Tescovina, elixir al tinereţii
Dimensiune font:
Cei mai mulţi fac rachiu din ea, unii o dau ca hrană la animale, iar alţii o aruncă indiferenţi. Neştiind că resturile rămase după stoarcerea strugurilor (în special cei roşii şi cei negri), preparate aşa cum trebuie, pot însemna un tratament revoluţionar contra îmbătrânirii. În plus, tescovina combate infecţiile şi alergiile, detoxifică organismul, îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, precum şi vederea.
Procedeele de preparare nu sunt deloc complicate
În fapt, tescovina este cel mai important produs din struguri. Coaja, pulpa şi sâmburii au cel mai mare conţinut de resveratrol, acesta fiind cel mai puternic antioxidant cunoscut. În must (şi apoi vin) ajunge doar 10% din această substanţă, restul de 90% rămânând în tescovină. Ca antioxidant, resveratrolul e de 4-5 mai puternic decât betacarotenul, de 50 de ori decât vitamina E şi de 20 de ori decât vitamina C.
Resveratrolul îndepărtează din organism radicalii liberi, normalizează nivelul de lichide din sânge, făcând ca arterele să-şi păstreze elasticitatea şi, nu în ultimul rând, scade nivelul colesterolului rău.
Totodată, are şi un puternic efect antiinflamator şi antibacterian, menţine fermitatea şi elasticitatea pielii, împiedicând astfel îmbătrânirea prematură.
Alte efecte benefice: îmbunătăţeşte capacitatea memoriei, creşte imunitatea organismului şi scade nivelul de glicemie.
Evident, tescovina nu se consumă aşa cum rămâne ea după ce s-a tras la teasc. Trebuie preparată cu atenţie, dar procedeul nu e deloc complicat. Mai întâi, se stoarce foarte bine, să nu mai rămâne aproape deloc must, după care se pune, în straturi subţiri, la uscat. Se răscoleşte de două-trei ori pe zi pentru a împiedica mucegăirea. Însă, uscarea naturală nu este suficientă, mai rămâne o umiditate reziduală. Aşa că se continuă cu uscarea la aragaz, pe plită. Într-un final, se dă printr-o râşniţă. Pentru cafea ori pentru piper, iar din pulberea obţinută se ia câte o linguriţă înainte de fiecare masă.
Praful de tescovină se poate folosi şi ca infuzie, mai cu seamă în tratarea depresiilor, a nevrozelor ori a pierderii de memorie. Se pun două linguri la un litru de apă, iar amestecul se fierbe jumătate de oră. Ceaiul obţinut se lasă la decantat un sfert de oră, apoi se strecoară. La fel, e recomandat să se consume înainte de masă. Nu mai mult de o cană.
Eficientă şi împotriva reumatismului, a varicelor ori celulitei
Pulberea de tescovină poate fi folosită cu mult succes şi în tratarea reumatismului, spondilozei, osteoporozei, a celulitei şi vergeturilor. Pentru asta, în apa din cadă se pune un amestec concentrat obţinut din fierberea a 250 grame de tescovină uscată, în trei litri de apă. Se face baie o dată la două zile şi nu se stă în cadă mai mult de 15 minute.
Tescovina mai e bună şi la altceva: la artroze, varice, contuzii ori întinderi musculare. Numai că aici trebuie amestecată cu argilă şi ceai de troscot, se amestecă atent până se obţine o pastă cu care se masează uşor zonele afectate vreme de jumătate de oră.
Se poate face şi tinctură din tescovină. Pulberea se pune la macerat în alcool timp de două săptămâni. E foarte eficientă în tratarea rănilor, plăgilor ori a iritaţiilor pielii.
În caz de arsuri, procedura e un pic mai complexă. Tinctura se pune la baie de abur şi se lasă să se evapore alcoolul până ce pe fundul vasului rămâne un fel de sirop cu o consistenţă gen miere de albine. Acesta se amestecă apoi cu unt topit până ce se obţine o alifie cu care se ung rănile provocate de arsuri.
Destule întrebuinţări şi, din păcate, mulţi aruncă preţiosul reziduu de la teasc. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau