default

Dimensiune font:

Sportul ca poveste realist-magică

| 22-07-2017 05:23

În cronica meciului Franţa-Germania disputat la Turneul final ce avea loc în Spania în 1982, apărută într-un prestigios cotidian francez, autorul ei aprecia că acel meci a fost „o capodoperă literară”. În primul moment, afirmaţia m-a şocat. Văzusem şi eu la TV, ca orice microbist incurabil, acel meci extraordinar. L-am revăzut apoi înregistrat. Avusese dreptate jurnalistul francez! Pe dreptunghiul verde se „scrisese” într-adevăr o poveste fascinantă, pendulând între real şi ficţiune, o naraţiune plină de poezie şi dramatism. Amplitudinea, polifonia operei se datorau, în fond, deopotrivă eroilor de pe gazon, dar şi nouă, celor care o trăiam alături de ei, ca şi cum ar fi fost ultimul mare eveniment, ultimul mare spectacol din viaţa noastră: a zecilor de mii din tribunele arenei în care se producea şi a sutelor de milioane din faţa televizoarelor. Aveam să simt şi mai puternic bucuria, dar şi melancolia ce înfiorau asemenea mulţimi de personaje şi, în acelaşi timp, de coautori, la următorul turneu final, în 1986, câştigat de Argentina. Întâmplarea făcea ca în acele zile să citesc un mare roman ce tocmai apăruse în excepţionala colecţie Romanul secolului XX a Editurii Univers (editură de ţinută europeană „înghiţită”, şi ea, de mlaştina subculturalei tranziţii postdecembriste): Abaddon exterminatorul de Ernesto Sabato. Printre frazele pe care le subliniasem una cădea, mai ales în acel context, ca o cortină grea: „Şi astfel a apus încă o zi la Buenos Aires, ceva irecuperabil pentru totdeauna, ceva care îl apropia mai mult de propria sa moarte”.

Frază maiestuoasă ce parcă fusese scrisă chiar după încheierea poveştii care se produsese, în acea vară, pe stadioanele din Mexic, cele mai apropiate de cer. Mi se confirma o dată în plus că niciodată nu ştii când şi cum cade o carte în sufletul omului... Mi-a venit în minte atunci titlul unui admirabil roman al lui Constantin Ţoiu: „Căderea în lume”. Apropo, în volumul Pretexte al acestuia (unele microeseuri cuprinse în el, de pildă, Fra Angelico, prefigurau stilul şi tonul romanului Galeria cu viţă sălbatică), există o tabletă antologică ca un poem:

„La întrecerile mondiale de atletism un culoar a rămas liber pe pista de alergări, în amintirea tinerei atlete britanice care a decedat în împrejurări tragice./ Ştim cum se ia un start. Cum se aşază piciorul pe rampa minusculă de pornire. Arcuirea trupului, identificarea cu sutimea de secundă, cu tăişul cel mai fin şi mai insensibil al timpului./ Ştim şi acele false plecări, când pocnetul sec de pistol ne sperie în tribune./

Nu vom şti niciodată cum pleacă englezoaica pe culoarul liber, fata cu păr de grâu copt./ Iarba stadioanelor, numai ea ştie când trec nălucile”.

Într-un eseu intitulat „Turul Franţei ca literatură” care începe cu o referire polemică la Mitologiile lui Roland Barthes, Nicolae Manolescu scrie admirabil: „Turul ciclist al Franţei văzut la televiziune este un poem cavaleresc pe două roţi, epopee modernă a căutării Graalului, un spectacol sportiv doar în punctul de plecare, fiindcă, în acela de sosire, ni se relevă ca o ficţiune literară complexă, eroică şi comică, măreaţă şi banală, expresie a unei necesităţi ineluctabile sau a celui mai pur accident. Textul Turului Franţei are un context la fel de sonor ca o cutie de rezonanţă... Acest context e dat de istoria şi de geografia Franţei, de monumentele revizitate ale trecutului şi de peisajele prezentului. O sută şi ceva de bărbaţi curajoşi pedalează două săptămâni la rând, aproape zi de zi, urmând un traseu iniţiatic care urcă din câmpie la munte şi recoboară spre mare, traversând ca un sistem circulator toate provinciile Franţei, spre a ajunge în Paris, pe Champs-Elysees, în vecinătatea Arcului de Triumf. Caravana îşi are cavalerii şi servanţii... El, cavalerul, e îmbrăcat în galben, în alb, în roz, ca să fie lesne recunoscut în mijlocul unei caravane pestriţe. Armura lui străluceşte ca un soare. Caravana de cavaleri şi scutieri pedalează neobosită printre reziduurile emoţionale ale unor eroi asemenea lor care au trăit cu sute de ani înainte. Însuşi acest rapel discret, dar cu un sunet recognoscibil, face farmecul epopeii cicliste. El sugerează că faptele glorioase nu se uită niciodată... Cicliştii, ca şi cavalerii, sunt deopotrivă de efemeri... Dar Turul Franţei supravieţuieşte tuturor eroilor, aşa cum Masa Rotundă i-a supravieţuit regelui Arthur... Nimeni nu mai ştie exact ce naţionalitate avea uluitorul Mercks, cum nimeni nu mai e sigur ce era regele Arthur”. Şi marele critic conchidea: „Turul Franţei de pe Eurosport este emisiunea literară cea mai remarcabilă din fiecare vară”.

De altfel, cum se ştie, scriitorii sunt mari admiratori ai sporturilor de performanţă. Întrebat de un ziarist: de ce îi place fotbalul, celebrul romancier Mario Vargas Llosa remarca similitudinea sportului rege cu literatura: „Îmi place fotbalul fiindcă, exact ca în literatură, orice utopie este posibilă. Perfecţiunea poate fi atinsă”. Se poate vorbi în fotbal de realism magic? „Bineînţeles – răspunde Llosa -, Brazilia este exponenta realismului magic în fotbal. Nicăieri ca la meciurile lor nu trăieşti senzaţia de exaltare pură. Sau de nefericire totală.”

Iar pentru că ne aflăm încă sub impresia Wimbledonului, cel mai vechi turneu de tenis din lume, a cărui ediţe de anul acesta s-a încheiat la finele săptămânii trecute, îmi iau permisiunea să rememorez, ca un nostalgic ce sunt, ceea ce scriam la sfârşitul uneia dintre ediţiile de acum mai bine de două decenii ale turneului de la Londra în „Adevărul”, sub titlul Lacrimi în iarba de la Wimbledon:

Finala turneului a avut respiraţia şi deznodământul unei capodopere literare. Cele peste 13.000 de personaje din tribune de la la fetiţa care îl ştergea grijulie cu prosopul pe Agassi până la managerul român al marelui eveniment Ion Ţiriac, au fost deopotrivă eroii unui spectacol la sfârşitul căruia nu doar ochii învingătorului Agassi şi ai învinsului Ivanisevici au lăcrimat. Am lăcrimat noi toţi, spectatori şi sute de milioane de telespectatori, în viaţa cărora se încheia încă un episod dintre cele, irepetabile, care ne mai apropie cu un pas de moarte, cum constată eroul lui Sabato. Am văzut şi am trăit în Templul de la Wimbledon parabola existenţei, frumuseţea şi tragismul ei, o parabolă scrisă nu doar cu racheta şi catifelata minge de tenis, ci şi cu sufletul nostru mereu însetat de poveşti. Nimic nu a fost mai înălţător ca momentul în care învingătorul îmbrăţişa cu tandră violenţă iarba, stropind-o cu lacrimile bucuriei. În acel moment, când victoria s-a transformat într-un act de totală posesiune la care învinsul privea el însuşi tulburat şi respectuos, am înţeles sensul adânc al poveştii neasemuite ce tocmai se depănase. Măreţia reprezentaţiei a stat tocmai în copleşitoarea cădere a cortinei. Atunci când mingile şi rachetele s-au oprit şi iarba Wimbledonului a fost stropită cu lacrimile protagoniştilor... 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, şos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 27.09.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun, Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie* (lei, fără T.V.A.) Activ 3 - PROPRIETATEA IMOBILIARĂ FUNCIARĂ amplasată în extravilan com. Vîrfu Cîmpului, jud. Botoşani, compusă din: - teren arabil neproductiv (cu destinaţie Staţie sortare pentru balastieră), în suprafaţă de 5.000 mp, cu număr cadastral 39, C.F. 9/N (nr. cds. nou 39 al C.F. 50595/com. Vîrfu Cîmpului). Imobilul se află în zona periferică a comunei, ocupată preponderent de terenuri virane şi agricole, amplasamentul nu dispune de utilităţi, iar accesul la proprietate se face pe drum pietruit. Imobilul a fost dobândit conform Contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2939/07.10.2004 de B.N.P. Elena Roman. - 325.000,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 26.09.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Licitaţia se va organiza în contul S.C. MINERAL COM S.R.L. care a adjudecat activul 3 în cadrul licitaţiei publice din data de 17.07.2019, ora 12.00 la preţul de 325.000,00 lei. S.C. MINERAL COM S.R.L. va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 26.09.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la: tel. 0232/243864, 0755132473, 0758049904, fax: 0232/212231 email: secretariat@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
ANUNŢ DE VÂNZARE S.C. HYDRAMOLD S.R.L. IAŞI, cu sediul social în Mun. Iaşi, str. Calea-Chişinăului, nr.29, corp C43/4, parţial, jud. Iaşi, CUI : RO1966633; Nr. de înregistrare la O.R.C. J22/1247/1991, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare la data de 02.10.2019, ora 12.00, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie (lei, fără T.V.A.*) Activ 3 - AUTOUTILITARĂ MARCA RENAULT, FURGON, 2006, 2,5 TDI, 99 CP - 4.792,00 lei Activ 5 - STIVUITOR MANUAL SDJ 1000 - 640,00 lei Activ 6 - Imobilizări Necorporale. Instalaţii Tehnice. Prototipuri. Mobilier, Aparatură, Birotică - 40.968,00 lei Activ 7 - Programe şi Aplicaţii Web. Echipamente IT - 21.624,00 lei Activ 8 - Agregat de probat pompe de adâncime - 2.168,00 lei Activ 9 - Ancoră hidraulică (presiune 260 bari) - 2.400,00 lei Activ 10 - Cheie hidraulică 100 dan*m modernizată - 656,00 lei Activ 11 - Cheie hidraulică 1500 daNxm modernizată - 2.088,00 lei Activ 12 - Cheie hidraulică 350 dan”m modernizată - 2.064,00 lei Activ 13 - Echipament de tensionare/detensionare TENSRELAX - 43.152,00 lei Activ 14 - Echipament mobil pentru asamblări filetate - 44.128,00 lei Activ 15 - Echipament spate UEMA - 6.440,00 lei Activ 16 - Presă rabatabilă de 400 tf - 19.200,00 lei Activ 17 - Stand probat grup combinat acţionare (mb telecom) STH-21 - 86.624,00 lei Activ 18 - Stand probat prevenitoare - 2.872,00 lei Activ 19 - Unitate de acţionare hidraulică UAH.700 - 4.336,00 lei Activ 20 - Stand pentru montat cilindri hidraulici - 2.856,00 lei Activ 21 - Stand pentru probat pompe manuale - 4.480,00 lei Activ 22 - Traductor combinat de turaţie, cuplu şi putere - 2.544,00 lei * Pentru bunurile mobile se percepe T.V.A. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 01.10.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Relaţii suplimentare se pot obţine la Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: tel. 0232/243864, 0751083082, fax: 0232/212231, email: vanzari@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
Naționalul ieşean, invitat la primul festival de teatru al toamnei
18/09/2019 05:59

    Teatrul National Iasi este invitat la Chisinău, la Festivalul „Reuniunea Teatrelor Nationale Romanesti”, eveniment cultural cu traditie, de la care Nationalul iesean nu a lipsit nic ...

Teatru pentru insomniaci
13/09/2019 06:07

    Anul acesta, Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tanăr Iaşi (FITPTI), care se va derula in perioada 3-10 octombrie, are şi teatru pentru insomniaci. Secţiunea nu-şi propune ...

  Stagiunea Teatrului Naţional, deschisă de „Opt femei”
11/09/2019 13:11

  „Opt femei” este spectacolul care va deschide cea de-a 179-a stagiune a Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi. Premiera va avea loc joi, 12 septembrie, in Sala Mare. Piesa ...

Muriel Augry-Merlino, noul director al Institutului Francez din Iaşi
11/09/2019 07:01

    Începand din toamna aceasta, Institutul Francez din Iaşi revine pe scena evenimentelor culturale din Iaşi, cu noi acorduri francofone, graţie prezenţei dinamice a noului director, Muri ...

„La Gomera”, proiecţie de gală la Cinema Ateneu
11/09/2019 06:55

    „La Gomera”, al cincilea lungmetraj regizat de Corneliu Porumboiu, va rula intr-o proiectie de gală, in prezenta regizorului si a actritei Catrinel Marlon, duminică, 15 septembrie, ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

 Fenomenul Bauhaus la 100 de ani
06/09/2019 19:46

 Germania va celebra implinirea a 100 de ani de la apariţia curentului Bauhaus prin deschiderea, la sfarşitul acestei săptămani, a unui nou muzeu dedicat uneia dintre cele mai importante şcoli din ist ...

 Japonezii au descoperit o nouă specie de dinozaur
06/09/2019 19:42

 O echipă de cercetători din Japonia a identificat o nouă specie de dinozaur in timpul procesului de reconstituire a unui schelet cu o lungime de aproape opt metri, cel mai mare descoperit vreodată in ...

 3 milioane de dolari pentru poza cu o gaură neagră
06/09/2019 19:40

 Imaginea găurii negre din galaxia M87 a fost dată publicităţii pe 10 aprilie. Gaura neagră, descrisă de astronomi drept "un monstru", are un diametru de aproximativ 40 de miliarde de kilom ...

Probleme pentru cel mai mare tenor al lumii: Alte 11 vedete îl acuză de hărţuire sexuală pe Placido Domingo
05/09/2019 22:18

Alte 11 femei l-au acuzat pe tenorul spaniol Placido Domingo de hărţuire sexuală, inclusiv o persoană care susţine că a fost atat de tare pipăită incat a izbucnit in lacrimi de durere, scrie The Guardia ...