Talismanul – o lectie de devotament

default

Dimensiune font:

| 31-10-2012 16:43

 

0Talismanul este povestea unui baiat de 12 ani care traverseaza Teritorii, dand dovada de eroism si prietenie fata de cei din jur. Nu lipsesc obiectele magice ca, de exemplu, moneda si chiar oglinda care se transforma in functie de unde migreaza Jack in Teritorii. De asemenea, scenele horror cu care Stephen King ne-a familiarizat sunt si ele prezente.

Ca imagine a geografiei Teritoriilor, existau intai Teritoriile care corespund Estului american, Avanposturile – corespunzand Vestului Mijlociu si marilor campii (Ellis-Breaks, Illinois, Nebraka), apoi Tinuturile Spulberate – omologul Vestului american.

Cele mai fericite trei saptamani din viata fostei regine de film de mana a doua – Lily Cavanaugh – s-au petrecut acum multi ani in statiunea linistita de pe micul litoral al statului New Hampshire. Tot aici prindea viata Jack Sowyer, copilul pe care Lily il purta dupa ea schimband des locuinta ca si cum ar fi fugit de cineva… sau de ceva.

In timp ce eliberau portbagajul masinii de bagaje, prin aerul stingheritor, incarcat cu nelinisti, Jack aude un glas care il cheama. Spre surprinderea sa, in fata ochilor lui se intindeau doar aleea si gradinile pustii. Din acest moment, situatiile stranii incep a-i da tarcoale, nisipul facut palnie din care strabate un glas, vocea pe care o aude… Baiatul simte moarte in jurul lui, moartea tatalui sau, apoi moartea unchiului Tommy lovit de o duba neagra inscriptionata WILD CHILD.

Suna telefonul iar Jack raspunde ascultand pe ascuns conversatia dintre Lily si Morgan din care afla ca mama lui ar fi bolnava, iar dupa moartea acesteia urmeaza a fie intretinut de insusi Morgan, detinator al companiei Sawyer&Slot. Nestiind cum sa procedeze, lacrimand dar nerusinandu-se cu asta, Jack isi destainuie indoielile negrului Speedy pe care il intalnise in Arcadia Beach, amintind ca Morgan Slot –caruia nu i-ar parea rau daca ar muri mama sa. Speedy acesta ii vorbeste baiatului despre Teritorii, ii da o sticluta pe care o bea si prin care ajunge sa viziteze alte “lumi”, apoi revine, moment in care Speedy il convinge ca trebuie sa gaseasca TALISMANUL pentru a-si ajuta mama sa se vindece

“Talismanul se va da pe mana ta, Jack Calatorule.  Nu-i prea mare, nu-i prea mic, arata intocmai ca un glob de cristal. Te duci, inapoi sa-l aduci. Da` asta-i povara ta, asta-i crucea ta; leapad-o Jack, si totul va fi pierdut” (pag.68).

Jack face mai multe calatorii in Teritorii unde, pentru a supravietui, se angajeaza pentru a-si castiga hrana intr-o patiserie. Mai tarziu, in Oatley se angajeaza intr-un bar murdar unde este pus sa incarce butoaie grele si mari de bere, sa spele toaletele murdare, doar pentru cativa banisori din care trebuie sa isi plateasca si putina macare si chiar si patul alcatuit dintr-o patura asezata pe podele intr-un hambar. Jack face un alt salt sorbind din licoarea magica amintindu-si ca la varsta de 6 ani isi auzise tatal conversand cu Morgan despre Teritorii. In calatoria sa, Jack ajunge intr-un camp de unde este transportat spre targ cu caruta de catre o familie binevoitoare. Obosit, ingandurat pentru mama sa bolnava, Jack isi continua calatoria spre gasirea Talismanului. Il intalneste pe Wolf, un personaj care ii va fi aproape in mai multe salturi in Teritorii, personaj care la Luna Noua se transforma in lup. Facand un “popas” la oras, Jack isi da seama ca lui Wolf ii este foarte greu sa se acomodeze, avand oroare de zgomotele puternice si fiindu-i foarte dezvoltat simtul mirosului. In momentul in care Wolf se transforma, Jack este inchis intr-un beci al unei case parasite, sigiland usa cu un lacat foarte mare pentru protectia lui in fata animalului flamand si fioros. Jack isi dovedeste prietenia fata de Wolf salvandu-i viata intr-una dintre ipostaze, tinand cont ca daca o persoana salveaza viata alteia, este raspunzator de aceasta pentru totdeauna. Wolf este pedepsit la Sunlight pentru Jack si tot el ajunge sa isi dea viata pentru camaradul lui.

Personal, consider ca legatura dintre Jack si Wolf este o lectie de camaraderie. Unul dintre ei risca pentru ca celalalt sa fie salvat, pe cand celalalt (Wolf fiind in a doua perioada de transformare in lup, sfartecand pe cei din caminul Sunlight) incaseaza trei gloante in acelasi scop.

Aceeasi lectie de prietenie o aplica Jack lui Richard pe care il duce cu el in Teritorii. Pe cand Richard este slabit si in pragul mortii, Jack il cara in spinare si il ajuta sa treaca in siguranta pana ajung amandoi la Hotelul Negru unde dupa ce doboara coifurile gaseste Talismanul.

Astfel dupa multe saptamani si aspre aventuri, dupa bezna si disperare, dupa prieteni gasiti si prieteni pierduti, dupa zile de truda si nopti nedomite, dupa infruntari cu demonii din locurile intunecate, Talismanul veni la Jack Sawyer:

“Il privi cum se pogoara [...], il incerca o covarsitoare senzatie de lumi pe muche de cutit, lumi puse in balanta.

Si el cobora, glob, lume, toate lumile – era glorie si caldura, era bunatate, era revenirea albului. Si [...]  era inspaimantator de fragil.” (pag.661)

Pentru mine are mare insemnatate devotamentul lui Jack fata de mama lui pentru care de fapt incepe aceasta calatorie cu scopul de a gasi talismanul care o va vindeca. Pe parcurs vedem ca bunatatea lui se revarsa asupra celorlati cu care intra in contact si pe care si-i face prieteni pana acolo ca ii salveaza de la moarte, totusi omorand pe cei care sunt considerati rai si primejdiosi.

Sursa: http://www.cartidecitit.ro/

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:40


1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
„Cochilii”, o nouă premieră la Teatrul Național
25/11/2020 16:48

Teatrul National Iasi propune publicului o nouă premieră in cadrul proiectului Lecturi³. Este vorba despre „Cochilii” de Radu Popescu, in regia lui Ionut Cornilă. Spectacolul-lectură va f ...

Artiștii cer ajutoare de stat. Printre semnatarii solicitării sunt Loredana Groza, Andra, Holograf, Cargo
24/11/2020 09:00

Într-o scrisoare deschisă adresată premierului, vicepremierului şi ministrului Culturii, 95 de artişti, intre care Cristi Minculescu, Direcţia 5, Horia Brenciu, Cargo, Holograf, Loredana, Andra, soli ...

Teatrul Național Iași, 180 de ani de la înființare
23/11/2020 14:31

Acum 180 de ani, la Iasi, lua fiintă primul Teatru National si prima institutie de spectacole de stat din spatiul romanesc, sub directoratul lui Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri si Mihail Kogălniceanu. ...

La mulți ani, maestre Emil Coșeru!
23/11/2020 11:07

Astăzi, la Teatrul National Iasi este sărbătoare. Maestru Emil Coseru implineste 73 de ani. Emil Coseru este un actor roman si conferentiar universitar doctor in cadrul Universitătii de Arte „George ...

Festivalul Național de teatru se va desfășura online
22/11/2020 09:02

Festivalul Naţional de Teatru incepe astăzi şi se va desfăşura pană pe 29 noiembrie, in format multimedia - online, tv, radio. Potrivit UNITER, motto-ul ediţiei este "FNT 30/ FNT Altfel". Dire ...

Scriitorul scoțian Douglas Stuart a câștigat Booker Prize 2020. Care este valoarea premiului și ce carte i l-a adus
20/11/2020 09:30

Scriitorul scoţian Douglas Stuart a fost recompensat cu prestigioasa distincţie literară Booker Prize 2020 pentru romanul ''Shuggie Bain'', potrivit anunţului preşedintei juriului, Margaret Busby. Anuntul ...

Ministrul Culturii - „Rămas-bun, Draga Olteanu Matei
18/11/2020 14:47

Pentru contributia adusă teatrului si cinematografiei romanesti, Draga Olteanu Matei a primit numeroase premii, titluri si diplome. În 2002, i-a fost acordată distincţia Ordinul Naţional „Steaua ...

Vladimir Găitan a murit. Ce a prezis marele actor
11/11/2020 07:40

Actorul Vladimir Găitan s-a stins din viată marti seară, la varsta de 73 de ani, in urma unui cancer limfatic. Înainte de aparitia Covid-19, Vladimir Găitan a emotionat o sală intreagă cu un discurs ...

Doliu în lumea muzicii. S-a stins din viață compozitorul Octavian Nemescu
09/11/2020 12:22

    Ministerul Culturii şi-a exprimat regretul „profund” pentru stingerea din viaţă a maestrului Octavian Nemescu, evidenţiind că acesta a fost o figură „proeminentă”& ...

Noaptea Muzeelor ar putea fi amânată
09/11/2020 09:40

Programul noii ediţii Noaptea Muzeelor, care este programat pentru 14 noiembrie, a fost lansat oficial pe website-ul www.noapteamuzeelor.org, şi cuprinde, intre altele, două proiecte online coordonate de Re ...


Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei