default

Dimensiune font:

Sportul ca poveste realist-magică

| 22-07-2017 05:23

În cronica meciului Franţa-Germania disputat la Turneul final ce avea loc în Spania în 1982, apărută într-un prestigios cotidian francez, autorul ei aprecia că acel meci a fost „o capodoperă literară”. În primul moment, afirmaţia m-a şocat. Văzusem şi eu la TV, ca orice microbist incurabil, acel meci extraordinar. L-am revăzut apoi înregistrat. Avusese dreptate jurnalistul francez! Pe dreptunghiul verde se „scrisese” într-adevăr o poveste fascinantă, pendulând între real şi ficţiune, o naraţiune plină de poezie şi dramatism. Amplitudinea, polifonia operei se datorau, în fond, deopotrivă eroilor de pe gazon, dar şi nouă, celor care o trăiam alături de ei, ca şi cum ar fi fost ultimul mare eveniment, ultimul mare spectacol din viaţa noastră: a zecilor de mii din tribunele arenei în care se producea şi a sutelor de milioane din faţa televizoarelor. Aveam să simt şi mai puternic bucuria, dar şi melancolia ce înfiorau asemenea mulţimi de personaje şi, în acelaşi timp, de coautori, la următorul turneu final, în 1986, câştigat de Argentina. Întâmplarea făcea ca în acele zile să citesc un mare roman ce tocmai apăruse în excepţionala colecţie Romanul secolului XX a Editurii Univers (editură de ţinută europeană „înghiţită”, şi ea, de mlaştina subculturalei tranziţii postdecembriste): Abaddon exterminatorul de Ernesto Sabato. Printre frazele pe care le subliniasem una cădea, mai ales în acel context, ca o cortină grea: „Şi astfel a apus încă o zi la Buenos Aires, ceva irecuperabil pentru totdeauna, ceva care îl apropia mai mult de propria sa moarte”.

Frază maiestuoasă ce parcă fusese scrisă chiar după încheierea poveştii care se produsese, în acea vară, pe stadioanele din Mexic, cele mai apropiate de cer. Mi se confirma o dată în plus că niciodată nu ştii când şi cum cade o carte în sufletul omului... Mi-a venit în minte atunci titlul unui admirabil roman al lui Constantin Ţoiu: „Căderea în lume”. Apropo, în volumul Pretexte al acestuia (unele microeseuri cuprinse în el, de pildă, Fra Angelico, prefigurau stilul şi tonul romanului Galeria cu viţă sălbatică), există o tabletă antologică ca un poem:

„La întrecerile mondiale de atletism un culoar a rămas liber pe pista de alergări, în amintirea tinerei atlete britanice care a decedat în împrejurări tragice./ Ştim cum se ia un start. Cum se aşază piciorul pe rampa minusculă de pornire. Arcuirea trupului, identificarea cu sutimea de secundă, cu tăişul cel mai fin şi mai insensibil al timpului./ Ştim şi acele false plecări, când pocnetul sec de pistol ne sperie în tribune./

Nu vom şti niciodată cum pleacă englezoaica pe culoarul liber, fata cu păr de grâu copt./ Iarba stadioanelor, numai ea ştie când trec nălucile”.

Într-un eseu intitulat „Turul Franţei ca literatură” care începe cu o referire polemică la Mitologiile lui Roland Barthes, Nicolae Manolescu scrie admirabil: „Turul ciclist al Franţei văzut la televiziune este un poem cavaleresc pe două roţi, epopee modernă a căutării Graalului, un spectacol sportiv doar în punctul de plecare, fiindcă, în acela de sosire, ni se relevă ca o ficţiune literară complexă, eroică şi comică, măreaţă şi banală, expresie a unei necesităţi ineluctabile sau a celui mai pur accident. Textul Turului Franţei are un context la fel de sonor ca o cutie de rezonanţă... Acest context e dat de istoria şi de geografia Franţei, de monumentele revizitate ale trecutului şi de peisajele prezentului. O sută şi ceva de bărbaţi curajoşi pedalează două săptămâni la rând, aproape zi de zi, urmând un traseu iniţiatic care urcă din câmpie la munte şi recoboară spre mare, traversând ca un sistem circulator toate provinciile Franţei, spre a ajunge în Paris, pe Champs-Elysees, în vecinătatea Arcului de Triumf. Caravana îşi are cavalerii şi servanţii... El, cavalerul, e îmbrăcat în galben, în alb, în roz, ca să fie lesne recunoscut în mijlocul unei caravane pestriţe. Armura lui străluceşte ca un soare. Caravana de cavaleri şi scutieri pedalează neobosită printre reziduurile emoţionale ale unor eroi asemenea lor care au trăit cu sute de ani înainte. Însuşi acest rapel discret, dar cu un sunet recognoscibil, face farmecul epopeii cicliste. El sugerează că faptele glorioase nu se uită niciodată... Cicliştii, ca şi cavalerii, sunt deopotrivă de efemeri... Dar Turul Franţei supravieţuieşte tuturor eroilor, aşa cum Masa Rotundă i-a supravieţuit regelui Arthur... Nimeni nu mai ştie exact ce naţionalitate avea uluitorul Mercks, cum nimeni nu mai e sigur ce era regele Arthur”. Şi marele critic conchidea: „Turul Franţei de pe Eurosport este emisiunea literară cea mai remarcabilă din fiecare vară”.

De altfel, cum se ştie, scriitorii sunt mari admiratori ai sporturilor de performanţă. Întrebat de un ziarist: de ce îi place fotbalul, celebrul romancier Mario Vargas Llosa remarca similitudinea sportului rege cu literatura: „Îmi place fotbalul fiindcă, exact ca în literatură, orice utopie este posibilă. Perfecţiunea poate fi atinsă”. Se poate vorbi în fotbal de realism magic? „Bineînţeles – răspunde Llosa -, Brazilia este exponenta realismului magic în fotbal. Nicăieri ca la meciurile lor nu trăieşti senzaţia de exaltare pură. Sau de nefericire totală.”

Iar pentru că ne aflăm încă sub impresia Wimbledonului, cel mai vechi turneu de tenis din lume, a cărui ediţe de anul acesta s-a încheiat la finele săptămânii trecute, îmi iau permisiunea să rememorez, ca un nostalgic ce sunt, ceea ce scriam la sfârşitul uneia dintre ediţiile de acum mai bine de două decenii ale turneului de la Londra în „Adevărul”, sub titlul Lacrimi în iarba de la Wimbledon:

Finala turneului a avut respiraţia şi deznodământul unei capodopere literare. Cele peste 13.000 de personaje din tribune de la la fetiţa care îl ştergea grijulie cu prosopul pe Agassi până la managerul român al marelui eveniment Ion Ţiriac, au fost deopotrivă eroii unui spectacol la sfârşitul căruia nu doar ochii învingătorului Agassi şi ai învinsului Ivanisevici au lăcrimat. Am lăcrimat noi toţi, spectatori şi sute de milioane de telespectatori, în viaţa cărora se încheia încă un episod dintre cele, irepetabile, care ne mai apropie cu un pas de moarte, cum constată eroul lui Sabato. Am văzut şi am trăit în Templul de la Wimbledon parabola existenţei, frumuseţea şi tragismul ei, o parabolă scrisă nu doar cu racheta şi catifelata minge de tenis, ci şi cu sufletul nostru mereu însetat de poveşti. Nimic nu a fost mai înălţător ca momentul în care învingătorul îmbrăţişa cu tandră violenţă iarba, stropind-o cu lacrimile bucuriei. În acel moment, când victoria s-a transformat într-un act de totală posesiune la care învinsul privea el însuşi tulburat şi respectuos, am înţeles sensul adânc al poveştii neasemuite ce tocmai se depănase. Măreţia reprezentaţiei a stat tocmai în copleşitoarea cădere a cortinei. Atunci când mingile şi rachetele s-au oprit şi iarba Wimbledonului a fost stropită cu lacrimile protagoniştilor... 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ANUNT LICITATIE. SC TOPCAR SRL- in faliment, prin lichidator judiciar CII Burcoveanu Laura Mihaela, cu sediul in Iasi, str. A.Panu nr. 13-15, mezanin, telefon 0741232516, e-mail laura.burcoveanu@yahoo.ro, in dosarul 3299/99/2017, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare, la data de 29.07.2020, ora 10, la sediul lichidatorului judiciar din Iasi, strada Anastasie Panu nr. 13-15, mezanin, a bunului mobil AUTOTURISM MARCA BMW 740D BERLINA, culoare albastra, an fabricatie 2003, motorina, nr. locuri 5, capacitate cilindrica 3901 cmc, tapiterie scaune piele, stare buna de functionare. Bunul poate fi vazut in parcarea restaurantului La Castel. Valoarea pornire de licitatie - 22765 lei, fara TVA, reprezentand 100% din pretul de evaluare. Daca bunul nu va fi adjudecat, o a doua licitatie va avea loc la data de 30.07.2020 – ora 10.00, la acelasi sediu si la acelasi pret. Daca bunul nu va fi adjudecat, alte licitatii vor avea loc la 10.08.2020- ora 10.00 si la 11.08.2020 - ora 10.00, la 90% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 20488,5 lei, iar ulterior la 31.08.2020- ora 10.00 si la 01.09.2020-ora 10.00, la 80% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 18212 lei. Persoanele care pretind vreun drept real asupra bunului au obligatia, sub sanctiunea decaderii, sa faca dovada acestui fapt pana la data de 28.07.2020, ora 12, la sediul lichidatorului judiciar. Caietul de sarcini se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, in baza unei cereri prealabile formulate cu 24 de ore inainte, la pretul de 50 de lei. Garantia de participare este de 10% din valoarea de pornire. Informatii suplimentare la telefon 0741232516 sau la sediul lichidatorului judiciar.
ANUNT privind organizarea licitatiei publica-pasune domeniul public. 1. Informatii generale privind autoritatea contractanta: UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALA MIRONEASA cu sediul administrativ in Mironeasa, cod postal 707300, judetul Iasi, cod fiscal 4540453, telefon 0232228600, fax: 0232228652, e-mail: contact@primariamironeasa.ro. 2. Informatii generale privind obiectul inchirierii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Proprietati publice, teren pasune, 2 loturi, identificate astfel: 1. Lotul I - 30.00 ha - CF 61847/1; 3. Lotul III - 0.45 ha CF 60701. Inchirierea se face conform art. 333, art. 335 din O.G. 57/2019 si conform HCL nr. 84/07.06.2020; 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Primariei Comunei Mironeasa. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul autoritatii contractante, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Primariei Comunei Mironeasa, comuna Mironeasa, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 150 lei, ce se achita cu numerar la casierie. 3.4. Data limita privind solicitarea clarificarilor: 31.07.2020, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data limita de depunere a ofertelor: 07.08.2020, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primaria Comunei Mironeasa, registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 07.08.2020, ora 10.00, Primaria Comunei Mironeasa, judetul Iasi. 5. Instanta competenta in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalulu Iasi, Strada Elena Doamna, nr. 1A, cod postal 700398, telefon: 0332403642, fax: 0332435700, email: tr-iasi-reg@just.ro. 6. Data transmiterii anuntului de licitatie catre instantele abilitate, in vederea publicarii: 16.07.2020.
Primăria Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi, scoate la vânzare în data de 14.08.2020, ora 10, la sediul său din Comuna Tomeşti, suprafaţa 268 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 10, Parcela Arabil 455/5, nr. cadastral 66629, la ora 10:30, suprafața de 247 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 47, Parcela Arabil 2489/8, nr. cadastral 66957, iar la ora 11, suprafața de 147 mp, situată în intravilan Sat Vlădiceni, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 5, Parcela Arabil 114. Terenurile se află în domeniul privat al Comunei Tomeşti. Documentația de atribuire se pune la dispoziție pe suport de hârtie, contra unui preț de 50 de lei. Ofertele se pot depune până la data de 13.08.2020, ora 15, la sediul Primăriei Tomești, într-un exemplar. Taxa de participare la licitaţie este de 50 lei. Garanţia de participare este de 3% din preţul de pornire la licitaţie pentru întreaga suprafaţă. Preţul de pornire al licitaţiei este de 7000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 268 mp,3000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 247 mp, și 3292 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 147 mp. Prezentul anunț se va transmite pentru publicare instituțiilor publice abilitate, în data de 14.07.2020. Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi. Tel. 0232/290434, int.211.
FestivalYA Check-Out, peste 700 de participanţi şi peste 300.000 de vizualizări
04/08/2020 20:11

 Prima ediţie FestivalYA, desfăşurată in perioada 20 - 26 iulie, s-a incheiat cu succes, după şapte zile de ateliere, concerte şi intalniri cu unii dintre cei mai indrăgiţi autori de literatu ...

Peştele cu dinţi de om
03/08/2020 20:34

 O fotografie cu un peste foarte ciudat, avand buze si dinti precum cele ale unui om, a devenit virală pe Internet. Exemplarul ciudat, care a fost postat pe Twitter de către utilizatorul Raff Nasir, n-ar ...

Socrate, drogat şi abia apoi otrăvit
03/08/2020 20:33

 Unt destui cei care ştiu cum a trecut in nefiinţă marele filozof grec Socrate. El fusese condamnat la moarte de un tribunal din Atena pentru nelegiuire şi corupere a tineretului. După ce a băut cupa ...

Efectele lipsei de încredere în sine
03/08/2020 20:29

Tezaurul urias, pe care omul il deţine, este pierdut prin mai multe metode pe care le poate observa zilnic in activităţile sale, cum spune el: importante. Acesta este format tot din anumite materiale, doar c ...

Pelerinaj la Mecca, cu doar 1.000 de credincioși
29/07/2020 19:47

Credincioşii musulmani selecţionaţi pentru hajj au inceput ieri marele pelerinaj care se desfăşoară anul acesta in format foarte restrans şi in mijlocul unor norme sanitare sporite in contextul pandemiei ...

14,5 milioane de lire sterline pentru un portret de-al lui Rembrandt
29/07/2020 19:44

Unul dintre cele trei autoportrete ale pictorului Rembrandt aflate in posesia unor colecţionari privaţi a fost vandut cu 14,5 milioane de lire sterline la o licitaţie organizată de casa Sotheby's. Opera ...

O săptămână de festival Young Adult la Cărtureşti
16/07/2020 18:58

 Începand cu 20 şi pană in 26 iulie 2020, librăriile Cărtureşti organizează online, in parteneriat cu editura Trei, primul festival de carte şi idei Young Adult din Romania – F ...

Două utilaje amfibii curăţă vegetaţia acvatică de pe râul Dâmboviţa
07/07/2020 17:10

 "Intervenţiile vor continua şi in perioada următoare, in funcţie de condiţiile hidrometeorologice, cat şi de programul de uzinare al acumulărilor din amonte", se menţionează in comunica ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!