Tom Hodgkinson – Ghidul leneşului

default

Dimensiune font:

| 30-10-2012 19:02

Cartea lui Tom Hodgkinson este în egală măsură o critică, o pledoarie şi un ghid. Volumul combate ideologia muncii izvorâtă din necesitatea de a înrobi omul maşinii, de a face din muncitor un simplu angrenaj subordonat funcţionării idolului modern – Maşina. Revoluţia industrială a definit omul după chipul şi asemănarea acestui dumnezeu, iar ideologia modernă a făcut tot posibilul să o pună în practică.

Pentru a ieşi din această stare decăzută, totalitară, este necesar să reînvăţam felul de a trăi, de a savura viaţa premergător revoluţiei industriale. Hodgkinson argumentează în favoarea acestei idei nu doar cu statistici privind rezistenţa muncitorilor împotriva asimilării cu maşinile, ci şi cu citate din gânditori ai tuturor timpurilor, citate care converg către o singură concluzie: pentru a fi creativ şi eficient, omul are nevoie de timp liber. În caz contrar, devine o brută inconştientă, înghiţind minciuna că „Arbeit macht frei”. Iar cea mai bună probă în acest sens este o călătorie cu metroul într-un oraş mare. La ora şase dimineaţa…

Concret, Hodgkinson recomandă o serie de plăceri simple ale vieţii, care ar putea fi redescoperite pentru a transforma viaţa dintr-o trudă într-o distracţie. Şi, paradoxal, distracţia poate fi mult mai productivă decât truda.

Plăcerile expuse sunt structurate corespunzător unui ciclu de 24 de ore, în antiteză cu ziua normală de lucru. Se începe cu bucuria simplă, descoperită încă din copilărie, „de a mai dormi cinci minute”. Se continuă cu bucuria necesară unui prânz slow-food, cu cinismul chiulului când colegii muncesc, cu puiul de somn de după amiază, cu pescuitul, tutunul şi băutul împreună cu prietenii după o zi de „muncă”. Toate definind un savoir-vivre care permite nu doar evadarea din capcanele trudei, cât mai ales descoperirea şi valorificarea potenţialului creativ.

Plăcerile propuse, de o simplitate naturală, se opun plăcerilor rezultate din posesia produselor tehnologice – condusul unei maşini scumpe, de exemplu, sau oferite de-a gata – vacanţe în locuri exotice. Din contră, ofertele consumismului nu fac decât să înrobească şi mai mult individul în lanţul muncii regulate necesare pentru a le putea plăti. Este momeala capitalismului pentru a determina oamenii să accepte înlănţuirea slujbei plătite.

Ultima miză a cărţii este politică, căutând transcenderea cele două sisteme sociale inspirate din maşinism: comunismul şi capitalismul. Ambele au în comun necesitatea de a subordona omul ca mijloc de producţie maşinii, diferind doar mijloacele. Comunismul a încercat, prin propagandă şi coerciţie, să transforme oamenii muncii in indivizi obedienţi, care nu pot gândi liber pentru a putea să conştientizeze starea de sclavie în care se află. I-a menţinut în lanţurile statului poliţienesc, oferindu-le succedaneul unui trai normat de figura paternă a partidului. Metoda a dat greş în 1989.

Mult mai eficientă este manipularea capitalistă. Aceasta nu doar ameninţă cu excluziunea socială, ci mai ales oferă iluzoriile fericiri ale consumismului. Obiectele care pot să fie posedate – în schimbul renunţării la libertate şi creativitate – sunt mult mai multe, şi mai ales, mult mai strălucitoare; se înnoiesc permanent pentru a înlănţui pe vecie lucrătorul căzut în mirajul posedării lor. Din păcate, nu muncitorul este cel care posedă miriadele de obiecte oferite de societatea de consum, ci invers, sistemul de producţie capitalist este cel care îl posedă, în folosul unei categorii de oameni care niciodată nu va lua metroul la ora şase dimineaţa – oamenii de afaceri.

Hodgkinson ne propune un stil de viaţă alternativ. Folosind rafinat mijloace ale umorului clasic britanic, critică socială subtilă şi ironică, citate abundente din autori clasici şi experienţe personale, el ne invită să păşim pe urmele lui, pentru a ne elibera de mirajele propagandei eticii muncii şi a ieşi din peştera trudei zilnice ca să ne putem alătura aristocraţiei celor care nu muncesc pentru a trăi, ci trăiesc pentru a-şi valorifica potenţialul şi pentru a face din viaţă o frumoasă zi de vacanţă.

Sursa: http://nemirabooks.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei