Barilului-de-Khorsabad

Dimensiune font:

Statul roman este la un pas sa piarda in instanta un artefact asirian. Fascinanta poveste a Barilului de Khorsabad

| 15-10-2019 22:45

 Statul roman este la un pas sa piarda in instanta un artefact antic, celebru in intreaga lume. Este vorba de Barilul de Khorsabad, cunoscut si ca Barilet de Khorsabad sau Cilendre de Sargon, clasat in categoria juridica "Tezaur" la Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR).

Ziare.com prezinta povestea unei revendicari mobiliare fara precedent in Romania. Asta deoarece Barilul de Khorsabad are o istorie aproape de legenda. Detaliile stau intre copertile unui dosar aflat pe masa magistratilor Inaltei Curti.

Barilul facea parte din inventarul arheologic al sapaturilor de la Khorsabad (Dur-Sarukin), locul unde se inalta odinioara capitala regelui asirian Sargon al II-lea (721 - 705 i. Hr.).

Regii asirieni aveau obiceiul de a introduce in fundatiile unor noi constructii diverse obiecte continand mesaje pentru generatiile urmatoare.

Artefactul este o astfel de piesa, un cilindru din argila pe care este inscriptionat un text, scris cu caractere cuneiforme, privind domnia regelui asirian Sargon al II-lea.

Pe acesti barili sunt trecute bataliile si cuceririle regelui, modul de organizare si administrare a imperiului asirian, istoricul fondarii noii sale capitale, Khorsabad.

Descoperirea

El a fost descoperit in 1852 de fostul consul francez la Mossul (Irak), Victor Place, care a deschis un santier arheologic la Khorsabad si a dat peste resedinta regelui asirian Sargon al II-lea.

In timpul excavarilor, el a dat peste mai multi astfel de barili, care aveau cate 8 sau 10 laturi. Totusi, diplomatul a pastrat unul, cel aflat in prezent in colectia MNIR, care are, in mod curios, doar 9 laturi. Pe el sunt mai multe siruri de cuneiforme cursive care ii acopera suprafata in randuri stranse si ordonate.

artefact


Sursa: Facebook/ MNIR


Victor Place a scris o lucrare in perioada 1867 - 1870, in care a povestit care a fost soarta celorlalti barili descoperiti: sunt undeva pe fundul unui afluent al Tigrului. Diplomatul a trimis cea mare parte din piesele arheologice intr-un transport care trebuia sa ajunga in Franta, dar convoiul a fost atacat. Suparati ca nu sunt bunuri pretioase, atacatorii au scufundat pluta pe care se gaseau artefactele.

Cum a ajuns in Romania

Victor Place a fost numit consul al Frantei la Iasi in 1855, intr-o perioada in care politicienii din Principatele Romane faceau planuri de unire. El s-a implicat si personal in mersul evenimentelor, mai ales prin recomandari si sprijinind ideea de unire. Lucrru care s-a si intamplat.

Consulul a stat in tara pana in 1863, cand a fost mutat succesiv la Adrianopol, Calcutta si New York. A urmat un scandal, in care Place a fost acuzat de delapidare, dar ulterior a fost gratiat. In 1873, el a revenit in Romania impreuna cu sotia si cei patru copii. A decedat in Iasi, in 1875, si a fost inmormantat in vechiul cimitir catolic din Copou.

In 1933, Academia Romana si Fundatia "Regele Ferdinand I" au asezat o placa pe mormantul consulului francez prin care i-au onorat faptele din timpul vietii: "Victor Place. 1818-1875. Consul al Frantei la Iasi. 1855-1863. Actor al realizarii Unirii".

Nepotul avea nevoie de bani

Pe 15 mai 1974, nepotul lui Victor Place, Lucien Raymond Place, ofera barilul spre vanzare Muzeului de Istorie al Republicii Socialiste Romania (RSR).

"In afara de valoare sentimentala, aceasta piesa nu reprezinta alta importanta si deoarece sunt constient de valoarea ei universala, o ofer Muzeului de Istorie a RSR pentru a deveni astfel bun al intregului popor si a putea sa fie valorificata in folosul cercetarii romanesti.

Desi o asemenea piesa nu poate fi evaluata ca obiect de schimb, cer pentru ea drept contravaloare suma de circa 500.000 (cinci sute mii) lei, suma determinata de anumite necesitati materiale
".

Expertizata de specialisti

In urmatorii ani, piesa a fost expertizata de mai multe comisii, pentru a se calcula care ar fi valoarea sa, iar numele sau apare in mai multe note si rapoarte oficiale.

Intr-o alta nota aflata la Directia Economica a Patrimoniului Cultural, din 22 februarie 1978, se arata ca Lucien Place s-a aratat dispus sa accepte suma de 150.000 lei.

La data de 23 martie 1978, intr-un proces verbal, se arata ca Barilul de Khorsabad a ajuns la muzeu, la rubrica "a predat" figurand Lucien Place.

De asemenea, in arhiva Ministerului Culturii s-a gasit o nota din 6 iulie 1978, in care se mentioneaza ca "din fondul achizitii centralizate, de un milion de lei, alocat pe anul 1978, s-a cheltuit pana in prezent numai 150.000 lei pentru procurarea Barilului de la Khorsabad".

In cursul lunii februarie 2013, artefactul a fost "Exponatul lunii" la MNIR.

barilul


Foto: MNIR


Revendicarea

Lucien Place a decedat pe 4 septembrie 1987. Totusi, in februarie 2015, unica mostenitoare a sotiei lui Lucien Place, decedata in 2002, a chemat in judecata Ministerul Culturii si Muzeul National de Istorie a Romaniei si a revendicat Barilul de Khorsabad.

Ea arata ca artefactul a ajuns prin mostenire de la Victor Place la Lucien Place.

Potrivit acesteia, in documentele autoritatilor nu se regaseste niciun act avand ca obiect transferul dreptului de proprietate asupra artefactului, de la Lucien Place catre statul roman. Artefactul ar fi fost preluat abuziv de autoritatile din Romania.

"Care este dreptul de proprietate?"

Autoritatile statului au contrazis-o si au spus ca toate documentele dovedesc ca a existat o negociere si ca acesta a fost vandut statului.

Potrivit oficialilor, faptul ca bunul detinut de stat a apartinut candva lui Lucien Place nu este suficient in dovedirea existentei dreptului pretins in patrimoniul reclamantei.

"Cata vreme, pana in prezent, nu s-a constatat cu titlu irevocabil ilegalitatea preluarii de catre stat a bunului cultural mobil revendicat, reclamanta nu este indreptatita a promova o actiune in restituirea bunului", explica Ministerul Culturii, in actele din instanta.

Printr-un ordin al ministrului Culturii din 2013, Barilul de Khorsabad se afla in patrimoniul MNIR, fiind clasat in categoria juridica "Tezaur".

Dupa ce a analizat toate actele din dosar, Tribunalul Bucuresti a respins solicitarea femeii. Foarte mult in aceasta decizie a contat propunerea facuta Lucien Raymond Place.

"Autorul bunului, fiind constient de valoarea universala a acestuia, a oferit-o
Muzeului de Istorie, suma indicata fiind aproximativa.

Mai mult, analizand intreg acest inscris, tribunalul nu poate sa nu remarce intentia de oarecare gratificare a Muzeului cu un astfel de obiect unic ca si caracteristici
", motiveaza Tribunalul.

Judecatorii au trecut in revista mai multe acte si documente ale statului roman, privind acest artefact.

"In concluzie, fata de probele administrate, tribunalul retine ca reclamanta nu justifica un titlu valid si actual, opozabil statului, care sa confirme dreptul acesteia de proprietate asupra artefactului arheologic Barilul de Khorsabad.

Asa cum s-a aratat mai sus, statul roman a achizitionat artefactul arheologic Barilul de la Khorsabad, domnul Place Lucien Raymond acceptand suma de 150.000 lei pentru bunul cultural de referinta", se arata in sentinta din 6 iunie 2016.

Contestatia

Insa, mostenitoarea familiei Place nu s-a lasat si a contestat decizia, iar Curtea de Apel Bucuresti i-a dat dreptate.

Judecatori au motivat ca din analiza actelor dosarului, se constata ca nu a fost administrata vreo proba care sa ateste faptul ca s-au purtat in mod real negocieri, la care Lucien Place sa fi participat si sa isi fi exprimat acordul de a transmite dreptul de proprietate asupra Barilului pentru un pret mai mic decat cel pe care l-a solicitat prin oferta de vanzare.

"Transferul dreptului de proprietate asupra Barilului de la Place Lucien catre institutiile statului nu poate fi constatat ca unul intervenit in mod efectiv atata vreme cat lipseste orice proba care sa ateste perfectarea unei conventii (cu efect translativ), conventie care sa corespunda vointei atat a ofertantului vanzator, cat si a cumparatorului caruia i s-a facut oferta", explica CAB.

"In speta, nu s-a facut dovada ca bunul cultural Barilul de la Khorsabad ar fi intrat in patrimoniul statului, prin plata vreunui pret acceptat de catre numitul Place Lucien", motiveaza judecatorii.

In plus, Ministerul Culturii si MNIR nu ar fi adus dovezi prin care sa ateste efectuarea in mod direct a platii catre Lucien Place.

La dosar au fost depuse mai multe comunicari de la CEC, "care era singura unitate bancara la care persoanele fizice puteau incasa bani, sau constitui depozite de economii in perioada regimului comunist", din care rezulta ca pe numele sotilor Place nu au fost depuse sume de bani pe libretele de economisire in perioada in care s-a facut presupusa tranzactie.

Decizia

"Se constata ca apelanta reclamanta este indreptatita, in conformitate cu prevederile art. 93 alin. 1 din Legea 182/2002, sa beneficieze de restituirea artefactului arheologic Barilul de la Khorsabad, paratilor Muzeul de Istorie a Romaniei si statul roman, reprezentat de Ministerul Culturii revenindu-le obligatia de restituire in calitate de entitati care au acest bun.

Pe cale de consecinta, urmeaza a se dispune, in temeiul prevederilor art. 480 alin. 1 din Cod procedura civila, admiterea apelului si schimbarea in parte a sentintei apelate, in sensul ca: Va fi admisa cererea formulata in principal de reclamanta si vor fi obligati paratii mentionati sa restituie reclamantei artefactul arheologic Barilul de la Khorsabad", se arata in minuta sentintei Curtii de Apel Bucuresti din 18 iunie 2018.

Urmeaza decizia definitiva

Dupa cum am aratat, dosarul a ajuns acum la Inalta Curte, dupa ce MNIR si Ministerul Culturii au declarat recurs. Procesul urmeaza sa inceapa in decembrie 2019. Decizia Inaltei Curti va fi definitiva.

In documentarea acestui articol am folosit informatii publicate de MNIR si din dosarul aflat la instanta.

Detalii suplimentare despre acest artefact si ce scrie pe el pot fi citite pe site-ul capodopere2019.ro, un proiect dezvoltat de MNIR.

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
VIDEO O legendă a cinematografiei împlinește 90 de ani - Își urăște ziua de naștere
31/05/2020 10:18

 Pe 31 mai 1930, la San Francisco se năstea Clint Eastwood. Nume mare in cinematografia mondială, Clint a castigat premii Oscar de-a lungul carierei in calitate de regizor, actor si producător. Cum va s ...

YouTube lansează oficial opțiunea așteptată de milioane de utilizatori
31/05/2020 05:10

YouTube a lansat oficial opţiunea Video Chapters pentru creatorii de conţinut. Aceasta ii va ajuta pe utilizatori să vizualizeze usor si rapid capitolele care ii interesează din cadul unui material video ma ...

In ce conditii vor functiona de luni muzeele, galeriile de arta, bibliotecile si librariile
30/05/2020 20:11

 A fost publicat in Monitorul Oficial Ordinul comun al ministrului Culturii si ministrului Sanatatii privind privind masurile care trebuie luate pentru prevenirea contaminarii cu noul coronavirus si pentru ...

Un concert Led Zeppelin, disponibil gratuit in format streaming timp de trei zile (Video)
28/05/2020 23:15

 Formatia Led Zeppelin va oferi acces liber sambata, incepand cu ora 8PM GMT, pentru inregistrarea concertului Celebration Day din 2007. Timp de trei zile publicul va putea vedea acest show pe YouTube. ...

Luna Nouă în Gemeni. Un nou început
20/05/2020 22:04

Pe 22 mai, vă avea loc o nouă Lună Nouă, de această dată in semnul Gemenilor. O Lună Nouă este asociată mereu cu un pas nou, o idee nouă, un cuvant nou, ambitii si obiective noi, o haină nouă unui p ...

Scriitorul Mirel Cană a plecat printre îngeri
19/05/2020 22:21

 * el a fost răspus de o boală nemiloasă, despre care a si scris in cartea sa „Diagnostic” Lumea culturală ieseană si nu numai este in doliu. Unul dintre cei mai indrăgiti scriitori a pl ...

De ce pierdem energie după ce reîncepem lucrul?
19/05/2020 22:17

 Dacă este să aruncăm o piatră in apă, ea ajunge mai departe sau mai aproape, in functie de puterea (energia) cu care am aruncat-o. Fix la fel se intamplă si atunci cand ne apucăm (sau in cazul de f ...

O echipă de tineri lansează TeachU, prima platformă de meditaţii gratuite din România
18/05/2020 23:44

 Teachu.ro este o platforma de meditaţii, dedicată liceenilor din Romania. Platforma face legătura intre mentori, profesori sau tineri cu performanţei şi liceeni care fie caută să-şi imbunătăţea ...