Tiţian la Prado

default

Dimensiune font:

| 07-06-2014 04:11

 Câteva dintre pânzele lui Tiţian, din zecile aflate în colecţia Muzeului Prado, sunt fără îndoială capodopere. „Bacanală”(detaliu) - 1518 şi „Danae” - 1552 se numără printre acestea. Au fost realizate în perioadele faste ale creaţiei patriarhului picturii, cel căruia i-a lipsit doar un an să atingă suta. Născut în 1477, dată neconfirmată, Tiţian ar fi trăit 99 de ani. Manierismul, ce cuprinsese întreaga Italie, nu l-a ocolit. A fost atins de sindrom în intervalul 1535 - 1545. Un deceniu de canonizare, care însă nu i-a afectat cariera, pentru că a trăit mult şi a avut timpul să facă corecţiile necesare.
Tiţian era un veneţian cu obârşii muntene, fiind originar din satul Cadore. A vieţuit o vreme parcă uitat de Dumnezeu, dar asta nu l-a împiedicat să-şi afirme puternic unicitatea demiurgică. A fost componistul strălucit al suprafeţelor albe mari, cele de care fugeau destui dintre confraţii săi. Avea iscusinţa să confere acestor ţinuturi văroase sclipirea pietrei preţioase, atrăgând magnetic privirile şi generând emoţie profundă. Este, în acelaşi timp, un portretist de forţă, dar şi un poet al peisajului. Pătrunde cu penelul şi cu săgeata imaginaţiei sale sagace în intimitatea structurilor şi nervurilor peisagiste. E posedat pur şi simplu de virtuţile plastice ale luminii, căreia pictorul îi revelă spectrul de vrajă. În astfel de creaţii Tiţian s-a scuturat de clişeele manierismului, a renunţat la folosirea în exces a racursiurilor şi efectelor. Spărgând din proprie iniţiativă şi cu puterile sale zidul sonic, marele veneţian a ieşit fortificat şi cu o înnoită şi mistuitoare plăcere de a lucra la şevalet. Era dezinvolt şi sigur pe mijloace, încât îşi îngăduia să aprindă culoarea, nepierzând niciodată dreapta măsură. Izbutea cu nonşalanţă şi înaltă măiestrie, deoarece stăpânea ca nimeni altul în timpul său intensitatea flăcării şi dispunea de capacitatea a imprima pânzelor dramatism prin culoare. În aceste capodopere Tiţian nu mai era obsedat, ca în perioada manieristă, de polisarea perfectă a suprafeţelor. Dezvolta valori expresive neaşteptate tocmai lăsând aparent nefinisate suprafeţele. În realitate era la mijloc o dezlegare a unor straturi de expresivitate pe care şlefuirea culorii le pierdea iremediabil.
Aşa meşteşugind, Tiţian a dat la iveală pânze pe care nu te mai saturi privindu-le. Culoarea zboară în acute, dar nu are asprimi, ci se aşterne cu dulci şi catifelate acorduri. Carnalul, zugrăvit cu atâta vibrantă trăire, nu pângăreşte cu nimic sacrul, ci doar îl aşază în altarele splendorilor trupeşti. Pictura maestrului din Veneţia e un cântec al vieţii în toată plenitudinea ei. Culorile ard în focuri bengale sau în joc şugubăţ de flăcărui într-o sobă bătrână, torcând dulce la vreme de iarnă. Sunt culori pline de vitalitate, arzând, fie că e vorba de gri, cafeniu, brun. Roşul şi verdele, cel inconfundabil, au intensităţi de cuptor pământean ori ceresc. Însă tonurile acestea de foc sunt puse în valoare ingenios tocmai prin îngânarea cu cele tenebroase.
Iată-l într-una din pânzele de la Prado pe Mântuitor. Chipul Său străluce cu puterea astrului dimineţii şi împrăştie cu lumina Lui întunecimile tărâmului unde Isus predică. Felinarul ţinut în mână de un soldat nu luminează decât o fâşie de pământ. Din cer razele soarelui pogoară şi înfăşoară luminescent cuvintele Predicatorului. Acestea, la rându-le, scaldă cu fosforescenţa lor mulţimile care ascultă cu pioşenie.
Claviatura pe care Tiţian îşi plimbă penelul e amplă. Din fiecare atingere se iscă acordul potrivit. Văpaia păcatului a însemnat chipul Evei. Cerul se face una cu pământul. Arborii, plantele, ierburile, dihăniile există, capătă viaţă prin duhul culorii. Tiţian a aşezat în miez sămânţa nemuririi şi a semănat-o în pământul mănos să dea rod. Portretistul este un ştiutor al adâncurilor sufleteşti şi de caracter ale omului. E destul să priveşti cele două tablouri intitulate „Ecce Homo”, ca să-ţi dai seama de puterea dincolo de putere a zugrăvitorului de oameni şi sfinţi. Pictorul îl înfăţişează pe Hristos legat cu o frânghie, hăituit, dat pradă mulţimii. Dar Mântuitorul nu apare în creaţia lui Tiţian ca un înfrânt, ci ca Fiul Domnului, ca izvor la luminii. Sursa acestei necontenite iluminări este puritatea, motivul predilect, aproape obsedant al veneţianului. Curăţia netulburată îl însoţeşte şi atunci când dă chip carnalului. Acesta, deşi manifest, seducător, aşa cum îl descoperim în lucrările „Venus”, „Amor şi muzică”, aflate în colecţia de la Prado, nu-i cât de puţin trivial, ci aspiră la sublim. Lumescul şi divinul se îngemănează fericit prin privirea indiscretă, dar sfielnică, a pictorului, cum transpare din „Bacanală”, „Salomeea” sau mai ales din celebra „Danae”. În acest din urmă tablou, Tiţian surprinde un moment al zilei când mâniile cerului s-au dezlănţuit. Înspăimântată, menajera cere îndurare Domnului. Un căţel doarme imperturbabil lângă trupul minune de ivoriu, ce-i tot plămada Dumnezeirii. La o vedere superficială scena şi portretele ar putea părea convenţionale, fotografice, dar nici urmă de banalitate. Ochii artistului şi mâna lui măiastră au scos la suprafaţă nevăzutul, au ţesut în fir de mătase şi mister frumuseţea cea fără de pereche.
Prin culoare, compoziţie, portret, într-un triptic indestructibil, acest mare artist şi-a pus sigiliul asupra unei epoci. Tiţian a fost conştient de valoarea şi unicitatea sa. Răsfăţat al curţilor domneşti, s-a bucurat şi de preţuirea mediilor mai umile, pe care şi el le-a iubit. A trudit mereu cu gândul la posteritatea picturii lui. Trebuia să nu semene cu nimeni, să fie el însuşi. Din multele virtuţi ale creaţiei, ceea ce l-a detaşat de alţii şi a atras atenţia irezistibil a fost arta cu care a saturat cu lumină pânzele, o lumină a vâltorii şi iradierii uranice. A rămas astfel peste timp artistul cu majuscule. S-a spus şi se afirmă despre Tiţian că „niciunul n-a dat atât de mult ca el”.

Sursa foto: www.museodelprado.es („Bacanală” - detaliu, 1518)

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei