, ora 12.00 la preţul de 325.000,00 lei. S.C. MINERAL COM S.R.L. va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 26.09.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la: tel. 0232/243864, 0755132473, 0758049904, fax: 0232/212231 email: secretariat@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
COMPANIA NAŢIONALĂ de CĂI FERATE „C.F.R.” S.A., SUCURSALA REGIONALĂ C.F. IAŞI DIVIZIA COMERCIALĂ, sediul: Iaşi, Piaţa Gării nr.1, cod 700090, organizează licitaţie publică, deschisă, cu strigare, în Sala de Consiliu a Sucursalei Regionala C. F. Iaşi, din Iaşi, Piaţa Gării nr.1, corp A, et.2, joi, 31 octombrie 2019, ora 11.00 pentru închirierea de LOCAŢII (spaţii şi terenuri) către persoane juridice (59 locaţii) în staţii şi interstaţii c f, pe raza Sucursalei Regionala C. F. Iaşi, astfel: Bacău, Bârlad, Bicaz, Botoșani, Buhăieşti, Cîmpulung Moldovenesc, Cîmpulung Est, Dornești, Gura Humorului oraș, Hălăucești, Iaşi (Iaşi, Iaşi Nord), Lespezi-Dolhasca, Nicolina, Orbeni, Pașcani, Piatra Neamţ, Podu Iloaiei, Rădăuţi, Roman, Sîrca, Socola (Socola triaj, Socola mărfuri), Suceava (Suceava, Suceava Nord), TÎrgu Frumos, Tîrgu Neamț, Vaslui, Vatra Dornei (Vatra Dornei și Vatra Dornei Băi) și Verești. Lista locaţiilor cu detalii privind amplasarea, suprafaţa, destinaţia/obiectul de activitate, tariful minim de pornire a licitaţiei, taxele necesar a fi achitate pentru participare la licitaţie, este afişată la intrare în sediul Sucursalei Regionala C. F. Iaşi, Piaţa Gării nr.1, corp A sau poate fi accesată pe site-ul http://www.cfr.ro Procurarea caietului de sarcini unde se regăsesc criteriile de selecţie şi admitere a ofertanţilor, preţul minim de pornire, perioada de valabilitate a contractelor de închiriere (maxim 5 ani) precum şi valoarea altor taxe ce trebuie achitate, depunerea documentaţiei necesare participării la licitaţie şi achitarea taxelor, se pot face până vineri, 25 octombrie 2019, ora 12.00, la sediul Sucursala Regionala C.F. Iaşi – Divizia Comercială, Iaşi, Piaţa Gării nr.1, corp A, et.1, cam.123, tel. 0232/215600, centrala - int.123 149 sau 123 802.
Gheorghe Piperea anunţă închiderea Realitatea TV: 30 octombrie, ultima zi a televiziunii
14/10/2019 09:58

Cunoscutul avocat şi profesor de drept comercial Gheorghe Piperea anunţă că, in urma a doua soluţii pronunţate recent de ÎCCJ, falimentul Realitatea TV este inevitabil. Chiar dacă judecătorul sind ...

Olga Tokarczuk şi Peter Handke au primit Premiul Nobel pentru Literatură
11/10/2019 06:07

    Scriitoarea poloneză Olga Tokarczuk, in varstă de 57 de ani, a primit premiul Nobel pentru literatură pentru 2018, „pentru imaginaţia narativă, care, cu pasiune enciclopedică, reprez ...

Tescovina, elixir al tinereţii
30/09/2019 08:00

 Procedeele de preparare nu sunt deloc complicate În fapt, tescovina este cel mai important produs din struguri. Coaja, pulpa şi samburii au cel mai mare conţinut de resveratrol, acesta fiind cel ...

„Orice festival trebuie să fie viu, să evolueze, să se reinventeze prin fiecare nouă ediție”
27/09/2019 05:33

    La Iaşi va incepe săptămana viitoare unul dintre cele mai aşteptate evenimente artistice ale anului - Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tanăr Iaşi (FITPTI), ajuns la cea ...

„Sunt încă mulți care fac mișto de tații care se dedică prea mult creșterii copiilor”
24/09/2019 05:46

    - De ce un spectacol pentru tătici? Cum a fost primit de către public spectacolul „Cocoţat pe schele”? - E un personaj in spectacol care spune la un moment dat: ”si tatii t ...

Naționalul ieşean, invitat la primul festival de teatru al toamnei
18/09/2019 05:59

    Teatrul National Iasi este invitat la Chisinău, la Festivalul „Reuniunea Teatrelor Nationale Romanesti”, eveniment cultural cu traditie, de la care Nationalul iesean nu a lipsit nic ...

Teatru pentru insomniaci
13/09/2019 06:07

    Anul acesta, Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tanăr Iaşi (FITPTI), care se va derula in perioada 3-10 octombrie, are şi teatru pentru insomniaci. Secţiunea nu-şi propune ...

  Stagiunea Teatrului Naţional, deschisă de „Opt femei”
11/09/2019 13:11

  „Opt femei” este spectacolul care va deschide cea de-a 179-a stagiune a Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi. Premiera va avea loc joi, 12 septembrie, in Sala Mare. Piesa ...

Muriel Augry-Merlino, noul director al Institutului Francez din Iaşi
11/09/2019 07:01

    Începand din toamna aceasta, Institutul Francez din Iaşi revine pe scena evenimentelor culturale din Iaşi, cu noi acorduri francofone, graţie prezenţei dinamice a noului director, Muri ...

„La Gomera”, proiecţie de gală la Cinema Ateneu
11/09/2019 06:55

    „La Gomera”, al cincilea lungmetraj regizat de Corneliu Porumboiu, va rula intr-o proiectie de gală, in prezenta regizorului si a actritei Catrinel Marlon, duminică, 15 septembrie, ...