Sebastian A Corn, Vindecatorul

default

Dimensiune font:

| 29-10-2012 17:16

Sebastian A. Corn, Vindecatorul, Editura Cartea Romaneasca, Bucuresti, 2008, 376 pagini

 

Am avut mai multe reactii cand am vazut în librarie „Vindecatorul”, ultima carte de pana acum a lui Sebastian A. Corn.

Prima de bucurie.

A doua de nostalgie: mi-am adus aminte cum i-am citit primul text, o povestire publicata într-un almanah „Anticipatia” de prin (?)1994: o chestie cu niste funigei si cu un pseudo-Leonardo da Vinci, din care ma tem ca nu am prea înteles nimic. Lucrul ce mai dragut e ca s-ar putea ca aceasta amintire sa fie un fals de la un cap la altul: as putea sa verific, dar prefer sa o pastrez asa.

A treia de nervi: acum or sa stie toti fraierii de el, cei al caror motor de search se îneaca dincolo de ce scoate Humanitas-Polirom-Cartea Romaneasca.

A patra anti-Cernat. „Prin acest roman cu titlu samanic el face pasul decisiv catre mainstream”, zice Paul Cernat, autor al unei calduroase note pe coperta a patra.

De fapt, „pasul decisiv catre mainstream” l-a facut în 1997, cu „Sa ma tai cu taisul bisturiului tau, scrise Josephine”, 1998, scos la Editura Nemira, în colectia lui Dan Petrescu. (Astazi, aproape toata lumea se refera la Polirom cand vorbeste de relansarea interesului editorial pentru literatura romana: dar începutul real, cu o colectie puternica, construita pe criterii de valoare, scoasa la o editura privata-profitabila, a fost acela facut de Dan Petrescu).

Corn facuse asadar pasul decisiv. Dar nimeni nu a fost la receptie. Pacat. Romanul era cu adevarat valabil, prelucrand ideea unei epidemii de cancer într-o tara africana, cu debuseu într-un supra-realism. Romanul însusi seta un tip de replicare cvasi-canceroasa, pana la metastaza finala, în care cuvintele si traseele lor semantice sucomba în propria lor grasime-abundenta.

 

De la debutul lui Corn pot fi numarate – dupa enciclopedia si aritmetica mea – doar doua exceptii la indiferenta mainstramului fata de Corn: Mircea Cartarescu si Ion Manolescu (al doilea a pariat pe Corn în manifestul sau postmodern din anii 90, si l-a inclus în repertoriul de exemple din „Videologia” cu o secventa din „Aquarius”,).

In acelasi timp, în mod clar (pentru mine, cel putin), Sebastian A Corn este macar unul dintre scriitorii cei mai interesanti aparuti dupa ’89. Exista în principal doua explicatii pentru impermeabilitatea spatiului ex-fandom la numele lui.

(i) nu si-a identificat si integrat în practica scriiturii un target; a scris, dar nu a ochit. Conceptul de destinatar variaza sensibil de la o carte la alta. A avut sansa de a publica 4 carti la Nemira, editura de varf a anilor 90 atat pentru SF, cat si pentru mainstream (e drept ca una dintre carti – „Dune 7. Cartea brundurilor”, 1997 – a iesit din motive comerciale, relativ frauduloase, sub numele de Patrick Herbert, iar alta – „Cel mai înalt turn din Baabylon” – în perioada de colaps a editurii): dar, în lipsa unei strategii, acest atu urias a ramas fara urmari, Corn fiind nevoit s involueze în zonele de anonimat editorial (vezi Editura Diasfera, unde si-a publicat cartea cea mai complexa, mai pretentioasa si mai necitita, „Imperiul Marelui Graal”.  

(ii) conceptul prea dificil de literatura (un mutant personalizat si entropic al cyber- si steampunk-ului). Cu cateva exceptii  („2484 Quirinal Ave”, 1995 era o ucronie steampunk – bazata pe ipoteza ca Imperiul Roman nu s-ar fi prabusit –, si romanul cel mai lizibil al lui Corn), Corn e dificil de citit. Pe de alta parte, nici nu pare genul care sa lucreze pe texte pentru a le cristaliza (ceea ce nu e totuna cu a le simplifica).

 

Se vor schimba lucrurile cu „Vindecatorul”? Nu cred.

In primul rand, pentru ca autorul e greu de lipit de o traditie locala a literaturii. Nici macar în filiera propriei literaturi nu poate însurubat, pentru ca aceasta nu exista decat pentru putini (majoritatea fani SF).

Apoi, nici nu e chiar tip-top.

Povestea e din preistorie, focalizand pe Krog, un Erou civilizator în regim lingvistic. Calatoria lui în jurul pamantului dureaza, în sistemul lui de referinta, doi ani, dar în fapt se consuma de-a lungul unei vieti de om (copiii se transforma în luptatori în timpul calatoriei; la întoarcere, femeia pe care o dorea în tinerete este o baba). Krog este un mut telepat, poate vorbi doar „graiul în cap”; este, în acelasi timp, un pion monoteist, Toiag al unui Tata din negurile începuturilor. Calatoria civilizatoare a lui Krog impune sau accelereaza cresterea tulpinilor limbajului, declansand, pe de alta parte, o serie de forte de opozitie care duc la specificarea/ spargerea limbii unice.

Asta e trama. In termeni de stil, am apreciat performanta lui Corn de a construi impresia de crestere în nivel a discursului lui Krog (a carui perspectiva si voce articuleaza romanul). Totusi, e cartea lui care m-a implicat cel mai putin. Corecta, ok, dar…

Pe de alta parte, desi „Vindecatorul” e cartea cea mai de public a lui Sebastian A. Corn, ea ramane totusi într-o zona care nu intersecteaza spatiile de centru ale vreunui target.

Pentru cititorul mainstream e prea fantasy, prea speculativa, prea departe de conceptul mainstream de real-realitate-realism. Pentru cititorul de fantasy e prea putin epic: exista, desigur, o poveste, o misiune, o lupta finala, dar corpul lor comun este prea relaxat pentru a lasa impresia de page turner. Pentru cititorul de SF e prea ne-SF. Poate ca ma însel, ar fi bine sa fie asa. Oricum, raman comme toujours mort de curiozitate sa îi citesc urmatoarea carte. Sunt fan si asta e greu de tratat.

 

Sursa: http://revistacultura.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei