Barilului-de-Khorsabad

Dimensiune font:

Statul roman este la un pas sa piarda in instanta un artefact asirian. Fascinanta poveste a Barilului de Khorsabad

| 15-10-2019 22:45

 Statul roman este la un pas sa piarda in instanta un artefact antic, celebru in intreaga lume. Este vorba de Barilul de Khorsabad, cunoscut si ca Barilet de Khorsabad sau Cilendre de Sargon, clasat in categoria juridica "Tezaur" la Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR).

Ziare.com prezinta povestea unei revendicari mobiliare fara precedent in Romania. Asta deoarece Barilul de Khorsabad are o istorie aproape de legenda. Detaliile stau intre copertile unui dosar aflat pe masa magistratilor Inaltei Curti.

Barilul facea parte din inventarul arheologic al sapaturilor de la Khorsabad (Dur-Sarukin), locul unde se inalta odinioara capitala regelui asirian Sargon al II-lea (721 - 705 i. Hr.).

Regii asirieni aveau obiceiul de a introduce in fundatiile unor noi constructii diverse obiecte continand mesaje pentru generatiile urmatoare.

Artefactul este o astfel de piesa, un cilindru din argila pe care este inscriptionat un text, scris cu caractere cuneiforme, privind domnia regelui asirian Sargon al II-lea.

Pe acesti barili sunt trecute bataliile si cuceririle regelui, modul de organizare si administrare a imperiului asirian, istoricul fondarii noii sale capitale, Khorsabad.

Descoperirea

El a fost descoperit in 1852 de fostul consul francez la Mossul (Irak), Victor Place, care a deschis un santier arheologic la Khorsabad si a dat peste resedinta regelui asirian Sargon al II-lea.

In timpul excavarilor, el a dat peste mai multi astfel de barili, care aveau cate 8 sau 10 laturi. Totusi, diplomatul a pastrat unul, cel aflat in prezent in colectia MNIR, care are, in mod curios, doar 9 laturi. Pe el sunt mai multe siruri de cuneiforme cursive care ii acopera suprafata in randuri stranse si ordonate.

artefact


Sursa: Facebook/ MNIR


Victor Place a scris o lucrare in perioada 1867 - 1870, in care a povestit care a fost soarta celorlalti barili descoperiti: sunt undeva pe fundul unui afluent al Tigrului. Diplomatul a trimis cea mare parte din piesele arheologice intr-un transport care trebuia sa ajunga in Franta, dar convoiul a fost atacat. Suparati ca nu sunt bunuri pretioase, atacatorii au scufundat pluta pe care se gaseau artefactele.

Cum a ajuns in Romania

Victor Place a fost numit consul al Frantei la Iasi in 1855, intr-o perioada in care politicienii din Principatele Romane faceau planuri de unire. El s-a implicat si personal in mersul evenimentelor, mai ales prin recomandari si sprijinind ideea de unire. Lucrru care s-a si intamplat.

Consulul a stat in tara pana in 1863, cand a fost mutat succesiv la Adrianopol, Calcutta si New York. A urmat un scandal, in care Place a fost acuzat de delapidare, dar ulterior a fost gratiat. In 1873, el a revenit in Romania impreuna cu sotia si cei patru copii. A decedat in Iasi, in 1875, si a fost inmormantat in vechiul cimitir catolic din Copou.

In 1933, Academia Romana si Fundatia "Regele Ferdinand I" au asezat o placa pe mormantul consulului francez prin care i-au onorat faptele din timpul vietii: "Victor Place. 1818-1875. Consul al Frantei la Iasi. 1855-1863. Actor al realizarii Unirii".

Nepotul avea nevoie de bani

Pe 15 mai 1974, nepotul lui Victor Place, Lucien Raymond Place, ofera barilul spre vanzare Muzeului de Istorie al Republicii Socialiste Romania (RSR).

"In afara de valoare sentimentala, aceasta piesa nu reprezinta alta importanta si deoarece sunt constient de valoarea ei universala, o ofer Muzeului de Istorie a RSR pentru a deveni astfel bun al intregului popor si a putea sa fie valorificata in folosul cercetarii romanesti.

Desi o asemenea piesa nu poate fi evaluata ca obiect de schimb, cer pentru ea drept contravaloare suma de circa 500.000 (cinci sute mii) lei, suma determinata de anumite necesitati materiale
".

Expertizata de specialisti

In urmatorii ani, piesa a fost expertizata de mai multe comisii, pentru a se calcula care ar fi valoarea sa, iar numele sau apare in mai multe note si rapoarte oficiale.

Intr-o alta nota aflata la Directia Economica a Patrimoniului Cultural, din 22 februarie 1978, se arata ca Lucien Place s-a aratat dispus sa accepte suma de 150.000 lei.

La data de 23 martie 1978, intr-un proces verbal, se arata ca Barilul de Khorsabad a ajuns la muzeu, la rubrica "a predat" figurand Lucien Place.

De asemenea, in arhiva Ministerului Culturii s-a gasit o nota din 6 iulie 1978, in care se mentioneaza ca "din fondul achizitii centralizate, de un milion de lei, alocat pe anul 1978, s-a cheltuit pana in prezent numai 150.000 lei pentru procurarea Barilului de la Khorsabad".

In cursul lunii februarie 2013, artefactul a fost "Exponatul lunii" la MNIR.

barilul


Foto: MNIR


Revendicarea

Lucien Place a decedat pe 4 septembrie 1987. Totusi, in februarie 2015, unica mostenitoare a sotiei lui Lucien Place, decedata in 2002, a chemat in judecata Ministerul Culturii si Muzeul National de Istorie a Romaniei si a revendicat Barilul de Khorsabad.

Ea arata ca artefactul a ajuns prin mostenire de la Victor Place la Lucien Place.

Potrivit acesteia, in documentele autoritatilor nu se regaseste niciun act avand ca obiect transferul dreptului de proprietate asupra artefactului, de la Lucien Place catre statul roman. Artefactul ar fi fost preluat abuziv de autoritatile din Romania.

"Care este dreptul de proprietate?"

Autoritatile statului au contrazis-o si au spus ca toate documentele dovedesc ca a existat o negociere si ca acesta a fost vandut statului.

Potrivit oficialilor, faptul ca bunul detinut de stat a apartinut candva lui Lucien Place nu este suficient in dovedirea existentei dreptului pretins in patrimoniul reclamantei.

"Cata vreme, pana in prezent, nu s-a constatat cu titlu irevocabil ilegalitatea preluarii de catre stat a bunului cultural mobil revendicat, reclamanta nu este indreptatita a promova o actiune in restituirea bunului", explica Ministerul Culturii, in actele din instanta.

Printr-un ordin al ministrului Culturii din 2013, Barilul de Khorsabad se afla in patrimoniul MNIR, fiind clasat in categoria juridica "Tezaur".

Dupa ce a analizat toate actele din dosar, Tribunalul Bucuresti a respins solicitarea femeii. Foarte mult in aceasta decizie a contat propunerea facuta Lucien Raymond Place.

"Autorul bunului, fiind constient de valoarea universala a acestuia, a oferit-o
Muzeului de Istorie, suma indicata fiind aproximativa.

Mai mult, analizand intreg acest inscris, tribunalul nu poate sa nu remarce intentia de oarecare gratificare a Muzeului cu un astfel de obiect unic ca si caracteristici
", motiveaza Tribunalul.

Judecatorii au trecut in revista mai multe acte si documente ale statului roman, privind acest artefact.

"In concluzie, fata de probele administrate, tribunalul retine ca reclamanta nu justifica un titlu valid si actual, opozabil statului, care sa confirme dreptul acesteia de proprietate asupra artefactului arheologic Barilul de Khorsabad.

Asa cum s-a aratat mai sus, statul roman a achizitionat artefactul arheologic Barilul de la Khorsabad, domnul Place Lucien Raymond acceptand suma de 150.000 lei pentru bunul cultural de referinta", se arata in sentinta din 6 iunie 2016.

Contestatia

Insa, mostenitoarea familiei Place nu s-a lasat si a contestat decizia, iar Curtea de Apel Bucuresti i-a dat dreptate.

Judecatori au motivat ca din analiza actelor dosarului, se constata ca nu a fost administrata vreo proba care sa ateste faptul ca s-au purtat in mod real negocieri, la care Lucien Place sa fi participat si sa isi fi exprimat acordul de a transmite dreptul de proprietate asupra Barilului pentru un pret mai mic decat cel pe care l-a solicitat prin oferta de vanzare.

"Transferul dreptului de proprietate asupra Barilului de la Place Lucien catre institutiile statului nu poate fi constatat ca unul intervenit in mod efectiv atata vreme cat lipseste orice proba care sa ateste perfectarea unei conventii (cu efect translativ), conventie care sa corespunda vointei atat a ofertantului vanzator, cat si a cumparatorului caruia i s-a facut oferta", explica CAB.

"In speta, nu s-a facut dovada ca bunul cultural Barilul de la Khorsabad ar fi intrat in patrimoniul statului, prin plata vreunui pret acceptat de catre numitul Place Lucien", motiveaza judecatorii.

In plus, Ministerul Culturii si MNIR nu ar fi adus dovezi prin care sa ateste efectuarea in mod direct a platii catre Lucien Place.

La dosar au fost depuse mai multe comunicari de la CEC, "care era singura unitate bancara la care persoanele fizice puteau incasa bani, sau constitui depozite de economii in perioada regimului comunist", din care rezulta ca pe numele sotilor Place nu au fost depuse sume de bani pe libretele de economisire in perioada in care s-a facut presupusa tranzactie.

Decizia

"Se constata ca apelanta reclamanta este indreptatita, in conformitate cu prevederile art. 93 alin. 1 din Legea 182/2002, sa beneficieze de restituirea artefactului arheologic Barilul de la Khorsabad, paratilor Muzeul de Istorie a Romaniei si statul roman, reprezentat de Ministerul Culturii revenindu-le obligatia de restituire in calitate de entitati care au acest bun.

Pe cale de consecinta, urmeaza a se dispune, in temeiul prevederilor art. 480 alin. 1 din Cod procedura civila, admiterea apelului si schimbarea in parte a sentintei apelate, in sensul ca: Va fi admisa cererea formulata in principal de reclamanta si vor fi obligati paratii mentionati sa restituie reclamantei artefactul arheologic Barilul de la Khorsabad", se arata in minuta sentintei Curtii de Apel Bucuresti din 18 iunie 2018.

Urmeaza decizia definitiva

Dupa cum am aratat, dosarul a ajuns acum la Inalta Curte, dupa ce MNIR si Ministerul Culturii au declarat recurs. Procesul urmeaza sa inceapa in decembrie 2019. Decizia Inaltei Curti va fi definitiva.

In documentarea acestui articol am folosit informatii publicate de MNIR si din dosarul aflat la instanta.

Detalii suplimentare despre acest artefact si ce scrie pe el pot fi citite pe site-ul capodopere2019.ro, un proiect dezvoltat de MNIR.

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

EURO-SIMCOS IMPEX S.R.L. Nr. de înreg. ORC: J33/1391/1994, CUI: 6180733, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. numit conform Sentinței nr. 163/24.02.2015 pronunțată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 9950/86/2013, în conformitate cu prevederile Legii nr.85/2006 și ale H.A.C./12.11.2018, anunță scoaterea la vânzare, prin licitație publică cu strigare, la data de 08.11.2019, ora 14.00, a activelor: Stație Peco amplasată în oraș Frasin, Calea Bucovinei, nr. 8, jud. Suceava ce include spațiu comercial, platforma betonată, pompă distribuție cu sistem managerial, distribuitor automat tip FBD 2036R pentru 3 produse cu 6 furtune, cuva cu 3 rezervoare oțel pentru depozitare combustibil, separator grăsimi și bazin vidanjabil pentru apă menajeră. Identificare cadastrală: - Teren cu suprafața de 1.515 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 30399/Suceava, nr. top. 3526/2; - Teren cu suprafața de 1.000 mp, înscris în Cartea funciară veche nr. 30398/Suceava, nr. top. 3526/100, pe care se află edificat Corpul C1 – Stație PECO cu regim de înălțime P+M (mansardă nefinalizată) cu suprafața construită de 47 mp; Valoare de pornire a licitației (lei, fără T.V.A.) - 232.570,00. Poate participa la licitație orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 07.11.2019, orele 14.00 la sediul lichidatorului judiciar toate documentele prevăzute în caietele de sarcini care se pot procura din mun. Suceava, strada Mihai Eminescu, nr. 10, județ Suceava în fiecare zi de luni până vineri până la data de 07.11.2019. Relații suplimentare se pot obține: Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. la telefoanele: 0232/243864, 0757545545, 0755132476.
Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. BARNAR GRUP S.R.L., cu sediul în Sat Holda, oraș Broșteni, nr. 43, cătun Barnar, camera 2, jud. Suceava, C.U.I. RO 23279681, nr. de înregistrare în Registrul Comerțului J33/299/2008, numit potrivit Încheierii de ședință nr. 393/2017 din data de 30.06.2017, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 5528/86/2016, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la data de 28.11.2019, ora 12.00, a următorelor active: Nr. Activ - Denumire şi descriere active - Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.) - Valoare de pornire licitație (lei, fără T.V.A.) Activ 1 Utilaje de lucru prelucrare lemn compuse din: Linie de debitat buşteni, Wood-Mizer, tip LT 300S, seria 012007 54 B1.02; Gater universal tip RP50, an fabricaţie 1992; Bandă tăiere (bandă transportoare), Doma; Maşină de calibrat (marca Maweg, tip SE 2, serie 202056 7879, an fabricaţie 1972); Maşină de ascuţit+accesorii (Wood Mizer); Maşină de rosturi în coadă, Leone; Motoferăstrău Sthil; Motoferăstrău Sthil; Circular radial; 144.200,00 lei, 72.100,00 lei. Pentru bunurile mobile se percepe T.V.A. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 27.11.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activului scos la vânzare este cuprinsă în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00 – 16.00, până pe data de 27.11.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore de la primirea dovezii de achitare). Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: # 0755132475; 0757545545; 0232/243864, fax: 0232/212231, e-mail: vanzari@insolventa.ro.
LEXINSOLV I.P.U.R.L. Suceava, lichidator judiciar desemnat în dosar nr. 4520/86/2014 al Tribunalului Suceava, scoate la vânzare prin licitaţie publică, individual, bunuri imobile și mobile aparţinând debitorului S.C. MICA INDUSTRIE ȘI PRESTĂRI SERVICII S.R.L., cu sediul în oraș Cajvana, nr. 1996, jud. Suceava, CUI 756668, aflat în procedura falimentului prevăzută de Legea nr. 85/2006, constând din: Activul format din teren curți-construcții în suprafață totală de 7.331 mp, din care 2.500 mp cu nr. cadastral 1557 înscris în cartea funciară nr. 30457, 4.831 mp cu nr. cadastral 30429 înscris în cartea funciară nr. 30429 a comunei cadastrale Cajvana, pe care sunt amplasate un număr de 10 construcții cu nr. cadastral 1557 – C1, 30429 – C1, C2, C3, C4, C5, C6, C7, C8, C9, situat în oraș Cajvana, nr. 1996, jud. Suceava, prețul de pornire al licitațiilor publice fiind de 1.417.550 lei, exclusiv TVA; Bunurile mobile proprietatea debitorului S.C. MICA INDUSTRIE ȘI PRESTĂRI SERVICII S.R.L. Cajvana, din care o parte sunt evaluate ca materiale refolosibile, Autoturism Skoda Fabia, nr. înmatriculare SV99MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 1.930 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară Mercedes Benz Sprinter 208 D KA, nr. înmatriculare SV90MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 2.436 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară Dacia furgon, nr. înmatriculare SV06SXI, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 1.379 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară Gaz Gazelle, nr. înmatriculare SV97MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 3.447 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip FT85CF 380, nr. înmatriculare SV94MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 7.170 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Schwartzmuller SPA 3E EURO, nr. înmatriculare SV80HXX, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.170 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip FT85CF 380, nr. înmatriculare SV95MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 8.410 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Schwartzmuller SPA 3E EURO, nr. înmatriculare SV80HXU, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.170 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip FT85CF 380, nr. înmatriculare SV98MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 9.582 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Schwartzmuller SPA 3E EURO, nr. înmatriculare SV88MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.170 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Kogel, tip SN 24P 100/1060, nr. înmatriculare SV83MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 6.848 lei, exclusiv TVA; Linie de panificație, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 31.825 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară Mercedes Benz Sprinter, nr. înmatriculare SV91MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 1.724 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară MAN 19362, nr. înmatriculare SV02ZDC, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 6.319 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip TE85XC/CF 85 380, nr. înmatriculare SV93MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 6.319 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip FT85.430 380/4X2, nr. înmatriculare SV07FGY, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 6.319 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Schwartzmuller SPA 3E EURO, nr. înmatriculare SV88MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.170 lei, exclusiv TVA; IFRON D204, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.285 lei, exclusiv TVA. Prețurile de pornire reprezintă 50% din valorile stabilite prin rapoartele de evaluare existente la dosarul cauzei. Licitaţia va avea loc la data de 27.11.2019, ora 11:00, la sediul LEXINSOLV I.P.U.R.L. din mun. Suceava, str. Zamcei, nr. 5, jud. Suceava. În vederea participării la licitaţie, licitatorii au obligaţia de a depune 10% din preţul de pornire al licitaţiei în contul de lichidare judiciară nr. RO42BTRLRONCRT00W6312002 deschis la Banca Transilvania pe numele debitorului S.C. MICA INDUSTRIE ȘI PRESTĂRI SERVICII S.R.L. Cajvana. În caz de neadjudecare licitaţia publică se va repeta în aceleaşi condiţii în data de 20.12.2019 ora 11:00. Prezenta publicaţie de vânzare constituie şi notificare către creditori, debitor şi orice persoană fizică sau juridică interesată în dosarul în cauză. Informaţii suplimentare la sediul lichidatorului judiciar sau la tel./fax 0230/551784, 0745635896, e-mail: lexinsolv@yahoo.com, www.lexinsolv.ro.
Laurențiu Duța, solistul trupei 3 Sud Est, la un pas de moarte: A înghițit o bucată dintr-o furculiță
15/11/2019 10:23

Laurentiu Duta, solistul trupei 3 Sud Est, a ajuns la Urgente după ce a inghitit din greseală o bucată dintr-o furculită. S-a intamplat in Pitesti, acolo unde formatia a avut un concert, in urmă cu două s ...

Corneliu Vadim Tudor a scris o poezie pentru președintele ales, Klaus Iohannis.  CĂPŞUNĂ VODĂ
14/11/2019 17:22

 Corneliu Vadim Tudor, fost senator, europarlamentar si multiplu candidat la presedintia Romaniei, a scris o poezie pentru presedintele ales, Klaus Iohannis. CĂPŞUNĂ VODĂ   E un munte de sl ...

TRAGEDIE Actorul Petru Ciobotaru a jucat ultima piesă
14/11/2019 08:18

 Actorul Petru Ciubotaru, de la Teatrul National Iasi, a trecut in nefiintă. În acest an, el a sărbătorit implinirea varstei de 80 de ani alături de publicul său, iubitorii de teatru avand ocazi ...

Un roman va conduce Orchestra Nationala a Frantei
12/11/2019 18:56

 Dirijorul roman Cristian Macelaru a fost numit pentru a-i succeda in 2021 francezului Emmanuel Krivine in fruntea Orchestrei Nationale a Frantei (ONF), unul dintre cele mai prestigioase ansambluri simfoni ...

Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Sara Montiel, marea iubire a lui Ion Dichiseanu, a murit  VIDEO
09/11/2019 10:10

 Actriţa spaniolă Sara Montiel a murit, luni, la varsta de 85 de ani, la Madrid. Sara Montiel a fost una dintre marile iubiri ale lui Ion Dichiseanu. Vedeta a fost indrăgostită de actorul roman, pentr ...

 Gabriela Adameșteanu, „Scriitorul anului 2019”
08/11/2019 20:52

În această seară, la Iasi a avut loc a patra editie a „Galei Scriitorii Anului”, unde a fost aleasă drept castigătoare scriitoarea Gabriela Adamesteanu, pentru romanul său „Fontana ...

O boală ginecologică i-a distrus viața lui Marilyn Monroe. Cea mai faimoasă blondă a tuturor timpurilor
07/11/2019 16:48

Marilyn Monroe, stim cu totii, a fost si rămane un sex-symbol, indiferent cati ani vor trece de la moartea ei. Ce nu stie nimeni e că cea mai frumoasă femeie din lume suferea de o boală care nici in ziua nu ...

Povestea impresionantă a marelui Grigore Vasiliu Birlic. Avocat de meserie, Birlic a picat de șase ori examenul la Teatru
07/11/2019 08:39

Potrivit historia.ro, in cartea “Oraşul Muzelor”, scriitorul Eugen Dumitriu povesteşte despre tanărul Grigore Vasiliu: „Despre Grigore Vasiliu Birlic se putea bănui ce va ajunge in viaţ ...

Jean-Paul Dubois, câştigătorul Premiului Goncourt
04/11/2019 18:49

    Patru scriitori care au avut mare succes in ultimii 30 de ani in topurile vanzărilor de carte din ţările francofone, printre care se află şi scriitoarea belgiană Amelie Nothomb, au rămas ...