Thomas Cathcart, Daniel Klein – Platon si ornitorincul intra intr-un bar…

default

Dimensiune font:

| 30-10-2012 18:56

 

Thomas Cathcart, Daniel Klein - Platon si ornitorinculPlaton si ornitorincul intra intr-un bar… Mic tratat de filosdotica (Plato and a platypus walk into a bar… Understanding philosophy through jokes – in original) este un best-seller international tradus in peste douazeci de limbi, a carui publicare fusese refuzata initial de nu mai putin de patruzeci de edituri. Autorii, Thomas Wilson Cathcart si Daniel Martin Klein sunt prieteni de o viata, absolvind impreuna atat Liceul Needham din Massachusetts, cat si Harvard College, iar dupa succesul volumelor Platon si ornitorincul… si Aristotel si furnicarul… (ambele aparute la Editura Nemira in 2009, in colectia Bonton) au fost porecliti “Tipii cu filosofia”.

In cuprinsul acestui volum putem gasi 10 capitole, care abordeaza curente, concepte sau scoli filosofice diferite, precum Metafizica, Logica, Filosofia limbajului, Filosofia sociala si politica, Relativitatea sau Metafilosofia, dar si altele la fel de importante si savuroase din punctul de vedere al continutului in glume, anecdote sau pilde pline de umor, relevante pentru capitolul respectiv din care fac parte. In acelasi timp, autorii onoreaza acest volum prin glosarul de la final, in care sunt explicati si definiti cu o nota speciala de umor termenii filosofici de baza pentru orice incepator in domeniul filosofiei. Acesta e unul din motivele pentru care volumul de fata poate fi caracterizat drept un perfect curs introductiv in filosofie, alaturi de stilul plin de verva al autorilor, care au condimentat tomul cu nenumarate momente sau dialoguri hazlii, umorul (uneori avand aspectul unui “haz de necaz”, in functie de situatie) imbinandu-se de minune cu usoare tente de ironie, sarcasm sau cinism. Reflectiile sau interventiile proprii autorilor se realizeaza intr-un mod dinamic de-a lungul intregii carti, in fiecare capitol tratat si mai ales in introducerea sau recapitularea prezente in acest “tratat”. Un alt atu sau un detaliu care captiveaza si binedispune cititorul il reprezinta si cele cateva desene sau caricaturi prezente in carte, alese inspirat pentru a sugera, cu umor bineinteles, ideea sau o trasatura de baza a fiecarui capitol.
Iata cateva citate picante, in afara carora vor ramane de aflat foarte multe cel putin la fel de “spumoase”, de care cititorul va ramane cu siguranta incantat :

Metafizica

[...] Teleologia. Are universul un scop anume? Conform lui Aristotel, orice in lume are un telos, adica un tel interior pe care este menit sa-l atinga.[...]

Doamna Goldstein se plimba impreuna cu cei doi nepoti ai ei. O prietena se opreste si o intreaba cati ani au. – Medicul are cinci ani, iar avocatul, sapte, raspunde ea. [...]

Rationalismul. [...] Optimistul crede ca traim in cea mai buna dintre lumile posibile. Pesimistul se teme ca asa stau lucrurile.

Optimistul : “Paharul e pe jumatate plin.” Pesimistul : “Paharul e pe jumatate gol.” Rationalistul : “Paharul e de doua ori mai mare decat ar fi necesar.”

Infinit si eternitate. Medicul ii spune unei femei ca mai are sase luni de trait. – Si pot sa fac ceva in sensul asta? intreaba ea.      – Da. Poti sa te mariti cu un contabil de la fisc. – Si cum o sa ma vindece asta? – N-o sa te vindece, ii spune medicul, dar cele sase luni care ti-au ramas o sa ti se para o vesnicie.

Logica

Fara logica, ratiunea este inutila. Cu ea, poti castiga dispute intelectuale, dar poti pierde sprijinul maselor.[...]

Paradoxul lui Zenon. [...] Vanzatorul : Doamna, aspiratorul acesta va va injumatati munca in gospodarie. Clienta : Grozav ! Atunci, dati-mi doua ! [...]

Epistemologia : Teoria cunoasterii

Idealismul german. [...] Asistenta : Domnule doctor, in sala de asteptare e un om invizibil. Medicul : Spune-i ca nu-l pot vedea acum.

Etica

Utilitarismul.[...] El : Te-ai culca acum cu mine pentru un milion de dolari? Ea : Un milion? Ha! Cred ca da. El: Dar pentru doi dolari? Ea : Sterge-o, amice ! Oare cine ma crezi ? El : Pai, deja am stabilit asta. Acum negociem doar pretul. [...]

Vointa de putere.[...] Problema cu mancarea germana este aceea ca, oricat ai manca, peste o ora tot esti flamand de putere.[...]

Filosofia religiei

Distinctii teologice.[...] Evreii nu-l recunosc pe Isus. Protestantii nu-l recunosc pe papa. Baptistii nu se recunosc unul pe altul in magazinele de bauturi alcoolice.

Existentialismul

Pictorul : Cum se vand tablourile mele?

Proprietarul galeriei : Pai, am o veste buna si una proasta. A venit cineva si m-a intrebat daca esti unul dintre acei pictori a caror opera va deveni mai valoroasa dupa moarte. Cand i-am raspuns ca da, asa cred, a cumparat toate picturile tale din galerie.

Pictorul: Oh, excelent! Dar care e vestea proasta?

Proprietarul galeriei: Cel care a intrebat e medicul tau.

Filosofia sociala si politica

Feminismul. Un barbat isi vede fiul suferind un teribil accident de bicicleta. Il ridica de la pamant, il asaza pe bancheta din spate a masinii si fuge cu el la spital. Cand copilul este dus in sala de operatii, chirurgul exclama: -Dumnezeule! E fiul meu! Cum e posibil?

Filosofia dreptului.[...] Un avocat ii trimite unui client urmatorul mesaj: “Draga Frank, mi s-a parut ieri ca te-am vazut in centru. Am traversat strada ca sa te salut, dar nu erai tu. Sase minute, deci 50 de dolari.” ”

Pentru a incheia recenzia, tot ce pot spune este ca acest volum de filosofie prin bancuri reprezinta o adevarata reusita, lectura fiind una relaxanta, cu rol de binedispunere dar si de capatare a unor valoroase informatii de baza despre filosofie (“marile traditii, scoli si concepte filosofice”), intr-un mod sau limbaj plin de haz si flexibilitate. Indemnul pe care il transmit pasionatilor de astfel de lecturi, dar si celor dispusi sa petreaca momente de neuitat printr-un volum care dezvolta intelectul si simtul umorului, este acela ca alaturi de Platon si ornitorincul intra intr-un bar… Mic tratat de filosdotica sa incerce si volumul Aristotel si furnicarul merg la Washington, dar si o alta carte despre filosofie din colectia Bonton, anume Filosofia pentru bufoni, scrisa de Pedro Gonzalez Calero si aparuta la Nemira in 2008. Combinand aceste carti parerea mea este ca vei reusi un mix satisfacator intre filosofie si umor, beneficiul fiind si instruirea pe care o capeti din cartile respective, oferindu-se macar un ‘tablou’ de ansamblu al istoriei filosofiei, notiunilor si scolilor filosofice. Lectura placuta!

 Sursa: http://nemirabooks.ro

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:00


1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
Denzel Washington, decretat cel mai bun actor al secolului XXI. Topul intocmit de publicatia
26/11/2020 13:29

 Cotidianul "The New York Times" a publicat clasamentul celor 25 cei mai buni actori si actrite ai secolului XXI, in care apar staruri de pe toate continentele, din Statele Unite in Cor ...

„Cochilii”, o nouă premieră la Teatrul Național
25/11/2020 16:48

Teatrul National Iasi propune publicului o nouă premieră in cadrul proiectului Lecturi³. Este vorba despre „Cochilii” de Radu Popescu, in regia lui Ionut Cornilă. Spectacolul-lectură va f ...

Artiștii cer ajutoare de stat. Printre semnatarii solicitării sunt Loredana Groza, Andra, Holograf, Cargo
24/11/2020 09:00

Într-o scrisoare deschisă adresată premierului, vicepremierului şi ministrului Culturii, 95 de artişti, intre care Cristi Minculescu, Direcţia 5, Horia Brenciu, Cargo, Holograf, Loredana, Andra, soli ...

Teatrul Național Iași, 180 de ani de la înființare
23/11/2020 14:31

Acum 180 de ani, la Iasi, lua fiintă primul Teatru National si prima institutie de spectacole de stat din spatiul romanesc, sub directoratul lui Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri si Mihail Kogălniceanu. ...

La mulți ani, maestre Emil Coșeru!
23/11/2020 11:07

Astăzi, la Teatrul National Iasi este sărbătoare. Maestru Emil Coseru implineste 73 de ani. Emil Coseru este un actor roman si conferentiar universitar doctor in cadrul Universitătii de Arte „George ...

Festivalul Național de teatru se va desfășura online
22/11/2020 09:02

Festivalul Naţional de Teatru incepe astăzi şi se va desfăşura pană pe 29 noiembrie, in format multimedia - online, tv, radio. Potrivit UNITER, motto-ul ediţiei este "FNT 30/ FNT Altfel". Dire ...

Scriitorul scoțian Douglas Stuart a câștigat Booker Prize 2020. Care este valoarea premiului și ce carte i l-a adus
20/11/2020 09:30

Scriitorul scoţian Douglas Stuart a fost recompensat cu prestigioasa distincţie literară Booker Prize 2020 pentru romanul ''Shuggie Bain'', potrivit anunţului preşedintei juriului, Margaret Busby. Anuntul ...

Ministrul Culturii - „Rămas-bun, Draga Olteanu Matei
18/11/2020 14:47

Pentru contributia adusă teatrului si cinematografiei romanesti, Draga Olteanu Matei a primit numeroase premii, titluri si diplome. În 2002, i-a fost acordată distincţia Ordinul Naţional „Steaua ...

Vladimir Găitan a murit. Ce a prezis marele actor
11/11/2020 07:40

Actorul Vladimir Găitan s-a stins din viată marti seară, la varsta de 73 de ani, in urma unui cancer limfatic. Înainte de aparitia Covid-19, Vladimir Găitan a emotionat o sală intreagă cu un discurs ...

Doliu în lumea muzicii. S-a stins din viață compozitorul Octavian Nemescu
09/11/2020 12:22

    Ministerul Culturii şi-a exprimat regretul „profund” pentru stingerea din viaţă a maestrului Octavian Nemescu, evidenţiind că acesta a fost o figură „proeminentă”& ...


Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei