default

Dimensiune font:

Semne de bună întemeiere

| 31-08-2013 06:00

În urmă cu câţiva ani, într-o sală de seminar de la Facultatea de Filosofie a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, unde avea loc o dezbatere ştiinţifică, am însoţit cu un cuvânt de întâmpinare expoziţia de basoreliefuri ale marilor gânditori ai omenirii a unui tânăr sculptor, pe atunci, cred, elev în ultima clasă a Liceului de Arte din Iaşi sau student în primul an la Belle Arte.

În urmă cu câţiva ani, într-o sală de seminar de la Facultatea de Filosofie a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, unde avea loc o dezbatere ştiinţifică, am însoţit cu un cuvânt de întâmpinare expoziţia de basoreliefuri ale marilor gânditori ai omenirii a unui tânăr sculptor, pe atunci, cred, elev în ultima clasă a Liceului de Arte din Iaşi sau student în primul an la Belle Arte. Acea galerie de chipuri ilustre, expusă într-un cadru neconvenţional, se potrivea bine cu ambianţa spaţiului cărturăresc. Figurile modelate cu siguranţă de artist cu state vechi de tânărul sculptor, pe numele lui Vladlen Babcineţchi, nu apăreau lipsite de duh şi viaţă lăuntrică, aşa cum îmi lăsau mai totdeauna impresia portretele litografiate ale profesorilor şi savanţilor omniprezente în amfiteatrele şi sălile de curs pe care le-am frecventat şi eu în anii de studii universitare. În gipsul acestor plăsmuiri se simţea freamătul minţii, ce grăia elocvent prin expresia ochilor, jocul de linii al feţei, sugestiile bogate ale frunţilor încreţite ori mişcarea adânc mărturisitoare a buzelor.

După acea întâlnire plină de făgăduinţe cu ucenicul întru ale sculpturii nu am mai avut nici un fel de ştire cu privire la evoluţia lui ulterioară. L-am întâlnit cu totul neaşteptat la expoziţia lui Ion Irimescu din această vară, de la Muzeul Unirii din Iaşi. Venise reverenţios să se bucure privind opera magistrului şi pe deasupra adusese ofrandă muzeului un bust al domnitorului Cuza. Atunci Vladlen Babcineţchi m-a poftit să-i vizitez atelierul. Am acceptat cu plăcere invitaţia şi am intrat după câteva zile în cuibul lui de creaţie situat într-o fostă cazarmă din Copou. Odată ce-am păşit înăuntru am avut revelaţia unui univers mirific, necanonic, cum numai un om de gust şi spirit ştie să-l alcătuiască. Rafinamentul interiorului era de fapt oglinda făpturii omeneşti ce-l locuia, a bogăţiei lui spirituale, aspiraţiilor, dar şi neliniştilor sale. Peste toată acea tocmire de cochilie de meşter se vedea pecetea unei personalităţi complexe, sensibile şi fremătătoare, a nestării creatoare, ce-i semnul distinctiv al plăsmuitorului de frumos.

Vladlen Babcineţchi, basarabeanul din părţile Nistrului, are puritatea acelor personaje luminoase, dar şi frământate de întrebările existenţiale ale lui Dostoievski. E un tânăr cultivat şi cu un destin forjat de mersul vremurilor şi vremuirilor. Prenumele său, Vladlen, este o construcţie verbală onomastică rezultată din două vocabule, una din Vladimir şi cealaltă din Lenin. Părinţii lui, trăitori pe atunci în Uniunea Sovietică, i l-au dăruit spre a-i purta norocul de a fi un om ales aidoma inspiratorului. Dar moara istoriei a măcinat o cu totul altă făină. L-a hărăzit altei sortiri. A ajuns în România la scurt timp după schimbările din 1989. Mama lui a intrat în corpul profesoral al Catedrei de limbi slave de la Universitate, iar Vladlen a urmat şcoala primară, liceul şi facultatea de arte în Iaşi, unde a fost elevul sculporului Ilie Bostan.

A vădit de timpuriu calităţi de zămislitor al frumosului artistic, pendulând între pictură şi sculptură. Prima a rămas un violon d'Ingres, a doua a devenit preocuparea de căpătâi. Optând pentru tridimensional, a fructificat ingenios plasticitatea cromaticii picturale, lumina cea sălăşluitoare din tablouri şi supleţea şi tuşeul gracil al grafismului. Cu aceste mijloace de expresie, asimilate organic limbajului sculptural, alăturate celor specifice genului, artistul se mişcă dezinvolt între figurativ şi abstract, între redarea fidelă şi interpretarea metaforică şi sugestivă, tinzând spre sinteze şi ocolind statornic gratuităţile şi sterilul în exprimare. În demersul său artistic, Vladlen Babcineţchi se dovedeşte deja un fin tehnician, dar şi un imaginativ al suculenţelor livreşti. În pofida unei sensibilităţi mai degrabă feminine, el este un temerar visător, însă nerupt de un contingent, căruia ştie să-i biruie constrângerile.

Sunt, aşadar, văzându-i promiţătoarea lucrare de până acum, semne de bună întemeiere viitoare.

 

 

 

 

Comentarii

claudia d.

Aug 31, 2013

felicitari vlad, putere de munca,provocari si ambitii rafinate, lucrari pe masura inzestrarii tale native! de asemenea, felicitarii autorului articolului, domnului grigore ilisei!

habiba

Aug 31, 2013

vladlenschythegreat!

maya

Aug 31, 2013

sexy vladlen!

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
VIDEO O legendă a cinematografiei împlinește 90 de ani - Își urăște ziua de naștere
31/05/2020 10:18

 Pe 31 mai 1930, la San Francisco se năstea Clint Eastwood. Nume mare in cinematografia mondială, Clint a castigat premii Oscar de-a lungul carierei in calitate de regizor, actor si producător. Cum va s ...

YouTube lansează oficial opțiunea așteptată de milioane de utilizatori
31/05/2020 05:10

YouTube a lansat oficial opţiunea Video Chapters pentru creatorii de conţinut. Aceasta ii va ajuta pe utilizatori să vizualizeze usor si rapid capitolele care ii interesează din cadul unui material video ma ...

In ce conditii vor functiona de luni muzeele, galeriile de arta, bibliotecile si librariile
30/05/2020 20:11

 A fost publicat in Monitorul Oficial Ordinul comun al ministrului Culturii si ministrului Sanatatii privind privind masurile care trebuie luate pentru prevenirea contaminarii cu noul coronavirus si pentru ...

Un concert Led Zeppelin, disponibil gratuit in format streaming timp de trei zile (Video)
28/05/2020 23:15

 Formatia Led Zeppelin va oferi acces liber sambata, incepand cu ora 8PM GMT, pentru inregistrarea concertului Celebration Day din 2007. Timp de trei zile publicul va putea vedea acest show pe YouTube. ...

Luna Nouă în Gemeni. Un nou început
20/05/2020 22:04

Pe 22 mai, vă avea loc o nouă Lună Nouă, de această dată in semnul Gemenilor. O Lună Nouă este asociată mereu cu un pas nou, o idee nouă, un cuvant nou, ambitii si obiective noi, o haină nouă unui p ...

Scriitorul Mirel Cană a plecat printre îngeri
19/05/2020 22:21

 * el a fost răspus de o boală nemiloasă, despre care a si scris in cartea sa „Diagnostic” Lumea culturală ieseană si nu numai este in doliu. Unul dintre cei mai indrăgiti scriitori a pl ...

De ce pierdem energie după ce reîncepem lucrul?
19/05/2020 22:17

 Dacă este să aruncăm o piatră in apă, ea ajunge mai departe sau mai aproape, in functie de puterea (energia) cu care am aruncat-o. Fix la fel se intamplă si atunci cand ne apucăm (sau in cazul de f ...

O echipă de tineri lansează TeachU, prima platformă de meditaţii gratuite din România
18/05/2020 23:44

 Teachu.ro este o platforma de meditaţii, dedicată liceenilor din Romania. Platforma face legătura intre mentori, profesori sau tineri cu performanţei şi liceeni care fie caută să-şi imbunătăţea ...