Teatrul care nu vinde gogoși

radu alexandru nica

Dimensiune font:

| 05-10-2020 11:34

 

Aflată în derulare, cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatu Pentru Publicul Tânăr (FITPTI) s-a bucurat de succes, spectacolele propuse atât în mediul oline, cât și la Teatrul „Luceafărul fiind bine primite. Publicul a avut de ales între spectacole live, în interior și în aer liber, dar și online (live streaming și streaming), a putut opta pentru teatrul radiofonic sau pentru spectacole-lectură. Programul bogat a fost apreciat de fani, care s-au bucurat de spectacole din Austria, Germania, Georgia, Islanda, Japonia, Franța, Rusia, Marea Britanie, Italia, dar și din România, una dintre ele fiind „Totul e bine când se termină”, în regia lui Radu Alexandru Nica, o producție care anul trecut a deschis stagiunea la Reactor, piesa fiind scrisă în cadrul Drama 5, un program de rezidențe de dramaturgie. Am stat de vorbă cu Radu Alexandru Nica despre piesă și despre teatrul care nu vinde gogoși.

- La cea de-a 13-a ediție a FITPTI ați propus o piesă din teatrul care nu vinde gogoși, ieșită din Reactor - „Totul e bine când se termină. Este o piesă dintr-o rezidență teatrală. Cum s-a remarcat? Ce a făcut-o deosebită astfel încât să și câștige inițial, dar și să meargă mai departe, la teatre din țară?

- Am avut de ales dintre cinci piese aflate în concurs, toate cu subiecte incitante, însă aceasta s-a remarcat printr-un neașteptat de bun simț al dialogului și umor, lucruri absolut remarcabile pentru un un dramaturg aflat la început de drum – Andreea Tănase. De asemenea, mi s-a părut important că nu era un text cu accente social-politice puternice, lucru care cred că îl particularizează destul de bine în repertoriul de obicei angajat al Reactorului.

- Cum a fost primită la teatrele unde a fost prezentată?

- Fiind o producție totuși recentă, nu a apucat să fie văzută în foarte multe locuri în afară de Cluj, unde a avut mereu săli pline până la debutul pandemiei. Știu că s-a mai jucat la Zalău, unde a fost primit cu entuziasm (de un public cam văduvit de astfel de evenimente, pentru că nu are parte de un teatru stabil) și la Timișoara, în cadrul Festivalul de Dramaturgie Românească de anul acesta, unde, în ciuda regulilor de distanțare și a faptului că a fost jucat în aer liber, am reușit să găsim o formulă optimă de adaptare, iar lumea a fost încântată.

- Cât din piesă se regăsește în viața reală?

- Cred că toți ne-am întâlnit cu situații similare în viața reală, toți cunoaștem consecințele unui cuplu aflat în pragul despărțirii. Ceea ce îmi place însă la acest text este că, dincolo de drama inerentă, există multă duioșie și autoironie a personajelor. Fără însă a rămâne la suprafața problemelor, dimpotrivă.

- Vă invit să vorbiți despre Reactor, cum ajută artiștii? Cum a apărut, ce rezultate vizibile a avut?

- E o privire din exterior aceasta, deci nu foarte competentă, însă nu mai puțin admirativă. Reactor e o apariție relativ recentă pe scena clujeană, însă în doar câțiva ani a reușit să coaguleze în jurul său artiști foarte valoroși, a propus subiecte și proiecte extrem de actuale și a mizat cu succes pe dramaturgia extrem contemporană. De asemenea, și-a propus programe pe care le-a susținut cu consecvență pe parcursul mai multor ani, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Majoritatea dintre cei mai buni regizori tineri din țară a lucrat deja la Reactor, dorința de reinventare și cerbicia cu care rezistă acești oameni tuturor dificultăților fac ca acest spațiu să fie unul dintre centrele importante de inovație culturală din Cluj și nu numai.

- Radu Nica, teatru sau film?

- Dacă e de ales, nu regret defel opțiunea mea pentru teatru, chiar dacă acum își arată atât de bine vulnerabilitățile de orice fel. Nu cred în vreun fel de superioritate a unuia față de celălalt, însă pot spune despre mine că sunt dependent de întâlnirea live cu oamenii și că mă emoționează mereu fragilitatea fulgurată a teatrului.

- Ce așteptări ați avut de la publicul ieșean? Ce așteptări aveți, în general, de la public?

- Mi-aș dori ca lumea să înțeleagă momentul dificil pe care artele spectacolului le parcurg în vremuri de pandemie, și, de aceea, să susțină prin prezență fizică, financiar și emoțional teatrul și cultura în genere. Mi-e foarte greu să accept că artele performative și teatrul în special vor fi ultimele pe listele de priorități ale ordonatorilor de credite și ale publicului.

Radu Alexandru Nica este regizor, istoric de teatru și conferențiar la Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj Napoca.

A absolvit secția de regie a Universității „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, după ce a studiat teatrologia la Ludwig-Maximiliams-Universität din München şi regia la Bayerische Theaterakademie „August Everding”. Este doctor în teatru al Universităţii de Arte din Târgu Mureş. În prezent, e conferențíar la Universitatea de Arte din Târgu Mureș şi lector la Facultatea de Teatru şi Televiziune din Cluj Napoca. A montat pe scena Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu numeroase spectacole, printre care „Am angajat un ucigaş profesionist” (Aki Kaurismäki), „Nora” (Henrik Ibsen), „Vremea dragostei, vremea morţii” (Fritz Kater), „Balul” (după o idee a Theatre du Compagnol), „Hamlet” (W. Shakespeare) și „Breaking the waves” după Lars von Trier (nominalizat de UNITER la categoria Cel mai Bun Spectacol, în 2010). A colaborat ca regizor invitat cu teatre de prim rang din România, precum Teatrul Odeon din Bucureşti sau Teatrul Maghiar de Stat din Cluj Napoca. Totodată, spectacolele sale au fost jucate pe scenele din Chicago, Liverpool, München, Gdansk, Essen, Heidelberg, Ulm ş.a. A obţinut numeroase premii şi distincţii, printre care Premiul pentru Debut al UNITER (în 2005, pentru „Nora”) şi o nominalizare la premiul UNITER pentru regia spectacolului „Mountainbikerii” de Volker Schmidt, montat la Teatrul German de Stat din Timişoara (în 2012).

Reactor de creație și experiment este un spațiu cultural energic și viu într-un oraș tot mai deschis la experiențe artistice alternative. Înființat în 2014, la Cluj Napoca, și-a crescut treptat aspirațiile și proiectele, majoritatea axate pe sprijinul tinerilor artiști (Fresh Start – rezidențe de creație) și a dramaturgiei contemporane (Drama 5 – rezidențe de scriere dramatică), dar și pe dezvoltarea publicului (Teen Spirit, platformă dedicată adolescenților) sau pe punerea în discuție a unor teme actuale (Reactor Social).

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:07

BANCUL ZILEI

05:48

%ANUNTSPECIAL%
Lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 200/89/2011, aflat pe rolul Tribunalului Vaslui şi C.E.C. Bank Sucursala Vaslui, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „GENIALUL” S.R.L. Vaslui, cu sediul în mun. Vaslui, str. Alexandru cel Bun, bl. 187, sc. C, et. 2, ap. 12, judeţul Vaslui, cât şi terenul proprietatea lui Cordunianu Tudorel, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV, ADRESA, Componenţa/Observaţii, Valoare - lei- 1. Construcţia C2 – magazin, birou, spaţiu odihnă, Loc. Secuia, com. Muntenii de Jos, jud. Vaslui, suprafaţă construită 130,96 m.p., iar terenul pe care este amplasată construcţia nu aparţine debitoarei, 24.720,00 2. Bunuri mobile, Loc. Secuia, com. Muntenii de Jos, jud. Vaslui Vitrină frigorifică Mondial Elite, Rafturi PAL, Birou-masă PAL, Raft pâine lemn, Cântar electronic, Casă de marcat Datecs MP55A, 1.165,00. Preţul de pornire la licitaţie este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform hotărârii Adunării creditorilor din data de 23.03.2021. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile debitoarei va avea loc la data de 18.06.2021, ora 1000 şi se vor organiza 5 şedinţe săptămânale, respectiv la până la data de 16.07.2021. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 5% din preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile mobile şi 2.000 lei din valoarea activului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei pentru bunurile imobile şi 50,00 lei pentru bunurile mobile şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0335/566.035, 0727/850.575, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
1. Informații generale privind autoritatea contractantă, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax și/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Zemeș, str. Principală, nr. 200, Zemeș, judeţul Bacău, telefon 0234383037, fax 023438330, email adp@zemes.ro, persoană de contact Alupei Teofil. 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie închiriat: Spațiu nr. 1 (boxă), în suprafață de 16,03 m.p., ce face parte din imobilul Piață Zemeș, strada Principală nr.160, proprietate publică a Comunei Zemeș, pentru activități economice comerț sau servicii. Închirierea se face conform H.C.L. 82/17.05.2021, si O.U.G. nr. 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc in Caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: de pe site-ul www.zemes.ro sau de la sediul U.A.T. Comuna Zemeș. 3.2. Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul instituției de la care se poate obține un exemplar din documentația de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, U.A.T. Comuna Zemeș, strada Principală nr. 200, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.3. Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 10 lei, se poate achita numerar la casieria UAT Comuna Zemeș. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 14/06/2021, ora 13.00. 4. Informații privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 23/06/2021, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Zemeș, strada Principală, nr. 200, județul Bacău. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: un exemplar. 5. Data și locul la care se va desfășura ședința publică de deschidere a ofertelor: 24/06/2020, ora 10.00, la sediul UAT Comuna Zemeș, str. Principală nr. 200, județul Bacău. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Bacău, Str. Ştefan cel Mare nr. 4, tel: 0234/514419, fax 0234/525211, email tr-bacau-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate, în vederea publicării: 26/05/2021
Ministrul Educației, prof. univ. dr. Mihai Sorin Câmpeanu, este prezent la Iași pentru o premieră academică națională.
12/06/2021 14:00

Ministrul Educatiei, prof. univ. dr. Mihai Sorin Campeanu, este prezent la Iasi pentru o premieră academică natională. Astăzi, 12 iunie 2021, ora 12.00 are loc semnarea contractului de parteneriat pentru C ...

Romanul
11/06/2021 13:45

Romanul "Belle de Jour" de Joseph Kessel, ecranizat de Luis Buñuel in 1967, a apărut in colecţia „Top 10+” a editurii Polirom. Publicată in 1928, povestea‑cult a lui Belle d ...

Noaptea Privighetorilor, un concert de excepție
10/06/2021 14:01

Societatea Ornitologică Romană (SOR) organizează, pe data de 12 iunie, a 9-a editie a evenimentului Noaptea Privighetorilor. Cel mai relaxant duel dintre păsări si oameni se desfăsoară in mediul online, ...

Peste 50 de artişti şi studiouri independente vor participa la expoziţia RADAR 2021
10/06/2021 11:06

Peste 50 de artişti şi studiouri independente vor prezenta proiecte de artă şi tehnologie ce promovează new media art in cadrul expoziţiei RADAR 2021, care se va desfăşura, de joi pană duminică, in Ha ...

 Ultimele zile până la o comedie polițistă de excepție - „Capcană pentru un bărbat căsătorit”
09/06/2021 18:08

  După succesul inregistrat cu spectacolele „Puricele in ureche”, jucat de 2 ori la Casa de Cultură a Studentilor, „Dezbracă-te, vreau să-ti vorbesc!” si „Boeing Boeing&r ...

Ultimele zile până la o comedie polițistă de excepție - „Capcană pentru un bărbat căsătorit”
09/06/2021 16:46

Ultimele zile pană la o comedie politistă de exceptie - „Capcană pentru un bărbat căsătorit” După succesul inregistrat cu spectacolele „Puricele in ureche”, jucat de 2 ori la Cas ...

Filmul „Colectiv” a câștigat Premiul LUX 2021 al Parlamentului European
09/06/2021 14:45

  Filmul „Colectiv” al regizorului Alexander Nanau (coproductie Romania/Luxemburg) a castigat premiul LUX 2021 al Parlamentului European, a anuntat presedintele legislativului, David Sassoli, ...

Scriitorul francez Michel Host, laureat al Premiului Goncourt, a fost răpus de COVID-19
09/06/2021 10:26

Scriitorul Michel Host, laureat al Premiului Goncourt, cea mai importantă distincţie literară franceză, a murit duminică la Paris după ce s-a infectat cu COVID-19, au anunţat marţi surse din anturajul ...

„Rosto” – premieră la Teatrul ACT
07/06/2021 11:30

Pe 8 iunie, la Teatrul ACT va avea loc premiera spectacolului „Rosto”, după Ion Luca Caragiale, in regia lui Alexandru Dabija. Această nouă productie, in care spiritul ludic al regizorului intaln ...

Emisiune de mărci poştale dedicată Iaşului, introdusă în circulaţie de vineri
03/06/2021 16:01

O emisiune de mărci poştale dedicată patrimoniului arhitectural al oraşului şi judeţului Iaşi va fi introdusă in circulaţie de Romfilatelia incepand de vineri, in magazinele din Bucureşti, Bacău, Bra ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei